Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Λίγος Ψυχρός Πόλεμος με το αέριο στην Ευρώπη


http://www.thegwpf.org/cold-war-politics-hang-eu-shale-revolution/
http://euobserver.com/energy/120148

Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει, αλλά προφανώς υπάρχει δυστοκία με το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη. Ναι, αυτό που έχει ξαναδώσει "ενεργειακή ανεξαρτησία" και φθηνό ρεύμα στις ΗΠΑ. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν το θέλουν, αλλά η "Νέα" Ευρώπη που δεν τα έχει τόσο καλά με τους τέως Σοβιετικούς το θέλει. Η Πολωνία φέρεται να έχει πολύ τέτοιο αέριο, καθώς και η Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία και η Βουλγαρία (και η Θράκη, λένε).

Ένας αναλυτής για την American Natural Gas Alliance ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι είναι πίσω από τους οικολόγους που φωνάζουν κατά του σχιστολιθικού αερίου. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από σχιστολιθικό αέριο είναι μία κιλοβατώρα που δεν πάει στην Γκαζπρόμ. Και οι εταιρίες που βγάζουν το σχιστολιθικό αέριο είναι κυρίως Αμερικανικές.

Ο Oettinger είπε σε δημοσιογράφους ότι το σχιστολιθικό αέριο θα ήταν καλό διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συζητήσεις με την Γκαζπρόμ. Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν απ' ευθείας παροχή από τον Nordstream, και μάλλον έχουν το φθηνότερο αέριο... Η Λιθουανία π.χ. έχει 40% πιο ακριβό (Ρωσικό) αέριο από ότι η Γερμανία...

Για τον παραλογισμό με το αέριο στην Ελλάδα κάτι είπε ο Τέλογλου:  http://www.energypress.gr/news/T.-Tellogloy:-Sthn-Ellada-to-pio-akribo-fysiko-aerio-ths-Eyrwphs.  Όσο για τους Οικολόγους... Στις ΗΠΑ τους θεωρούν ...κομμουνιστές. Εγώ τους θεωρώ ...Γερμανούς. Μάλλον λίγο κι απ' τα δύο... τα εργαλεία του σύγχρονου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ...

1 σχόλιο:

Professor Moriarty είπε...

Αυτοί που έκαναν πάρτυ στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης ήταν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι. Αυτοί που μέχρι τώρα μείνανε στο απυρόβλητο από το παραδοσιακά αντιαμερικανικά γαλουχημένο ελληνικό κοινό, είναι οι “φίλοι” μας οι Ρώσοι. Οι Ρώσικη οικονομία βασίζεται σε δύο εξαγωγικά προϊόντα για να μην καταρρεύσει: στο φυσικό αέριο και στα όπλα. Όσον αφορά το αέριο, τώρα βγαίνει προς τα έξω αυτό που ήταν γνωστό. Ότι ενώ κόβουμε μισθούς για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χρεοκοπημένης οικονομίας, παράλληλα φιλοδωρούμε την gazprom και φυσικά πολύ περισσότερο τους βαρόνους των ΑΠΕ (αν υπήρχε ΙΟΒΕ άξιο λόγου έπρεπε ήδη να έχει ασχοληθεί και να έχει δώσει τεκμηριωμένα στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας κόστισαν αυτά και πόσες μονάδες ανταγωνιστικότητας στοίχισαν – πράγμα που έγινε στην Ισπανία).

Όσον αφορά τα ρώσικα όπλα, μεγάλο πάρτυ. Κατάφεραν (με άγριες μίζες φυσικά) να μας πασάρουν σοβιετικά οπλικά συστήματα τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα να τα υποστηρίξουν, δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, ή κόστιζαν εξωφρενικά ποσά, και εδώ δεν υπήρχαν καν οι υποδομές συντήρησης ή σωστής αποθήκευσής τους. Ενδεικτικά αναφέρω την υπόθεση των σοβιετικών βροντοσαύρων zubr. Έμαθα σχετικά πρόσφατα ότι η Ελλάδα αγόρασε 4 τέτοια, δύο σοβιετικά παροπλισμένα, ενώ παράγγειλε άλλα 3 από τους Ουκρανούς, εκ των οποίων το 1 δεν το παρέλαβε τελικά διότι ήταν... ελαττωματικό. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι έχουμε 4 zubr, ενώ οι Ρώσοι έχουν σήμερα μόνον 2. Φυσικά εμείς τα 4 τα έχουμε στα χαρτιά, διότι μόνον 1 μπορέσαμε να συντηρήσουμε και να το διατηρήσουμε σε επιχειρησιακή κατάσταση προς το παρόν. Να πούμε για τα tor m1 που πληρώσαμε τους Ρώσους χωρίς να έχουν καταβάλει σε τράπεζα εγγυητική και τα tor m1 δεν συνεργαζόταν με τα radars; Να πούμε για την άλλη απόπειρα των Ρώσων να πουλήσουν στην Ελλάδα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τεράστιου κόστους με απαράδεκτες προδιαγραφές;

Για την εκχώρηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην gazprom, δεν μπορώ να καταλάβω πώς σε συμφέρει μακροπρόθεσμα να εκχωρήσεις σε ανταγωνιστή σου το δίκτυο μέσω του οποίου θα κάνεις μελλοντικά εξαγωγές αν όπως ισχυρίζεσαι θέλεις να βγάλεις υδρογονάνθρακες από το Αιγαίο, ή να φέρεις από Ισραήλ και Κύπρο. Θα ζητήσουν και μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή; Διότι αυτή είναι η πολιτιθκή τους, αν κρίνουμε από την Κύπρο και αλλού, όπου προσπαθούν να εμπλακούν άμεσα στην ηλεκτροπαραγωγή για να είναι λιγότερο ευάλωτοι στις διακυμάνσεις των τιμών του Φ.Α.

Ασφαλώς οι Ρώσοι είναι εχθρικοί προς το σχιστολιθικό αέριο, και φοβούνται μακροπρόθεσμα ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια των αμερικανών για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο που θα ρίξει τις διεθνείς τιμές, καθιστώντας το ισοζύγιο της Ρωσίας ελλειμματικό. Κάλλιστα, μαζί με Γερμανούς ο”πράσινους”, μπορεί να χρηματοδοτούν την καμπάνια κατά του σχιστολιθικού αερίου στην Αμερική. Παίζουν πολύ βρώμικο ρόλο σε πολλά επίπεδα και αρχίζω να υποπτεύομαι ότι βρίσκονται και πίσω από τα γεγονότα της Βοστόνης.