Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οι Αναξιόπιστες πηγές ενέργειας, που ονομάζονται και "Ανανεώσιμες"


http://theenergycollective.com/rodadams/306636/limitations-unreliable-energy-sources-aka-renewables

Τα εγγενή προβλήματα και η αναποτελεσματικότητα των ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών):

1. Υποχρεώνουν και την συμβατική παραγωγή, που, λειτουργεί σαν εφεδρεία, να λειτουργεί τυχαία, μεταβλητά και αναποτελεσματικά.

2. Χρειάζονται μεγάλα δίκτυα μεταφοράς για να ξεφορτωθούν τα τυχαία πλεονάσματα, ή να απορροφήσουν εισαγωγές επίσης τυχαίων πλεονασμάτων. Αυτό συνεπάγεται σπατάλη ενέργειας και αυξημένο κόστος.

3. Οι βαριά επιδοτούμενες και μεταβλητές ΑΠΕ ευνοούν και απαιτούν αναποτελεσματικές εφεδρείες, έστω και χαμηλού αρχικού κόστους, όπως γεννήτριες με ντήζελ, αέριο και απαρχαιωμένες μονάδες κάρβουνου.  Οι μονάδες αυτές πρέπει να επιδοτούνται, περαιτέρω, με Α.Δ.Ι., ή αντίστοιχους μηχανισμούς.

4.  Στην προσπάθεια να καλύψουν ανάγκες (με την χαμηλή τους διαθεσιμότητα) μπαίνουν πολλά περισσότερα μεγαβάτ από όσα χρειάζονται. Χρειάζονται και πολλά αιολικά, και πολλά φωτοβολταϊκά, και εάν φυσάει και έχει ήλιο ταυτόχρονα, αυτό είναι περαιτέρω πρόβλημα. Όλα αυτά είναι κλασσικά παραδείγματα αναποτελεσματικότητας.

5. Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναποτελεσματική.  Οι μπαταρίες είναι στο 70%.  Η αντλησιοταμίευση στο 80-90%. Ο πεπιεσμένος αέρας 65%. Το υδρογόνο 40%. Κάθε αποθήκευση έχει πρόσθετο κόστος και ανάγκες σε υποδομές και ενέργεια.

6.  Τα δίκτυα, οι υποσταθμοί, οι μετασχηματιστές, οι διακόπτες και οι γραμμές μεταφοράς πρέπει να είναι όλα μεγαλύτερα από ό,τι χρειάζεται, για να αντέχουν της αιχμές, όχι της ζήτησης, αλλά της τυχαίας και μεταβλητής παραγωγής, που είναι 3-6 φορές μεγαλύτερη.  Και αυτά είναι σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

Παρά το γυαλιστερό μάρκετινγκ και λόμπυϊνγκ των ΑΠΕτζήδων (και των Μ.Κ.Ο. τους) τα τελευταία 40-50 χρόνια, η συνεχιζόμενη επιμονή με τις ΑΠΕ θα φτωχαίνει την κοινωνία, συνολικά.  Η κατασκευή μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι μια εγγενώς κακή ιδέα. Όχι επειδή δεν είναι εφικτά, αλλά επειδή δεν ελέγχονται (δεν παράγουν όταν χρειάζονται, και παράγουν όταν δεν χρειάζονται και το ρεύμα, ο αέρας και ο ήλιος, δεν αποθηκεύονται πρακτικά, ή οικονομικά).

Νομίζω ότι το μήνυμα αρχίζει και γίνεται τόσο σαφές που εάν δεν είχαμε λαμόγια να επιμένουν, θα είχε γίνει εξαιρετικά βαρετό.

7 σχόλια:

nikos είπε...

Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά
http://ophioussa.blogspot.gr/2013/11/blog-post_25.html

archaeopteryx είπε...

το είδα, άρχισαν να αντιδρούν και στα νησιά

Ανώνυμος είπε...

.. David Cameron was reported to have talked about the need to get rid of "green crap" from energy bills...

http://www.theguardian.com/environment/2013/nov/26/renewable-energy-rwe-drops-uk-turbine-project

δεν ταίζει άλλο τους γερμανούς, λυσσάνε τα λόμπυ τους που θέλουν να "σώσουν" και αυτούς με το αζημίωτο...από 30 λίρες σε 53 το κέρδος τους ανα πελάτη!!

nessim

tgvanagnostopoulos@gmail.com είπε...

μάθανε και οι γάλλοι ότι αγοράζουμε "αφεντάδικα" για να "σώσουμε το περιβάλλον" και έρχονται με πλωτά φουρφούρια!

http://www.euro2day.gr/chameleon/139/list.html#blogpost-1158681

nessim

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ είπε...

http://odofragma-skas.blogspot.gr/2012/02/2.html

nikos είπε...

ΔΕΗ: Τα στοιχεία κόστους παραγωγής πριν από λίγο στη δημοσιότητα -

http://www.kozan.gr/?p=133686

Ανώνυμος είπε...

Οι θυγατρικές της EDF EN HELLAS S.A., οι χρηματοδοτήσεις πολλών εκ. € και η Κτίστωρ ΑΤΕ

http://apopigadi.blogspot.gr/