Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το θράσος της ΔΕΗ του Αρθούρου και οι αφελείς μελέτες (ή ερμηνείες μελετών) της Ernst & Young


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=400774

Με νευριάζει απίθανα η υποκρισία και το θέατρο... Ο Μυτιληναίος θέλει φθηνό ρεύμα, και καλά κάνει, αλλά οι πρακτικές του στο θέμα βγάζουν και λίγο μάτι, λέμε τώρα... και δεν είμαι ούτε κατά της βιομηχανίας, ούτε κατά της ανάγκης για φθηνό, έστω επιδοτούμενο βιομηχανικό ρεύμα. Ούτε παραγνωρίζω τυχόν ευνοϊκούς όρους εξαγοράς της Αλουμίνιο, ούτε θέλω να κλείσει η Αλουμίνιο,αλλά...

Ούτε καταλαβαίνω τα νούμερα, δεν τα έχω δει, και εγώ, γενικά, δεν ξέρω αριθμητική ή κοστολογήσεις, χαχάχαχααα! Αλλά ο Industrealist βλέπει και αυτός μαγειρέματα.

Εκεί που βγαίνω από τα ρούχα μου και δεν κρατιέμαι, είναι στα εξής απλά:

1.  Και όχι πολύ διπλωματικά, ερωτώ:  Ποια ήταν η ανάμειξη του κ. Μυτιληναίου στο μπλοκάρισμα των λιθανθρακικών της ΔΕΗ επί Αθανασόπουλου;  Ή ήταν αγνή αντίδραση οικολόγων και πολιτών και συνδικαλιστών; Ή μήπως αυτή δεν ήταν η διασφάλιση ότι θα αναγκαζόμαστε να καίμε αέριο και να κλέβουμε τα ζαγάρια με ΑΠΕ;

2. Καταλαβαίνει ο κ. Ζερβός την διαφορά κόστους και τιμής;  Να δεχτώ ότι έπρεπε να ακριβύνει το ρεύμα.  Αλλά το κόστος;  €30/MWhr ήταν η ΟΤΣ το 2008-2009. ΟΚ, δεν έχουμε τσάμπα λιγνίτη, ή δεν φταίει ο ίδιος για αυτό, αλλά οι Πρασινάδες;  Τα αιολικά; Οι Πρασινάδες μετά το 2010 που είχε πια σκάσει η φούσκα;  Η άποψη ότι δεν θέλει βιομηχανικούς πελάτες;  Δεν του έμαθαν στο αιολικό λόμπυ, όπου έχει θητεύσει, ότι μόνο με βιομηχανικούς πελάτες έχεις φθηνό ρεύμα γιατί μόνο αυτοί δικαιολογούν μονάδες βάσης;   Τι έχει κάνει ο κ. Ζερβός για να έχει φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα για την βιομηχανία, και επομένως για όλους;  Πόσο έχουν κοστίσει και πόσο θα κοστίσουν στην ΔΕΗ κάτι συνεταιριλίκια με EDF και άλλα Πράσινα Τρωκτικά, ντόπια και ξένα;

3.  Και πάμε στην "μελέτη". Αν δεν την δω, είναι unfair να κάνω κριτική. Αλλά στατική απεικόνιση κοστολογίου, και επίκκληση μελέτης (όσα disclaimers κι αν έχει) για λόγους άλλους από αυτούς που προβλεπόταν στην μελέτη είναι επιεικώς μεμπτό. Ξέρω... Ψιλά γράμματα.

Οι απάτες, οι ανικανότητα και η βλακεία δεν νομιμοποιούνται ούτε με μελέτες ούτε με κουτοπονηριές. 

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αν και τέτοιες πρακτικές (και πάντα by the book) με ξεπερνούν σαν επιστήμονα, όλοι οι εμπλεκόμενοι αποσιωπούν εντέχνως την ΥΑ της Μεγάλης Παρασκευής του '08 όπου επιτράπηκε σε ένα μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή ενός διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος να αγοράζει μέσω αυτού φτηνά και πάλι μέσω αυτού πουλάει απ' τη μονάδα παραγωγής του (που παρεμπιπτόντως καίει εισαγόμενο καύσιμο) ακριβά.
Προσωπικά θα δεχόμουν την επιδότηση της οποιαδήποτε παραγωγικής βιομηχανίας υπό προϋποθέσεις και για ένα μεταβατικό διάστημα, αλλά όχι με λογιστικές αλχημείες και παραδοχές που δεν στέκουν και σίγουρα όχι την όποια χασούρα να την πληρώνουν τα σπίτια μας.

Η ΔΕΗ απ' τη μεριά της τραβάει τα πράματα στα άκρα μην ανανεώνοντας το συμβόλαιο της Αλουμίνας, αλλά η πλάκα είναι ότι, δεν υπάρχουν άλλοι προμηθευτές ΗΕ για να κάνει ο Μ. μαζί τους ένα νέο συμφέρον και φτηνότερο απ' της ΔΕΗ κοντράτο. Ποιος τρίτος προμηθευτής ΗΕ θα κάνει συμβόλαιο κατανάλωσης με το Μ. όταν θα ξέρει ότι όλα τα παραπάνω (ακριβή πώληση - φτηνή αγορά) θα συνεχίζουν να ισχύουν; Τι θα κάνει λοιπόν η ΔΕΗ; Θα σβήσει το Μ.; Μπορεί η ιδιοπαραγωγή του να καλύψει την κατανάλωσή του εργοστασίου της Αλουμίνας; Όχι βέβαια, αλλά απ' την άλλη χέστηκε ο Μ. για την Αλουμίνα! Την κλείνει, αλλά αφήνει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μέσα στην Αλουμίνα να δουλεύει και αυτός να συνεχίζει να κερδίζει! Ήδη εδώ και καναδυό βδομάδες μέσω γνωστής ραδιοτηλεοπτικής περσόνας ο Μ. απειλεί.

Φτάσαμε στην εποχή που κάποιοι κάποτε -και καλά!- πολεμούσαν (όχι στο μονοπώλιο ΔΕΗ κλπ) αλλά τελικά όλοι επιθυμούσαν διακαώς. Η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου θα έχει νικητές και θύματα και στα πρώτα σίγουρα δεν θα είναι η πρώην κρατική ΔΕΗ.

spiral architect είπε...

A, και κάτι "σημαντικό":
Η ΡΑΕ τι θέση έχει πάρει;
Το ΥΠΕΚΑ;
(who cares?)

George Mantjoros είπε...

Μα.. πιστεύει κανείς οτι η επιλογή του Ζερβου ηταν τυχαία για την κατρακύλα της ΔΕΗ.

spiral architect είπε...

Σαγίνι, όλα τούτα δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα επιλογής προσώπου σαν CEO της ΔΕΗ και του όποιου πρώην δημόσιου οργανισμού. Οι αποφάσεις για την τύχη των τελευταίων -ειδικά μετά από conflicts τύπου ΔΕΗ - Μ.- είναι ειλημμένες ανεξάρτητα αν στη θέση του CEO είναι ο Αρθούρος ο Ζερβός ή ο Μήτσος ο Φίτζουλας.

Και επανέρχομαι:
- Που είναι η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ για το conflict;
- Η ΔΕΗ είναι "τελευταίο καταφύγιο". Θα κόψει η ΔΕΗ την Αλουμίνα, λόγω μονομερούς καταγγελίας του κοντράτου ύστερα από την απόφαση της διαιτησίας; Ποιος θα πληρώσει το επικοινωνιακό και όλα τα άλλα μάρμαρα;
- Υπάρχει συμφερότερος προμηθευτής ΗΕ πλην της ΔΕΗ για την Αλουμίνα; Ας είναι και απ' το Ουζμπεκιστάν, βρε αδερφέ! Πάντως κανένας από τους τρίτους πλην ΔΕΗ προμηθευτές ΗΕ δεν δραστηριοποιείται στην υψηλή τάση, καταναλωτής της οποίας είναι και η Αλουμίνα. Δεν σε παραξενεύει αυτό;

spiral architect είπε...

Με λίγα λόγια και όπως έχει γραφτεί πολλάκις εδώ μέσα τα ΑΠΕ είναι -πέρα από δέκτες επιδοτήσεων- και αβανταδόροι κατανάλωσης ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή.
Ειδικά για τον Μ. κατά πως δείχνουν τα πράματα δεν πρόκειται να παίξει στη ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σε αντίθεση με τον Μπ. του ήδη έχει δέσει το γάιδαρό του με τη Βεύη και έχει να λαμβάνει για το μέλλον. Άρα με κάθε τρόπο θα επενδύσει σε έτοιμες μονάδες ΦΑ απ' τη ΔΕΗ, όταν πουληθεί μέρος ή όλον της παραγωγής της.
Το conflict Αλουμίνα - ΔΕΗ η΄ταν απλά το όχημα για τον στόχο. Η πίτα έχει ήδη μοιραστεί.
Με πιάνεις; ;-)

nikos είπε...

Τα... φωτοβολταϊκά μείωσαν τον τζίρο της ΔΕΗ

http://dakegenopdei.blogspot.gr/2013/11/blog-post_27.html?spref=fb