Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ (αντί Ανακεφαλαίωσης)

1. Το μεγαλύτερο παραμύθι για τα αιολικά είναι ότι παράγουν ενέργεια

Τα αιολικά(προφανώς) δεν παράγουν τίποτα όταν δεν φυσάει, και παράγουν ενέργεια μόνο όταν φυσάει (που είναι όμως προβληματική ενέργεια, για το ηλεκτρικό δίκτυο) . Όταν δεν φυσάει, αλλά και όταν φυσάει , πρέπει να συνυπάρχει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή σε λειτουργία, για την ασφαλή και σταθερή ηλεκτροδότηση. Τα αιολικά πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα, και χωρίς να υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που είναι άχρηστο, αφού ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται, πρακτικά. Είναι μία παρασιτική οφθαλμαπάτη, που για τα 30-40 χρόνια που υπάρχει (και επιδοτείται) δεν έχει πετύχει παρά ασήμαντο ποσοστό ηλεκτροδότησης, οπουδήποτε.

2. Το επόμενο παραμύθι είναι ότι τα αιολικά παράγουν "καθαρή" ενέργεια

Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο πιο πολύ αναγκάζουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να λειτουργεί, και αυτή με την σειρά, τυχαία και μεταβλητά, σαν «εφεδρεία». Αυτό, όπως σε ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, αυξάνει και την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων. Χώρες με πολλά αιολικά (ή φωτοβολταϊκά) δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα και έχουν αυξήσει τους ρύπους. Απλά, έχουν γεμίσει με αιολικά και έχουν ακριβύνει το ρεύμα τους.

3. Το παραμύθι ότι τα αιολικά θα φέρουν έσοδα στον Δήμο

Τα αιολικά υπάρχουν και πληρώνονται (και πληρώνουν ή τάζουν υποσχέσεις) από επιδοτήσεις και φουσκωμένο ρεύμα. Οι επιδοτήσεις αυτές όμως κόβονται, πανευρωπαϊκά, και στην Ελλάδα. Ο «ΛΑΓΗΕ» (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει μεγάλο έλλειμμα, και οι περισσότεροι που «επένδυσαν» σε ΑΠΕ είναι απλήρωτοι, ενώ αντίστοιχοι στην Ευρωπαίοι οδηγούνται σε κλείσιμο. Είναι αφελές να ελπίζει ο Δήμος σε έσοδα από ελλείμματα τρίτων και από επιδοτήσεις ή φόρους που δεν αντέχονται πια από τον κόσμο.

4. Το παραμύθι για αγράμματους είναι αυτό με το ανεξάντλητο αιολικό «δυναμικό»

Μας λένε ότι επειδή φυσάει πολύ στις Κυκλάδες έχουμε πολύ αιολικό δυναμικό. Φυσάει πολύ, αλλά δεν φυσάει συνέχεια, και δεν φυσάει σταθερά, και το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από αιολικά είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση. Άνθρακες ο θησαυρός. Το «δυναμικό» είναι άχρηστο επειδή δεν λύνει κάποιο πρόβλημα. Δεν εξοικονομεί καύσιμα. Δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Απλά δικαιολογεί (και ροκανίζει) επιδοτήσεις.

5. Το παραμύθι με το ενεργειακό μείγμα

Σαν να μας λένε «βάλτε και λίγους ζητιάνους στα φανάρια, κάνει καλό». Μας λένε «βάλτε και λίγα αιολικά για το μείγμα». Το ρεύμα θα είναι φθηνότερο χωρίς κανένα αιολικό, και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο ανεβαίνει το κόστος, και μικραίνει η δυνατότητα συμβολής αιολικών στην ηλεκτροδότηση. Για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με το «τυχαίο», «μεταβλητό» και αδυναμία αποθήκευσης, τα πολλά αιολικά είναι βλαβερά στο ενεργειακό μείγμα. Όσοι μιλάνε για ηλεκτροδότηση 100% από ΑΠΕ είναι αφελείς, ή ψεύτες, και στην πραγματικότητα οδηγούν τον κόσμο σε επιστημονική φαντασία, ή καταστάσεις χωρίς ρεύμα, σε ενεργειακή φτώχεια. 6. Το χυδαίο παραμύθι με την σωτηρία από τους καρκίνους της Πτολεμαΐδας Οι καρκίνοι στην Πτολεμαΐδα προέρχονται από κακή διαχείριση και ελλιπή μέτρα προστασίας στα ορυχεία και τις μονάδες. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης παγκοσμίως. Τα αιολικά δεν εξοικονομούν λιγνίτη, και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν λιγνιτικές μονάδες. Είναι υποκρισία και χυδαίο ψέμα ο υπαινιγμός περί του αντιθέτου, και εκμεταλλεύεται τον φόβο μας για την αρρώστια.

7. Το παραμύθι με την σωτηρία του «Κλίματος» ή του «Πλανήτη»


Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αιολικά είτε δεν μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε τις μειώνουν σε ασήμαντο βαθμό, και, σε περιπτώσεις που έχουν γίνει μετρήσεις, τις αυξάνουν (λόγω απαραίτητης και τυχαίας και μεταβλητής λειτουργίας των «εφεδρειών»). Το ότι δεν μειώνουν εκπομπές CO2, είναι το ίδιο με το ότι δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα. Όσο γυρίζουν, δουλεύουν παράλληλα και οι συμβατικές μονάδες, και όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο λιγότερη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή υποκαθιστούν.

8. Το μεγάλο παραμύθι είναι ότι συμφέρουν, οικονομικά


Τα αιολικά υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και το μόνο κίνητρο είναι η επιδότηση. Πρόκειται για μη ανταποδοτικό φόρο. Τα πληρώνουμε εμείς, μέσα από το ρεύμα, χωρίς εμείς να παίρνουμε κάτι, ούτε ρεύμα, ούτε καθαρό ρεύμα, ούτε τίποτα. Όσο πληρώνουμε αιολικά, αναγκαστικά πληρώνουμε, παράλληλα, και την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αιολικά. Χωρίς αιολικά, το ρεύμα θα ήταν φθηνότερο. Και τσάμπα να ήταν τα αιολικά, πάλι άχρηστα θα ήταν (για ηλεκτροδότηση) και μόνο τσάμπα δεν είναι. Επιδοτούμε, καλώς ή κακώς, ένα σωρό πράγματα, αλλά συνήθως κάτι παίρνουμε σε αντάλλαγμα. Με τα αιολικά δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα, απλά πληρώνουμε πιο ακριβά το ρεύμα (που δεν παράγουν).

9. Το φαύλο παραμύθι ότι τα αιολικά είναι «επένδυση» ή ότι θα φέρουν «ανάπτυξη»

Οι μη ανταποδοτικοί φόροι δεν είναι επένδυση, είναι χαράτσια, και τα αιολικά είναι σαν ένα συνεχές χαράτσι. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, χωρίς όμως να το παράγουν. Ακριβαίνουν την βιομηχανική παραγωγή οδηγώντας σε ύφεση και ανεργία. Ακριβαίνουν το ρεύμα του καταναλωτή, οδηγώντας σε πληθωρισμό και ενεργειακή φτώχεια (όπου κόβει κόσμος το ρεύμα επειδή δεν αντέχει να το πληρώνει). Τα αιολικά είναι «αφαίμαξη», και η ύφεση, η ανεργία και ο πληθωρισμός δεν είναι «ανάπτυξη»

10. Το παραμύθι με τις θέσεις εργασίας

Σε καιρό ανεργίας, ο πειρασμός είναι μεγάλος. Αλλά μελέτες σε Ισπανία και Αγγλία έδειξαν ότι τα αιολικά αυξάνουν την ανεργία, και όχι την απασχόληση. Το ακριβό ρεύμα, η επιβάρυνση της βιομηχανίας, η απομάκρυνση του τουρισμού μειώνουν θέσεις εργασίας, δεν τις αυξάνουν. Τα χωματουργικά, τα μπετά, και η τοποθέτηση των αιολικών θα έχουν πρόσκαιρη απασχόληση, αλλά η ζημιά θα είναι μόνιμη. Όπου μπουν τα αιολικά, θα μείνουν για πάντα αφού δεν συμφέρει η αποξήλωσή τους, και μαζί με αυτά, η ζημιά που θα έχουν προκαλέσει. Οι θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία και την Δανία που εξάγουν τα αιολικά.

ΓΙΑΤΙ, ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ;


Τα αιολικά επιδοτούνται, και επιδοτούνται πλουσιοπάροχα (και όχι μόνο με έναν τρόπο). Ποτέ και πουθενά δεν έχουν μπει χωρίς επιδοτήσεις, και όπου κόβονται οι επιδοτήσεις, εξαφανίζονται. Οι επιδοτήσεις που παίρνουν χρηματοδοτούν πολιτικούς, Μ.Μ.Ε., και διάφορες Μη Κυβερνητικές, δήθεν περιβαλλοντικές Οργανώσεις για προπαγάνδα και πίεση. Τάζουν ποσοστά, ενοίκια και «συνεργασίες». (Το λάδωμα έχει "εκσυγχρονιστεί"). Όλα με δικά μας, λεφτά, αφού εμείς πληρώνουμε τα διάφορα τέλη υπέρ ΑΠΕ που βαφτίστηκαν σε «ΕΤΜΕΑΡ» και με τα παραμύθια της σωτηρίας από ανύπαρκτους κινδύνους, του ανεξάντλητου δυναμικού και του τσάμπα αέρα. Επιδοτούνται πλουσιοπάροχα, και από τις επιδοτήσεις δίνουν κάτι για να πάρουν κι άλλες επιδοτήσεις. Παγκόσμιο φαινόμενο, που όμως έξω έχει «σκάσει» αφού ο κόσμος βλέπει, πλέον, τα αποτελέσματα -- που δεν είναι παρά ακρίβεια στο ρεύμα, χωρίς εξοικονόμηση καυσίμων, από τις ΑΠΕ. Και όπου μπούνε, θα μείνουν εκεί για πάντα. Και, ναι, τους φεύγουν πτερύγια, καμιά φορά πέφτουν και όλο και παίρνουν καμία φωτιά.

ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ;

Εκτός από τα προφανή, η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι τόσο το κριθάρι και το σιτάρι αποθηκεύονται (και έχεις την πολυτέλεια να αλέθεις μόνο όταν φυσάει), ενώ ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται, και η ζήτηση για ρεύμα από το δίκτυο δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τον αέρα. Και ο ανεμόμυλος ή γίνεται τουριστικό αξιοθέατο, ή γκρεμίζεται και χάνεται. Μία ανεμογεννήτρια θα μείνει εκεί που μπήκε, πολύ αφού πάψει να λειτουργεί ή να επιδοτείται.

Για όποιον έχει υπομονή και αντοχή, οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι από έγκυρα ΜΜΕ και ιστοσελίδες, μικρό μόνο δείγμα ότι ο κόσμος ξέρει ότι τα αιολικά είναι μάλλον απάτη, και κανείς, αιρετός ή μη δεν έχει δικαίωμα να μας χαντακώνει με απάτες σε καιρό φτώχειας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ, Ή ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ


1/11/2013 Η Γερμανία ετοιμάζει περικοπές στις επιδοτήσεις των αιολικών
25/10/2013 Όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, μαζί, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 στην Ευρώπη.
15/10/2013 Και θα ακριβαίνει το ρεύμα, και δεν θα έχουμε ρεύμα με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές περί ΑΠΕ
11/10/2013 Οι ενεργειακοί κολοσσοί προειδοποιούν για πανευρωπαϊκά μπλακ άουτ. «Τι ζητούν; Περικοπές των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ
2/10/2013 Υποτιμάται το πραγματικό και μεγαλύτερο κόστος των δικτύων για ΑΠΕ
25/9/2013 Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι βασικά αέρας (λογοπαίγνιο με «πορδές»).
23/9/2013 Χαμένη υπόθεση τα αιολικά
20/9/2013 Οι Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι ζητούν αναθεώρηση του Γερμανικού ενεργειακού μοντέλου με τις ΑΠΕ
16/9/2013 Οι επιδοτήσεις των αιολικών είναι πολύ ακριβές και τα αιολικά είναι αναξιόπιστα.
13/9/2013 Προβληματικά για τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής τα αιολικά
6/9/2013 Στα ύψη οι λογαριασμοί του ρεύματος λόγω ΑΠΕ στην Γερμανία.
29/8/2013 Ακόμα και πολλά, διάσπαρτα και διασυνδεμένα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και είναι επικίνδυνα για το δίκτυο
24/8/2013 Τα αιολικά πάρκα παράγουν αρκετή ενέργεια μόνο για λίγα φλιτζάνια τσάι.
14/8/2013 Θα κοπούν κι άλλο οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
12/8/2013 Οι Γερμανοί αμφισβητούν πλέον την μεταστροφή σε ΑΠΕ
25/7/2013 Τα αιολικά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και οι αιολικοί το κρύβουν επί 25 χρόνια
21/7/2013 Η θνησιμότητα των πουλιών από αιολικά είναι μεγαλύτερη
16/7/2013 Επικήδειος για τα αιολικά της Ισπανίας
30/6/2013 Αναστολή αδειοδοτήσεων αιολικών σε πόλεις της Δανίας λόγω δυσαρέσκειας και ανησυχιών για επιπτώσεις στην υγεία από αιολικά
24/5/2013 Το υψηλό κόστος της άχρηστης αιολικής ενέργειας
16/2/2012 Εξαφανισμένα τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ της Ελλάδας στον πορτοκαλί συναγερμό της ΔΕΗ.
2005 Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν

2 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Άνδρος, όπως και η Σκύρος και η Ικαρία με τα φαραωνικά σχέδια εγκατάστασης άνω των 100 Α/Γ, θεωρούνται από εκείνους που εκπονούν αυτά τα σχέδια απλώς ως βάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Τα νησιά θα γίνουν αιολικές αποικίες. Μιλάμε για μια απίστευτης κλίμακας αιολική πειρατεία. Είναι συνηθισμένο να αποκαλούμε την Ελλάδα “αποικία χρέους”. Φοβάμαι ότι πρέπει να αρχίσουμε να την χαρακτηρίζουμε ως “αιολική αποικία”. Αυτή η “πράσινη ανάπτυξη” την συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Η ζημιά πολλαπλή, πολλαπλασιαστική και πολυεπίπεδη. Πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για εξεταστικές, προανακριτικές και ειδικό δικαστήριο; Να αναζητηθούν οι διαδρομές του χρήματος και η οικονομική ζημιά που προέρχεται από το “πράσινο πλιάτσικο” (πράσινους φόρους και υπέρογκο κόστος ενέργειας) σε μια οικονομικά καθημαγμένη χώρα. (Μόνο τα υποβρύχια απασχολούν κάποιους;)

archaeopteryx είπε...

τα υποβρύχια είναι ιστορίες 10 και 20 ετών, για αυτό ασχολούνται. Μέχρι να βγάλουν πορίσματα, θα εχουν πεθάνει οι εμπλεκόμενοι και θα έχουν αλλάξει όνομα, αν υπάρχουν, οι εταιρείες. Η Πράσινη Απάτη είναι annuity, προεβλεπόμενο ενοίκιο-έσοδο με ορίζοντα 20ετίας, σε ανελαστικό προϊόν, με εξασφαλισμένα έσοδα και από service, το μόνο που χρειάζεται είναι ο χώρος, και να πεισθούν τα θύματα να αναβοσβύνουν διακόπτες