Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Για φθηνότερο ρεύμα, μην πετάτε λεφτά σε ενεργειακά ασήμαντες και ατελέσφορες "επενδύσεις"


Είχα κάποτε έναν σοφό φίλο, που σχολιάζοντας την τάση πολιτικών και ανθρώπων να "εξοικονομούν" ηλεκτρική ενέργεια είχε πει το φαινομενικά παράδοξο ότι "είναι λάθος να κάνουμε προτεραιότητα και αυτοσκοπό την εξοικονόμηση ρεύματος, και αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη κατανάλωση ρεύματος που να δικαιολογεί επενδύσεις σε σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής".

Η καθ' όλα σωστή αυτή επισήμανση, μπορεί σήμερα, μετά από 20-30 χρόνια "οικολογικής" προπαγάνδας να ξενίζει.  Αλλά έτσι είναι:  Χωρίς κατανάλωση (και κυρίως χωρίς βιομηχανική κατανάλωση), δεν δικαιολογούνται οι μονάδες ισχύος βάσης.  Χωρίς μονάδες ισχύος βάσης, δεν υπάρχει ούτε απρόσκοπτο ρεύμα, ούτε φθηνό ρεύμα. Χωρίς βιομηχανική κατανάλωση, δεν υπάρχει απρόσκοπτο η φθηνό ρεύμα.

Οι μονάδες ισχύος βάσης ήταν και είναι (και θα είναι) είτε αυτές που καίνε κάρβουνο, είτε οι πυρηνικές. Σε ειδικές περιπτώσεις χωρών με πολύ ή/και φθηνό αέριο, μπορούν να είναι με φυσικό αέριο. Στις λίγες χώρες που έχουν 100% προβλέψιμα υδροηλεκτρικά μπορούν να είναι υδροηλεκτρικές.  Η λέξη "100%" είναι σημαντική:  Δεν νοείται ηλεκτροδότηση που μπορεί και να μην είναι "100% προβλέψιμη".

Η βιομηχανία, προφανώς δεν αντέχει το μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα -- ή το ακριβό ρεύμα.  Θα πείτε "δεν πειράζει, ας φύγει η βιομηχανία".  Αυτό όμως θα έχει δύο άμεσες συνέπειες: 1) περισσότερη ανεργία και φτώχεια, και 2) λιγότερη ανάγκη για μονάδες ισχύος βάσης.  Φαύλος κύκλος.

Χωρίς μονάδες βάσης (ή την δυνατότητα χρηματοδότησής τους) θα μείνουμε με τις αρχικά φθηνότερες "ΑΠΕ", δηλαδή αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αρχικά και παραπλανητικά φθηνότερες: Χρειάζονται φαινομενικά λιγότερα κεφάλαια για 2 ή 200 ανεμογεννήτριες από ότι για μία λιγνιτική ή υδροηλεκτρική μονάδα,  αλλά οι ανεμογεννήτριες παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, που, ανά κιλοβατώρα, είναι πανάκριβο, και γίνεται ακόμα ακριβότερο εάν προσπαθήσουμε είτε να το αποθηκεύουμε (δεσμεύοντας τα υδροηλεκτρικά μας) είτε να καίμε (και να επιδοτούμε) αέριο για εφεδρείες.

Ένας φτωχός ή εξαθλιωμένος πληθυσμός, μπορεί να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στο τυχαίο ρεύμα. Αλλά είναι θέμα χρόνου να προτιμήσει (την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος) το "μη ρεύμα" από την τυχαία ηλεκτροδότηση (που μόνο φτηνή δεν είναι). Αυτό, περαιτέρω μειώνει την κατανάλωση (και την δυνατότητα ύπαρξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), και οδηγεί νομοτελειακά στην απόλυτη κατάρρευση -- εκτός εάν προτιμούμε την ζωή όπως ήταν πριν το 1900...

Δεν θα λύσω μέσα από ένα blog τα θέματα ευρύτερης πολιτικής. Αλλά δεν θα πάψω να επισημαίνω την εγκληματική στάση του δίδυμου Ζερβού-ΡΑΕ που 1) έχουν προωθήσει "επενδύσεις" σε αιολικά και φωτοβολταϊκά που είναι ενεργειακά ατελέσφορες , αλλά 2) έχουν δεσμεύσει κεφάλαια που χρειάζονται εξυπηρέτηση -- και οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερες τρύπες στον ΛΑΓΗΕ,  3) αγνοούν τις πεπατημένες της ηλεκτροπαραγωγής και των μικρο- και μακρο- οικονομικών της, και 4) πιστεύουν ότι χωρίς βιομηχανία θα ...ευδοκιμήσουν (αλλά δεν μας λένε σε ποια χώρα θα κάθονται). Μπορεί η κυρά-Κατίνα ή ο κυρ-Μήτσος να μην καταλαβαίνουν την ανάγκη ύπαρξης βιομηχανίας για ύπαρξη ηλεκτροδότησης, αλλά η ΔΕΗ και η ΡΑΕ δεν επιτρέπεται να μην το καταλαβαίνουν.

Ξεκινήστε από τα εύκολα:  Κόψτε κάθε ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών). Είτε ακριβές, είτε τσάμπα, οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, χωρίς να το παράγουν σε σημαντική ποσότητα, ή με τρόπο που το χρειάζεται το δίκτυο. Αν θέλετε να ακριβύνετε το ρεύμα, είναι πολύ πιο ...φτηνό να το ...ακριβύνετε, ΧΩΡΙΣ να δεσμεύετε κεφάλαια σε μ@λ@κίες. Τα κεφάλαια να πηγαίνουν ΜΟΝΟ σε παραγωγικές, ανταποδοτικές, επενδύσεις:  Λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, άντε και αέριο. Το να δεσμεύετε κεφάλαια σε τρίχες, στο σημερινό περιβάλλον είναι επιεικώς εγκληματικό.

Το γράφημα με την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή το ξαναβάζω για να σας θυμίσω ότι, 1) παγκοσμίως, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ασήμαντα -- και δεν είναι τυχαίο!  2) η ύφεση μετά το 2008 έκοψε την κατανάλωση περισσότερο από οποιαδήποτε ηλεκτροδοτική συμβολή από πράσινες ΑΠΕ.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://apopigadi.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4.html

https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news

http://www.kandanos.eu/node/2139

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αρχαίε καλημέρα.
Συμβαίνουν και αλλού "ανανεώσιμα" ευτράπελα.
h**p://www.oneworldchronicle.com/?p=18171

spiral architect είπε...

Όσο υπάρχουν κορόιδα, θα υπάρχουν και οι ξύπνιοι.

katalytikos είπε...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!!
ΔΕΣ ΑΥΤΟ:
http://sites.diavgeia.gov.gr/ypeka/ada/%CE%92%CE%9B170-%CE%9B%CE%A8%CE%9C

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και καλά όσα λες αλλά είσαι λανθασμένα αφοριστικός για τις ΑΠΕ ως τεχνολογία. Το πρόβλημα είναι οι διασυνδεδεμένες ΑΠΕ. Υπάρχουν και τα μικροδικτύα και τα ανερχόμενα ευφυή δίκτυα που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο. Το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να στραφούν προς τα εκεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ δεν θέλεις?
Παρεμπιπτόντως θα προτιμούσα να ου απαντήσεις σ'αυτό επιστημονικά και όχι πολιτικά.

archaeopteryx είπε...

Ποτέ και πουθενά κανένας συνδυασμός ΑΠΕ (πλην Υ/Η Νορβηγίας και αντίστοιχων) δεν ηλεκτροδότησε κάτι που να μοιάζει με πολιτισμό. ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ. Από το 1970-75 που υπάρχουν.

Εξυπνα δίκτυα είναι ευφημισμός για το "δεν θα έχεις ρεύμα αν δεν φυσάει". Είναι πιο απλό να μάθεις να μην έχεις ρεύμα. Εξ άλλου το 1900 δεν είναι τόσο παρελθόν.

Ασανσέρ, νοσοκομεία, εργοστάσια, χρειάζονται ρεύμα. ΔΕΣ το γράφημα της ανάρτησης. Οι ΑΠΕ είναι ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ και θα μείνουν ασήμαντες. Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν κάνει για δίκτυα, ότι κι αν τα βαφτίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Σόρυ αλλά η απάντησή σου δεν μου δείχνει ότι έχεις κάποια ιδιαίτερη τεχνική γνώση πάνω στο θέμα. Πάντως και τεράστια πρόοδος έχει γίνει στο θέμα των ευφυών δικτύων και η ηλεκτροδότηση που παρέχουν δεν σταματάει όταν σταματήσει να φυσάει. Προφανώς και δεν έχει φτάσει η τεχνολογία στο επίπεδο να έχουμε μικροδίκτυα σε νοσοκομεία κτλπ αλλά αυτό δεν ακυρώνει την τεχνολογική εξέλιξη που έχει συντελεστεί. Επίσης είναι άλλο πράγμα οι μικρές Α/Γ και άλλο πράγμα οι ανεμογεννήτριες του εμπορίου. Τέλος δεν είναι τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα (τουλάχιστον όχι όπως το εννοείς). Μπορώ να σου παραθέσω άπειρα Papers με την πρόοδο στο θέμα του forecasting της παραγωγής ΑΠΕ. Γενικά νομίζω ότι αγνοείς συνειδητά την τεχνική πλευρά του θέματος και ασχολείσαι μόνο με την οικονομικοπολιτική.

archaeopteryx είπε...

Τα ευφυή δίκτυα είναι κάτι σαν την Πράσινη Αναπτυξη. Δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Το αφήνω σε "ειδικούς".

Πες μου μία χώρα όπου οποιοσδήποτε ευφυης ή ηλίθιος συνδυασμός ΑΠΕ με ευφυή δίκτυα ηλεκτροδότησε ο,τιδήποτε, κι άσε τις σοφιστείες

Το θεωρητικά εφικτό, ή το ερευνητικά ενδιαφέρον, ή η λαμογιά να πουλήσει η Ζήμενς μετρητές, δεν είναι "πρακτική εφαρμογή".

archaeopteryx είπε...

Το 2005, η ΕΟΝ, στην κλασσική μελέτη της είχε πει ότι όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροδότησης μπορούν να υποκαταστήσουν(και το νούμερο ήταν περίπου 4%). ΟΧΙ ονομαστική ηλεκτροδότηση, αλλά ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ συμβατικής παραγωγής. Με "διαχείριση" της ζήτησης (αυτό κάνουν τα έξυπνα δίκτυα) άντε να ανεβάσεις το 4% στο 5%, στο 6%. Ποτέ στο 50% ή το 90%. Και άσε το κόστος... Μάθε πόσο έχει ανέβει το κόστος του ρέεύματος στην Γερμανία από τις πράσινες παπάρες τους (αλλά ΣΟΥ εξάγουν).

Ανώνυμος είπε...

Σου ξαναλέω δεν σου μιλάω για τις μεγάλες Α/Γ που συνδέονται στο δίκτυο! Δεν είμαι από αυτούς που συνηθίζεις να συναντάς και θα σου υπερασπιστούν τις ΑΠΕ σαν θρησκεία. Αλλά εσύ είσαι σαν αυτούς αλλά από το άλλο άκρο. Εεργειακή αυτάρκεια της κοινωνίας και του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με τις ΑΠΕ. Υπάρχουν μικρές Α/Γ για οικιακή χρήση που δεν έχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία και αν δουλέψουν σε island θα ηλεκτροδοτήσουν μια χαρά ένα πολιτισμένο σπίτι χωρίς να επηρεάζουν το δίκτυο. Μπορώ να σου πω πολλές χώρες που λειτουργούν μικροδίκτυα αλλά με ένα απλό search το βρίσκεις και μόνος σου. Το πρόβλημα είναι ότι η έρευνα σ'αυτό είναι εν εξελίξη και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Άρα δεν μπορείς να αφορίζεις τις ΑΠΕ αναφανδόν.Αυτό προσπαθώ να σου πω. Το θέμα είναι γιατί η ΔΕΗ και η Eurelectric δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση μικρών Α/Γ σε σπίτια. Αυτό πρέπει να σκεφτείς όχι να δαιμονοποείς τη σοβαρή επιστημονική έρευνα.

archaeopteryx είπε...

Με ΑΠΕ, μικρες, μεγάλες, έξυπνες, κουτές, βιομηχανικές, δημοτικές, λαϊκές, γερμανικές, τούρκικες, ΔΕΝ μπορείς να κάνεις τίποτα εκτός από το να φορτίζεις μπαταρίες. Πολύ ακριβός τρόπος ηλεκτροδότησης, και τελικά λύνεις το προβλημα με μια ντηζελογεννήτρια. Αλλά μπορείς και να επιστρεψεις σε ζωή χωρίς ρεύμα.

Μην μου πεις πολλές χώρες με τα μιρκοδίκτυά σου, πες μου ΜΙΑ. Δεν είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία ή η Τουρκία. Μην μου πεις για ερευνητικά προγραμματα, και επιδοτούμενα πειράματα. πες μου μία σύγχρονη πόλη που να ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ. Μην μου πεις την Δανία, ηλεκτροδοτείται από μαζούτ και κάρβουνο και παριστάνει ότι έχει ΑΠΕ, αλλά ξεφορτώνεται το εν πολλοί άχρηστο τυχαίο ρεύμα τους σε Νορβηγία και Γερμανία (όπου λόγου σχετικού μεγέθους χάνεται μεν, αλλά πληρώνουν οι Δανοί δε).

Ανώνυμος είπε...

Wallstad στη Γερμανία. Mas Roig, Girona στην Ισπανία. ΣΟυ είπα δύο από τις πολλές κοινότητες και πόλεις που ηλεκτροδοτούνται με μικροδίκτυα. Προφανώς και δεν υπάρχουν χώρες ολόκληρες γιατί ακόμα δεν έχουμε φτάσει σ'αυτό το επίπεδο γνώσης. Κι εγώ σου λέω ότι η έρευνα δείχνει ότι αυτό θα γίνει και είναι εφικτό. Εσύ λες ότι δεν θα γίνει ποτέ γιατί νομίζεις ότι είναι ίδιο το αυτόνομο και το διασυνδεδεμένο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Είσαι δογματικός χωρίς να ξέρεις. Ε΄γω σε κάτι που δεν ξέρω δεν είμαι. Για αυτό σε διάβασα γιατί δεν γνωρίζω τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα σ'αυτό το θέμα και έμαθα αρκετά. Μάθε κι εσύ να κάνεις το ίδιο. Οι μικρές Α/Γ όσο και να τις κοροιδεύεις (από άγνοια) δεν δημιουργούν κέρδη για καμία εταιρεία κανένα κερδοσκόπο κανένα πολιτικό.Φτιάχνονται από απλά υλικά με καμία τεχνική γνώση (χάρη στη δουλειά που έχει γίνει από παιδιά με τεχνική γνώση) και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον και την υγεία. Επίσης σε καθιστούν ανεξάρτητο από την κάθε ΔΕΗ.

archaeopteryx είπε...

επιδοτούμενα πειράματα, όπου το πείραμα έγκειται στην επανεκπαίδευση του πειραματόζωου να ζει αλλιώς. Χωρίς καν να τα δω. Και με λίγο μπούρου μπούρου, θα τους (και θα σε) πείσουν ότι τους αρέσει. Και εμένα μου αρέσει να πηγαίνω διακοπές σε καλύβα χωρίς ρεύμα (αν και ο σπάϊραλ θέλει ένα φ/β για το κινητό του ή το λαπτοπ του. Αν υπαρχουν ΠΟΛΛΕΣ τέτοιες πόλεις, δεν θα υπάρχουν κινητά ή λαπτοπ. ΔΕΝ μπορεί να φτιάξεις ούτε μία βίδα με τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα.

archaeopteryx είπε...

χωρίς καν να τα ψάξω. Πειραματικά, όπου το πείραμα είναι να μάθουν τα πειραματόζωα να ζουν αλλιώς. Ο λόγος που δεν γίνεται σε "χώρα" είναι γιατί ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ της Γερμανίας δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια να κατασκευάσουν μία βίδα. (Αν ξέρεις πως φτιάχνονται οι βίδες). Και φυσικά ούτε μία μπίλια ρουλεμάν ή ένα πτερύγιο φάΙμπεργκλας. Θέατρο.

spiral architect είπε...

Κανείς (τουλάχιστον εγώ, όχι) δεν είναι κατά των ΑΠΕ σε επίπεδο αυτάρκειας σε επίπεδο νησίδας. Κατά των επιδοτούμενων ΑΠΕ, ναι. Εχω ξαναγράψει εδώ, για την απελευθέρωση της ΗΕ στην Ολλανδία το '92-93, όπου μπήκαν απ' τις καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις μονάδες βιομάζας, απλά και μόνο για να γλυτώσουν λεφτά, αναλαμβάνοντας αυτές (οι μονάδες βιομάζας) ένα μέρος των φορτίων τους για να εξοικονομήσουν χρήματα, λόγω του τριπλασιασμού της τιμής της kWh εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς αυτό spiral. Δεν μπορώ αυτό τον αφορισμό των ΑΠΕ σε επίπεδο αυτόνομων συστημάτων. Archaeopteryx δεν μπορούν να με πείσουν με κάτι παρα μόνο με επιστημονικά τεκμηριομένα αποτελέσματα. Επειδή λοιπόν και είμαι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχω πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά βγάζω συμπεράσματα από τις τεχνικές μου γνώσεις. Σόρυ αλλά σ'αυτό δεν χωράει ναι αλλά ούτε μήπως. Τα μαθηματικά και η φυσική είναι αυταπόδεικτα. Εκτός κι αν δεν γουστάρεις κι αυτά. Επίσης σου εξήγησα πως δεν είναι πλέον τόσο τυχαίο ρεύμα αυτό που παράγουν οι ΑΠΕ χάρη στο forecasting που πάλι έχει στέρεες βάσεις στα στοχαστικά μαθηματικά. Στο Walstad να μην έχουν κινητά και λάπτοπ δύσκολο το βλέπω. Επίσης για όλα αυτά ξέρεις χρειάζεται dc ρεύμα και όχι ac που παράγουν οι μεγάλες μονάδες. Και αυτό είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα των ΑΠΕ στα μικροδίκτυα. Παράγουν απευθείας dc (εκτός από τις Α/Γ) με αποτέλεσμα να ανοίγουν το δρόμο για τα dc Μικροδίκτυα. Το πως χρησιμοποιούνται οι ΑΠΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν στον άνθρωπο. Μην κατηγορείς τις ΑΠΕ επειδή τις χρησιμοποιούν για κερδοσκοπία και σπέκουλα οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες παγκοσμίως.

archaeopteryx είπε...

Μπίλιες για ρουλεμάν, και τυπωμένα κυκλώματα, που θα φτιάχνουμε; Καλές οι πράσινες νησίδες, αν πληρώνουν άλλοι και και δουλεύουν ακόμα περισσότεροι καπου αλλου μακριά. Δεν αρκεί να είσαι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Ούτε μικροοικονομολόγος. Ούτε επενδυτικός τύπος. Ούτε μηχανικός δικτύων. Ούτε χημικός μηχανικός. Ούτε διαπραγματευτης δικαιωμάτων CO2... για να δεις το μέγεθος της (α) οικονομικής, (β) περιβαλλοντικής και (γ) ενεργειακής απάτης που είναι οι ΑΠΕ. Πρέπει να είσαι λίγο από όλα. Και οι διαφοροι αρχαιοπτέρυγες είχαν αρκετά από τα συστατικά -- ΠΛΗΝ γνώσεων δικτύων (Εξ ου και η ανάδειξη του σπάϊραλ -- όλα τα είχαμε δει, αλλά δεν μας έκοψε ότι τα καλώδια που πάνε στην Κάτω Μουσουνίτσα δεν φτάνουν για τα αιολικά που θέλουν να βάλουν από πάνω... Και ότι ΔΕΝ βάζεις καλώδιο 2GW για να περνάς τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από την Κρήτη

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που κολλάνε με τις αυτόνομες ΑΠΕ. Ή δεν καταλαβαίνεις ή παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Δεν θα κάτσω να σου υπερασπιστώ τις διασυνδεδεμένες ΑΠΕ γιατί διαφωνώ με αυτές. Εσύ όμως δεν καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να υπερασπιστώ το οποίο δεν επιδέχέται και συζήτηση στο κάτω κάτω. Εσύ έτσι όπως πας θα αμφισβητήσεις και τους νόμους του Νεύτωνα. Αμφισβήτησε όσο γουστάρεις την επιστήμη δεν θα στη χαλάσω.
Επίσης μάθε ότι δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος εδώ και καμιά 25ετία. Υπάρχουν μόνο μηχανολόγοι μηχανικοί ή ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. και δεν είναι ολίγον μηχανικοί γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε λίγο απ'όλα υπάρχει. Αυτό λέγεται ασχετοσύνη και ημιμάθεια.
Οταν κάποιος σου μιλάει με γεγονότα και επιχειρήματα να απαντάς το ίδιο. Μην συνθηματολογείς με ποιηματάκια που σου μάθανε.
Τέλος μάθε το εξής: οι ΑΠΕ μπορούν να συμμετάσχουν και σε πρωτεύουσα και σε δευτερεύουσα ρύθμιση άρα μπορείς να έχεις μια χαρά δίκτυο αρκεί να επεκταθούν τα Microgrids. Αν φτάσουν για παράδειγμα στο 50% γιατί θα ενοχλήθεις? Πρέπει να γίνουν 100% για να δεχτείς τις ΑΠΕ? Φυσικά και δεν θα γίνει αυτό ποτέ στο άμεσο μέλλον. Ακυρώνει αυτό τις ΑΠΕ? ναι αν είσαι κομπλεξικός ή έχεις συμφέροντα. όχι αν αντιλαμβάνεσαι στοιχειώδη επιστημονικά δεδομένα.

spiral architect είπε...

Κάπου εδώ είχαμε συζητήσει περί smart grids.
(και τα' χα πάρει στο κρανίο!)
Καλά είναι, πλάκα έχουν, μόνο μην τα τεντώσεις και τα κάνεις διασυνδεδεμένα δίκτυα για χάρη των (επιδοτούμενων) ΑΠΕ. Σε τοπικό επίπεδο παίξε όσο θέλεις, άλλωστε και η ΔΕΗ εδώ και 20-25 χρόνια όταν ασχολιόταν με το R&D κι αυτή έπαιζε με Α/Γ είτε για να καλύψει τα μέγιστα ζήτησης μη διασυνδεδεμένων νησιών είτε για να δουλέψει μια εικονική αντλισιοταμίευση σε υπάρχοντα φράγματα. Στο πρώτο απέτυχε παταγωδώς με το δε δεύτερο απέκτησε τεχνογνωσία που πρακτικά δεν της χρησίμευσε πουθενά γιατί τότε δεν υπήρχε η λογική της επιδότησης και το ρεύμα ήταν αγαθό.

Μεγάλο πλέον τεχνικό πρόβλημα με τη διείσδυση των ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής (κυρίως) είναι τα μεταβατικά φαινόμενα που προέρχονται απ' αυτές είτε λόγω απότομων νεφώσεων στα Φ/Β πάρκα είτε λόγω των ασυνεχειών ροής αέρα σε πάρκα Α/Γ σε συνδυασμό με τους αντιστροφείς που τείνουν να καθιερωθούν ακόμα και σε Α/Γ και εγχέουν αρμονικές στα δίκτυα κατά τη μετατροπή του dc σε ac δημιουργώντας προβλήματα σε εντολές τηλεχειρισμών, ακυρώνοντάς τες, ή θέτοντάς τες εντός παρά τη θέλησή σου.
(ο Ward Leonard πέθανε πια)

Ο αρχαιοπτέρυγας, αν έχεις καταλάβει, είναι κυρίως κατά της απατεωνιάς της επιδότησης των ΑΠΕ, που φέρνει ένα κάρο κοινωνικά προβλήματα αυξάνοντας δραματικά την τιμή του ρεύματος. Εγώ (και κάποιοι άλλοι) λόγω ειδικότητας αναδεικνύω τεχνικά προβλήματα ...

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράμα δεν κάνουν και ούτε πρόκειται να κάνουν, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν: Να ρυθμίζουν τη ροή φορτίου ανάλογα με τη ζήτηση της κατανάλωσης και τη διαθεσιμότητα παραγωγής
Το είχες γράψει με bold. Έλα που όμως και εδώ διαψεύδεσαι από την έρευνα. Δεν θα επεκταθώ γιατί παρατηρώ ότι είστε τόσο σίγουροι για την αλήθεια των πιστεύω σας που θεωρείτε ότι η επιστημονική εξέλιξη σταμάτησε το 70. Ποιος τα γαμάει τώρα τα multiagents όλα για τις επιδοτήσεις γίνονται, σωστά?
decentralized control? coordinated control? μπούρδες για να χαζεύουν οι μηχανικοί, σωστά?
Όπως είπε κι ένας εξυπνάκιας στο ίδιο post για τις προσωμοιώσεις ότι είναι σαν τη μαλακία.
Μαλακία ήταν στην εποχή σου τώρα η προσομοίωση κάνει το προιον πολύ πιο φθηνό και ασφαλές και χρησιμοποιειταί ΠΑΝΤΟΥ!
Τώρα επειδή εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις τεχνικά ζητήματα σου λέω:
1) οι αρμονικές των αντιστροφέων περιορίζονται με standard που ετοιμάζεται.
2)η ατρωσία των συσκευών έχει θεσμοθετηθεί με standards εδώ και χρόνια και μόνο για 2-150 kHz που δεν έχει γίνει θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες (project που τρέχει εδώ και 3 χρόνια)
3) με λίγα λόγια το emc αντιμετωπίζεται.
4)με καλό forecasting ξέρεις τι παραγωγή θα έχεις
5)οι αντιστροφείς έχουν 98% απόδοση

Τέλος κανείς δεν είπε ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει λύσει όλα τα προβλήματα για τις ΑΠΕ. Το πρόβλημα είναι ότι εσείς είστε σίγουροι ότι δεν θα τα λύσει ποτέ ενώ εγώ σου λέω κάτσε να δούμε.Μπορεί και να γίνει μπορεί και όχι. ΔΕΝ υπάρχει απόδειξη ούτε για το ένα ούτε για το άλλο άρα πως είσαι σίγουρος? Η άποψη σας ακροβατεί επικύνδυνα μεταξύ σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας.

archaeopteryx είπε...

εν τω μεταξύ, πληρώνουν όμως τα κορόϊδα... Λυπάμαι, αλλά ο Β' Νόμος της Θερμοδυναμικής ΔΕΝ "διορθώνεται" με τεχνολογία, και αν ήμουν σοφός θα στο εξηγούσα κιόλας.

archaeopteryx είπε...

αλλά δες το απλά: Μπορούν ποτέ όλα τα έστω φτηνά φωτοβολταϊκά, με τις έστω φτηνές διορθωτικές τεχνολογίες, και όλα τα σχετικά, να παράξουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για την κατασκευή 1 μέτρου χαλκινου καλωδίου με λιγη μόνωση, και ενός ελάσματος αλουμινίου, και μία ανοξειδωτης βιδας? Ποτέ των ποτών. Μόνο σε επιστημονική φαντασία, οικονομίες υδρογόνου (και ως τότε θα έχουμε λύσε την τήξη (χαχαχα) αλληλούϊα. Δεν είμαι μισαλλόδοξος. Μηχανολόγος είμαι αλλά έχω δει κι άλλα πράγματα.

Professor Moriarty είπε...

Τα microgrids δεν είναι κάτι καινούργιο. Τώρα τελευταία όμως σχεδόν αποκλειστικά τον έχοιυν οικειοποιηθεί οι υπέρμαχοι των ΑΠΕ, για να λύσουν υποτίθεται τα προβλήματα ένταξης (integration) των διάσπαρτων F/B, και Α/Γ, κλπ, στο δίκτυο. Συγκεντρωμάνα, ή αποκενυτρωμένα, τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται, απλώς αλλάζουν επίπεδο. Μπορούμνε να βάλουμε και την "θεωρία παιγνίβν" στο παιχνίδι, και να γίνουμε καθηγητέςε στο στοίχημα της ενεργειακής επάρκειας, διότι με 50% διείσδυση των ΑΠΕ, το ενεργειακό θα καταντήσει τζόγος. Και το κυριότερο. Το κόστος της ενέργειας θα γίνει τεράστιο. Όλες ο8ι οικονομικές αναλύσεις (ακόμη και των οπαδών των microgrids, decentalized, or centalazied, or hybrid, or anything fucking smart else, συμφωνούν ότι χωρίς εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις, οι καταναλωτές θα πληρώσουν την κιλοβατώρα χρυσάφι. Και αυτά σημαίνουν φόρους, φόρους, φόρους. Κόστος τεράστιο για ένα χειρότερο προϊόν, δεδομένου ότι ο PQF ua είναι κατά κανόνα χειρότερος.

spiral architect είπε...

Εγώ ανώνυμε συνάδελφε έχω τοποθετηθεί εδώ

lampros είπε...

Καλά το πηγαίνατε στην αρχή, αλλα μετά χάθηκε το τόπι. Νομίζω οτι ο ανώνυμος σωστά λέει, οτι η έρευνα για ΑΠΕ δεν πρέπει να σταματήσει, και δεν είναι οι ΑΠΕ το πρόβλημα, αλλα οι πολιτικές επιλογές των χωρών. Ο παλαιοφτερούγας παλι, σωστά λέει οτι δεν πρέπει να επιδοτούνται επισφαλή συστήματα ΑΠΕ, που ανεβάζουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να είναι και πράσινα ουσιαστικά. Δηλαδή, άλλο είναι να επιδοτώ μια έρευνα για ΑΠΕ, και αν αποδειχθεί αναμφίβολα αποδοτικότερη (και φθηνότερη ουσιαστικά) την εντάσω στο σύστημα, και άλλο να την επιβάλλω με οποιοδήποτε κόστος, να δημιουργεί ενα σωρό προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αλλα και στο περιβάλλον, στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Όμως αρχαιοπτέρυξ, ο ανώνυμος δεν είναι υπέρ αυτού, είναι εναντίον του τρόπου που αντιμετωπίζεις γενικά τις ΑΠΕ, κατι που κι εμένα με ενοχλεί, γιατι δείχνει δογματισμό και βεβαιότητα για την αλήθεια, αλλα όπως είχε πεί κι ο Φάϋνμαν, η αλήθεια δεν βρίσκεται στην βεβαιότητα. Δεν είναι απάντηση το, δεν μπορεί να φτιαχτεί ούτε ενα μέτρο καλώδιο,ούτε μια μπίλια ρουλεμάν, ούτε μια βίδα απο ΑΠΕ, στο "υπάρχουν και μικροδίκτυα και τα ευφυή δίκτυα, που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, το θέμα είναι οτι κάποιοι δεν θέλουν να στραφούν προς τα εκεί, δεν καταλαβαίνω εσύ γιατι δεν θέλεις" ομολογουμένως, ούτε εγώ το καταλαβαίνω.
Εγώ αυτο που ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις , ή όποιον ξέρει, είναι αν μια μικρομονάδα φ.β και α.γ μπορεί να τροφοδοτεί ενα σπίτι 100 μέτρων, και ενα σύστημα καθαρισμού νερού, και ποτίσματος, για μια ενυδρειοπωνική οικιακή μονάδα, και ποιο είναι το κόστος.

lampros είπε...

Καλά το πηγαίνατε στην αρχή, αλλα μετά χάθηκε το τόπι. Νομίζω οτι ο ανώνυμος σωστά λέει, οτι η έρευνα για ΑΠΕ δεν πρέπει να σταματήσει, και δεν είναι οι ΑΠΕ το πρόβλημα, αλλα οι πολιτικές επιλογές των χωρών. Ο παλαιοφτερούγας παλι, σωστά λέει οτι δεν πρέπει να επιδοτούνται επισφαλή συστήματα ΑΠΕ, που ανεβάζουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να είναι και πράσινα ουσιαστικά. Δηλαδή, άλλο είναι να επιδοτώ μια έρευνα για ΑΠΕ, και αν αποδειχθεί αναμφίβολα αποδοτικότερη (και φθηνότερη ουσιαστικά) την εντάσω στο σύστημα, και άλλο να την επιβάλλω με οποιοδήποτε κόστος, να δημιουργεί ενα σωρό προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αλλα και στο περιβάλλον, στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Όμως αρχαιοπτέρυξ, ο ανώνυμος δεν είναι υπέρ αυτού, είναι εναντίον του τρόπου που αντιμετωπίζεις γενικά τις ΑΠΕ, κατι που κι εμένα με ενοχλεί, γιατι δείχνει δογματισμό και βεβαιότητα για την αλήθεια, αλλα όπως είχε πεί κι ο Φάϋνμαν, η αλήθεια δεν βρίσκεται στην βεβαιότητα. Δεν είναι απάντηση το, δεν μπορεί να φτιαχτεί ούτε ενα μέτρο καλώδιο,ούτε μια μπίλια ρουλεμάν, ούτε μια βίδα απο ΑΠΕ, στο "υπάρχουν και μικροδίκτυα και τα ευφυή δίκτυα, που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, το θέμα είναι οτι κάποιοι δεν θέλουν να στραφούν προς τα εκεί, δεν καταλαβαίνω εσύ γιατι δεν θέλεις" ομολογουμένως, ούτε εγώ το καταλαβαίνω.
Εγώ αυτο που ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις , ή όποιον ξέρει, είναι αν μια μικρομονάδα φ.β και α.γ μπορεί να τροφοδοτεί ενα σπίτι 100 μέτρων, και ενα σύστημα καθαρισμού νερού, και ποτίσματος, για μια ενυδρειοπωνική οικιακή μονάδα, και ποιο είναι το κόστος.

archaeopteryx είπε...

σήμερα που κάνει κρύο, κάντε λίγη έρευνα για ανανεωσιμες πηγές ενέργειας (αλλά μην κόψετε τα δέντρα του δρόμου)

Προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον τροχό, αναμσώντας αρλούμπες τις δεκαετίας του 1970. Οι "ΑΠΕ" δεν είναι παρά ευφημισμός του "επιστρέφουμε σε ανέχεια". Σε ανέχεια, οι έρευνες πάνε περίπατο, αν δεν σας το έχουν πει.

Συγγνώμη, δεν ασχολούμαι με "εναλλακτικούς" τρόπους ζωής.