Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αρλούμπες από αιολικά υπαλληλάκια (με αφορμή την Κρήτη)


Προσωπικά, υποψιάζομαι ότι η προχθεσινή προσπάθεια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να βάλει αιολικά στον Άρδακτο είναι ...τεστ. Δεν αμφιβάλλω ότι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ήθελε να ροκανίσει από την αρπαχτή των αιολικών (ξεχνιέται ωρέ ο Δόκτωρ Τσιπ?), αλλά, εάν κρίνω από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, "άλλοι" ενδιαφέρονται για αιολικά στην Κρήτη, και αυτοί είναι που έχουν ενοχληθεί από την αντίδραση των Κρητικών. Αυτοί οι "άλλοι" δεν είναι παρά τα κλασσικά λαμπρά παραδείγματα του Παρασιτιστάν, και τα έμμισθα παπαγαλάκια τους.  Αυτοί λοιπόν καλλιεργούν τις εξής αρλούμπες:

Αρλούμπα Νο. 1:  Η Πτολεμαΐδα είναι χειρότερο πρόβλημα από τα αιολικά της Κρήτης.


Βεβαίως και είναι, επειδή φαίνεται να μην έχουμε πολύ και εύκολο λιγνίτη. Και φυσικά ρυπαίνει ο λιγνίτης, ιδίως όταν είναι με παλιές, αναποτελεσματικές μονάδες. Μια παλιά μονάδα λιγνίτη, με αποτελεσματικότητα 25% καίει τον διπλάσιο λιγνίτη από την ίδια μονάδα με αποτελεσματικότητα 50%.  Μία μονάδα λιγνίτη χωρίς φίλτρα είναι τρέλα, μονάδες λιγνίτη με φίλτρα υπάρχουν σε Γερμανικές πόλεις.  Μία μονάδα λιγνίτη των πχ 800 μεγαβάτ, παράγει 800 x 24 μεγαβατώρες το 24ωρο, βρέξει-χιονίσει.  800 αιολικά μεγαβάτ είναι βασικά διακοσμητικά, δεν μετράνε ούτε για 10 πραγματικά μεγαβάτ, φυσικά δεν υπάρχουν όταν δεν φυσάει, και όταν φυσάει είναι μεγαλύτερο πρόβλημα αφού ή πρέπει να βγούνε εκτός λειτουργίας 800 συμβατικά μεγαβάτ, ή, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες (και στην Γερμανία, και στην Δανία) θα ψάχνουμε για γείτονες για να τους απορρίπτουμε, επί πληρωμή, το κουτουρού ρεύμα.  800 αιολικά μεγαβάτ (που δεν είναι ούτε 80 πραγματικά μεγαβάτ), κοστίζουν περί τα 1,3 δις ευρώ, ή περίπου 1,5 δις, με τα "συνοδά έργα". Μα, η Πτολεμαΐδα 5 (που την κατηγορούν για ...ακριβή) κοστίζει περί το 1,3 δις ευρώ, και είναι 800 μεγαβάτ, και όχι 80 (υποθετικά) μεγαβάτ!   Δίνουμε το ίδιο 1,3 δις, μόνο που με την λιγνιτική μονάδα θα έχουμε ρεύμα, ενώ με τα αιολικά, δεν θα έχουμε ρεύμα!

Αρλούμπα Νο. 2:  Τα λιγνιτικά ρυπαίνουν, ενώ τα αιολικά είναι καθαρά.

Είπαμε, τα λιγνιτικά ρυπαίνουν, και τα παλιά λιγνιτικά ρυπαίνουν δύο φορές πιο πολύ από τα σύγχρονα.   Αλλά τα λιγνιτικά ηλεκτροδοτούν. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Μήπως τα αιολικά μειώνουν ρύπους, εξοικονομώντας λιγνίτη;  Όπου έχουν μετρηθεί, τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα (και δεν μειώνουν CO2) ακριβώς επειδή η "στοχαστική" λειτουργία τους επιβάλλει "μεταβλητότητα" στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και όπως το αυτοκίνητο στην πόλη καίει περισσότερη βενζίνη από το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, έτσι και οι μεταβλητές συμβατικές μονάδες καίνε περισσότερα καύσιμα που αντισταθμίζουν την όποια πρόσκαιρη "έγχυση" από τα αιολικά.  Δεν θα σας κουράσω με αναφορές σε άλλες αναρτήσεις σε αυτό το θέμα, θα πω μόνο το εξής:  Έχουμε ήδη βάλει 2.000 αιολικά (και 3.000 φωτοβολταϊκά).   Μήπως μείωσαν την χρήση ορυκτών καυσίμων?  Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο!  Η μείωση της εγχώριας χρήσης καυσίμων καλύφθηκε από αύξηση των εισαγωγών ρεύματος. Το ρεύμα που εισάγουμε (μείον αυτό που εξάγουμε -- απορρίπτουμε) είναι το 1/3 της ηλεκτροδότησης!  Βάλαμε και μοσχοπληρώνουμε ΑΠΕ, αλλά η μείωση των ορυκτών καυσίμων δεν είναι από ΑΠΕ, αλλά από εισαγωγές!  Και αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε χρεωκοπημένοι!  Το δε ρεύμα από την Βουλγαρία είναι βασικά ...πυρηνικό.  Πεντακάθαρα λοιπόν τα αιολικά, αφού δεν παράγουμε ρεύμα, αλλά εισάγουμε ρεύμα.

Αρλούμπα Νο. 3:  Η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ και θα εξάγει και ρεύμα από ΑΠΕ

Μήπως ηλεκτροδοτείται η Ελλάδα (με συνολική ζήτηση 7.000 μεγαβάτ) από τα 2.000 αιολικά και τα 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ?  Μα ούτε για αστείο!  Η Ελλάδα ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, πανάκριβο αέριο, και ...εισαγωγές!  Μήπως ηλεκτροδοτείται η ...Δανία από αιολικά?  Ούτε και αυτή. Έχει πάρα πολλά αιολικά που υπάρχουν μόνο επειδή η (μικρή) Δανία είναι ανάμεσα στην πολύ μεγαλύτερη Γερμανία και στην πυρηνική Σουηδία και την 100% υδροηλεκτρική Νορβηγία. Η Δανία απορρίπτει το αιολικό της ρεύμα σε γείτονες (ειδικά στην Νορβηγία) και το επαναγοράζει σε φυσικά ψηλότερη τιμή.   Με την μέθοδο του "απορρίπτω φθηνά, αγοράζω ακριβά" η Δανία έχει καταφέρει να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ακριβότερο ακόμα και από αυτό της Κύπρου που ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο!  Εάν η Κρήτη γεμίσει αιολικά, θα ηλεκτροδοτείται από όποια ισχύ βάσης υπάρχει στην άλλη άκρη του καλωδίου διασύνδεσης, και το αιολικό ρεύμα της Κρήτης απλά θα ταλαιπωρεί το υπόλοιπο δίκτυο, η δε Κρήτη θα έχει γίνει σκουπιδότοπος.

Αρλούμπα Νο. 4:  Κρητικοί και ξένοι καθηγητές είναι υπέρ των αιολικών 

Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μία δημόσια ημερίδα, με καθηγητές, και όποιον αιολικό μασκαρά θέλετε, ξέρω 2-3 ντόπιους που ευχαρίστως θα τους ταπώσουν με στοιχεία, δεδομένα, την εμπειρία από την Γερμανία, την Δανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία κλπ.   Περιμένω να δω την πρόσκληση στην ημερίδα.  Θα είναι όλα ανοιχτά, επώνυμα και θα το διασκεδάσει και το κοινό.  Φυσικά δεν θα υπάρξει τέτοια ημερίδα, την τελευταία φορά που κάποιος αιολικός υπάλληλος προσπάθησε να επικοινωνήσει με επιστολή, γέλασε το πανελλήνιο μαζί του.

Αρλούμπα Νο. 5:  Οι αντιαιολικοί είναι θρησκόληπτοι και αγράμματοι

 Έχω συναντήσει και έχω παρακολουθήσεις αρκετούς αντιαιολικούς, και αρκετούς αιολικούς. Εεεεε...   Το ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ασήμαντα,  απόλυτη περιβαλλοντική κοροϊδία, και οικονομική απάτη,  είναι τεκμηριωμένο.  Βέβαια, είναι πολύ εύκολο να κοροϊδέψεις κόσμο με τα αιολικά, αφού ελάχιστοι καταλαβαίνουν φυσική και μηχανολογία, ή ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα.  Και πολλοί βλέπουν την ανεμογεννήτρια να γυρίζει και λένε "ααα τι ωραία, τζάμπα ρεύμα".  Οι αιολικοί, όπως και κάθε απατεώνας, εκμεταλλεύονται την άγνοια, και με λίγη βοήθεια από τους διάφορους Σκάει.  Δύσκολα αντιστρέφεται προπαγάνδα 10ετιών -- με δύο διαφορές:  Τα αιολικά ενοχλούν (αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση), και τα αποτελέσματά τους, τα ενεργειακά, οικονομικά, και περιβαλλοντικά αποτελέσματά τους μετριούνται.  Μέχρι τώρα, από το 2010 που ασχολούμαι με αυτό το άθλημα, ποτέ μα ποτέ, δεν γνώρισα κανέναν, ασχέτως θρησκείας, παιδείας, φύλου, ηλικίας κλπ, που να μην καταλάβει ότι τα αιολικά είναι απάτη με παρουσίαση 15-20 διαγραμμάτων σε μισή ωρίτσα.  Το 2007, η αιολική προπαγάνδα θα ήταν πολύ πιο αποδεκτή, από τον πολύ κόσμο. Σήμερα... Πάει, τέλειωσε το παραμύθι. Οι αιολικοί θεωρούνται κλεφτρόνια (και είναι κλεφτρόνια -- νόμιμα, χάρη στον Γερμανικό Νόμο EEG που είναι γνωστός σε εμάς σαν Νόμος Μπιρμπίλη.    Δεν ξέρω εάν οι Πασόκοι και οι της ΝουΔού που ψήφισαν τον Νόμο Μπιρμπίλη ήταν θρησκόληπτοι ή αγράμματοι... Οι του Σύριζα, τότε, δεν τον ψήφισαν, αλλά...

Ο όρος κλεφτρόνι είναι μάλλον σκληρός, και ο υπάλληλος που προσπαθεί να υπερασπιστεί το ψωμάκι του σίγουρα δεν θεωρεί εαυτόν κλεφτρόνι.  Σκέψου, υπάλληλε, ΠΟΙΟΣ πληρώνει το ψωμάκι σου και τι παρέχεις σε αντάλλαγμα αυτής της πληρωμής.

Τα αιολικά και οι ΑΠΕ γενικά, είναι ενεργειακά ασήμαντα
Τα αιολικά αποδείχθηκαν μάπα και στην Γερμανία
Το αιολικό παραμύθι είναι για να πουλάνε οι μάγκες αιολικά
Τα αιολικά και οι ΑΠΕ υπερδιπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος (και εδώ)
Τα αιολικά δεν είναι επένδυση
Τα αιολικά δεν μειώνουν ρύπους και δεν εξοικονομούν καύσιμα
Η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ για τα αιολικά
Τα αιολικά στην Κρήτη

Ναι, ρε, είμαι θρησκόληπτος και αγράμματος.

4 σχόλια:

DBL είπε...

Νόμος Μπιρμπίλη και όχι Μπιμπιλή

archaeopteryx είπε...

ευχαριστώ, το διόρθωσα, μου λείπει... Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη

lignite is black gold είπε...

"Εάν η Κρήτη γεμίσει αιολικά, θα ηλεκτροδοτείται από όποια ισχύ βάσης υπάρχει στην άλλη άκρη του καλωδίου διασύνδεσης,": Σωστό, και η ισχύς στην άλλη άκρη του καλώδιου λέγεται Μεγαλόπολη 5, φυσικό αέριο, 811MW (net). Ποιος και γιατί έκανε μια τέτοια θηριώδη μονάδα στην Πελοπόννησο; Χρειαζόταν στη χώρα, τη στιγμή που είχε προταχθεί η μονάδα του Αλιβερίου, πάλι με φυσικό αέριο; Θα κάνουν τη διασύνδεση της Κρήτης μόνο και μόνο για να κουκουλώσουν το μπάχαλο ότι έκαναν μια μονάδα που θα κάααααθεται. Θα ηλεκτροδοτούν την Κρήτη απ' τη Μεγαλόπολη 5 και θα γεμίσουν και τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες. Αλλά "μασάνε" τα κοπέλια;

archaeopteryx είπε...

όταν έγινε η μαϊμουδιά με την Φλώρινα, άλλοι είπαν ότι ήταν η μίζα του τότε ΥΒΕΤ από τον τότε εκπ΄ροσωπο της Γκαζπρομ, άλλοι είπαν ότι για να βγάλει λεφτά ο τέοτε εκπρόσωπος της Γκαζπρομ έπρεπε να καίμε περισσότερο αέριο. Κατά τα λοιπά θα συγκρουστούμε με τους ολιγάρχες.