Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Στην Αγγλία θα επιδοτούν ...ντηζελογεννήτριες. Και στα δικά μας...


http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0f664c78-821b-11e5-8095-ed1a37d1e096.html#axzz3qbUiOSvm
ή αν δεν ανοίγει, http://www.thegwpf.com/madness-on-stilts-uk-turns-to-diesel-to-meet-power-supply-crunch/

Η είδηση είναι ότι οι  Άγγλοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν 1,5 γιγαβάτ σε επιδοτούμενες ντηζελογεννήτριες για ...εφεδρεία για το δίκτυό τους.  Αυτή η επιδότηση θα κοστίσει £436 εκατομ. στους Άγγλους καταναλωτές.   Οι επιδοτήσεις για ντηζελογεννήτριες είναι τόσο γενναιόδωρες που ακόμα και οι ΑΠΕτζήδες (που πρόσφατα είχαν περικοπές σε επιδοτήσεις) θα έχουν τώρα κίνητρο να τις εγκαταστήσουν.

Οι Άγγλοι έχουν ήδη βάλει 20 γιγαβάτ ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και, λιγότερο, φ/β -- η Αγγλία θεωρείται η ιδανική χώρα για αιολικά λόγω Ατλαντικού) επί συνόλου περίπου 90 γιγαβάτ,  και δείχνει πάνω από 40.000 γιγαβατώρες έγχυση από ΑΠΕ, με την διαφορά ότι η έγχυση από ΑΠΕ, ακόμα και στην Αγγλία, δεν κρατάει αναμμένες τις λάμπες...  Και εκτός από την ...μη ηλεκτροδότηση, και το κόστος, έχει και άλλες αρνητικές παρενέργειες -- η πιο απλή από τις οποίες είναι ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ επιβάλλουν επιδοτήσεις σε όλη την υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή (κάτι που εμείς το έχουμε σαν Α.Δ.Ι. ή σαν Μ.Α.Μ.Κ.).

Εμείς επιδοτούμε τους εθνικούς εργολάβους (και τον εθνικό εισαγωγέα ρεύματος), οι Άγγλοι θα επιδοτούν μικρούς ντηζελογεννητριάδες, αφού οι μικροί, δεν θα επιβαρύνονται με φόρο για εκπομπές CO2, επειδή είναι ...μικροί!  Βέβαια, και οι δικοί μας ολιγάρχες, έχουν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα για κάθε "πάρκο", άρα θα μάλλον θα έχουν λαμπρό πεδίο δόξης ηλεκτροπαραγωγής από ντήζελ -- τώρα μάλιστα που είναι φθηνό, και με μία ντηζελογεννήτρια πολύ φθηνότερη από μία μονάδα αερίου διπλού κύκλου.

Ο πιο φθηνός, και ο λιγότερο ρυπογόνος, τρόπος ηλεκτροδότησης είναι με μεγάλες, σύγχρονες, αποτελεσματικές, μονάδες βάσης (είτε καίνε κάρβουνο, είτε ...μαζούτ).  Τα αιολικά και τα φ/β μπορεί να μην ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν! Απλά ακριβαίνουν το ρεύμα.

Άντε τώρα να τα εξηγήσω αυτά στους περίεργους που εκφέρουν άποψη για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης... Και που νομίζουν ότι είμαι στο λόμπυ του ...πετρελαίου.  Μέχρι τώρα, τα αιολικά της Κρήτης απλά επέβαλαν την χρήση ακριβού καυσίμου (jetA) αντί της χρήσης φθηνού καυσίμου (μαζούτ).  Αν προχωρήσουν τα φαραωνικά σχέδια, τα αιολικά της Κρήτης θα είναι πρόσθετη επιδότηση στην ήδη πανάκριβη μονάδα φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Και χρηματοδότηση για την ΑΒΒ ή την Siemens ή όποιον βάλει τα καλώδια διασύνδεσης. Όποιος πιστεύει ότι η Κρήτη θα "εξάγει" ρεύμα, πρέπει να καταλάβει ότι το αιολικό ρεύμα δεν εξάγεται, αλλά απορρίπτεται. Κοινώς, πληρώνεις για να το ξεφορτώνεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: