Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αποθήκευση στοχαστικού ρεύματος


http://judithcurry.com/2015/07/01/intermittent-grid-storage/

Αυτό που ποτέ δεν αναφέρουν οι πονηροί και δεν καταλαβαίνουν οι αφελείς είναι ότι το βασικό πρόβλημα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών είναι ότι είναι "διαλείπουσες" πηγές ρεύματος, τα μεν φωτοβολταϊκά με κάποια προβλεψιμότητα, τα δε αιολικά, εντελώς κουτουρού, ή "στοχαστικά" επί το τεχνοκρατικότερον.

Η "λύση" που προωθούν τα εκλαϊκευμένα προγράμματα διαφήμισης των ΑΠΕ και που ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εκτός δικτύου της ΔΕΗ είναι η αποθήκευση (οι μπαταρίες των αυθαιρέτων).  Και όποιος μπει στον μπελά να ενημερωθεί από ιδιοκτήτη αυθαιρέτου, θα μάθει ότι τελικά επιβιώνεις μαθαίνοντας ότι (α) πρέπει να αλλάζεις μπαταρίες, (β) μαθαίνεις να ζεις που και που χωρίς ρεύμα, (γ) έχεις και μια γεννήτρια για ώρα πραγματικής ανάγκης, (δ) βάζεις μέσο να νομιμοποιήσεις το αυθαίρετο και να μπεις στο δίκτυο.

Όμως, αυτό που είναι τεχνικά εφικτό ή ανεκτό σε ένα αυθαίρετο,  δεν είναι εφικτό ή ανεκτό σε μία πόλη με ένα νοσοκομείο, ή με λίγη ...βιομηχανία και η αποθήκευση διαλείπουσας ενέργειας για χρήση σε δίκτυο είναι το αγαπημένο θέμα μελλοντολόγων που νομίζουν ότι οι ΑΠΕ θα είναι κάποτε λύση. Για την ώρα, ούτε οι ΑΠΕ, ούτε η αποθήκευση κουτουρού ρεύματος είναι λύση.  Αν ήταν, θα φαινόταν στα ...στατιστικά.

Πρώτα από όλα, στην όλη ασημαντότητα των ΑΠΕ, η αποθήκευση ρεύματος με αντλησιοταμίευση είναι η μόνη που ...φαίνεται. Ναι, μπορεί να καταστήσει τα αιολικά και τα φ/β λιγότερο άχρηστα, αλλά είναι ασύμφορη, είτε επειδή είναι ακριβή και αναποτελεσματική  (εδώ και εδώ), είτε επειδή η αντλησιοταμίευση είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην διαχείριση φορτίων θερμικών μονάδων για να δεσμεύονται με παιχνίδια, είτε επειδή τα φράγματα έχουν και άλλες χρήσεις διαχείρισης νερού.  Όσο για την κατασκευή τέτοιων πραγμάτων στην Κρήτη, που δεν έχει πια και τα πολλά νερά για να επαναληφθεί το τίποτα του El Hierro είναι επιεικώς άρρωστο. Τα άλλα μέσα αποθήκευσης -- συμπιεσμένος αέρας, πάσης φύσεως μπαταρίες, περιστρεφόμενη αδράνεια, κλπ) είναι πειραματικά, εξεζητημένα, άντε να το δοκιμάσουμε και αυτό, σχεδόν όλα είναι από την δεκαετία του '60, καλό για να δοκιμάζουν κάτι οι μηχανολόγοι και για να κάνουν κοζερί οι ανόητοι.

Το υδρογόνο είναι ενδιαφέρον σαν μέσο αποθήκευσης αλλά στην πράξη, (α) προϋποθέτει φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα (πχ από τήξη), (β) απαιτεί υλικά που σήμερα είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι πανάκριβα, και (γ) έχει ανύπαρκτες υποδομές -- εκτός αν πάρουμε από τα 90 τρις δολάρια της προηγούμενης ανάρτησης...  Ίσως, κάποτε, θα, αλλά ίσως κάποτε θα είναι απροβλημάτιστοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και θα λυθεί το θέμα της τήξης.  Το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε για άλλους λόγους στην προ 1800 ύπαρξή μας και όλα αυτά θα είναι ...ακαδημαϊκά.

Θυμηθείτε, παρακαλώ:  Το θεωρητικά ή έστω και τεχνικά εφικτό δεν είναι αναγκαστικά πρακτικό σε μεγάλη κλίμακα, και όταν ξεχνάτε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται "κόστος", μάλλον πρέπει να πάτε πίσω στο Πασόκ του 1985. Ο μαζοχισμός είναι ενδιαφέρον βίτσιο, αλλά βίτσιο.

Ναι, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτροδότησης.

Τον αρχικό σύνδεσμο μου τον έστειλε η ThW

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες το παρακάτω. Ακούγεται καλό. Ισχύει????

Αυστρία: Αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές η ενέργεια στην περιοχή της Βιέννης

http://www.naftemporiki.gr/story/1028426/austria-apokleistika-apo-ananeosimes-piges-i-energeia-stin-perioxi-tis-biennis

lignite is black gold είπε...

Το υδρογόνο είναι ακριβό; Μα δεν βλέπεις zougla, ο Έλληνας εφευρέτης το έχει ήδη λύσει! (https://www.youtube.com/watch?v=3sK9ceGtry8). Και με τη βούλα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών! (Μεγάλη μούφα μυρίζομαι, δεν άκουσα τίποτα για την ενέργεια διάσπασης του νερού).

archaeopteryx είπε...

11:26, Η Αυστρία είναι 70% υδροηλεκτρική και σε όλο τον κόσμο (ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ) τα Υ/Η τα λένε ΑΠΕ.