Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Τι βλέπω, όταν βλέπω μια ανεμογεννήτρια


http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/to-get-wind-power-you-need-oil

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2010/05/ball-busting.html

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/02/blog-post_9.html

http://euanmearns.com/el-hierro-now-up-to-41-hours-of-100-renewables-generation/

“What I See When I See a Wind Turbine” είναι ο τίτλος του άρθρου στο IEEE Spectrum, και ο συγγραφέας του βλέπει και καταλαβαίνει αυτό που βλέπει και καταλαβαίνει κάθε μη αγράμματος (ή αγορασμένος) παπαγάλος.  Βλέπει χωματουργικά μηχανήματα, γερανούς, φορτηγά, τραίνα, φορτηγά καράβια, όλα κινούμενα με ντήζελ.  Βλέπει ατσάλι, που παράγεται από σιδηρομετάλλευμα, υψικάμινους, κωκ, οξυγόνο.  Καλώδια που παράγονται από χαλκό που ξεκινάει και αυτός σαν μετάλλευμα και αφού γίνει σύρμα χρειάζεται μονωτικά κατασκευασμένα, βασικά από πετρέλαιο.  Φάϊμπεργλας φτιαγμένο από λιωμένη ...άμμο, με ρητίνες (και αυτές από πετρέλαιο) βαφές και μονωτικά από πετρέλαιο, ενισχυμένο σκυρόδεμα από τσιμέντο (που φτιάχνεται από κάρβουνο ή φυσικό αέριο και λατομικά προϊόντα), ατσάλι και λατομικά προϊόντα (που βγαίνουν με μεγάλα πετρελαιοκίνητα μηχανήματα), αλουμίνιο, γρανάζια, λιπαντικά ορυκτέλαια, μετασχηματιστές, πυλώνες κλπ κλπ.

Το άρθρο λέει ότι η "συνολική" ενέργεια που θα παραχθεί από μια μεγάλη ανεμογεννήτρια σε ένα μέρος που φυσάει πολύ και σταθερά, μπορεί, σε ένα χρόνο, να είναι περισσότερη από το ενεργειακό περιεχόμενο όλων των παραπάνω που αντιστοιχούν στην ανεμογεννήτρια, αλλά, αυτή η συνολική ενέργεια, θα είναι "διαλείπουσα" (μεταβλητή και κουτουρού), και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρειάστηκαν για την κατασκευή και τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας. Το άθροισμα, ή ο αριθμητικός μέσος όρος τυχαίου ρεύματος, δεν κάνει για ένα χυτήριο, ή ένα έλαστρο.



Το ίδιο πράγμα σας είπα τον Μάϊο του 2010, λίγο αφού είχα ξεκινήσει αυτή την ιστοσελίδα:  Ούτε με μία, ούτε με 1.000, ούτε με 100.000 ανεμογεννήτριες δεν μπορεί κάποιος να φτιάξει έστω και μία μπίλια για ρουλεμάν, ούτε 10 πόντους μονωμένο χάλκινο καλώδιο, ούτε ένα κιλό τσιμέντο, ούτε 1 γραμμάριο φάϊμπεργκλας.  Η ετήσια "διαλείπουσα" ή "στοχαστική" αιολική ηλεκτροπαραγωγή δεν μπορεί να κατασκευάσει ούτε μία ανεμογεννήτρια, ούτε το πιο ασήμαντο κομματάκι της... Ούτε μία βίδα!  Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν έχει παρά να δοκιμάσει.


Μερικές ανεμογεννήτριες, με πολλές, πάρα πολλές επιδοτήσεις, και πολλά, πάρα πολλά συνοδά έργα για υδροηλεκτρικά και αντλίες και μηχανισμούς ελέγχου, μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν για μερικές ώρες, ένα μικρό ημιέρημο νησί, χωρίς μεγάλη ζήτηση για ρεύμα, χωρίς φυσικά καμμία βιομηχανική δραστηριότητα. Για μερικές ώρες.  Με σιωπηρή προϋπόθεση ότι ...απορρίπτεται ανά πάσα στιγμή περίπου το ...μισό αιολικό ρεύμα.  Πόση επιδότηση χρειάζεται για να μπορεί να πει κάποιος ότι ένα αιολικό "πάρκο", με αντλησιοταμίευση, από λεφτά του πλούσιου θείου, κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει την ερημιά για λίγες ώρες τώρα, και λίγες σε ένα μήνα;


Ή μήπως κατάφεραν κάτι τα πάμπολλα, επίσης επιδοτούμενα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ της Γερμανίας; Στα πιο πρόσφατα στοιχεία φαίνεται καθαρά, που πάει το αιολικό ρεύμα:  Βόλτα σε γείτονες (και παλιότερα, εδώ). Ή μήπως μειώθηκαν οι εκπομπές CO2?  Eίτε το δείτε εδώ, είτε εδώ, δεν φαίνεται πουθενά "εξοικονόμηση CO2".  Και, κάντε μου την χάρη να θυμηθείτε την χημεία σας, και σκεφτείτε ότι μόνο από  πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων μπορεί να επέρθει μείωση CO2.  Ή,  από υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο. Ή κάρβουνου από ...πυρηνικά.   Ή από ύφεση.   Οι μαϊμούδες και τα αιολικά δεν μειώνουν CO2 (δηλαδή δεν εξοικονομούν καύσιμα).

Τι κάνουν τα αιολικά?  Τζίρους για τις εταιρείες που τα πουλάνε, μεροκάματο για τους πλασιέ, και τζάμπα λεφτά φουκαράδων για αυτούς που τα λειτουργούν:  EDF,  ENEL, κλπ, με ποσοστά στους αντιπροσώπους τους για να τσοντάρουν το πενιχρό τους εισόδημα από αέριο.

Όταν βλέπω αιολικά σκέφτομαι ότι κάποιος προεξοφλεί ότι ...δεν θα υπάρχουμε (αλλά έχουμε λεφτά περισσευούμενα για πέταμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: