Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Κι άλλα συμπεράσματα από τις ΑΠΕ στην Γερμανία


http://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter/

Θα ξέρετε, πλέον ότι η Γερμανία είναι το μοντέλο για την ενσωμάτωση των λεγόμενων ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.  Έχω μεταφέρει εδώ και άλλα σχετικά (από την Fraunhofer και όχι μόνο) , και η παραπάνω ιστοσελίδα δείχνει περίπου τα ίδια, μόνο που προσθέτει λεπτομέρειες για τις "εξαγωγές" και τις "εισαγωγές" και για την ...τιμή του ρεύματος. Το παραπάνω γράφημα, (μεγαλώνει με κλικ) δείχνει: 1) την ηλεκτροπαραγωγή τους τελευταίους 12 μήνες, 2) την μειωμένη παραγωγή και ζήτηση τα Σαββατοκύριακα και τα Χριστούγεννα, 3) τις εποχιακές μεταβολές στην παραγωγή, και, 4) ότι έχει ήλιο το καλοκαίρι και φυσάει τον χειμώνα -- δεν έχουν μελτέμια εκεί... Δείχνει επίσης ότι υπάρχει αυτή η σταθερή πράσινη γραμμή κάτω κάτω, το ρεύμα από βιομάζα, που όπως είχα ξαναγράψει είναι η μόνη ΑΠΕ που αξίζει τον κόπο, αν πρέπει να έχει κάποιος ΑΠΕ.  Όσο για την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αυτή είναι πυρηνικά, λιγνίτης σε σταθερή βάση, και λιθάνθρακας και αέριο κατά περίπτωση (φαίνεται στην ιστοσελίδα, αν την ψάξετε).


Το δεύτερο γράφημα δείχνει τις "εξαγωγές" και τις "εισαγωγές" (και αυτό μεγαλώνει με κλικ).  Από μόνο του, το γράφημα λέει ότι η Γερμανία "εξάγει" στην Αυστρία, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, κλπ και εισάγει από την Τσεχία (πυρηνική είναι αυτή;) και την Δανία (μάλλον transit από πιο πάνω).  Από μόνο του, το γράφημα αυτό δεν λέει και πολλά... Αλλά, με σύγκριση:


Το παραπάνω γράφημα το έφτιαξα εγώ, από τα δύο προηγούμενα.:  1. Σμίκρυνα το δεύτερο γράφημα ώστε να είναι στην ίδια κλίμακα ηλεκτροπαραγωγής με το πρώτο, και 2) τοποθέτησα το "μηδέν" του άξονα "ψ" του δευτέρου γραφήματος εκεί που τελειώνει η παραγωγή από βιομάζα και υ/η, ώστε να μην περιλαμβάνω τις "σταθερές" ΑΠΕ μαζί με τις "στοχαστικές".  Και, ὢ τοῦ θαύματος, η αιολική παραγωγή ταυτίζεται με τις "εξαγωγές" (που λέγονται και "απορρίψεις", και, τεκμηριωμένα, ενοχλούν τους γείτονες).  Ειδικά το αιολικό ρεύμα μοιάζει να "εξάγεται" σε Αυστριακούς και σε Γάλλους, και οι δύο με υδροηλεκτρικά, που στην περίπτωση της Γαλλίας είναι αφιερωμένα στην απορρόφηση Γερμανικών "εξαγωγών" -- το λένε και στις σχετικές παρουσιάσεις για το δίκτυό τους.



Η ερμηνεία της διακύμανσης της τιμής είναι λιγότερο προφανής, μοιάζει να είναι υψηλή το καλοκαίρι (φωτοβολταϊκά;) και να πέφτει τον χειμώνα (που το αιολικό ρεύμα πάει περίπατο σε γείτονες), αλλά δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε εικασία, παρά μόνο να δω το αποτέλεσμα:

Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, μετά την Δανία.

Και μην αμφιβάλλετε σε τι ακριβώς οφείλεται αυτό:  Στις ΑΠΕ και μόνο.

Και μήπως έχει πετύχει μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή εξοικονόμηση καυσίμων);  Όχι, φαίνεται ξεκάθαρα, "ούτε ένα γραμμάριο".

 
Και μήπως υποκατέστησε συμβατική ηλεκτροπαραγωγή;  Όχι βέβαια, καίει κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο, και οι ΑΠΕ της είναι ενεργειακά, αόρατες!

Και γιατί το κάνει και ταλαιπωρεί τους καταναλωτές της;  Μα για να εξάγει το 80% της παραγωγής μηχανών "ΑΠΕ" και την απασχόληση πολύ κόσμου.

Δηλαδή, όλα αυτά, τα έχω πει και ξαναπεί, και απλά περιμένω μπας και μετά τόσα χρόνια κάτι ...αλλάξει. Δεν αλλάζει. Η παλαβομάρα αυτή κυκλοφορεί από το 1975, επιδοτείται από το 1990 και αποτέλεσμα;  Μηδέν.  Αλλά κάνουν ωραία γραφικά και απασχολούν πολλούς ...παπαγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: