Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ένσταση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων



"...Ως εκείνη τη ράχη έφτανε τότε η ελληνική επικράτεια και όλη η Θεσσαλία παρέμεινε στον τουρκικό ζυγό ως το 1881, χρονιά που για τελευταία φορά εμφανίστηκε δύναμη Τούρκων στρατιωτών στην Κούλια. Από τότε και μετά η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε και πολύ σύντομα έγινε ερείπια αφού φαίνεται κανένας δεν ήθελε να τη χρησιμοποιήσει για τίποτα...

...Κούλια, (τουρκιστί φυλάκιον συνόρων) και έλαβε το όνομά της από μια εγκατάσταση που έκαναν μετά την οριοθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα το 1832 οι Οθωμανοί για την φύλαξη και τον έλεγχο του χώρου τους… "


Το κείμενο της ένστασης εδώ. Βασικά, δεν υπάρχει "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων", μόνο αναφορά στην οδοποιία.

"...Το μέσο υψόμετρο του αιολικού σταθμού θα είναι στα 1300μ. Πρόκειται για ένα μεγάλο υψόμετρο κάτι που για μας καθιστά το έργο μη βιώσιμο. Στατιστικά όλοι οι αιολικοί σταθμοί σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1000 μ. κρίθηκαν οικονομικά ασύμφορα. Πέραν των παραπάνω επιπτώσεων στο περιβάλλον (μεγάλα οδικά δίκτυα, δίκτυα μεταφοράς κτλ) οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θα έχουν σαν αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των Α/Γ να είναι αδύνατη. Σε αυτά τα υψόμετρα η χιονοκάλυψη ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το χρόνο, οπότε η βατότητα του οδικού δικτύου θα είναι αδύνατη, επίσης επικρατούν πολύ έντονα φαινόμενα παγετού.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό σε υψόμετρα πάνω από 1000-1100 μέτρα, κι αυτό για 2 λόγους:

1. Στα υψόμετρα αυτά οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν γρηγορότερα τον εξοπλισμό και μειώνουν δραστικά τον κύκλο ζωής των Α/Γ, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος συντήρησης.

2. Τα μεγάλα υψόμετρα αυξάνουν σημαντικότατα το μέγεθος και το αρχικό κόστος των συνοδών έργων, επιμηκύνοντας τον χρόνο απόσβεσης.


Ο πρώτος χάρτης είναι από εδώ. Ο δεύτερος είναι της ΡΑΕ.

Κι έχουν πλάκα όλα αυτοί οι ΑΠΕτζήδες...  Οι περισσότεροι Α.Λ.Π.:   "Αγνώστων Λοιπών Στοιχείων".

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Nα υπογραμμισθεί επίσης ότι ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά αναφέρει ότι η περιοχή ανάμεσα στην Δωδώνη έως και την περιοχή των Αγράφων στην Ν. Θεσσαλία είναι αυτή που πρωτοονομάστηκε Ελλάς

lignite is black gold είπε...

Η απάντηση στις ενστάσεις περί υψομέτρου, βιωσιμότητας, προσπέλασης, συντήρησης, 4 μηνών αποκλεισμό λόγω χιονιού, κλπ, κλπ, είναι πάρα πολύ απλή: κανένας δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά, για την κονόμα απ' τις επιδοτήσεις ενδιαφέρονται. Κατά το κοινώς λεγόμενο "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ...ς μας".