Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η Γερμανία δεν φεύγει από το κάρβουνο (μετά το φρενάρισμα των ΑΠΕ)


http://www.reuters.com/article/germany-coal-idUSL8N18Z27Y
https://www.energy-charts.de/index.htm

Στην προηγούμενη σας μετέφερα ότι οι Γερμανοί θα "φρενάρουν" την Πράσινη Ενέργεια (λόγω κόστους και λόγω ζημιάς στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και αδυναμίας των δικτύων).   Και σε αντίθεση από ότι είχε πει εκείνο το υποκείμενο που παρίστανε την Υπουργό Κλιματικής Σωτηρίας, δεν φτάνει να φρενάρεις τα Πράσινα, πρέπει να συνεχίσεις με το κάρβουνο.

Η Γερμανία, θα το έχετε εμπεδώσει, έχει βάλει πάρα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Έχει πολλή εγκατεστημένη ονομαστική αιολική και ηλιακή ισχύ.  Ή αν θέλετε το πείτε αλλιώς, έχει δώσει πολλά λεφτά για να βάλει ΑΠΕ (αλλά, θυμηθείτε, εξάγει πάνω από τα 3/4 της παραγωγής της σε μηχανήματα ΑΠΕ):


Πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ, αλλά αν προσέξετε την ηλεκτροπαραγωγή της (πόσο ρεύμα παράγει, και από ποια πηγή), θα δείτε τα εξής:  1) Η βασική ηλεκτροδότηση είναι από λιγνίτη, πυρηνικά και λιθάνθρακα. 2) Ο λιθάνθρακας είναι εντελώς μεταβλητός σε λειτουργία.  Εξισορροπούν προσφορά και ζήτηση κυρίως με την μεταβλητότητα του λιθάνθρακα.  3) Έχουν κόψει την χρήση αερίου, παρά τις πολλές μονάδες αερίου που έχουν -- δεν συμφέρει, είναι ακριβό και γίνεται ασύμφορο με τις μεταβλητές ΑΠΕ (και το αέριό τους είναι φθηνότερο από το δικό μας).  4) Ενώ έχουν πολύ λιγότερες μονάδες βιομάζας, παράγουν σταθερά ρεύμα από βιομάζα (περισσότερο από τα φ/β). 5) Οι "εξαγωγές" τους κάπως ταιριάζουν με την αιολική παραγωγή τους:


Κι αν δείτε τα περί "τιμών", θα δείτε τις μεταβολές στις τιμές της χοντρικής.  Αυτές αφορούν τι εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Συμβατικοί και ΑΠΕτζήδες.   Δεν αφορά εμάς. Εμάς, τους καταναλωτές και την βιομηχανία,   μάς αφορά τι πληρώνουμε εμείς!   Η τιμή που πληρώνουμε εμείς, εμπεριέχει τα ΕΤΜΕΑΡ, τα ΑΔΙ. της χρεώσεις δικτύου κλπ.  Οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν τα δικά τους καπέλα στο ρεύμα, εξ αιτίας των ΑΠΕ, και η παρακάτω εικόνα μιλάει, και αυτή,  από μόνη της:
(μεγαλώνει με κλικ)

Και, τέλος, είτε είστε οικολόγος, είτε οικωλόγος, είτε σας νοιάζει πόσα καύσιμα έχουν εξοικονομήσει οι Γερμανοί από τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος και τις πολλές, πάρα πολλές, ΑΠΕ, και η παρακάτω εικόνα μιλάει από μόνη της.  Θυμηθείτε, το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής είναι προϊόν καύσης καυσίμων και δείκτης της χρήσης καυσίμων.  Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της μεταξύ 1990 και 1993, μετά την επανένωση, όταν αντικατέστησε παλιές, αναποτελεσματικές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας με σύγχρονες.  Η εξοικονόμηση καυσίμου όταν πας από αποτελεσματικότητα 25% σε 50% είναι τεράστια.  Με την άνοδο της οικονομίας μέχρι το 2007-08, ανέβηκαν οι εκπομπές.  Με το κραχ και την ύφεση του 2008, έπεσαν.  Με την ανάκαμψη και το κλείσιμο μερικών πυρηνικών μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα, ανέβηκαν. Οι πολλές ΑΠΕ είναι για να κοροϊδευόμαστε:


Η περίληψη όλων αυτών είναι ότι οι Γερμανοί έβαλαν πολλές ΑΠΕ, ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, κάρβουνο και πυρηνικά, οι ΑΠΕ τους αναγκάζουν να μεταβάλλουν συνέχεια την λειτουργία των συμβατικών μονάδων και να απορρίπτουν όπου τους παίρνει, εκτίναξαν το κόστος του ρεύματός τους (και τις εξαγωγές μηχανημάτων ΑΠΕ) και δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 (δηλαδή δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο καύσιμα).  Και μπορεί και να άρχισαν να βαριούνται την άσκηση.

Εμείς, τις ίδιες άχρηστες και ακριβές ΑΠΕ, τις εισάγουμε. Και καταντήσαμε να πιστεύουμε ότι δεν κάνει να καίμε λιγνίτη ή κάρβουνο. ΜΗΝ τσιμπάτε στο ευφυολόγημα ότι τέλειωσε ο λιγνίτης. Δεν τέλειωσε. Κι αν τέλειωσε, το κάρβουνο είναι φθηνό, μεταφέρεται με καράβια, εισάγουν και οι Γερμανοί.

3 σχόλια:

nikos είπε...

η τελευταία απόφαση της ΔΕΗ για κατεδάφιση ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επιβεβαιώνει το γεγονός οτι τα εύκολα και ρηχά κοιτάσματα στην περιοχή μας έχουν εξαντληθεί!!!!!!

archaeopteryx είπε...

Υπάρχει κι αλλού λιγνίτης, και ο λιθάνθρακας δεν είναι ακριβός. Άσε που μία σύγχρονη μονάδα έχει αποδοτικοτητα 40-50% ενώ μια παλιά 25%

lignite is black gold είπε...

Για όποιον ξέρει στοιχειωδώς από Ελληνικό λιγνίτη, η απόφαση να γκρεμιστεί η ΛΙΠΤΟΛ και ο ΑΗΣ Πτολ/δας είχε παρθεί πριν από 20+ χρόνια. Μόνο κάτι δήμαρχοι το πήραν είδηση τώρα.

Για όποιον ξέρει στοιχειωδώς από εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν επιφανειακή, αλλά υπόγεια εκμετάλλευση. Και δεν ενδιαφέρονταν και τόσο για "ρηχά" κοιτάσματα.

Για όποιον καταλαβαίνει στοιχειωδώς από οικονομία, καμιά σημασία δεν έχει αν είναι "εύκολο" και "ρηχό" ένα κοίτασμα, σημασία έχει η παραγωγικότητα της εργασίας και οι διεθνείς τιμές της ενέργειας. Με το πετρέλαιο στα 10 δολάρια το 1996, όσα "εύκολα και ρηχά" κοιτάσματα και να είχες, πάλι μέσα έμπαινες. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε να αυξήσουμε μέχρι το 2005 την εκμετάλλευση του λιγνίτη!

Και προφανώς είναι άλλο πράγμα να καις δυο τόνους λιγνίτη για να πάρεις μια μεγαβατώρα κι άλλο να καις 1,3 τόνο.

Μαγικές λύσεις για ηλεκτροπαραγωγή δεν υπάρχουν, τα κουκιά είναι μετρημένα: λιγνίτης, λιθάνθρακας, φυσικό αέριο, πυρηνικά. Α, και εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας! Κι αν είσαι και λαμόγιο, λες πως τα αιολικά ηλεκτροδοτούν!