Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ο ρόλος της στρεφόμενης αδράνειας στο δίκτυο (που παράγει, μεταφέρει και καταναλώνει εναλλασσόμενο ρεύμα)



 hamster
"Επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας αλλά και η μεταφορά και διανομή της μέσω δικτύου, σκόπιμα η πλύση εγκεφάλου των μαζών για την "πράσινη ενέργεια" κρύβει αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Βέβαια υπάρχει και μία έλλειψη γνώσης στον μέσο άνθρωπο για τον ρόλο του δικτύου και την ευστάθειά του. Βρήκα κατά σύμπτωση μία πολύ καλή παρουσίαση για αυτούς που έχουν απέχθεια στις μαθηματικές διατυπώσεις για τον ρόλο της "στρεφόμενης αδράνειας" στην ευστάθεια του δικτύου" (σχόλιο του Prof. Moriarty):


http://insideenergy.org/2015/06/15/ie-questions-what-is-inertia-and-whats-its-role-in-reliability/

the more I learned over the course of reporting this story, the more I realized that inertia is a huge factor in grid reliability – not just for coal-fired power plants, but for renewables and the electric grid as a whole...  Όσο μάθαινα στην διάρκεια αυτού του ρεπορτάζ, τόσο συνειδητοποίησα ότι η αδράνεια είναι μείζων παράγοντας για την αξιοπιστία ενός δικτύου -- όχι μόνο για μία μονάδα που καίει κάρβουνο, αλλά και για τις ΑΠΕ και για το δίκτυο στο σύνολό του.



Η αδράνεια είναι βασική έννοια της Φυσικής. Όταν κάτι κινείται, θα συνεχίσει να κινείται (μέχρι κάτι να το σταματήσει). Η αδράνεια είναι αυτό που στέλνει τον οδηγό στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου όταν αυτό ...τρακάρει σε έναν τοίχο. Ή αυτό που θα κάνει μια στρεφόμενη ρόδα να συνεχίσει να γυρίζει, μέχρι να την σταματήσει η τριβή ή κάποιο φρένο.

Σε ένα δίκτυο με ηλεκτροπαραγωγή, το ρεύμα παράγεται με στρεφόμενα μηχανήματα. Τουρμπίνες ατμού εάν πρόκειται για μονάδα που καίει κάρβουνο ή για πυρηνική μονάδα (ή και μονάδα αερίου), ή υδροστρόβιλοι αν πρόκειται για υδροηλεκτρική μονάδα. Την αδράνεια την παρέχει η στρεφόμενη τουρμπίνα. Ακόμα και τα αιολικά έχουν κάποια στρεφόμενη αδράνεια:  Εάν σταματήσει να φυσάει, ο ρότορας θα συνεχίσει να γυρίζει για λίγο (αν και η αντίσταση από την τριβή με τον αέρα είναι μεγάλη σχετικά με την περιστρεφόμενη μάζα -- που παρέχει την αδράνεια. Τα αιολικά έχουν λιγότερη αδράνεια από τους ατμοστροβίλους και τους υδροστροβίλους).   Εάν περάσει ένα σύννεφο πάνω από ένα φωτοβολταϊκό, ή, εάν φύγει το σύννεφο πάνω από το φωτοβολταϊκό, επειδή δεν υπάρχει στρεφόμενη αδράνεια στα φ/β αυτά δημιουργούν περισσότερες αστάθειες σε ένα δίκτυο όπου το ρεύμα που μεταφέρεται είναι εναλλασσόμενο ρεύμα.

"Εναλλασσόμενο ρεύμα" σημαίνει ότι η τάση στα καλώδια δεν είναι σταθερή, αλλά "εναλλάσσεται", ή "ανεβοκατεβαίνει",  με μία σταθερή συχνότητα που στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) είναι 50 εναλλαγές, ή "κύκλοι", ανά δευτερόλεπτο. Η ορολογία για τους 50 κύκλους ανά δευτερόλεπτο είναι "50 Herz ή 50 Hz". Και η ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος μεταδίδεται σαν ένα "κύμα" με συχνότητα 50 Hz:



Με την πρόσθετη διαφορά ότι το ρεύμα δεν παράγεται και μεταφέρεται σε "μία φάση" (σε ένα "κύμα", αλλά σε τρεις φάσεις ή κύματα. Ο βασικός λόγος είναι ότι έτσι μεταφέρεται πιο αποτελεσματικά περισσότερη ενέργεια με τα καλώδια που χρησιμοποιούνται.  Το διάγραμμα δείχνει την "τριφασική" γεννήτρια και τις τρεις "φάσεις" που παράγει:




http://insideenergy.org/2015/07/10/ie-questions-what-keeps-our-electric-grid-humming/

 Αφού έχει επιλεγεί το εναλλασσόμενο ρεύμα για την παραγωγή και μεταφορά του ηλεκτρισμού, και επειδή υπάρχουν πάνω από μία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αυτό δημιουργεί μια σοβαρή ιδιαιτερότητα.  Π.χ, έχουμε μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα, στην Νότια Ελλάδα, και τα υδροηλεκτρικά της Δυτικής Ελλάδας. Κάθε μονάδα παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα με συχνότητα 50 Hz και πρέπει οι μονάδες να είναι 100% "συγχρονισμένες", αφού το δίκτυο είναι ένα, και η συχνότητά του, απαρέκκλιτα, μία. Έχω αναφέρει στο παρελθόν άλλη μία ιδιαιτερότητα ενός δικτύου:  Η παροχή ισχύος (ρεύματος και τάσης) πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση για αποφυγή blackout.  Η ιδιαιτερότητα για συγχρονισμό στην συχνότητα είναι πιο αυστηρή.

Όταν ανάβετε μία συσκευή, όπως πχ ένα κλιματιστικό, επηρεάζετε λίγο και την τάση και την συχνότητα. Με την διαφορά ότι οι στρεφόμενες εφεδρείες στο δίκτυο (οι συγχρονισμένες μεγάλες μονάδες βάσης) λειτουργούν σαν "αμορτισέρ" και απορροφούν τις παρεμβάσεις σας.

Εάν όλες οι ίδιες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, λόγω μεταβολής της ίδιας τους της παραγωγής ισχύος και λόγω της δικής τους μειωμένης ή ανύπαρκτης στρεφόμενης δεν παράγουν στην ακριβώς ίδια συχνότητα και εάν δεν είναι συγχρονισμένες με την ίδια συχνότητα του δικτύου μεταφοράς, όλο μαζί το δίκτυο θα καταρρεύσει και αυτό είναι το πρόβλημα με τα αιολικά και (περισσότερο) με τα φωτοβολταϊκά, ειδικά όταν είναι σε μη ασήμαντα ποσοστά της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να καλύπτονται και αυτά από τα "αμορτισέρ" των συμβατικών μονάδων βάσης:

When supply and demand are out of balance, and the grid can't stabilize frequency, power plants - or bicycle riders - begin to shut down. This can cause a domino effect that can known out the entire system.

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι και τεχνολογίες που ελέγχουν το πρόβλημα που δημιουργούν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά σε ένα δίκτυο. Είναι σαν να λέμε "λεφτά υπάρχουν". Πρόσθετο κόστος σε κάτι που ήδη είναι ακριβό.

Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή τις επιδοτούμε. Επειδή είναι υποχρεωτικές, και με υποχρεωτική επιδότηση. Επιδοτούμε, από πάνω και τις μονάδες εφεδρείας και στρεφόμενης αδράνειας (θυμηθείτε... οι Γερμανοί χρειάζονται πρόσθετες συμβατικές μονάδες σε θερμή εφεδρεία  όταν περιμένουν να ...φυσήξει!). Θα επιδοτούμε και τους "τρόπους και τεχνολογίες" για να συνυπάρχουν διαλείπουσες μονάδες στο δίκτυο. Λεφτά υπάρχουν για να ψωνίζουμε αυτά που θέλουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί να ψωνίζουμε. Είτε μας χρειάζονται είτε όχι. Είτε καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία μας, είτε όχι.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι τώρα έλεγες ότι οι ΑΠΕ δεν παράγουν ενέργεια, μετά ότι καίνε τα δίκτυα γιατί παράγουν πολύ ενέργεια και τώρα βρήκες νέα θεωρία με αδράνειες και περιστροφές και γύρους και σβούρες και θέλεις να σβουρίζουν τα φωτοβολταϊκά ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ προφέσσορα της απάτης που αφού βρίζεις σαΝ ΑρχαιTrumpούκος και λες βρωμόλογα του κώλου όπως εδώ

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2017/05/blog-post_6.html

μετά βγαίνεις σαν προφέσσορας και αμολάς θεωρίες για να τρομοκρατήσεις τον κόσμο που γι αυτό πληρώνεσαι από τις εταιρείες των ορυκτών καυσίμων επίορκε προφέσσορα. Δήθεν τα γράφεις σαν σχόλια και μετά τα κάνεις ανάρτηση για να παραστήσεις ότι είσαι άλλος και όχι το ίδιο κάθαρμα. Αλλά δε μας κοροϊδεύεις απατεώνα που προσπαθείς να κρυφτείς και το παίζεις άλλος ενώ είσαι ένα και το αυτό Archaeopteryx=ΑρχαιοTrumpούκος=Professor Moriarty Ακαδημαϊκός (που ξέρω το όνομα σου) Αρχιμασόνος Αρχιναζί αρχιερέας σατανιστικής σαϊεντολογικής μασονίας. Και πρόσεχε καλά γιατί ο σκοπός σου είναι ύπουλος και βρωμερός θέλεις να κοπούν οι πληρωμές στους μικροεπενδυτές Φ/Β για να παίρνουν οι συνδικαΛΗΣΤΕΣ της ΔΕΗ, ο φίλος σου Σπιράλ Αρχιψεύτης Αρχιμαφιόζος ΣυνδικαΛΗΣΤΑΡΧΟΣ Φωτόπουλος που είναι κολλητός σου και σου δίνει μαύρα λεφτά, επίορκε. Σε ξέρουμε καλά ποιός είσαι κι αν δεν κάνει γρήγορα τη δουλειά του ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ και αν κοπούν εξ αιτίας του βρωμερού σου λόμπι πληρωμές δεν κρατιούνται κάποιοι γνωστοί μου που τους έδειξα το αισχρό σου μπλογκ και θα έρθουν να σου πούνε δυο κουβέντες στο γραφείο σου ΑΛΗΤΗΡΙΕ!!! ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΜΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΥΒΡΙΣΤΗ, ΔΙΑΣΤΡΑΜΕΝΕ ΝΑΖΙΣΤΗ TRUMPΟΥΚΕ!!!

Σε πείραξαν τα αιολικά στην Πάρο γιατί έχεις βίλλα και σου χαλάνε την θέα λες, αλλά δεν μας λες κάτι που ΕΓΩ ΞΕΡΩ, ότι ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΑΜΟΓΙΟ ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ. ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΕ ΑΝΩΜΑΛΑ ΕΓΚΈΦΑΛΕ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΊΣΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. ΥΒΡΙΣΤΗ ΜΕ ΚΩΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ ,Ε ΦΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΚΟΠΡΟΦΕΣΣΟΡΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο!
Είναι δύσκολο πραγματικά να εξηγήσεις αυτό το θέμα σε κάποιον που δεν γνωρίζει από παραγωγή μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Μπράβο!

εντωμεταξύ(θα το γνωρίζεις ήδη...)

http://www.kathimerini.gr/909423/article/oikonomia/epixeirhseis/pwleitai-to-40-twn-lignitikwn-monadwn-ths-deh

Πωλείται το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Βιαστικά βιαστικά(από το 2008 έπρεπε να έχει γίνει...)

archaeopteryx είπε...

10.08, δεν άντεξα και σε δημοσίευσα (αν και έχεις πολύ πιο αστεία σχόλια κατά καιρούς)

archaeopteryx είπε...

12.34 Tα περί στρεφόμενης αδράνειας τα έμαθα από τον Απ. Ευθ. και 2-3 άρθρα. Τα τελευταία είναι από σχόλιο του Prof Mor. (δύο χρήσιμα αρθράκια). ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ξέρουν από πραγματική ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα, και η άλλη πλευρά το εκμεταλλεύεται.

archaeopteryx είπε...

μετά από επικοινωνία με τον ΓΒ, διόρθωσα την λέξη "συντονισμένη" σε "συγχρονισμένη" και ευχαριστώ για την επισήμανση

Ανώνυμος είπε...

Επιπτώσεις αιολικών στην σταθερότητα και λειτουργία δικτύων (με επεξήγηση από τον Απόστολο Ευθυμιάδη)
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/05/blog-post_0.html


Impact of Low Rotational Inertia on Power System Stability and Operation
https://arxiv.org/pdf/1312.6435.pdf

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι από Ηλεκτροπαραγωγή γνωρίζουν ελάχιστοι.
για να είμαι σωστός όλα τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΤΕ γνωρίζουν το αντικείμενο,γιατί ακόμη και στον κορμό έχουν σχετικά μαθήματα.
Οι άλλες ειδικότητες απλά δεν γνωρίζουν ούτε έχουν διδαχθεί κάτι ανάλογο.
Κάποιοι από όλους αυτούς έχουν εμπλακεί στη διαδικασία εμπορίας-πωλήσεων των συστημάτων αυτών.

http://www.ece.upatras.gr/images/Announcement_files/%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3_%CE%A3%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%94%CE%A9%CE%9D_2016-2017_v3.pdf

https://www.ece.ntua.gr/media/154/Odigos%20SHMMY%20Final%20LD.pdf

http://ed.teikav.edu.gr/dee/images/stories/anakoinoseis/2015/OdigosSpoudon2015.pdf

http://electrical-dep.teipir.gr/LotusQuickr/electdept/Main.nsf/h_RoomHome/6d23edc8458f9898c225765800583e61/?OpenDocument

http://www.ele.teiwest.gr/docs/odigos-spoudwn2015-16.pdf

http://www.phys.uoa.gr/fileadmin/phys.uoa.gr/uploads/PROGRAMMA_SPOYDWN/Odigos_Spoudwn_2017/Odigos_Spoydon_Tmimatos_Fysikis_AE_2016-2017.pdf

http://www.physics.upatras.gr/Guide2016-17/Guide_GR_1617.pdf

Ανώνυμος είπε...

http://spectrum.ieee.org/energywise/energy/renewables/can-synthetic-inertia-stabilize-power-grids


Can Synthetic Inertia from Wind Power Stabilize Grids?

Παρουσιάζει προβλήματα σε Καναδά και Αυστραλία
Από το κείμενο φαίνεται ότι κάποια περιορίστηκαν κάποια όχι.
Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις

An interesting solution, but limited in its effect. Unfortunately, wind and solar power installations are by their nature intermittent power sources. A drastic drop in output from a natural gas, coal or nuclear power plant is an anomaly. They're relatively rare. In wind and solar power stations, it happens daily. So far there is no practical solution for wind and solar other than dependency on base load (fossil fuel, nuclear, hydro) power plants to make up the difference and the hope that battery technology improves a lot.


Yes you are right. Yet the blackout was a result of the wind farms not riding through the low voltage! That is clearly stated in the AEMO report. The modelling of wind power in extremely stressed scenario is still a research topic. The system response/wind plant response to extremely stressed situations will not be accurately depicted by using current models! That is why the operators should be cautious in integrating large wind power to the system!

Ανώνυμος είπε...

https://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_energy_source

An intermittent energy source is any source of energy or electrical power that is not continuously available due to some factor outside direct control. The intermittent source may be quite predictable, for example, tidal power, but cannot be dispatched to meet the demand of a power system. Effective use of intermittent sources in an electric power grid usually relies on using the intermittent sources to displace fuel that would otherwise be consumed by non-renewable power stations, or by storing energy in the form of renewable pumped storage, compressed air or ice, or in batteries, for use when needed, or as electrode heating for district heating schemes.

The capacity of a reliable renewable power supply, can be fulfilled by the use of backup or extra infrastructure and technology, using mixed renewables to produce electricity above the intermittent average, which may be utilised to meet regular and unanticipated supply demands.[5] Additionally, the storage of energy to fill the shortfall intermittency or for emergencies can be part of a reliable power supply.

The penetration of intermittent renewables in most power grids is low, global electricity production in 2014 was supplied by 3.1% wind, and 1% solar.[6] Wind generates roughly 16% of electric energy in Spain and Portugal,[7] 15.3% in Ireland,[8] and 7% in Germany.[9] As of 2014, wind provides 39% of the electricity generated in Denmark.[10][11][12] To operate with this level of penetration, Denmark exports surpluses and imports during shortfalls to and from neighbouring countries, particularly hydroelectric power from Norway, to balance supply with demand.[13] It also uses large numbers of combined heat and power (CHP) stations which can rapidly adjust output.[14]

The use of small amounts of intermittent power has little effect on grid operations. Using larger amounts of intermittent power may require upgrades or even a redesign of the grid infrastructure.[15][16]

The Costs and Impacts of Intermittency
http://www.ukerc.ac.uk/publications/the-costs-and-impacts-of-intermittency.html

https://web.archive.org/web/20080216073251/http://www.ukerc.ac.uk/Downloads/PDF/06/0604Intermittency/0604IntermittencyReport.pdf

Ανώνυμος είπε...

Επιπτώσεις Διείσδυσης της Μεγάλης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας
ΔΕΣΜΗΕ
http://library.tee.gr/digital/m2483/m2483_kabouris.pdf

Μοντελοποίηση και Δυναμική Ανάλυση Μιρκοδικτύου
http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/5756/1/PV_Battery_Katsaros.pdf

Ιστορία Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Μικροδίκτυα
https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/EE874/%CE%9A%CE%95%CE%A6%201.pdf

Ανώνυμος είπε...

ALL ISLAND GRID STUDY WORK STREAM 4 ANALYSIS OF IMPACTS AND BENEFITS

http://www.eirgridgroup.com/site-files/library/EirGrid/Workstream%204.pdf

The Carbon Trust & DTI Renewables Network Impacts Study

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20100919181607/http://www.ensg.gov.uk/assets/ct_impact_of_re_final_report.pdf



Renewable Electricity and the Grid: The Challenge of Variability

https://www.amazon.com/Renewable-Electricity-Grid-Challenge-Variability/dp/1844077896/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1494928905&sr=1-1&keywords=Renewable+Electricity+and+the+Grid%3A+The+Challenge+of+Variability

Godfrey Boyle
http://www9.open.ac.uk/mct/people/godfrey.boyle

Ανώνυμος είπε...

Reactive Power Dynamic Assessment of a PV System in a Distribution Grid


http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876610212007424

Δωρεάν άρθρο υπό cc(Creative Commons)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876610212007424#

Ανώνυμος είπε...


https://judithcurry.com/2015/05/07/transmission-planning-wind-and-solar/


Transmission planning: wind and solar

Posted on May 7, 2015 | 210 Comments

by Planning Engineer

Some of the denizens have requested an introduction to transmission planning and a discussion of how the transmission system is impacted by renewable resources.

This post complements a previous post which addressed renewable resources and generation planning. The considerations here are not of major importance when renewable resources only make up a miniscule portion of the generation mix but they become significant as renewable generation begins to make up larger portions of the resource mix.

Ανώνυμος είπε...

http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/handle/123456789/2585/tsikalakisa_energy.pdf?sequence=3

Συμβολή στον προγραμματισμό λειτουργίας ∆ικτύων ∆ιανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με μεγάλη διείσδυση διεσπαρμένης και ανανεώσιμης παραγωγής και συσκευών αποθήκευσης

Διδακτορική διατριβή 2008

Ανώνυμος είπε...

http://helapco.gr/pdf/HELAPCO_Presentation_Bakirtzis_29-11-2012.pdf

Αυξημένη διείσδυση ΦΒ στο Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας
Επιπτώσεις στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ανώνυμος είπε...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876610212007424

Reactive Power Dynamic Assessment of a PV System in a Distribution Grid

Ανώνυμος είπε...

Ο υβριστής Ανώνυμος "14 Μαΐου 2017 - 10:08 μ.μ." φαίνεται να είναι ένας από τους 40-45 χιλιάδες αραχτούς και προνομιούχους εισοδηματίες με ... Καθρεφτάκια, που ανυπομονούν να ανατείλει ο ήλιος και ... φυσάνε για να φύγουν τα σύννεφα!!!
Πολύ σοφά έπραξε ο archaeopteryx δημοσιεύοντας τα υβριστικά του σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουν από Ενεργό Άεργο και Φαινόμενη Ισχύ,
https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power
https://en.wikipedia.org/wiki/Volt-ampere_reactive

https://www.allaboutcircuits.com/textbook/alternating-current/chpt-11/true-reactive-and-apparent-power/
True, Reactive, and Apparent Power

Φαινόμενη (S) – Ενεργός (Ρ) και άεργος ισχύς (Q)
http://hlektrologia.gr/%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-s-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%87/

Reactive = Άεργος ιαχύςς


ο σύνολο της ισχύος (φαινόμενη ή μιγαδική S) μιας συσκευής χωρίζεται σε δύο υποσύνολα: Την ενεργό ισχύ (Ρ) και την άεργο (Q).

– Ενεργός ισχύς (Ρ)

Η ενεργός ισχύς (Ρ), δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια ανά δευτερόλεπτο που παράγει πραγματικό έργο, μετριέται σε κιλοβάτ (kW).Με τον όρο «πραγματικό έργο» εννοείται το σύνολο της ενέργειας που τελικά μετατρέπεται σε ωφέλιμο έργο. (P = U*I*συνφ)

– Άεργος ισχύς (Q)

Το δεύτερο υποσύνολο της φαινόμενης ισχύος ονομάζεται άεργος ισχύς (Q) και μετριέται σε κιλοβολταμπέρ ρεακτίφ (kVAr).Ονομάζεται άεργος ισχύς διότι σε αντίθεση με την ενεργό ισχύ δεν μετατρέπεται σε έργο, αλλά αντανακλάται από τη συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο με διαφορετική μορφή. (Q = U*I*ημφ)

Σε αναλογία μπορεί κανείς να φανταστεί την πορεία μιας ηλιαχτίδας μέσα από ένα παράθυρο. Ένα ποσοστό της περνά από το παράθυρο και το υπόλοιπο αντανακλάται, αλλά έχει διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική.

Συσκευές που δημιουργούν άεργο ισχύ είναι κυρίως αυτές με επαγωγική συμπεριφορά, δηλαδή αυτές που ενσωματώνουν πηνία, π.χ. κινητήρες, φωτιστικά φθορισμού, μετασχηματιστές…

– Φαινόμενη ισχύς S

Η φαινόμενη ισχύς (S) είναι το γινόμενο της τάσης (V) και της έντασης (Ι). Συνεπώς η άεργος ισχύς (Q), παρόλο που δεν παράγει έργο, υπάρχει στους ηλεκτρικούς αγωγούς ως ένταση (ρεύμα). (S = U*I)

Επειδή το ρεύμα είναι υπεύθυνο για τις θερμικές απώλειες των αγωγών, η άεργος ισχύς αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από τη ΔΕΗ με αυτοματοποιημένες συστοιχίες-ζεύξεις πυκνωτών. Ισχύει δε πάντα ότι S2= P2+Q2 ή [S=\sqrt{P^{2}+Q^{2}}]

Οι γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ μπορούν να μεταφέρουν και ένα ορισμένο ποσό φαινόμενης ισχύος S. Οι συσκευές δεν αποτελούνται μόνο από απλές αντιστάσεις που υπακούν στο νόμο του Ohm αλλά και από πηνία ή πυκνωτές. Όσες περιέχουν πηνία, λέμε ότι έχουν επαγωγικό χαρακτήρα και αυξάνουν τη γωνία φάσης φ. Αντίθετα, όσες περιέχουν πυκνωτές, έχουν χωρητικό χαρακτήρα και μειώνουν τη γωνία φάσης.

archaeopteryx είπε...

11.17 Ο τύπος με ψυχαγωγεί εδώ και χρόνια. Ισχυρίζεται ότι τον κόβω επειδή κάνει "τεχνικά σχόλια" που δεν μου αρέσουν, και ότι εγώ ή άλλοι τον απειλούν. Εχω πολλά σχόλιά του, όλα σε αυτό το μοτίβο...

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλη ΦΑΣΗ ο 14 5 10 08.Ειδικα τα σχολια του.Αλλα και εσυ παλι,και αρχιμασσονος,και ναζι,και τραμπουκος??? Μεσα σε ολα βιλλα ΚΑΙ και μαλιστα σε αρχαιολογικο χωρο !!! Βρε γιαυτο υπογραφεις ως αρχαιο πτερυξ???? Παντως ανεβαζε που και που κανενα σχολιου του φιλου βγαζει γελιο ,ειναι ταλεντο και κακως το αφηνει ανεκμεταλευτο.

archaeopteryx είπε...

3.44, έχω κολεξιόν από τον τύπο. Αμερικανοναζίσταλινοπροφεσορτράμπ! Και βίλα έχω, και κότερο και σούσι τρώω και σε αρχαιολογικό χώρο, και καθηγητής, και και. Ένα μάθημα που έμαθα στο αντινιουζ είναι να μην ταΪζω τα τρολς. Αλλά ο τύπος τρελαίνεται όταν "βλέπει" τον Προφ. Μοριάρτυ, τον σπάϊραλ άρκιτεκτ και την Θάλεια Ουέμπερ. Δεν ξέρω τι φετίχ έχει.