Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Inside Story 3: „Die Energiewende ist gescheitert“ η πρώτη τυχαία εφημερίδα για τα παπαγαλάκια που ξεσάλωσαν


http://www.braunschweiger-zeitung.de/mitreden/ihre-meinung/article210705527/Die-Energiewende-ist-gescheitert.html  σε αυτόματη μετάφραση εδώ.

Τα παπαγαλάκια πάντα παπαγάλιζαν, αλλά μετά τις κινήσεις της ΔΕΗ για σύγχρονες και ευέλικτες λιγνιτικές μονάδες (αποτελειώνουν το αέριο στην ηλεκτροδότηση -- όπως ακριβώς και στην Γερμανία) και μετά τις αντιδράσεις κατά των αιολικών (η πρόσθετη επιδότηση του αερίου στην ηλεκτροδότηση) στην Μάνη και στις Κυκλάδες το πήραν πιο σοβαρά και έστησαν ιστοσελίδες ποικίλης ύλης με νέο φορμάτ και, φυτεμένες μέσα στην ποικίλη ύλη, αρλούμπες για να πείσουν τον κόσμο ότι είναι και "σοβαροί".

Η Braunschweiger Zeitung είναι μια Γερμανική τοπική εφημερίδα που απευθύνεται σε πόλεις και χωριά γύρω από την ομώνυμη πόλη. Και λέει αυτό που λέει όλος ο Γερμανικός τύπος και η μία μετά την άλλη Γερμανικές δημοσιεύσεις, από το 2013 και εντονότατα από το 2015:  Η ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ έχει αποτύχει, για τον ένα απλό λόγο που νομίζω αναφέρω από το 2010 (και είναι γνωστός από το ...1975):  Δεν υπάρχει οικονομικός και πρακτικός τρόπος να αποθηκευθεί το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από διαλείπουσες ΑΠΕ, σε κλίμακα που να είναι χρήσιμες αυτές οι ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση δικτύου.  Αν θέλετε, μπορώ να πω το ίδιο πράγμα, στα Γερμανικά, ή στα Αγγλικά και, εάν χρειαστεί και στα Κινέζικα.  Κι αφήστε τον Δόκτορα Τσιπουρίδη και την Greenpiss να λένε ποιήματα. Θα αφιερώσω κάποια επόμενη ανάρτηση στο πώς οι κακομοίρηδες, και αυτή την φορά, λένε [expletive deleted].  Αλλά, εν τω μεταξύ, ιδού δείγμα ...λογοτεχνίας και λογοτεχνικός σχολιασμός:


Κοπέλα μου να σε βοηθήσω:



1. Δεν είναι "επενδυτές". Είναι μόνιμα κρατικοδίαιτοι, που ξεκίνησαν σαν χωματουργοί (ένας μπορεί να ξεκίνησε σαν έμπορος, και ένας μάλλον έμαθε να βγάζει λεφτά συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς προμηθειών της ΔΕΗ, αλλά για να χάνει (!) έχοντας στήσει κατάλληλα τον διαγωνισμό προφανώς με κάποιον από μέσα.   Δεν έχει σημασία πώς ξεκίνησαν. Σήμερα θέλουν να γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί (στην θέση της υπό "απελευθέρωσης" ΔΕΗ), και επειδή οι μονάδες αερίου είναι σχετικά φθηνές, ξεκίνησαν με φυσικό αέριο. (Αν ξέρεις την αξιόλογη συνάδελφό σου Χρύσα Λ., ρώτα την,  ξέρει και έχει γράψει κάτι εξαιρετικά κομμάτια... Και η Καθημερινή και η Ελευθεροτυπία έχουν γράψει εξαιρετικά κομμάτια, τα έχω αν τα θες, ρώτα, μην ντρέπεσαι).   Κάθε ένας από αυτούς είναι και αντιπρόσωπος κάποιου μεγάλου ευρωπαϊκού μονοπωλίου.  EDF (το γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο), ENEL (Ιταλική "ΔΕΗ" σοβαρή στην χώρα της, αλλά καταπράσινη στην Λατινική Αμερική, την GDF, και την Iberdrola.  1 και ίσως 2 είναι και εισαγωγείς αερίου.   Και επειδή οι δικοί μας "επενδυτές" έχουν έξοδα, θέλουν να επιδοτήσουν τις μονάδες αερίου τους με ΑΠΕ.  Κάθε αιολικό επιδοτείται με 3-4 επιδοτήσεις, που στην Ευρώπη (και στην Γερμανία) ήδη τις περικόπτουν -- όχι όμως εδώ, γιατί, είπαμε, έχουν έξοδα.  Μην ζαλίσω το κεφαλάκι σου με τις 3-4 επιδοτήσεις, εσύ τις πληρώνεις, η ΜΙΑ μόνο από αυτές είναι περίπου 1 δις ευρώ τον χρόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος.  20% καπέλο. Μόνο μία από τις 4. Αυτές οι 4 επιδοτήσεις τους εξασφαλίζουν βιωσιμότητα, εξυπηρέτηση δανείων, έξοδα και κέρδος.   Η πέμπτη όμως επιδότηση είναι η καλή:  Με το που βάλουν ένα αιολικό "πάρκο" τσακώνουν και ένα 40%  του συνολικού του κόστους, σαν επιδότηση, σε μετρητά, μπροστά!

2. Καλή δουλειά?  Για αυτούς, εξαιρετική! Καλύτερη δεν γίνεται!  Τζάμπα, εγγυημένα μετρητά, χωρίς προσπάθεια. Με ένα μικρό προβληματάκι:  Όλες αυτές οι δήθεν "επενδύσεις" δεν ηλεκτροδοτούν! Πολλά μεγαβάτ, πολλές μεγαβατώρες, μεγάλη συμμετοχή στο "ενεργειακό μείγμα", αλλά α) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, β) δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα (κούκλα μου, στο ορκίζομαι, πουθενά στον κόσμο, γ) για να παραστήσουν ότι είναι στο δίκτυο επιβάλλουν απίθανα ακριβές και μπελαλίδικες παρεμβάσεις, χωρίς δ) να μειώνουν ή να έχουν μειώσει εκπομπές CO2, οπουδήποτε και οποτεδήποτε,  και ε) είναι απλά μια αρπαχτή, μια κοροϊδία που αποπληρώνεται από σένα και την οικογένειά σου. Κρίμα δεν είναι; 

3. Ενημερωτική εκστρατεία?  Μα δοκίμασε ένας γραφικός "Διευθυντής" με επιστολές σε νησιώτες, και γελάνε ακόμα και τα γαϊδουράγκαθα.  Νόμιζε ότι οι νησιώτες είναι βλάκες. Απατεώνα τον ανέβαζαν, μεθυσμένο τον κατέβαζαν...  Και έβαλαν τώρα εσένα μπροστά. Ωωω.. θα μοιραστεί και το δικό σου κείμενο -- με την διαφορά ότι τώρα δεν χρειάζονται επιχειρήματα, φτάνουν οι πηχυαίοι τίτλοι από τα εγκυρότερα έντυπα για να γίνεις και εσύ (και οι εργοδότες σου) ρεζίλι,  αλλά αυτά έχει το επάγγελμα, δεν φταίω εγώ.  Άσε που έχω μαζέψει τις αρλούμπες που λένε οι υποβολείς σου από το 2010... Τις προσαρμόζουν κατά περίπτωση και τώρα δήθεν τις έχουν συμμαζέψει, αλλά εξακολουθούν να είναι ή 100% παραμύθια, ή μισές αλήθειες που είναι χειρότερο γιατί αποπροσανατολίζουν. Με σκοπό φυσικά να αρπάξουν σε βάρος του κόσμου. Μην φοβάσαι, νόμιμοι είναι, χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη που ψηφίστηκε λίγες μέρες αφού είχαμε φαλιρίσει. Πονεμένη ιστορία η απάτη με της ΑΠΕ...  Πάντως, πες στα παιδιά, ότι στην Μάνη και στις Κυκλάδες τους ...περιμένουν, αυτούς και τις ενημερωτικές εκστρατείες τους.

4. Να αποδομηθεί το σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ? Μα οι λεγόμενες ΑΠΕ έχουν ήδη αποδομηθεί, πάρε μερικά ελάχιστα δείγματα... Δεν σε παραπέμπω σε δικές μου αναρτήσεις, περιλήψεις και μεταφράσεις, για να μην πεις εσύ (ή ο υποβολέας σου) ότι "τα λέω εγώ", καλό διάβασμα:

Αυτό είναι χρήσιμο, εύκολο (στα Ελληνικά) και τα λέει όλα.  Αν είναι να διαβάσεις ένα άρθρο για να μην τσιμπάς στις αρλούμπες που σε ταΐζουν, διάβασέ το.  Δυστυχώς, οι ΑΠΕ, αν και ωραίες σαν ιδέα, έχουν καταντήσει απάτη. Οι ΑΠΕ υπάρχουν από το 1975, επιδοτούνται αδρά από το 1990, έχουν μπει πολλές δηλώνουν μεγάλα ποσοστά σε χώρες που τις προωθούν, αλλά και σε αυτές τις χώρες και οπουδήποτε, δεν έχουν μειώσει καμία εκπομπή CO2 και ούτε ένα κιλό κάρβουνο! Παρά τα πολλά λεφτά που έχουν "επενδυθεί". Τα μόνα πράγματα που μπορούν να μειώσουν την χρήση κάρβουνου είναι α) η χρήση αερίου (και αυτό θέλουν οι πονηροί πελάτες σου), β) τα πυρηνικά (φάτε μάτια ψάρια) γ) τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, αλλά πού'ντα και δ) και πιο αποτελεσματικό, η ύφεση:  Όταν πεινάς, δεν ανάβεις ρεύμα και δεν βάζεις καλοριφέρ, ούτε οδηγείς. Σου θυμίζει κάτι?   Βέβαια, η Γερμανία και Δανία, που είναι τα κλασσικά και αγαπημένα παραδείγματα, πέρα από την μείωση άνθρακα, εξάγουν περίπου όλα τα μηχανήματα ΑΠΕ σε κορόϊδα όπως εμείς και η Ιρλανδία. Για να καταλάβεις την κοροϊδία, στην Ιρλανδία έκοψαν το κάρβουνο (τύρφη είχαν αυτοί) έβαλαν αέριο και υδροηλεκτρικά και αιολικά, και με τα αιολικά κατέληξαν να καίνε περισσότερο αέριο από ότι χωρίς τα αιολικά. Oh yes.

Προειδοποιητικό καμπανάκι για τα αιολικά:  Αν δεν μάθουν να υπάρχουν χωρίς επιδοτήσεις θα έχουν την τύχη των φωτοβολταϊκών κι αν δεν έχεις συνδρομή στην μάλλον σοβαρή Handelsblatt, μπορείς να δεις το άρθο εδώ.   Σε περίπτωση που δεν το άκουσες Μάχη μου, φαλίρισε μια μεγάλη εταιρία φωτοβολταϊκών στην Γερμανία. Εμ δεν αντέχουν άλλοι οι Γερμανοί, εμ κόβονται οι επιδοτήσεις πανευρωπαϊκά, εμ οι Κινέζοι τα χαρίζουν.  Δεν περίμενα να γίνει και η σχετική ανάρτηση που έβαλα προχτές best seller, από τότε που ξεκίνησα να γράφω, το 2010... Σε δύο μέρες μέσα, πάνω από 6.500 hits! Φαντάσου πόσο αρέσουν τα αιολικά στους ...αναγνώστες μου.  Υπάρχουν 10δες τέτοια άρθρα από την Γερμανία, αλλά είπαμε, μην σε ζαλίσω...

Το καμπανάκι δεν είναι τυχαίο ούτε είναι το μόνο. Τον Νοέμβριο του 2016 βγήκε το λεγόμενο Winter Package από την ...Ευρώπη! Προανήγγειλε την αλλαγή, περικοπή, συμμάζεμα, πες το όπως θες, των πολλών επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ. Και από τις πιο σοβαρές, η κατά προτεραιότητα απορρόφηση του κουτουρού ρεύματος των ΑΠΕ (ειδικά των αιολικών) από τα δίκτυα. Οι αιολικοί κάνουν ότι δεν τους νοιάζει, αλλά τους κλείνει. Τα αιολικά υπάρχουν από το 1975, αλλά μέχρι που έγινε υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα η απορρόφηση του αιολικού ρεύματος περί το 1990, δεν τα ήθελε κανείς!   Το ανέφερε και το Energypress τις προάλλες, ότι το είπε ο ACΕR.  Ούτε είναι η πρώτη φορά που τρίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι παλαβές επιδοτήσεις για ΑΠΕ. Όχι, δεν νοιάζονται για τον καταναλωτή, αλλά η βιομηχανία δεν τις θέλει (παρά τις απαλλαγές τις από επιδοτήσεις για ΑΠΕ) και δεν τις θέλουν και οι πραγματικοί ηλεκτροπαραγωγοί. Όχι επειδή "οι ΑΠΕ υποκαθιστούν τις συμβατικές μονάδες", αλλά επειδή τις αναγκάζουν και αυτές σε διαλείπουσα και ασύμφορη λειτουργία. Και ή θα πρέπει να επιδοτούνται και αυτές (εμείς επιδοτούμε τους πελάτες σου με ΑΔΙ και ΜΑΜΚ κλπ), ή θα κλείνουν. Να κλείσουν, δεν με νοιάζει, αλλά δεν θα έχουμε ρεύμα! Ξέρεις αν θα έχει ρεύμα το βράδυ της 6ης Ιουλίου?  Μάλλον όχι, χωρίς συμβατικές μονάδες.

Τον Μάρτιο του 2017 βγήκε το τελικό πόρισμα του Ανεξάρτητου Λειτουργού Αγοράς της Αυστραλίας (AEMO) σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα και ζημιογόνα blackaouts που παιδεύουν την Αυστραλία εδώ και 2-3 χρόνια. Επιβεβαίωσε την προηγούμενη δήλωση (10 Ιουλίου 2016) του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας ότι "τα αιολικά έχουν καταστρέψει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας". Απέδωσε τα blackouts σε "έλλειψη συμβατικών μονάδων με στρεφόμενη αδράνεια", δηλαδή πολλά αιολικά που δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν, έστω και διασυνδεδεμένα, έστω και διάσπαρτα να υποκαταστήσουν τις σχετικά λιγότερες συμβατικές μονάδες.  Αυτό επιβεβαιώνει ειδησεογραφία από την Γερμανία που έχει αναφέρει ανάγκη για λειτουργία πρόσθετων συμβατικών θερμικών μονάδων όταν περιμένουν να φυσήξει. Επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της ΔΕΗ για blackout στην Ρόδο από αιολικά:  "Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών".   Μην ρωτήσεις τον κ. Σταθάκη αν φοβόταν για την ευστάθεια του ...Ελληνικού δικτύου τον περασμένο χειμώνα, δεν θα σου πει, ή θα σου πει ότι ...έκανε κρύο. Ή ρώτα τον, και γράψτο, να γελάσουμε.

Τέλος, καλή μου, όλα αυτά τα αντιαιολικά, δεν είναι καινούργια. Τα έχει πει η Γερμανική Ε.Οn, από το 2005.  Αξίζει να το διαβάσεις.  Εξήγησε το πρόβλημα της "διαλείπουσας λειτουργίας" και ειδικά τις συνέπειες που έχει στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι όσα αιολικά κι αν μπουν σε ένα δίκτυο, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν σημαντικό ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, και όσο περισσότερα μπαίνουν αυτό το ποσοστό πέφτει από 8% σε 4%.    Βέβαια, από τότε, οι Γερμανοί έβαλαν πολλά αιολικά και πολλές ΑΠΕ στην χώρα τους και έφτιαξαν ένα κλάδο κατασκευής μηχανημάτων ΑΠΕ που εξάγει το 80% των μηχανημάτων που παράγει. Αυτό δεν έχει σημασία, καλά να είναι οι άνθρωποι, αλλά 1) δεν ηλεκτροδοτούνται από ΑΠΕ, αλλά από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. 2) έχουν ενσωματώσει τα φωτοβολταϊκά τους (αυτά που φαλίρισαν) στο δίκτυό τους με 3) ευέλικτες μονάδες άνθρακα! Αυτές που τρέμουν οι πελάτες των υποβολέων σου -- η Γερμανία δεν καίει ακριβό φυσικό αέριο για ρεύμα, "ακολουθεί" τα φ/β της με κάρβουνο!  4) Έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος για τους καταναλωτές, εξ αιτίας των ΑΠΕ, 5) πετάνε το 80% του αιολικού ρεύματος, "εξάγουν" το είπε ο Gabriel στην Αθήνα (ούτε αυτοί δεν ξέρουν τι να κάνουν κουτουρού ρεύμα και άσε τον Δόκτωρα Τσιπουρίδη να σχίζει τα ρούχα του, το 4% που είπε η Ε.Οn το 2005, ισχύει και "ξίδι", πες του), και 5) αφού καλύπτεις τα του περιβάλλοντος, όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β στέγης και όλα τα βιοαέρια της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Για την ακρίβεια, all of the wind turbines, rooftop solar panels, hydroelectric and biogas plants in Germany have not reduced CO2 emissions in Europe by a single gram.

Μπορώ να σου δώσω πιο τεχνοκρατικά στοιχεία για τις εκπομπές CO2 (και την ηλεκτροδότηση και το κόστος) όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά θα γίνει μακροσκελές, και μην σε παραπέμπω τώρα σε δικές μου αναρτήσεις, ξέρεις, λένε τα λαμόγια που σου παρήγγειλαν το άρθρο σου ότι είναι ημιμαθής ο archaeopteryx, μην σε πάρω στον λαιμό μου από τώρα...  Πάντως, εάν έχεις απορίες, προσπαθώ να τις απαντήσω, είτε μέσω του email μου  είτε σε ξεχωριστή ανάρτηση, επί τούτου.  Λογικά, δεν θα σε αφήσουν να με ρωτήσεις, δεν με χωνεύουν καθόλου μα καθόλου και αναρωτιέμαι "μα γιατί"?

ΥΓ, ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων, αλλά υπάρχει ζήτηση να σου κάνω όλο το πόνημα "φύλλο φτερό".

2 σχόλια:

nikos είπε...

«Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους»
Πλάτωνας 427-347 π.Χ

Ανώνυμος είπε...

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως...


Antonis Foskolos - Ενέργεια και ΔΕΗ

https://www.youtube.com/watch?v=pCEQ2957sSk

Έχουμε βάλει λάθος ενεργειακό σχεδιασμό με πάρα πολλές μονάδες Φυσικού Αερίου και Ανεμογεννήτριες το οποίο είναι αντι-οικονομικό, καταστρεπτικό για τη ΔΕΗ και βγάζει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ πηγαίνουνε να καταπολεμήσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.



ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ. CO2 & Κλίμα

https://www.youtube.com/watch?v=ugM_zPQAZEg

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς.