Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η συνωμοσία της σιωπής για την αιολική μεσιτεία -- για την Νότια Καρυστία και όχι μόνο


http://www.ikarystos.gr/2017/09/blog-post_74.html

Αν πιστέψετε το αφήγημα του in-gr ή της Ναυτεμπορικής, ή κάθε εξαθλιωμένης νοικιασμένης φυλλάδας και κάθε κακομοίρη παπαγάλου στην Ελληνική Μπανανία, "ήρθαν οι Ιταλοί να επενδύσουν 300 εκατομμύρια στην χώρα μας και εμείς τους βάζουμε εμπόδια".

1. Οι Ιταλοί ήρθαν στην Ελλάδα για να μαζέψουν επιδοτήσεις και να τις στείλουν την Ιταλία.  Η Νότια Εύβοια έχει αρκετό κουτουρού αέρα στην διάρκεια ενός χρόνου που να βγάζει αρκετά λεφτά από τις εγγυημένες για 20 χρόνια επιδοτήσεις Σταθάκη, 90 ευρώ για κάθε κουτουρού αιολική μεγαβατώρα, είτε την θέλουμε αυτή την μεγαβατώρα, είτε όχι, ώστε να καλύπτει τα δάνεια που θα δώσει η Γερμανική KfW για να μπορέσει να φέρει η ENEL στην Ελλάδα περίπου 67 ανεμογεννήτριες ENERCON made in Germany, συν τα έξοδα λειτουργίας, συν κάποιο κέρδος που θα γίνει Ιταλικό μέρισμα made in Greece.

2. Τα 90 ευρώ για κάθε αιολική μεγαβατώρα θα τα πληρώνουμε εμείς.  Μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον πίνακα, του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ότι ήδη, με στοιχεία 2016, πληρώνουμε 466 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για επιδοτήσεις 2000+ αιολικών μεγαβάτ, με μέση τιμή 90+ ευρώ την αιολική μεγαβατώρα.  Μην έχετε καμία αμφιβολία:  Οι αιολικές μεγαβατώρες είναι από άχρηστες έως προβληματικές για την ηλεκτροδότηση.  Οι μόνες τους χρησιμότητες είναι ότι: α) Ταϊζουν Γερμανούς εξαγωγείς, και Ιταλούς, Γάλλους κλπ"επενδυτές" με ποσοστά σε Έλληνες μεσάζοντες.  β) Αναγκάζουν την υπόλοιπη ηλεκτροδότηση να εξαρτάται από εισαγόμενο φυσικό αέριο  και εισαγόμενο ρεύμα, πάλι με ποσοστά στους ίδιους μεσάζοντες.  Άντε, και ποσοστά σε κανένα χωματουργό που θέλει να λέγεται "ηλεκτροπαραγωγός". 

3. Για τα 90 ευρώ την αιολική μεγαβατώρα, εμείς δεν θα παίρνουμε απολύτως τίποτα (πλην της ενόχλησης και της ανάγκης για περισσότερα δίκτυα στις ερημιές). Οι ηλεκτροδοτήσεις χιλιάδων σπιτιών και οι εξοικονομήσεις εκατομμυρίων τόνων CO2 είναι πλασματικές, εικονικές, μέρος του αφηγήματος. Θα σας δείξω στο τέλος τις εκπομπές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή Ελλάδας, Ιταλίας και Γερμανίας και θα βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.  Σημειωτέον, ότι η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (κάτι σαν χοντρική τιμή ρεύματος) στην Ελλάδα είναι τώρα περί τα 45-50 ευρώ, να 'ναι καλά το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ. Το 2009 που ήρθε ο άλλος βαλτός ηλίθιος, ήταν 25 ευρώ.

4. Το πραγματικό κίνητρο των Ιταλών (και των μεσαζόντων τους) δεν είναι τα 90 ευρώ. Τα 90 ευρώ είναι η βιτρίνα. Τα 90 ευρώ είναι η απαιτούμενη ταρίφα για να είναι εξασφαλισμένα τα δάνεια, τα έξοδα και τα μερίσματα με τους τυπικούς αέρηδες στην Ελλάδα. Το πραγματικό κίνητρο είναι το 40% τους συνολικού κόστους της "επένδυσης", προκαταβολή, μπροστά, μετρητά, ζεστά και φρέσκα. Η "επένδυση" είναι 80% οι ανεμογεννήτριες και τα υπόλοιπα είναι χωματουργικά, φωτοτυπικά και σοκολατάκια και άλλα δωράκια. Με την "επένδυση" στα 300 εκατομμύρια, η επιδότηση, μπροστά, είναι €120 εκατομμύρια.  Αυτά τα 120 εκατομμύρια είναι το πραγματικό κίνητρο που σκούζουν όλα τα ΜΜΕ.

5. Υπάρχει μία λεπτομέρεια στην σχέση της ΕΝΕL με τις αιολικές άδειές της: Τις πληρώνει, μπροστά, είτε γίνει είτε δεν γίνει το έργο. Αυτή την συμφωνία την έχω ακούσει, αλλά φυσικά δεν μπορώ να εμφανίσω ...έγγραφα. Εξαιρετική συμφωνία για τον μεσάζοντα και θα έπρεπε να ενημερωθούν σχετικά οι μέτοχοι της ΕNEL. Χωρίς να ξέρω Ιταλικά, κάποιος πρέπει να πει στους μετόχους της ΕΝΕΛ ότι κάτι περίεργο γίνεται με την ΕΝΕΛ στην Ελλάδα...
dobbiamo informare gli azionisti di ENEL che qualcosa è molto strano negli affari di ENEL in Grecia.  Που μάλλον το ξέρει ο Ιταλός Πρωθυπουργός, και για αυτό κλαίγεται και αυτός: Του τα σκάσαμε του μεσάζοντα και τώρα έχουμε κολλήσει σε αυτό το χαζό ΣτΕ. Το ερώτημα για τους μετόχους της ENEL, είναι "κάτω από ποιες συνθήκες κάνατε ρε μεγάλοι τέτοια συμφωνία"; 

Τώρα... Για τις εκπομπές CO2, αν αυτές σας νοιάζουν (η πηγή είναι εδώ) :

Μεταξύ 2007 και 2015 οι εκπομπές CO2, από ηλεκτροπαραγωγή, μειώθηκαν κατά 36%, κυρίως λόγω ύφεσης και υποκατάστασης λιγνίτη από εισαγωγές ρεύματος και αέριο:




Την ίδια περίοδο, οι εκπομπές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκαν σε όλη την ΕΕ κατά 25%, λόγω κυρίως ύφεσης:


Την ίδια περίοδο η Γερμανία έβαλε πάρα πολλές ΑΠΕ, τις περισσότερες από όλους, και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 12%, και αυτή η μείωση ήταν βασικά μεταξύ 2007 και 2008. Το κραχ:


Η ύφεση μειώνει την κατανάλωση ρεύματος και επομένως και την κατανάλωση καυσίμων σε χώρες που δεν είναι 100% πυρηνικές, ή 100% υδροηλεκτρικές. Η ύφεση. Και λιγάκι η υποκατάσταση λιγνίτη με αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: