Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Μετά τους Πολωνούς και τους Γερμανούς, τώρα και οι Ισπανοί δεν φεύγουν από το κάρβουνο


http://www.euractiv.com/section/energy/news/spain-resists-coal-phase-out/
http://www.thegwpf.com/first-poland-then-germany-now-spain-europe-rejects-coal-phase-out/

Μετά την Πολωνία και την Γερμανία, τώρα και η Ισπανία δεν θέλει να σταματήσει την χρήση κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή.  Όπου το αστείο είναι ότι η Iberdrola (η Ισπανική "ΔΕΗ") παριστάνει ότι θέλει να κλείσει μονάδες άνθρακα και η Κυβέρνηση δεν το επιτρέπει. H Iberdrola πιστεύει ότι θα βγάζει πιο εύκολα λεφτά πουλώντας ...αέρα, αλλά η Κυβέρνηση (η Ισπανική, όχι η δική μας) κάπως θέλει να έχει ρεύμα.  Και κλάμα, για το Κλίμα και την Συμφωνία του Παρισιού, οι πυρηνικοί Γάλλοι που ευχαρίστως θα ήταν ο μονοπωλιακός ηλεκτροδότης της Ισπανίας.

Το έχω μεταφέρει εδώ και καιρό, ότι οι Γερμανοί ("Ευρωπαίοι") ηλεκτροδοτούνται με Γερμανικό λιγνίτη και Αμερικανικό λιθάνθρακα. Το αναφέρει και το άρθρο και, γενικά, είναι στις ειδήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Ο λιθάνθρακας, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Αφρική, είτε από οπουδήποτε, είναι φθηνός και δεν έχει ...γεωπολιτικό ρίσκο. Ο εγχώριος λιγνίτης ακόμα φθηνότερος.

Το ότι οι "Ευρωπαίοι" καίνε και θα καίνε κάρβουνο δεν με εκπλήσσει. 1) Ο ΜΕΓΑΛΟΣ καταναλωτής κάρβουνου είναι η Κίνα. 2) Το κάρβουνο, καλώς κακώς είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για ηλεκτροδότηση. 3) Εκτός από το κάρβουνο, υπάρχουν 3 εναλλακτικές πηγές ενέργειας για ηλεκτροδότηση:  α) Το αέριο (που 'ν το;), β) τα πυρηνικά (για τους Γάλλους) και γ) τα υδροηλεκτρικά (για τους Νορβηγούς και όσους άλλους έχουν νερά).  Υπάρχει και η εναλλακτική λύση την μη ηλεκτροδότησης... Στην Ελλάδα το λέμε ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές απάτες, αειφορία, κλπ.

Και η λεγόμενη "Συμφωνία του Παρισιού"; Την θυμάστε;


Στην δήθεν Συμφωνία του Παρισιού, δήθεν συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών ότι θα μειώσουν τις εκπομπές τους; Θέατρο. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φρενάρουν την Κίνα και τις καταιγιστικές (και λόγω φθηνού ρεύματος) εξαγωγές τους. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να ορθοποδήσει η Ινδία. Οι Γάλλοι σίγουρα έβλεπαν καλύτερες μέρες αν μόνο αυτοί είχαν ρεύμα στην Ευρώπη -- γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, η ΕDF (η καθ ημάς Edison) είναι το Γαλλικό, κρατικό, πυρηνικό, μονοπώλιο!

Οι Γερμανοί ήταν και είναι μανούλες στο θεάτρο:  Έπεισαν τον κόσμο, το 1993, να μειώσει τις εκπομπές CO2, βάζοντας αναδρομική ημερομηνία μέτρησης το 1990 -- που αυτοί είχαν ήδη ξεκινήσει την αντικατάσταση των παλιών και αναποτελεσματικών ανθρακικών μονάδων της Ανατολικής Γερμανίας με νέες, με διπλάσια αποδοτικότητα. Βάλτε εσείς, οι ηλίθιοι, γερμανικές ΑΠΕ... Με εξαίρεση την βαθιά ύφεση, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να μειώσεις εκπομπές είναι να αλλάξεις παλιές μονάδες αποδοτικότητας πχ 20%, με νέες, αποδοτικότητας 40%! Το ίδιο ρεύμα, με τα μισά καύσιμα, και τις μισές εκπομπές. Αν το κάνουν οι Κινέζοι πχ, θα ξεσκιστούν στην μείωση εκπομπών...

Τα ξαναλέω μπας και τα πάρουν χαμπάρι εκεί στο ΥΠΕΝ ή στο Μαξίμου:

1. Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή δεν μειώνουν χρήση ορυκτών καυσίμων).

Πολλές ΑΠΕ στην Γερμανία, πολλές και στην Δανία. Η Γερμανία δεν μείωσε εκπομπές, η Δανία μείωσε.

Η  Ελλάδα μείωσε πιο πολύ από όλους, η 100% υδροηλεκτρική Νορβηγία δεν μείωσε και η 100% ανθρακική Πολωνία δεν μείωσε.

Μήπως κάτι άλλο παίζει;




2. Η ύφεση μειώνει εκπομπές CO2

Η αποβιομηχάνιση, η φτώχεια, όταν ζεσταίνεσαι με μαγκάλι και όχι με πετρέλαιο, όταν δεν οδηγείς αυτοκίνητο.  Αυτά μειώνουν χρήση καυσίμων και εκπομπές. Όχι οι ΑΠΕ.

Η Ελλάδα, με ρεκόρ ύφεσης είχε ρεκόρ μείωσης εκπομπών.

Τι δουλειά κάνει ο Σταθάκης;  Μήπως ό,τι και η Μπιρμπίλη ή ο Παπακωνσταντίνου;

Και τι ακριβώς κάνουν οι ΑΠΕ;


3. Τι πετυχαίνουν οι ΑΠΕ;  Μα να ακριβαίνουν το ρεύμα και μόνο.

Και οι μεν Δανία και Γερμανία, με το ακριβότερο ρεύμα λόγω ΑΠΕ, εξάγουν μηχανήματα ΑΠΕ, εμείς απλά τα εισάγουμε. Και πληρώνουμε Γερμανούς και Δανούς, με ποσοστά σε ντόπιους χωματουργούς και απατεώνες.

Οι ΑΠΕ είναι ένα είδος φορολογίας, όπου τα λεφτά τα παίρνουν οι ξένοι, οι χωματουργοί μας παίρνουν ποσοστά, όπως οι λαχειοπώλες και τα πρακτορεία Προ-Πο, και η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Greenpiss και η WWF είναι οι διαφημιστικές εταιρείες.

Εμείς είμαστε οι ηλίθιοι.



Όσο για την Συμφωνία του Παρισιού, στην Ελλάδα την θέλουν οι χωματουργοί που θέλουν χαρτζιλίκι, οι ξένοι ηλεκτροπαραγωγοί που θέλουν μερίσματα για την πατρίδα τους και τα λαμόγια που προωθούν απάτες.

11 σχόλια:

nikos είπε...



Κομισιόν σε Νότη Μαριά: Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα

http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2017/11/blog-post_18.html

nikos είπε...

Καταλαβατε, τωρα, γιατι σπευδουν να κανουν "Σεμιναριο Καταπατησης όρων Natura", με προεπιλεγμενο ακροατηριο; Στοχος τους ειναι να ξεσκισουν την Καρυστια και να την χρησιμοποιησουν ως εφαλτήριο προκειμένου να αναστρεψουν την "εκνευριστική" -για αυτους- υφισταμενη νομοθεσια που προστατευει ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ τις περιοχες Natura της Κρήτης

Ανώνυμος είπε...

https://www.thepressproject.gr/article/120436/Sto-dimosio-strefei-to-blemma-tis-i-troika

Στο δημόσιο στρέφει το βλέμμα της η τρόικα

Ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις για πλειστηριασμούς και ενεργειακά

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κλείσει τυπικά σήμερα με την έναρξη επίσημης λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τρείς πράξεις που θα αφορούν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών». Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των δανειστών, που είχαν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι είναι κομβικής σημασίας το να πάρουν μπροστά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

nikos είπε...

Αφού ενα Busines Plan ενεργειακό έχουμε να δούμε στην Ελλάδα από το 1996 ,τώρα πως στέκεται αυτό? ,πως χρηματοδοτείται απο τράπεζες και Ε.Ε δεν κατάλαβα
Όλα στο βωμό του χάος όλα είναι μια ιδέα ...

Ανώνυμος είπε...

Στο θέμα των ενεργειακών, υπήρξε ικανοποίηση της τρόικας μετά τη συνάντηση της Τρίτης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, καθώς ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι μονάδες που θα πωληθούν οριστικοποιήθηκαν και την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει επίσημα τόσο τις μονάδες όσο και τον τρόπο και το χρόνο με την οποία θα διατεθούν σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2018.

Περιμένοντας νεύμα από την τρόικα

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, όπου οι δανειστές ενημερώθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της τρίτης αξιολόγησης, στις αρχές Νοεμβρίου.

Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πιστή εφαρμογή όσων είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό που απομένει για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα και να υπάρξει η διαβεβαίωση της τρόικας σχετικά με την υλοποίηση όσων ζητούν οι δανειστές.

Ανώνυμος είπε...

Der Standard: Ορόσημο οι ιδιωτικοποιήσεις μονάδων της ΔΕΗ

http://krisi2011.blogspot.gr/2017/12/griechenland-einigt-sich-mit-geldgebern.html


το αρχικό άρθρο
Griechenland einigt sich mit Geldgebern

http://krisi2011.blogspot.gr/2017/12/griechenland-einigt-sich-mit-geldgebern.html

http://derstandard.at/2000068939381/Gricchenland-einigt-sich-mit-Geldgebern

nikos είπε...



«Περί αιολικών και περί ενέργειας», του Νίκου Στεφανή 21 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011


http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2011/11/blog-post_5799.html

nikos είπε...

Υπάρχουν τρεις αλήθειες που επιμελώς αποκρύπτονται από τους καταναλωτές:.
Αλήθεια πρώτη:
Η ηλεκτρική ενέργεια έγινε αγαθό πολυτέλειας λόγω των επιδοτήσεων των Α.Π.Ε. .
Αλήθεια δεύτερη:
Οι Α.Π.Ε. υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται, αφού η «καθαρή» ενέργεια που παράγουν δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ηλεκτρικού δικτύου.
(Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει σε κάθε χρονική στιγμή να ικανοποιείται το ισοζύγιο της ισχύος, δηλαδή η ισχύς που απορροφάται από τους καταναλωτές να είναι ίση προς αυτήν που παράγουν οι σταθμοί παραγωγής. Επειδή όμως οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν
φυσάει ο άνεμος και τα φωτοβολταϊκά μόνο όταν ο ήλιος λάμπει, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός δικτύου, η ασφάλεια του οποίου συνεχίζει να στηρίζεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα ).
Αλήθεια τρίτη:
Οι Α.Π.Ε , όχι μόνον δεν προστατεύουν, αλλά και βλάπτουν το περιβάλλον.
Βεβαίως οι αλήθειες αυτές είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές, όταν επί σειρά ετών μας πιπιλίζουν τα αυτιά με τα γνωστά φληναφήματα για τη «φτηνή» και «οικολογική» ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και τον αέρα. Δεν ήρθε όμως ο καιρός που πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε και να αμφισβητούμε;

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια ο Σταθάκης υπολογίζει μέχρι το 2030 να έχουμε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ στο 50%...!

https://energypress.gr/news/stathakis-stohos-50-tis-ilektroparagogis-na-proerhetai-apo-ape-os-2030


https://inzone.gr/papagiannis/


– Η χώρα μας βρίσκεται σε μία αξιοζήλευτη θέση με μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε περισσότερο σε ΑΠΕ; Μπορούν να αποφέρουν κέρδος;

Υπάρχει πολύς κόσμος, ο οποίος λέει: «αφού έχουμε ήλιο, αφού έχουμε αέρα γιατί να μην πάμε σε 100% ΑΠΕ». Αυτό τεχνικά δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορεί να γίνει για έναν απλό λόγο. Διότι, οι ΑΠΕ όσο ελκυστικές και γοητευτικές κι αν είναι, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενώ, είναι πηγές ισχύος, ξέρουμε δηλαδή πόση ισχύ δίνει ένα αιολικό πάρκο, δεν είναι πηγές ενέργειας, δηλαδή δεν σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν κάθε στιγμή αυτή την ενέργεια. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην έχει ήλιο, για παράδειγμα την νύχτα, ή εκεί που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό και δίνει ισχύ 100MW ξαφνικά να περάσει ένα σύννεφο και να μηδενιστεί η παραγωγή. Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Στην περίπτωση λοιπόν, που θα χάσει κάποιος την παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού θα πρέπει αμέσως και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό να αντικαταστήσει αυτή την πηγή με κάποια άλλη. Κι αυτή η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει ακαριαία γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι κάθε στιγμή η παραγωγή θα πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση. Αν δεν γίνει αυτό, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και το σύστημα θα καταρρεύσει. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν συμβατικές πηγές ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να αντικαταστήσουν την παραγωγή και μάλιστα με πάρα πολύ γρήγορο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν θα φτάσουμε ποτέ να έχουμε 100% ΑΠΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί;

http://www.capital.gr/diethni/3260097/galloi-upourgoi-zitoun-paneuropaiko-foro-uper-tou-agona-kata-tis-klimatikis-allagis

Γάλλοι υπουργοί ζητούν πανευρωπαϊκό φόρο υπέρ του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

archaeopteryx είπε...

το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο θέλει λεφτά από τους μη πυρηνικούς