Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τι είπατε; Ηλεκτροδότηση με αέριο; Είστε σίγουροι;

 
https://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter/

Να σάς θυμίσω μια λεπτομέρεια από την ηλεκτροδότηση στην Γερμανία και το αφήγημα με τις ΑΠΕ.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταλάβει κραχ, ύφεση, μείωση εκπομπών CO2 κλπ.

Το παραπάνω γράφημα είναι από την πηγή που αναφέρεται.  Δείχνει ότι η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από συμβατικές μονάδες (λιγνίτη, λιθάνθρακα, πυρηνικά και αέριο - με ανοιχτό μπλε-γκρι χρώμα).  Δεν χρησιμοποιεί πολύ αέριο (είναι ακριβό και πιο χρήσιμο για άλλες απ' ευθείας χρήσεις). Επίσης, ΔΕΝ χρησιμοποιεί το αέριο μεταβλητά, δηλαδή άλλες πηγές μεταβάλλονται για να καλύψουν την μεταβλητότητα του φορτίου (ροζ γραμμή). Οι "άλλες" πηγές είναι ο λιθάνθρακας (από ΗΠΑ) και ο εγχώριος λιγνίτης.  Καμιά φορά κόβουν και τα πυρηνικά, όταν χρειάζεται... Αλλά το αέριο, σχετικά σταθερό -- είναι πολύτιμο καύσιμο να το σπαταλάς σε μεταβλητή λειτουργία.

Η διαφορά μεταξύ των συμβατικών πηγών και της ζήτησης είναι:  Η βιομάζα, τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά!

Η θαλασσιά γραμμή (στην πάνω εικόνα) που ανεβοκατεβαίνει (και καμιά φορά πέφτει κάτω από το μηδέν) είναι η χοντρική τιμή του ρεύματος. Αν προσέξτε, πέφτει (και κάτω από το μηδέν) όταν έχει πολύ άσπρο η εικόνα, δηλαδή όταν έχει πολλές ΑΠΕ.

Όταν έχει πολλές ΑΠΕ (και όταν η τιμή είναι χαμηλή ή αρνητική) συμβαίνει και κάτι άλλο.  Πολλές "εξαγωγές", σε χαμηλή ή αρνητική τιμή -- πληρώνουν για να "εξάγουν", μαντέψτε τι:  Το πλεονάζον κουτουρού ρεύμα. Ο μόνο τρόπος να έχουν πολλές ΑΠΕ είναι να λειτουργούν μεταβλητά τις συμβατικές μονάδες (ισχύος βάσης!) και να απορρίπτουν περίπου το μισό (60% ή 80% κατά περίπτωση) ρεύμα από ΑΠΕ.


Χάρη σε αυτή την άσκηση οι Γερμανοί:
  • Έχουν, μαζί με τους αιολικούς Δανούς, το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη
  • Δεν έχουν μειώσει καμία εκπομπή CO2 (αφού εξ άλλου, δεν είναι σε ύφεση)
  • Εξάγουν το 70% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζουν
  • Απασχολούν 300.000 κόσμο στην κατασκευή και εξαγωγές μηχανημάτων ΑΠΕ
  •  Έχουν μαζέψει όλη την βιομηχανία και όλα τα πλεονάσματα (από εμάς τους υπόλοιπους)
  • _________________________________
    ΥΓ: Έτσι, για πλάκα, προσέθεσα και την εντελώς ελεγχόμενη, κατανεμόμενη και σταθερή "βιομάζα", στις συμβατικές πηγές. Φαίνονται όλα, πλην αιολικών, φωτοβολταϊκών ΚΑΙ υδροηλεκτρικών, που δεν έχουν πολλά.  Η πραγματική συμβολή των "ΑΠΕ" (με τα υ/η) είναι το λευκό κενό μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης. Το υπόλοιπο πετιέται. Πληρώνουν για να το απορρίπτουν:


    Φυσικά, όταν οι ΑΠΕτζήδες πλασάρουν ΑΠΕ, μάς δείχνουν άλλη εικόνα:



    Αν θέλετε λεπτομέρειες ή επανάληψη, εδώ. Χαίρομαι που έχετε κάνει top 10 την πιο κουραστική ανάρτηση που έχω γράψει. Με 100% επίσημα στοιχεία.

    Σάς κοροϊδεύουν με δήθεν 30% ηλεκτρισμό "από ΑΠΕ", στην Γερμανία. Που το ΥΠΕΝ και οι ΑΠΕτεώνες μας, μάς το πλασάρουν σαν δήθεν αιολικά και φωτοβολταϊκά...  Δεν νομίζω... 12-13% ...και αν! Και με τι κόστος (και τι όφελος, για αυτούς). Όπως σάς κοροϊδεύουν και με την ηλεκτροδότηση με αέριο... Σε πια χώρα μπρε? Στο Κατάρ? Δεν συμφέρει το αέριο και ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ το αέριο, αλλά αυτό στην επόμενη ανάρτηση.

    6 σχόλια:

    Ιωσήφ είπε...

    στο μεταξύ ...
    http://donsurber.blogspot.com/2018/02/trump-revives-coal.html

    Ανώνυμος είπε...

    https://inzone.gr/papagiannis/

    Ο καθηγητής συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, Γρ. Παπαγιάννης, στο inzone


    – Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα για τα φωτοβολταϊκά. Μία μεγάλη μερίδα του κόσμου στράφηκε στην τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων, χωρίς όμως να αποφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τελικά, συμφέρει ή όχι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών;

    Να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Τα φωτοβολταϊκά είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και φυσικά είναι μία συγκεκριμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των ΑΠΕ. Είναι οι γνωστοί στόχοι 20-20-20, μέχρι το 2020. Δηλαδή, μέχρι το 2020 θα πρέπει το 20% της ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ΑΠΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Άρα είναι μία συγκεκριμένη πολιτική την οποία η ΕΕ έπρεπε να προωθήσει. Η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ διαλέγει από μόνη της την πολιτική που θα ακολουθήσει για την προώθηση των ΑΠΕ.

    Η Ελλάδα υιοθέτησε κάποιες πολιτικές. Στο χώρο των φωτοβολταϊκών υιοθέτησε μία πολιτική, η οποία κατά την γνώμη μου, ήταν τελείως λανθασμένη. Έδωσε κάποια πολύ υψηλά κίνητρα τα οποία κάνανε ουσιαστικά την υπόθεση των φωτοβολταϊκών μία οικονομική επένδυση. Όποιος δηλαδή είχε κάποια λεφτά στην άκρη και έφτιαχνε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, είχε απόσβεση των χρημάτων του, με τα λεφτά που έδινε τότε η κυβέρνηση, μέσα σε 4 χρόνια με διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών 20-25 χρόνια. Άρα, ήταν μία πολύ ελκυστική οικονομική επένδυση. Όμως, όταν το κράτος πληρώνει 50 λεπτά την KWh, για να την αγοράσει από κάποιον που έχει φωτοβολταϊκά και την πουλάει 8 λεπτά την ίδια KWh, εμφανίζεται προφανώς μία διαφορά στην τιμή. Ποιος θα την πληρώσει αυτή τη διαφορά; Όλοι μας, μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινωνική πολιτική και φυσικά έπρεπε να σταματήσει. Για τον λόγο αυτό, σταμάτησαν οι επιδοτήσεις.

    Σήμερα, όποιος θέλει να κάνει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να το κάνει, αλλά τα λεφτά που παίρνει είναι πολύ λίγα. Επίσης, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα καινούριο σύστημα, το net-metering ή συμψηφισμός ενέργειας, που εκεί η επένδυση στα φωτοβολταϊκά γίνεται για να τα χρησιμοποιεί κάποιος που έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι σου. Θα τα βάλεις στο σπίτι σου, στην επιχείρησή σου και την ενέργεια που παράγεις θα την χρησιμοποιείς εσύ. Αν περισσεύει θα τη δίνεις στο δίκτυο και θα σου πιστώνεται για ένα χρονικό διάστημα, ενώ αν σου λείπει ενέργεια θα αγοράζεις απ’ το δίκτυο.

    Ανώνυμος είπε...

    https://inzone.gr/papagiannis/

    – Η χώρα μας βρίσκεται σε μία αξιοζήλευτη θέση με μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε περισσότερο σε ΑΠΕ; Μπορούν να αποφέρουν κέρδος;


    Στην περίπτωση λοιπόν, που θα χάσει κάποιος την παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού θα πρέπει αμέσως και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό να αντικαταστήσει αυτή την πηγή με κάποια άλλη. Κι αυτή η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει ακαριαία γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι κάθε στιγμή η παραγωγή θα πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση. Αν δεν γίνει
    αυτό, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και το σύστημα θα καταρρεύσει. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν συμβατικές πηγές ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να αντικαταστήσουν την παραγωγή και μάλιστα με πάρα πολύ γρήγορο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν θα φτάσουμε ποτέ να έχουμε 100% ΑΠΕ.

    Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε πως η Γερμανία έχει πετύχει σήμερα ένα 30% ΑΠΕ, την στιγμή που η Ελλάδα είναι στο 15% μαζί με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία τα ξεχωρίζω πάντα, γιατί αυτά μπορούν να παράγουν ενέργεια όποτε θέλουμε. Εκτός των υδροηλεκτρικών εργοστασίων οι υπόλοιπες ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι περίπου στο 6%, έναντι του 30% που είναι στην Γερμανία. Η Γερμανία όμως, είναι σ’ έναν χώρο όπου περιτριγυρίζεται απ’ τα πυρηνικά της Γαλλίας και απ’ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας. Έχει δηλαδή, έναν πολύ καλό συνδυασμό μεταξύ ανεμογεννητριών στη Βόρεια Θάλασσα και φωτοβολταϊκών με συμβατικές πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να μπορεί πάντα να βρίσκει εναλλακτική λύση να αναπληρώνει την παραγωγή των ΑΠΕ.

    archaeopteryx είπε...

    Να αρχίσω ανάποδα.

    Το net metering είναι επιδότηση, από την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή στο κάτοχο του φ/β στην στέγη του ή στην δουλειά του. Εκτός κι αν η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή μετακυλίσει το πλήρες κόστος της στον κάτοχο του φ/β όταν δεν έχει ήλιο. Θες κύριε να μου πουλάς (ή και να ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙΣ) ρεύμα όταν έχει ήλιο. Η τιμή που θα σου πουλάω εγώ μεταξύ 4-5 το απόγευμα και 9-10 το πρωί θα αντανακλά το κόστος μου να παριστάνω τον πάροχο όταν εσύ δεν έχεις ήλιο. 3-4 φορές πάνω το ρεύμα για σένα, ειδικές μονάδες, ειδικα καύσιμα. Όποιος είναι μάγκας με φ/β να βγει εκτός δικτύου να δει πόσο πλάκα έχει (και πόσο κάνουν οι μπαταρίες και τι φθηνές είναι τελικά οι γεννήτριες.

    Τα φ/β είναι μια πανάκριβη αρπαχτή όταν είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το να φορτίζεις μπαταρίες σε απομωνομένες περιοχές κι αν πρέπει, οπωσδήποτε να έχεις λίγο ρεύμα.

    Πρόσκαιρη κάλυψη ημερήσιας αιχμής? Και εκεί δεν συμφέρει, βρες κάποιον ανώμαλο που να ηλεκτροδοτεί κλιματιστικά 1-4 το μεσημέρι... Με φωτοβολταϊκά.

    Τα βάζουν? Ναι. Είναι ο κόσμος ηλίθιος ή κουτοποόνηρος? Μπάα... ιδέα σου.

    archaeopteryx είπε...

    Και, 5.47, παπαγαλίζεις παραμύθια. Η Γερμανία ΔΕΝ είναι στο 30% ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ. Αν βγάλεις τα υ/η και την βιομάζα, και αφαιρέσεις τις απορρίψεις αιολικών και φ/β για τις οποίες ΠΛΗΡΩΝΕΙ μάλλον 10-12%. Και συμπληρώνει την μεταβλητοτητα με λιθάνθρακα (κάτι που ο υποβολέας σαυ δεν σου επιτρέπει εσένα). Κι αν δεις τα δελτία του ΑΔΜΗΕ (ούου... δύσκολα πράγματα) το 30% το έχουμε ξεπεράσει εμείς. Όταν σχολιάζεις ΧΩΡΙΣ καν να διαβάζεις τι σχολιάζεις...

    Ανώνυμος είπε...

    http://greeklignite.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html

    Με το ζόρι θα τα βάλουν...
    σαν τα μνημόνια που "σώζουν"