Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ρυθμιστών Ενέργειας για τις λεγόμενες "ΑΠΕ"


Τον Μάϊο του 2017, οι ανά την Ευρώπη ΡΑΕ είπαν τις απόψεις τους για τις ΑΠΕ (σε απάντηση πρότασης της Κομισιόν του 2016):

1. Να καταργηθεί η υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα απορρόφηση του ρεύματος από τις ΑΠΕ, ώστε να προτιμάται η φθηνότερη για τον καταναλωτή πηγή ηλεκτροδότηση από τις διαθέσιμες. Αυτή η κατά προτεραιότητα απορρόφηση είναι κίνητρο για μη ανανέωση πεπαλαιωμένων τεχνολογιών ή για συνεχιζόμενη επιδότηση ώριμων τεχνολογιών που δεν χρειάζονται επιδότηση. (Η πρόταση της Κομισιόν, το 2016, εξαιρούσε τις μικρές και τις ήδη υφιστάμενες "ΑΠΕ", ο ACER συνιστά "καμμία εξαίρεση").

2. Οι ΑΠΕ δεν θα πρέπει να έχουν ελάχιστη "αποζημίωση" (90% της τιμής της επόμενης μέρας -- Ταρίφες? Ποιες ταρίφες?) όταν δεν μπορεί να τις απορροφήσει το δίκτυο. Θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η διάθεση σε άλλα δίκτυα και όχι η πληρωμή για να ...κάθονται.

3. Αποφυγή του net metering για δίκαιο επιμερισμό κόστους. Ενώ υπάρχουν προτάσεις για ενθάρρυνση της αυτοπαραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης ρεύματος από αυτοπαραγωγή, οι αυτοπαραγωγοί  πρέπει να πληρώνουν την χρήση και επιβάρυνση δικτύων τόσο κατά την έγχυση πλεονάζοντος ρεύματος στο δίκτυο, όσο και για την ηλεκτροδότηση από το δίκτυο όταν οι ίδιοι δεν παράγουν, για να αποφεύγονται οι δυσμενείς διακρίσεις και επιβαρύνσεις των υπολοίπων.
 
*     *     *     *     *

Φυσικά, το λόμπυ των παρασίτων που ανακάλυψαν τζάμπα λεφτά για το τίποτα είναι ισχυρό.  Και,. καλά για τις χώρες που εξάγουν μηχανήματα και μηχανισμούς "ΑΠΕ". Εμείς;

Εμείς, πτωχευμένη χώρα που παριστάνει ότι θα της διαγράψουν τα χρέη εάν ...αναλάβει κι άλλα χρέη, που εισάγει τα πάντα (και ρεύμα και φυσικό αέριο), δίνουμε εγγυημένες επιδοτήσεις και υποχρεωνόμαστε να έχουμε "πολλές" ΑΠΕ, περισσότερες από κάθε "οδηγία", έτσι επειδή μάς περισσεύουν λεφτά για να "κονομάνε" 2-3 χωματουργοί και 1-2 περίεργοι ποσοστά,  σε πρωτοφανή αφαίμαξη υπέρ ξένων, που κάνει ακόμα και το Χρηματιστήριο του 2000 να φαίνεται αθώο αστειάκι. Ανερυθρίαστα...  Πράσινη Ανάπτυξη... και εμείς θα κάνουμε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: