Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Τα αιολικά μάλλον αυξάνουν (αντί να μειώνουν) την θερμοκρασία


https://www.technologyreview.com/s/612238/wide-scale-us-wind-power-could-cause-significant-warming/

Ένα από τα πολλά παραμύθια που σερβίρουν οι αιολικοί είναι ότι με τα αιολικά θα σώσουμε τον πλανήτη από την παγκόσμια θέρμανση (επειδή δήθεν τα αιολικά μειώνουν τις εκπομπές CO2 που προκαλούν την παγκόσμια θέρμανση).

Αυτό το παραμύθι έχει πολλά επίπεδα:
  1. Μην ορκίζεστε ότι υφίσταται κάποια ανθρωπογενής παγκόσμια θέρμανση που να είναι διαφορετική από τις φυσιολογικές αλλαγές στο κλίμα.
  2. Εάν υφίσταται παγκόσμια θέρμανση, μην ορκίζεστε ότι το CO2 είναι αυτό που την προκαλεί.
  3. Τα αιολικά είναι ασήμαντο ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας ή, έστω, της παγκόσμιας ηλεκτροδότησης.
  4. Στο ασήμαντο αυτό ποσοστό τα αιολικά δεν φαίνονται να εξοικονομούν CO2.
  5. Κάντε στον εαυτό σας μία χάρη και πριν συνεχίσετε, ξαναδιαβάστε το "1" έως "4".
Και τώρα, κάτι που ψιθυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια: Τα πολλά αιολικά μάλλον ανεβάζουν την θερμοκρασία περισσότερο από όσο την ανεβάζει το κάρβουνο που δήθεν υποκαθιστούν:


Οι ίδιοι υπολογισμοί που λένε ότι μειώνοντας κάρβουνο με περισσότερα αιολικά θα γλυτώσουμε αύξηση 0,1°, λένε ότι με αυτά τα αιολικά θα αυξήσουμε την θερμοκρασία κατά 0,24°. Είπατε κάτι;  Προσωπικά, δεν πιστεύω, και δεν προκύπτει από καμία μέτρηση ότι οποιοσδήποτε αριθμός αιολικών μειώνει πραγματικά (και όχι εικονικά) την χρήση κάρβουνου (ή έστω φυσικού αερίου). Αλλά ακόμα και με τους ...διαφημιστικούς υπολογισμούς των αιολικών τα αιολικά αυξάνουν την θερμοκρασία περισσότερο από ότι την μειώνουν.  Οι αιολικοί, στην Αμερική και όχι μόνο, θα βρουν ένα σωρό "λάθη" στην μελέτη αυτή, ειδικά όσο τρέχουν οι ...επιδοτήσεις.  Χωρίς επιδοτήσεις, κανείς δεν θα ασχολείται με αιολικά. Δεν θα υπάρχουν.

Η δημοσίευση στο MIT Tech Review είναι αναφορά σε άλλη δημοσίευση, του Harvard, που εστιάζεται στην ύπαρξη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών που αποσιωπούνται και στο γεγονός ότι για να γίνουν σημαντικά τα αιολικά απαιτούν τεράστιες εκτάσεις.
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/large-scale-wind-power-has-its-down-side/

Οι επιδράσεις πολλών αιολικών σε τοπικά κλίματα έχει αναφερθεί από το 2012: http://www.nature.com/articles/nclimate1505. Και για τα υπεράκτια από το 2011:  C. Wang and R/. Prinn Potential climatic impacts and reliability of large-scale wind farms, MIT 2011

Πιο κοντά στα δικά μας, ο καθηγ. Στουρνάρας έχει αναπτύξει την αρνητική επίδραση επίδραση των αιολικών στις βροχοπτώσεις από το 2014 (το είχα αναφέρει εδώ):


Δεν υπάρχουν σχόλια: