Αναρωτιέμαι αν θα συμμετάσχει κανείς από την ΔΕΗ, τωρινός, ή παλιός, στην δήθεν Διαβούλευση...
"Οι διακοπές δεν οφείλονται σε έλλειψη διαθεσιμότητας και πολύ περισσότερο επάρκειας των μονάδων παραγωγής"
Για την ανεπίσημη εξήγηση του "φαινομένου" αναζητείστε τα κουτουρού αιολικά που προφανώς έχουν παρεισφρήσει στο δίκτυο της Ρόδου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% (αυτός δεν ήταν το όριο που είχε αναφέρει ο Παναγιωτάκης;), σίγουρα δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε το 4-6% της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που έχει πει η EOn από το 2005 και, όσο για την μη εξοικονόμηση καυσίμων, την ξέρετε, όσοι εμπλέκεστε, ΑΠΕτεώνες και μη, και ελπίζω να την ακούσετε, με στοιχεία, σύντομα.
Λυπάμαι για την ΔΕΗ (και για την χώρα μου)
Η ΔΕΗ φτιάχτηκε, μεταπολεμικά, για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα. Πριν την ΔΕΗ υπήρχαν μερικές ...100άδες μικρές "ΔΕΗ" (και φυσικά δεν είχαν όλοι ρεύμα). Η Ελληνική Βιομηχανία φτιάχτηκε χάρη στην ΔΕΗ, η ΔΕΗ φτιάχτηκε χάρη στην βιομηχανία και χάρη και στους δύο είχαμε σχετικά φθηνό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, επειδή μία ΔΕΗ είναι εντάσεως κεφαλαίου και χρειάζεται μεγάλες καταναλώσεις για να δικαιολογεί μεγάλες μονάδες "ισχύος βάσης" που με την σειρά τους επιτρέπουν φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα για όλους. Το έχω μάθει στο ...σχολείο και το έχω γράψει: Μία ΔΕΗ είναι ανεκτίμητη αλλά δεν πρέπει να αξίζει τίποτα σε "πώληση". Αυτή είναι η έννοια μία ΔΕΚΟ: Πουλάει το προϊόν της στην χαμηλότερη τιμή που της επιτρέπει να υπάρχει και να κάνει τις επενδύσεις της. Χρηματιστηριακή αξία "μηδέν". Μόνο εθνική (ή, εάν προτιμάτε, βιομηχανική, ή κοινωνική αξία).
Κακός ο λιγνίτης?
Και ναι και όχι. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης και η κύρια πηγή συνολικής ενέργειες παγκοσμίως. Είναι "κακός" όταν χρησιμοποιείται χωρίς φίλτρα, χωρίς σωστή μεταφορά, χωρίς σωστή διαχείριση τέφρας. Όλα, πράγματα που είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμα και αφορούν σε τεχνολογίες και πρακτικές του ...1960! Με την νέα ψευτοθρησκεία που δαιμονοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα ο λιγνίτης γίνεται επίσης "κακός". Το μόνο κακό σε αυτό το "CO2" είναι ότι επιτρέπει φθηνό ρεύμα και ...ανάπτυξη (δηλαδή κατανάλωση αγαθών όπως το ...πετρέλαιο) και εμποδίζει την χρήση φυσικού αερίου, άρα δεν βοηθάει στην χρηματοδότηση αγωγών ή LNG που, καλώς κακώς "πρέπει" να μπουν στο "ενεργειακό μείγμα".
Ο λιγνίτης είναι σίγουρα "κακός" όταν τον έχει η ΔΕΗ και τον θέλουν άλλοι αφανείς και όχι τόσο αφανείς ιδιώτες:.
...Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την πίεση και του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγνιτικά ή μόνιμα ΑΔΙ», στα οποία προσβλέπει και η ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα για τις υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Επιδοτούμε τα αιολικά και τα φ/β, για να υπάρχουν και να βγάζουν χαρτζιλίκι οι ξένοι ...επενδυτές και οι ντόπιοι χωματουργοί και μεσάζοντες. Επιδοτούμε το αέριο επειδή επιδοτούμε τις ΑΠΕ.
Και τώρα, για να πουλήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες πρέπει να τις επιδοτούμε και αυτές. Θυμάστε τι είπα παραπάνω για το ποια είναι (και πρέπει να είναι) η χρηματιστηριακή αξία μιας ΔΕΚΟ;
Πόσο κάνει η ΔΕΗ;
Που υπεισέρχονται οι λεγόμενες ΑΠΕ;
Τα μεν υδροηλεκτρικά είναι ή μόνη ΑΠΕ που είναι πραγματικά ΑΠΕ και πραγματικά χρήσιμη. Πέρα από την συμβολή τους σε ύδρευση και άρδευση (κάτι μικρές λεπτομέρειες) τα υδροηλεκτρικά βοηθάνε τόσο στην ηλεκτροδότηση, απ' ευθείας, όσο και στην καλύτερη αξιοποίηση των θερμικών μονάδων με διαχείριση φορτίων.
Οι "άλλες" ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν αυτοί που τις πουλάνε και που τις λειτουργούν. Είναι ηλεκτροδοτικά ασήμαντες -- πέρα από ότι ακριβαίνουν το ρεύμα με όποιες συνέπειες έχει αυτό στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς. Είναι ενεργειακά ανύπαρκτες -- πολλά λεφτά για το 1/20 (5%) της συνολικής ενέργειας από καυσόξυλα και κοπριές. Συνυπάρχουν στο "ενεργειακό μείγμα" με υψηλό κόστος, αδυναμία υποκατάστασης συμβατικών μονάδων και αδυναμία εξοικονόμησης μετρήσιμων καυσίμων. Τα ασήμαντα που δεν κάνουν τίποτα και κοστίζουν ένα σωρό λεφτά: Φόρος. Μη ανταποδοτικός φόρος.
Και η απελευθέρωση;
Η "απελευθέρωση" είναι σαν την "πράσινη ανάπτυξη". Κακόγουστο θέατρο υπέρ της μείωσης της ζήτησης με επιδότηση της EDF (Edison) της Engie (Gaz de France) και της ENEL που παριστάνουν τους "απελευθερωτές".
Η ...δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει για τα προβλήματα του Γαλλικού κρατικού πυρηνικού μονοπωλίου που εμφανίζεται στην Ελλάδα σαν ...Ελπέντισον! Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ φταίει που έχουμε ακόμα ρεύμα σε τιμές που δεν επιτρέπουν τάκα τάκα κέρδη για τους "απελευθερωτές" και τους μεσίτες τους.
Και τι να πω από όλα αυτά στην διαβούλευση; Ότι είναι "λάθος" ο δήθεν ενεργειακός σχεδιασμός; Έχει γίνει βαρετό... Να διαβάσουν την Μελέτη Επάρκεια Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 και του 2017. Τα έχει πει όλα... Θα πληρώνουμε, δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, δεν θα έχουμε ανεξαρτησία, η επιδότηση, της επιδότησης, την επιδότηση, ὦ επιδότηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου