Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο

Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο ΔΕΝ είναι το αιολικό ρεύμα από αιολικά -- αυτό, είναι ασήμαντο. Ονομαστική έγχυση που βασικά πάει χαμένη. Το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο είναι το ρεύμα σε δίκτυα που έχουν ενσωματώσει πολλά αιολικά, με πρωταθλητές τις αιολικές "υπερδυνάμεις", Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία...  Και για να ψυχαγωγηθείτε, η Νότια Αυστραλία έχει το ...Ελληνικό μοντέλο: Αέριο (από την Engie/GDF) και αιολικά.

Infographic: Australia's electricity affordability problem | Statista You will find more infographics at Statista

https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/06/consumer-prices.png
 https://stopthesethings.files.wordpress.com/2017/08/sa-highest-power-costs-table.png
  • Τα αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο μόνο επειδή 1) επιδοτούνται αδρά και 2) είναι υποχρεωτικά. Επιβάλλουν μεταβλητότητα σε όλη την ηλεκτροπαραγωγή.
  • Επιβάλλουν χρήση φυσικού αερίου σε μεταβλητές μονάδες που τις κάνουν και αυτές αντιοικονομικές και, επομένως επιβάλλουν πρόσθετες επιδοτήσεις και σε αυτές.
  • Επειδή ούτε με μεταβλητές μονάδες αντέχει ένα δίκτυο με πολλά αιολικά, επιβάλλουν την ψευδαίσθηση της αποθήκευσης ρεύματος. Που και αυτή επιδοτείται αφού είναι ασύμφορη και πανάκριβη -- και ψευδαίσθηση: Ποτέ δεν υπάρχει αρκετή αποθήκευση.
  • Και πίσω από όλα αυτά, με την εύηχη λέξη "διασυνδέσεις" χώρες με πολλά αιολικά βασικά ηλεκτροδοτούνται από γείτονες (αν αυτοί έχουν περίσσευμα) και χρησιμοποιούν γείτονες για απόρριψη ρεύματος. Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα όχι επειδή είναι ακριβά τα αιολικά της, αλλά επειδή απορρίπτει το αιολικό ρεύμα στην Νορβηγία φθηνά και το επανεισάγει ακριβά. 
  • Τέλος, όταν η μεταβλητότητα δεν αντέχεται πάνω από ένα ορισμένο σημείο, απλά ...κόβεται το ρεύμα.
Και αν νομίζετε ότι αυτά είναι πρωτοφανής είδηση, από το 2013 σας μεταφέρω ότι καθιστούν αντιοικονομική και μη βιώσιμη την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (και από αέριο) που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν. Και από τα στοιχεία του 2015 φάνηκε η πολύ απλή συσχέτιση: Οι χώρες με πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα.

Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι προφανές. Και αν ψάχνετε το πραγματικό ενεργειακό αποτέλεσμα,  renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels, ή οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα (έγκριτη και διαχρονική μελέτη του 2012, σε πολλές χώρες, από μελετητή που θέλει την μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων).


 Σε αντίστοιχη, επίσης έγκριτη, μελέτη του 2018, το συμπέρασμα ήταν ακόμα πιο καταιγιστικό για τα αιολικά:  The substitution effect has been effective in solar PV, contrary to wind power. In fact, the unpredictability and variability of wind power has put pressure on the electricity production system, because of its need for backup. Κάποια υποκατάσταση είναι εφικτή με φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με αιολικά  Έχω αναφέρει αυτές τις μελέτες εδώ.

Και θα έρθει κάποιος κακός ηλίθιος να προσπαθήσει να σας μπουρδουκλώσει με επιχειρήματα για τις ατέλειες στατιστικών μελετών. Μα τον διαψεύδουν όχι μόνο οι ειδήσεις, αλλά η επίσημη ανακοίνωση του προϊσταμένου της ΙΕΑ:  Ρεκόρ ΑΠΕ και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων.

"ΑΝ δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε περισσότερες εκπομπές" θα σας πει. Αν δεν είχαμε ΑΠΕ θα είχαμε ρεύμα και θα ήταν πολύ φθηνότερο.

Οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά δεν μπαίνουν για την ηλεκτροδότηση. Μπαίνουν για τις επιδοτήσεις. Μπαίνουν για να ακριβύνουν το ρεύμα. Με πανάκριβο ρεύμα, μειώνεται και η κατανάλωση. Κάτι σαν ιδιωτικός κεφαλικός φόρος.

Το ότι θα πρέπει να εκχωρήσουμε την χώρα μας, κυριολεκτικά, είναι παράπλευρο κόστος. Σας έχω δείξει από την αρχή αυτού του ιστολογίου, τον χάρτη της φρίκης. Όσο κάθε περιοχή της Ελλάδας καταλαβαίνεται τι της έρχεται, όσοι μπορούν αντιδρούν και οι περισσότεροι λένε "όχι εδώ, αλλού". Δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει αλλού.

Μάς παίρνουν, κυριολεκτικά, την χώρα. Περίπου μόνιμα. Πληρώνουμε κερατιάτικα για να μάς πάρουν την χώρα. Δεν παίρνουμε καμία ενέργεια ή αυτονομία, ή ...καθαρό περιβάλλον από αυτά. Παίρνουμε μόνιμη ύφεση, αποβιομηχάνιση και υποβάθμιση. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Το 2010, παρενθετικά, σας έγραψα ότι ο μασκαράς που θα μάς έκανε Δανία του Νότου, μας έβαλε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Το 2018, α) σας επισημαίνω ότι είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία... όχι μία μία οι προβληματικές εταιρίες, ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ είναι σε εκκαθάριση εν λειτουργία.  Και β) τα αιολικά είναι ένα από τα εργαλεία του εκκαθαριστή.

Τώρα... Πῶς αντιδρά κανείς σε τέτοια... το αφήνω σε ...κοινωνιολόγους και σε ποιητές.

Η Φ.Π. είχε πει για "...πόλεμο που θα τελειώσει όταν ο λαός μας αποφασίσει, παλέψει και ξανακερδίσει τη χώρα του και την εθνική του κυριαρχία..."  Έχω την φριχτή υποψία ότι μόνο όταν τίποτα ξένοι μας ξεσκαλίζουν παλεύουμε για τέτοια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: