Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Φυσικά και αυξήθηκαν οι «εκπομπές CO2»... Από την ανάκαμψη της οικονομίας! ΑΠΕ; Τι είναι οι ΑΠΕ;


https://phys.org/news/2018-10-bad-news-co2-emissions-iea.html

"Μετά από ρεκόρ εκπομπών CO2 το 2017, θα αυξηθούν κι άλλο το 2018 απομακρύνοντας την προοπτική να επιτευχούν οι "κλιματικοί στόχοι" του Συμφώνου του Παρισιού", λέει ο Τούρκος οικονομολόγος που προΐσταται της ΙΕΑ και είναι ντάρλινγκ των ακτιβιστών του Γκάρντιαν.

Να το μεταφράσω;  Οι Γάλλοι κάπως πήραν την σκυτάλη να ρίξουν την κατανάλωση και τις τιμές του ...πετρελαίου, με το ποίημα της Σωτηρίας του Κλίματος (άσε που βοηθάνε έτσι και το πυρηνικό τους μονοπώλιο που λέγεται EDF, Edison καθ' ημάς). Δυστυχώς, ή ευτυχώς, μόνο οι Γάλλοι και οι βασιβουζούκοι παίρνουν σοβαρά τους Γάλλους. Ανέκαμψαν οι οικονομίες, ανέκαμψε η ζήτηση, ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και του κάρβουνου και του φυσικού αερίου. Και με την τρομακτική ρευστότητα να κυνηγάει πληθωριστικές φούσκες αφ' ενός και τους "κακούς" να επανεξοπλίζονται αφ' ετέρου, αυτά δεν είναι καλά πράγματα..

Να βοηθήσω; Ας λέμε, μεταξύ μας, ότι πρέπει να μειώσουμε κατανάλωση ενέργειας και να μην ζεσταθούν πολύ οι οικονομίες ή τα σπίτια μας, να βοηθήσουμε και την EDF/Edison και να μην ακριβύνει το πετρέλαιο. Θα είναι πιο ...τίμιο. Αν μου το πούνε έτσι, θα συμμορφωθώ. Όσο μου λένε ανοησίες για το Κλίμα, θα γελάω. Αύξηση των ενεργειακών φόρων και λίγη ύφεση θα πετύχει την ...Σωτηρία του Κλίματος

Ο Fatih Birol ξέχασε να αναφέρει κάτι για τις πάμπολλες λεγόμενες ΑΠΕ. Οι μόνοι που τις θυμούνται είναι οι ΑΠΕτζήδες... Εδώ και καιρό...


Τον περασμένο Μάϊο (2017) γράφτηκε ότι «αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 στην Ελλάδα κατά 4% σε σχέση με το 1,8% αύξησης των εκπομπών CO2 στην Ε.Ε. (όπου η Ελλάδα είναι το ...2,1% των συνολικών εκπομπών»

Το 2016 το energypress τόλμησε να γράψει ότι παρά την αύξηση ρεκόρ σε ΑΠΕ στην Ευρώπη, οι εκπομπές παραμένουν υψηλές.

Τα Γερμανικά ΜΜΕ ωρύονται, από τουλάχιστον το 2013 ότι παρά τις πολλές ΑΠΕ στην Γερμανία, η Γερμανία δεν έχει εξοικονομήσει "ούτε ένα γραμμάριο CO2".  Η απάντηση των αιολικών είναι "μα αυτό είναι παλιό, του 2013". Που για μένα σημαίνει ότι ξέραμε, το 2014, ότι κάνουμε βλακείες με τις ΑΠΕ.

Και ξέρουμε ότι και το 2017 η Γερμανία "αύξησε τις εκπομπές της". Ζωή να'χει, πάει καλά η οικονομία της. Και η απάντηση των αιολικών είναι "ααα, θα είχε περισσότερες εκπομπές χωρίς τις ΑΠΕ". Δεν έχω δει καμμία μελέτη που να το τεκμηριώνει αυτό. Αλλά ξέρω ότι χωρίς επιδοτήσεις οι ΑΠΕτζήδες θα σφουγγάριζαν σκάλες στο Κατάρ...

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής τόλμησε να ρωτήσει την Κυβέρνηση της οποία είναι μέλος, "πόσα γραμμάρια λιγνίτη ή φυσικού αερίου έχουμε εξοικονομήσει έναντι των 2,5 δις ευρώ που πληρώνουμε σε επιδοτήσεις ΕΤΜΕΑΡ" για ΑΠΕτζήδες;"  Η απάντηση εδώ, εγώ κατάλαβα "ήξεις αφήξεις, μάλλον δεν έχουμε ιδέα, αλλά θα βάλουμε κι άλλες ΑΠΕ". Ο κύριος Αιολικός διαφωνεί με την ανάγνωση αυτή, ας απαντήσει αυτός το ερώτημα: "Πόσα γραμμάρια, έναντι 2,5 δις ευρώ ετησίως";  Όχι "πόσα υπολογίζουμε ότι αντιστοιχούν, εάν υποκαθιστούσαν", αλλά "πόσα γραμμάρια έναντι των 2,5 δις ευρώ".  Ξέρω, πρέπει κάποιος να είναι ...ευφυής για να καταλάβει την διαφορά.

Όσες μελέτες έχω δει (και τις ψάχνω και συνήθως τις βλέπω) όλες λένε: Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2, δηλαδή δεν μειώνουν χρήση καυσίμων. Και η πιο πρόσφατη λέει ότι ειδικά τα αιολικά δεν μειώνουν χρήση καυσίμων (τα φ/β κάτι κάνουν και φυσικά τα υδροηλεκτρικά). Μού βρήκε μια μελέτη ο κύριος Αιολικός, ότι στην Σκωτία τα αιολικά κάτι καλύτερο μείωσαν στην κατανάλωση των οριακών μονάδων (δηλαδή αυτών που είναι για αιχμή). "Κάτι" από τις "οριακές" στην Σκωτία που κατά σύμπτωση μπορεί και απορρίπτει σχεδόν όλο το κουτουρού ρεύμα της στο πολύ μεγαλύτερο Αγγλικό δίκτυο.  Χωρίς την Αγγλία, η Σκωτία δεν θα είχε αιολικά... Και η Αγγλία, δεν αναφέρεται να έχει μειώσει εκπομπές CO2 με τα πολλά αιολικά της. Ο κύριος Αιολικός, μάλλον δεν ξέρει να διαβάζει ο,τιδήποτε δεν έχει σχέση με νομοθεσίες για υποχρεωτικές πρόσθετες επιδοτήσεις.

Όλη η μέχρι σήμερα αρθρογραφία λέει ότι τα αιολικά είτε δεν εξοικονομούν CO2, είτε αυξάνουν, είτε εξοικονομούν πολύ λιγότερο από αυτό που διαφημίζουν ότι εξοικονομούν. Και για να μην γελάνε και τα κονσερβοκούτια μαζί σας, "CO2" σημαίνει "κατανάλωση ορυκτών καυσίμων".  Η χρήση αερίου αντί κάρβουνου, φυσικά και εκπέμπει λιγότερο CO2 (αφού σκάψουμε και βάλουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ατσάλινους σωλήνες επί τούτου). Αλλά ούτε τα πυρηνικά ούτε το αέριο μειώνουν τις εκπομπές CO2 όσο μια καλή ...ύφεση! Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα τρία γραφήματα που ενοχλούν τον κύριο Αιολικό:


  1. Οι ΑΠΕ (πάνω αριστερά) δεν φαίνεται να έχουν καμμία ορατή σχέση με μείωση εκπομπών CO2.
  2. Η μείωση εκπομπών CO2 έχει ωραιότατη σχέση με ύφεση (οι Δανοί το παραδέχτηκαν ότι μείωσαν CO2 με ...εξοικονόμηση ενέργειας). Και εγώ, με κλειστό καλοριφέρ, δεν εκπέμπω CO2). Η Ελλάδα είχε ρεκόρ ύφεσης και ρεκόρ μείωσης εκπομπών (πάνω δεξιά).
  3. Οι χώρες με τις πολλές ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα  (κάτω). Λογικό: Τα καπέλα ακριβαίνουν το ρεύμα. Οι μη ανταποδοτικοί φόροι λέγονται "καπέλα" (ή χαράτσια, ή κεφαλικοί φόροι). Αν δεν πληρώναμε 2,5 δις ευρώ τον χρόνο ΕΤΜΕΑΡ και άλλα τόσα τέλη διασύνδεσης και μεταφοράς (και αυτά κυρίως για τις ΑΠΕ), θα είχαμε ρεύμα ..μισοτιμής.
Η απάντηση σε αυτά τα γραφήματα είναι "μα βάζουν πολλά οι ξένοι".  Ναι, βάζουν και ακριβαίνουν το ρεύμα τους χωρίς αυτοί ή εμείς να εξοικονομούμε καύσιμα.

Τώρα, να ξέρετε ότι προσπαθούν να προσαρμόσουν το ποίημα:

ΘΑ εξοικονομούν με αποθήκευση. Μόνο που αυτή παίρνει το ήδη χαμηλό EROIE και το κάνει χαμηλότερο (αν σας νοιάζει η ενέργεια), και βασίζεται σε ανάγκη πρόσθετων επιδοτήσεων για να δικαιολογήσουν τις ήδη υπάρχουσες επιδοτήσεις. Και για την ηλεκτροδότηση; "Χαχαχα" λένε ευγενικά οι ...ξένοι.

ΘΑ χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για αποθήκευση. Που και αυτά ΘΑ υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις που ΘΑ ανακοινωθούν, ή μόνο για πολύ πλούσιους (δηλαδή η επιδότηση, της επιδότησης, την επιδότηση ὦ ενεργειακή φτώχεια). Άσε που η μπαταρία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου ΔΕΝ ΘΑ ηλεκτροδοτεί το οδοντιατρείο σας όταν θα το χρειάζεστε.

ΘΑ είχαμε περισσότερες εκπομπές CO2 εάν δεν είχαμε ΑΠΕ.   Ναι, τα αιολικά μπορούν να μειώσουν εκπομπές CO2. Με την ακρίβεια του ρεύματος, προκαλούν ύφεση και αποβιομηχάνιση. Με την αποβιομηχάνιση προκαλούν περισσότερη ύφεση. Με την απώλεια του τουρισμού, ακόμα περισσότερη ύφεση.  Έτσι, με την ύφεση, τα αιολικά μειώνουν τις εκπομπές CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: