Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Το διεθνές εμπόριο, το Κλίμα, το κάρβουνο, ο Trump, οι παπαγάλοι και άλλα σχετικά

Αχ... αυτή η Κίνα, τι ζημιά που κάνει στο ..."Κλίμα"


Θεωρώ ότι κακώς ασχολούμαι με το "Κλίμα", αφού τα αιολικά δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με αυτό[*].  Αλλά αφού αυτοί που προωθούν αιολικά διαφημίζουν ότι το κάνουν για να σώσουν το "Κλίμα", και αφού το ΣτΕ είπε ότι δεν πειράζει που καταστρέφουμε την Ελλάδα, αφού σώζουμε έτσι το "Κλίμα", ασχολούμαι και με το "Κλίμα".  Τα αιολικά είναι μια σχετικά μικρή απάτη που έχει ευδοκιμήσει στο ευρύτερο και πολύ μεγαλύτερο θέατρο για το "Κλίμα".

Έχω γράψει αρκετές φορές ότι και τα περί "Κλίματος" δεν έχουν σχέση με το κλίμα, αλλά με την στοχευμένη καταστολή ζήτησης για φθηνή ενέργεια και συγκεκριμένα για πετρέλαιο. Και για την στοχευμένη καταστολή παραγωγής φθηνής ενέργειας από κάρβουνο και επομένως κατά της Κίνας και της Ινδίας (και γενικά του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου). Και αυτά δεν είναι ιδεολογικά, ή περιβαλλοντικά. Αυτά έχουν σχέση με εμπορικά ισοζύγια, δηλαδή με το διεθνές εμπόριο και την μαζική και ολοκληρωτική επικράτηση των Κινέζων και των Ινδών στις Δυτικές αγορές.  Όπου οι μεν Αμερικάνοι έχουν την δύναμη να επιβληθούν με απλούστατους δασμούς στις εισαγωγές που τους ενοχλούν (και με την όχι τόσο μεγάλη εξάρτησή τους από εξαγωγές) οι δε "Ευρωπαίοι" (και οι Άγγλοι) ψάχνουν για ...κόλπα για να κρύψουν τον προστατευτισμό τους και τις εξαγωγές τους με ιδεολογίες και ανησυχίες για το δήθεν Κλίμα.

Αν αυτή η παραπάνω παράγραφος σας φαίνεται περίεργη ή πολύπλοκη, φάνηκε απόλυτα με όλη την ειδησεογραφία και παπαγαλία για το πρόσφατο G20:


https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-24/coal-gets-64-billion-lifeline-from-g20-governments-led-by-china.  Το Bloomberg κλαίει που, παρά τις εξαγγελίες για το Κλίμα στην συνάντηση των G20, συνεχίζεται η στήριξη ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο σε, που αλλού, Κίνα και Ινδία.  Και αναφέρει ότι στις ΗΠΑ το αέριο και οι ΑΠΕ υποκατέστησαν εν μέρει το κάρβουνο και οι Ευρωπαίοι έχουν εξαγγείλει την κατάργηση του κάρβουνου.

Βέβαια, οι ίδιοι οι Γερμανοί ομολογούν ότι δεν θα γίνει -- εκτός πια κι αν κλείσει η Γερμανία, αλλά δεν βαριέσαι, όλα είναι για το θεαθῆναι και υποτιθέμενες ηθικές υπεροχές.

 Όσο για τους Άγγλους, κλάμα για τον κακό Trump  που απειλεί με δασμούς, αντί, προφανώς, να κηρύσσει και αυτός την Σωτηρία του Κλίματος, αν και αναφέρει:  

In its admirers’ telling, Trumponomics is muscular pragmatism. Regarding China, they say that earlier efforts failed and multilateral approaches are timid or naive. If you believe that trade weakens economies and steals jobs, it all makes sense.

Και πώς πήγε, τελικά; Μπορεί και να τα βρήκε ο Trump με τον Κινέζο, στο θέμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών... "Πήγε καλύτερα από ότι περίμενε". Τα είπε και με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας....

Ή μεγάλη διαφωνία ήταν για την Κλιματική Αλλαγή, όπου οι 20 ηγέτες δέχτηκαν να γίνει αναφορά στο Σύμφωνο των Παρισίων περί (χαχαχά) μείωσης των "εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου" που ζητούσε απεγνωσμένα ο Μακρόν.  Αλλά σε επόμενη παράγραφο, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται τέτοιο "Σύμφωνο". Πλάκα δεν έχει;


Και τι πιστεύει ο Πρόεδρος στο αγαπημένο μου θέμα;  
...technology which doesn’t work...
...“It doesn’t always work with a windmill. When the wind goes off, the plant isn’t working. It doesn’t always work with solar because solar [is] just not strong enough, and a lot of them want to go to wind, which has caused a lot of problems”...
...“Wind doesn’t work for the most part without subsidy. The United States is paying tremendous amounts of subsidies for wind. I don’t like it. I don’t like it”...

Αποτυχημένες και προβληματικές τεχνολογίες που δεν δουλεύουν χωρίς επιδοτήσεις. Πολλά πεταμένα λεφτά, και δεν αρέσει στον Πρόεδρο.

Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Πρόεδρος δεν αρέσει στους Γερμανούς και τους εδώ Γερμανοτσολιάδες μαυραγορίτες και κρατικοδίαιτους κυνηγούς επιδοτήσεων. Και στα παπαγαλάκια τους!

"Ελευθέριος Τζιόλας", άλλο ένα...  Ποιος το παίρνει σοβαρά το κακόμοιρο; Να το καλέσουν στο επόμενο G20 να τους τα πει...

Μια σελίδα αρλούμπες και πληρωμένες καταχωρήσεις... Αλλά δεν έχει ανοιχτά σχόλια, ούτε η σελίδα, ούτε η σελίδα του στο Facebook, θα του το έλεγα απ' ευθείας, όσο προσβλητικά θα μπορούσα... Με περίληψη την εξής: Ενεργειακά ασήμαντα, ηλεκτροδοτικά προβληματικά, δεν υποκαθιστούν, δεν εξοικονομούν, ακόμα και δωρεάν είναι μη ανταποδοτικός φόρος, που τον μοιράζονται μερικές εταιρίες και δίνουν μεροκαματάκι σε παπαγαλάκια.  Και εν τω μεταξύ, δεν χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση ο "συγγραφέας".

______________________________________
[*] Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με κανένα "Κλίμα", απλούστατα επειδή είναι πραγματικά ασήμαντα, ενεργειακά:  Η συνολική τους έγχυση αντιπροσωπεύει το 1% περίπου της παγκόσμιας ενέργειας. Και σε αυτό το "1%", δεν εξοικονομούν καν το 1% της συμβατικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε αυτήν που "ενέχυσαν". Οι δημοσιευμένες και καθόλου αμφισβητούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιολικά δεν μειώνουν ή και αυξάνουν κατά τι την χρήση καυσίμων, για τον απλούστατο λόγο ότι περισσότερα καύσιμα καταναλώνονται για την ευστάθεια του δικτύου, όταν σε αυτό υπάρχουν "στοχαστικά" αιολικά. Ότι κερδίζεται από την έγχυση, χάνεται στην μειωμένη αποδοτικότητα των συμβατικών μονάδων. Και πάντα μέσα στο περίπου 1% της συνολικής ενέργειας! Δηλαδή κοροϊδία για εντελώς αφελείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: