Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πράσινοι επιθεωρητές φτώχειας


«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ


Να το μεταφράσω; Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει φτηνό ρεύμα, από τα μη επιδοτούμενα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Τυχεροί και οι Έλληνες που έχουν καλή τιμή στο ηλεκτρικό για τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους και τα εργοστάσιά τους. «Δυστυχώς» (για τα λαμόγια), το φτηνό ρεύμα, δεν επιτρέπει στις ΑΠΕ να υπάρξουν, γιατί, η επιδότηση που χρειάζονται, βγάζει μάτι και θα φάμε ξύλο. Πρέπει να ακριβύνουμε το ρεύμα από τα Υ/Η της ΔΕΗ. Θέλουμε οπωσδήποτε να βάλουμε ΑΠΕ, είναι για το καλό σας, εμείς ξέρουμε, εσείς πληρώνετε. Άααα... και είμαστε σοσιαλιστές: Θα φτιάξουμε μια νέα διαρθρωτική γραφειοκρατία για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σας κλέβουμε για χάρη της Iberdrola και της παρέας της, αλλά, στους φτωχούς θα δώσουμε κάτι, θα φτιάξουμε κάρτες φτωχών, και επιθεωρητές, «πράσινοι» επιθεωρητές φτώχειας.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ακριβύνει το ρεύμα, για να μην φάνε πολύ ξύλο για τις απάτες του. Χαίρομαι ωστόσο που επιτέλους κατάλαβαν ότι 400>250>100>40. Και βρήκαν την λύση: 400>250>100>80. Πως κάνεις έτσι βρε αδερφέ για €20 την μεγαβατώρα… 2 λεπτά την κιλοβατώρα… τίποτα, για σένα τσάμπα.

Περισσεύει η αλητεία. Και για να καταλάβετε το μέγεθος και την κυνικότητα, πριν καλά καλά μάθει η Υπουργός που είναι το Υπουργείο της, έλεγε τα ίδια: «Καμμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2010» πηχαίος τίτλος, και με ψιλά γράμματα «αύξηση το 2011».

Κάτι ήξερα που έλεγα ότι κάτι βρωμάει με την μη επιδότηση των Υ/Η. Τώρα καταλάβατε γιατί βγήκαν τα στρουμφάκια και νιαούριζαν.

14 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Άσε που αν ανεβάσουν το ρεύμα, θα βρουν αγοραστή για την ΔΕΗ. Τι βλακείες λέω... Τον έχουν τον αγοραστή της ΔΕΗ, αλλά τους ζήτησε να ανεβάσουν το ρεύμα, για να τον συμφέρει. Σημειώστε το, σας το είπα στις 10/6/2010.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΧΡΥΣΑ ΜΟΥ? ΜΕ 160 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΟ ΝΕΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

Καλά είναι σοβαροί? Στενοχωριούνται που το ρεύμα είναι φτηνό? Τρελάθηκαν? Θα μιλάνε αύριο για πληρωρισμό? Νάτον ο πληθωρισμός!

nikos είπε...

Και η ύφεση ..πουφ στο -10% ..και άσε τα παπαγαλάκια να μας λένε
-2,5%

Ανώνυμος είπε...

Βάστα Αρχαίε!

Ανώνυμος είπε...

MEGA CHANEL:
1250% αυξανει το τελος ΑΠΕ. Αιχμές από την Κατσελη κατά της Μπιρμπιλη

απορία είπε...

Κύριε archaeopteryx,

Μια ερώτηση:
Επειδή μάλλον είστε ειδικός στο θέμα, συμφέρουν τα φωτοβολταϊκά στην στέγη μέσω δανείου (ύψους 35-40.000 ευρώ)από Τράπεζα και, κυρίως, ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι;

Ευχαριστώ

archaeopteryx είπε...

απορία, να το δω και να σου πω; αύριο ή μεθαύριο;

Γενικά, τα φ/β για ιδιωτική χρήση, έχουν παραδόξως περισσότερο νόημα από ότι "βιομηχανικές" εγκαταστάσεις στα Άγραφα. Εάν μη τι άλλο, τα φ/β παράγουν σε ώρες αιχμής, που τουλάχιστον δεν πάει χαμένο, και δεν έχουν απώλειες από την μεταφορά.

Ωστόσο είναι ακριβά. Μελέτες στην Καλιφόρνια (εκεί έχουν φοροαπαλλαγές) έδειξαν ότι είναι οικονομικότερο να βάλεις έξτρα μόνωση στην ταράτσα από το να έχεις φ/β για το κλιματιστικό.

Το κίνητρο εδώ είναι ή όποια υψηλή τιμή σου δίνει ο ΔΕΣΜΗΕ (αν σου δίνει) να αγοράσει το περίσσευμα, ή πόσο σε χρεώνει η ΔΕΗ για το μεσημεριανό ρεύμα. Ο φόβος είναι εάν εμπιστευεσαι σχέση με την ΔΕΗ ή το κράτος για όσα χρόνια το έχεις. Η ΔΕΗ αποδείχθηκε ΣΗΜΕΡΑ αναξιόπιστη, αφού βασίζεται σε τι όνειρο έβλεπε η Μπιρμπίλη όταν μεγάλωνε.

Επίσης, μην νομίσεις ότι τα φ/β είναι "για πάντα". Η απόδοση πέφτει μετά τα πρώτα 5-6 χρόνια και μετά τα 15 χρόνια είναι καλά μόνο για ...σκιά.

Θα το δω και θα φτιάξω μια ανάρτηση.

απορία είπε...

Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση!
Έχω κι εγώ αρκετούς ενδοιασμούς, πολλές συζητήσεις κατόπιν μιας πρότασης. Σας διαβάζω και στο Αντινιουζ καθημερινά και ειδικά στα θέματα αυτά τα οποία αγνοώ και θα περιμένω την ανάρτησή σας.
Και πάλι ευχαριστώ.

aporia είπε...

ΥΓ. "όταν μεγάλωνε"...δεν ξέρω που μεγάλωνε αλλά εμεγαλύνθη
εξ Ευρυτανίας ορμώμενη.

Ανώνυμος είπε...

Άλλος ένας λόγος που φούσκωσαν τα Υ/Η

Η στροφή προς τα υδροηλεκτρικά έργα φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά γενικότερης τάσης στην εγχώρια αγορά, με δεδομένη και την καλή υδραυλικότητα των τελευταίων ετών. Αρκεί εδώ να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακής, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο των δύο τελευταίων κύκλων της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2009 και Φεβρουάριος 2010) έχει υποβάλει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνολικά 9 αιτήσεις για μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος άνω των 1.500 μεγαβάτ.

Τα οκτώ, δε, εξ αυτών προορίζεται να εγκατασταθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ινάχου, Αμφιλοχίας, Παρακαμπυλίων και Στράτου) και το ένατο στον Δήμο Βλαχέρνας στην Άρτα.Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα το energiagr., οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έδωσαν το 23,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο, ήτοι σχεδόν 1 εκατ. μεγαβατώρες, διπλάσιες σε ετήσια βάση.

Η ΤΕΡΝΑ χρειάζεται πιο εύκολη χρηματοδότηση και καλύτερη απόσβεση

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταικά στις στεγες είναι άλλη ιστορία. Προγραμμα που εβγαλε ο Καραμανλής (που τον βριζετε κωλοελληνες) και δεν το πείρακαν οι πασοκοι).
Μικρά αποκεντρωμενα και για τον μικρομεσαίο. Δεν μπλέκονται Τερνες και Σμέρνες.

Προσεξτε όμως γιατί ειναι σοβαρη υποθεση και πουλιώνται μαιμουδες και μπαχατελες από το ιντερνετ και από τους εγκαταστατες της γειτονιάς.

Λίστα πιστοποιημενων εγκαταστατων στο ΚΑΠΕ:
http://www.cres.gr/pvcatalog/DoIt

nikos είπε...

Κάτι παρόμοια συστήματα είχε προτείνει το 11.2006 ο και σημερινός αντιπρόεδρος της ΔΕΗ στο Συνέδριο Ακαδημίας Αθηνών ..λες να τα εφάρμοσε ποτέ …όλο θεωρία είναι χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Η μέγιστη κοροιδία είναι ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές, θα μαζέψουν λεφτά με βάση αυτά που θα έχουν εξασφαλισμένα από τον ΔΕΣΜΗΕ. Εμείς, ΕΜΕΙΣ ειμαστε οι επενδυτές. Επενδύουμε για να πληρώνουμε κερατιάτικα και να μας πηδάνε τον τόπο. Για χάρη 3-4 αγαπημένων της ΥΠΕΚΑ και για τις φνατασιώσεις του ταλαιπωρημένου και των αδερφών του.