Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αυταπάτες και πραγματικότητα


Θυμήθηκα την Enron. Όχι, δεν υπαινίσσομαι τίποτα για …ΑΠΕ, η Enron, απλά, ήταν απάτη (και ακριβή απάτη). Η Enron ξεκίνησε σαν μια εταιρία φυσικού αερίου στην Nebraska και έγινε ένας ενεργειακός κολοσσός που διαπραγματευόταν μέχρι …παράγωγα καιρού. Ένας από τους αρχαιοπτέρυγες ήξερε την Enron σαν «Internorth», μία σοβαρή και μεγάλη εταιρία φυσικού αερίου, πριν μετεξελιχθεί σε Enron. Η Enron ανέδειξε πολλές αδυναμίες εταιρικής διακυβέρνησης και κεφαλαιαγορών, σε καιρό που οι άνθρωποι που διοικούν μπορεί και να είναι άπληστοι και ανέντιμοι. H Enron χρεοκόπησε το 2001.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την Enron έχει γράψει ο Robert Bryce. Περιέγραψε παράτυπες και ανέντιμες συναλλαγές, λογαριασμούς offshore, μαγειρεμένα βιβλία. Με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να μην έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα, δισεκατομμύρια ζημιές για υπαλλήλους και μετόχους, και με τα μεγαλοστελέχη να έχουν θησαυρίσει. Πως αυτοκαταστράφηκε μια υγιής, δυναμική, πλούσια εταιρία; Συνδυασμός απληστίας, ανεντιμότητας και εξειδίκευσης σε θέματα που τελικά είναι λίγο δυσνόητα, εάν δεν είσαι από μέσα, και ειδικός.

Ο Bryce έγραψε και άλλο ένα βιβλίο το 2008, με τίτλο «Ένας χείμαρρος ψέματα» και υπότιτλο «Η επικίνδυνη παραίσθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας». Το βιβλίο έχει λεπτομερείς αναφορές και δίνει στοιχεία, και όχι γνώμες, για όποιον ενδιαφέρεται, και η περίληψη είναι η εξής:

Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τα βιοκαύσιμα και όλη η φιλολογία τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καμία ενεργειακή ανεξαρτησία. Μπορούν, σε παγκόσμια κλίμακα, κάποτε, να συμβάλουν 1%, 2%, 3%... Σήμερα, τα υδροηλεκτρικά του κόσμου είναι 2%! Οι αριθμοί είναι, απλά, σε άλλες τάξεις μεγέθους. Όλοι εισάγουν και πολλοί εξάγουν "ενέργεια". Το Ιράν εισάγει αέριο, η Σαουδική Αραβία εισάγει βενζίνη. Το πετρέλαιο και η βενζίνη δεν έχουν ακριβύνει, σε αποπληθωρισμένο νόμισμα είναι βασικά τα ίδια εδώ και καιρό. Για τις περισσότερες χώρες που έχουν πυρηνικά, το ουράνιο είναι εισαγόμενο, και στην Αμερική με ποσοστό πάνω από 80%. Τα αιολικά, στις ΗΠΑ, ίσως φτάσουν στο 1% μέχρι το 2030 (λέει ο Βryce, άντε 2% λέω εγώ). Τα δε βιοκαύσιμα, (από άμυλα και ζάχαρα), είναι άλλη απάτη σε βάρος φορολογουμένων και πεινασμένων του κόσμου.

Αυτά λέει ο Bryce...


Όλες, μα όλες οι ΑΠΕ, και εντός και εκτός Ελλάδος (με εξαίρεση τα Υ/Η), υπάρχουν μόνο λόγω γενναίας επιδότησης. Δεν έχουν μόνο οι ΑΠΕ επιδοτήσεις, όπως δείχνει και ο παραπάνω πίνακας (και το άρθρο από όπου τον πήρα). Αλλά η επιδότηση των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών, δεν είναι για ανάπτυξη ή εξέλιξη, αλλά είναι για την λειτουργία. Δεν θα μειωθεί το κόστος, ούτε θα αυξηθεί η αποδοτικότητα των αιολικών με επιδότηση, εξ άλλου, το πρόβλημα δεν είναι οι Α/Γ, καθ' εαυτές, είναι ο ...αέρας, η στοχαστικότητά του, και η αδυναμία αποθήκευσης ρεύματος σε μεγάλη κλίμακα. Κανείς (πέραν των έμμισθων προπαγανδιστών, μεταπωλητών, ΜΚΟ κλπ) δεν περιμένει να έχουν οποιαδήποτε μετρήσιμη επιρροή σε ενεργειακή ανεξαρτησία, σε καμία χώρα, ούτε στην ίδια την Δανία. Και στην Ελλάδα, αν μπούνε να μεγάλη κλίμακα, απλά θα οδηγήσουν σε εισαγωγές ρεύματος.

Η επιδότηση δεν είναι κάτι ακαδημαϊκό, που έρχεται σαν δώρο, είναι δικά μας λεφτά, και πρέπει να πηγαίνουν εκεί που αποδίδουν και όχι σε προϊόντα που μας υποδεικνύουν οι πλασιέ τους . Το υστέρημά μας θα πηγαίνει σε Ισπανικές, Ιταλικές κ.α. εταιρίες. Που κατά 70&% ή 80% δεν θα πουλάνε τίποτα. Ούτε κάν αέρα. Και αν μιλάμε για την επιβάρυνση για τα μέχρι στιγμής αιολικά, είναι μεν πεταμένα λεφτά, αλλά τουλάχιστον είναι, ή ήταν, μικρή η επιβάρυνση. Σε κίνηση πρωτοφανή, σε καιρό φτώχειας, η "αριστερή" κυρία ΥΠΕΚΑ φρόντισε να ακριβύνει το ρεύμα, γενικώς, για να κουκουλώσει την διαφορά. Αν μιλάμε για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του ρεύματος, στον λογαριασμό, όσοι συμφωνούν, οικονομικά, ας το στηρίζουν οι ίδιοι. Όσοι πιστεύουν ότι στους οικονομικούς καιρούς που μπαίνουμε, αυτό θα γίνει υποχρεωτικό για τους υπόλοιπους, τι να πω; "Επικίνδυνες αυταπάτες" για τον κοινωνικό αντίκτυπο, και "επικίνδυνες αυταπάτες" για δήθεν λύση ενεργειακού προβλήματος.

Να όμως και η επιστροφή στην πραγματικότητα: Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κόβουν τις επιδοτήσεις και τις εγκαταστάσεις στα φωτοβολταϊκά. Η Ισπανική Gamesa Tecnológica απέλυσε το 1/10 του προσωπικού της μετά από 43% πτώση σε πωλήσεις ανεμογεννητριών το πρώτο τρίμηνο. Οι εταιρίες ΑΠΕ δυσκολεύονται να βρούνε χρηματοδότηση, επειδή οι Κυβερνήσεις κόβουν τις επιδοτήσεις (όχι ότι δικαιώνεται ο αρχαιοπτέρυξ -- λέμε τώρα...). Ελάχιστες εταιρίες ΑΠΕ μπορούνε να δείξουν κέρδη τώρα που οι Κυβερνήσεις, μετά την κρίση στην Ελλάδα, προσέχουν τα δημοσιονομικά τους. Όχι μόνο ανεβάσαμε το δολάριο και απελευθερώσαμε το γιουάν, ξετελειώνουμε και τις ΑΠΕ!...

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πυρηνικά να δεις…..

Όλοι ξετρελαμένοι είναι με το εγχείρημα…..μάλλον με κομμένη την ανάσα βλέπουν το τετραγωνισμό του κύκλου η αλλιώς τον διπλασιασμό του κόστους……
http://www.olkiluoto.info/en/


Και το πρόβλημα παραμένει από πού θα βρουν τα λεφτά αφού οι μεγάλοι χρηματοπιστωτές δεν ανοίγουν τα σεντούκια τους……μεγάλο παιχνίδι, χοντρά λεφτά…..με τα δικά μας λεφτά
https://www.citigroupgeo.com/pdf/SEU27102.pdf

http://www.faz.net/s/RubEC1ACFE1EE274C81BCD3621EF555C83C/Doc~EDF605B101FCD4BD8A6795A266CF92C80~ATpl~Ecommon~Scontent.html


και αν τα δεις σφύρα μου με κλέφτικα…..
“The failure of the U.S. nuclear power program ranks as the largest managerial disaster in business history, a disaster on a monumental scale. The utility industry has already invested $125 billion in nuclear power … only the blind, or the biased, can now think that most of the money has been well spent.”
Forbes: Nuclear Follies, February 11, 1985


Δεν είναι μόνο οι ΑΠΕ που χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους αλλά και τα πυρηνικά http://www.guardian.co.uk/environment/2009/oct/19/nuclear-tax-on-power-bills
……. και το κάρβουνο …..αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…..

sawas

Ανώνυμος είπε...

Τα πυρηνικά παράγουν ρεύμα. Οι ΑΠΕ παράγουν ανεργία και δεν παράγουν ρεύμα. Στην Ελλάδα παράγουμε πορδές και πράσινα άλογα.

Ανώνυμος είπε...

Την ανάγκη για ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε χθες η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, αν και οι ανησυχίες στην αγορά περιορίστηκαν από τα πρόσφατα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ανγκελ Φερνάντεζ Ορντονέζ

archaeopteryx είπε...

sawas, πες μας κάτι καινούργιο!

Τις επιδοτήσεις στα πυρηνικά τις ανέφερα, και με παραπομπή, αλλά δες και πόσα δίνονται για τι αντίκτυπο (αποτελεσματικότητα είναι κάτι που όσοι ζούν με ξένα λεφτά αργά ή γρήγορα θα ξαναμάθουν)

Μελέτες του ...1985; Μήπως πρέπει να βρεις κάτι πιο επίκαιρο; Θα σου βρώ την δημοσίευση του 75 για τους επερχόμενους παγετώνες!

Το πρόβλημα της μία Φινλανδικές μονάδας (από 4 καινούργιες) το έχω γράψει παλιότερα, και για να σε βοηθήσω, η Areva που το φτιάχνει έχει αντίστοιχα προβλήματα σε ίδιο που φτιάχνει στην Γαλλία.

Όλος ο πλανήτης γυρίζει σε πυρηνικά (και η Γερμανία), πλην Ελβετίας που εξάγει Η/Υ ρεύμα. Τι παιδεύεσαι; Θες μια ανάρτηση πάλι για τα πυρηνικά; Το μόνο εύκολo. Μην φοβάσαι, στην Ελλάδα, δεν θα παράγουμε, θα εισάγουμε πυρηνικό ρεύμα από Βουλγαρία και Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

Τι κάθεσαι και του απαντάς? Κλαψόρχης με άλλο νικ είναι.

Ανώνυμος είπε...

Τα κομματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν την ξεφωνησαν τη μπιρμπιλη, που ανεβασε τις τιμες αιολικων μεσα στην οικονομοκη κριση?
Γιατί συμφωνούν!

Ανώνυμος είπε...

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενεργειακή διατήρηση και απόδοση υπέγραψαν η Gazprom και η GDF Suez, παρουσία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της GDF SUEZ, Ζεράρ Μεστραγιέ.

Ανώνυμος είπε...

Σαλαγκούδης οεο 9.24

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα οτι οι ΑΠΕ πήραν περισσοτερα λεφτα-επιδοτησεις , από τη Μεταποίηση σε επιδοτησεις πριν μερικές μέρες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834018

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834153

porta porta είπε...

Λες ν αναλαβει ο Λοβερμαν τη θεση της Μπιρμπιλη??? Αερα στον Αερα !!!

Οι ΑΠΕ ειναι σαν τους σπορους της Monsanto. Οποιος καταλαβε καταλαβε.

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ, AΞΙΖΕΙ !

http://www.youtube.com/watch?v=XCROx2WtE4o

nikos είπε...

προσωπικά δεν προλαβαίνω ούτε την Μπιρμιλιο ούτε τον Αρθούρο ...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ
ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668 www.seenerga.wordpress.com e-mail seenerga@otenet.gr

Κοζάνη 23/6/2010
Για την επίσκεψη Μπιρμπίλη

Με τιμές και δόξα υποδέχτηκαν οι παράγοντες της Περιοχής αλλά και η Συνδικαλιστική Α-ριστοκρατία την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε μια εποχή που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης αλλά και οι βουλευτές τυγχά-νουν τέτοιων αποδοκιμασιών από τους εργαζόμενους ώστε να μη θέλουν να παραβρε-θούν σε δημόσια εκδήλωση ούτε καν να κυκλοφορήσουν στο Δρόμο!
Όμως «οι δικοί μας εκπρόσωποι» φρόντισαν για άλλη μια φορά να εκδηλώσουν τη δουλι-κότητά τους παραβλέποντας ότι:

1. Η κυρία Μπιρμπίλη είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που σπέρνει τη φτώχεια και την ανεργία στους εργαζόμενους, που καταργεί την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, που καταπατά τις Διεθνής Συμβάσεις Εργασίας και το ίδιο της το Σύνταγμα, που κατεδαφίζει ότι απέ-μεινε από το «Κράτος Πρόνοιας» και ξεπουλάει τη Δημόσια Περιουσία.
2. Η κυρία Μπιρμπίλη εκπροσωπεί μια Κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει ανεπίσημα την περεταίρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ (σπάζοντας και το 51% που έβαζε ως «κόκ-κινη γραμμή»), τεμαχίζει τη ΔΕΗ σε τρεις επιχειρήσεις με στόχο το ξεπούλημα του «φιλέτου», βρίσκεται στα παζάρια για το ξεπούλημα λιγνιτικών και υδραυλικών μο-νάδων παραγωγής, συνεχίζει τον απαράδεκτο αποκλεισμό της ΔΕΗ από τα νέα λι-γνιτικά κοιτάσματα, συνεχίζει να πριμοδοτεί σκανδαλωδώς τους ιδιώτες και παρα-κολουθεί ως θεατής τον μαρασμό και τη διάλυση της επιχείρησης λόγω έλλειψης προσωπικού κυρίως στην πρώτη γραμμή της παραγωγής!
3. Η κυρία Μπιρμπίλη με το οικολογικό της προφίλ δεν άκουσε τίποτα για τις κα-θημερινές υπερβάσεις των ρύπων στην περιοχή; Δεν είδε τα χιλιόμετρα των ανοι-χτών ταινιόδρομων που μετακινούν τόνους τέφρα καθημερινά από τους ΑΗΣ στα Ορυχεία σκορπίζοντας πνευμονοπάθειες και καρκίνους στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής; Δεν είδε τα χιλιάδες ξεσκέπαστα φορτηγά που κινού-νται σε δρόμους χωρίς διαβροχή και ρυπαίνουν ολόκληρο το Λεκανοπέδιο; Αν τα είδε ή τα πληροφορήθηκε τι μέτρα θα πάρει; Γιατί δεν υλοποιεί το αίτημα των φο-ρέων της περιοχής για κατασκευή κλειστού τύπου ταινιόδρομων;
Άραγε γιατί να γίνει ολόκληρη φιέστα με τόσα έξοδα σε καιρό κρίσης για να σβήσει μια μονάδα που μπορούσε να την σβήσει μόνος του ο χειριστής χωρίς τυμπανοκρουσί-ες; Και τέλος πάντων ο ρόλος των Συνδικαλιστών είναι να τρέχουν πίσω από τους Υπουρ-γούς για χαμόγελα και φωτογραφίσεις ή να οργανώσουν τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας;

Το γραφείο τύπου

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο τρίμηνο ήταν πτωτικό και στην Αμερική για αιολικά. Δεν βρίσκουν λεφτά (φοβούνται περικοπές σε επιδοτήσεις) και αποό την ήπια ύφεση (εκεί) έχει μειωθεί ζήτηση για ρεύμα.

“Financing wind projects is an 18 month process and the struggles in 2009 to raise new capital, combined with lack of new demand from utilities, are now surfacing in the market,” says AWEA CEO Denise Bode.

Η ύφεση (δυστυχώς) θα σε σώσει από τα τέρατα.

Ανώνυμος είπε...

οι διακομματικοί μαφιόζοι των Αθηνών έχουν αποφασίσει για τα επόμενα χρόνια να βάλουν στο χέρι τα 20 δις πίτα μέσω των ΑΠΕ.

archaeopteryx είπε...

ναι, αλλά πρέπει πρώτα να τα δανειστούν τα 20 δις, να προσεύχεσαι να ...διαλυθούμε, εμείς, που θα πληρώνουμε τα δάνεια μέσω ΔΕΗ, ή οι τράπεζες, πριν τα δανείσουν. Έργο εγγυημένο με νόμο κράτους ΒΒ είναι πάντα έργο "ΒΒ"