Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πότε υπήρχε «αθωότητα»;


Μου λείπουν οι μέρες της αθωότητας. Όταν η επιστήμη ήταν η ικανοποίηση της περιέργειας και η φωνή δασκάλων που μάλλον έχουν φύγει, αν και τους θυμάμαι πάνω από τον θόρυβο των τζιτζικιών ή του αέρα έξω από τα παράθυρα. Όταν η «αλήθεια» δεν ήταν υποκειμενική, και δεν υπήρχαν πολιτικά, ή οικονομικά, ή απάτες ανακατεμένες με τους Νόμους και τον Περιοδικό Πίνακα. Βέβαια, μάλλον αφελής ήμουν, ή μειράκιον που δεν έβλεπε πέρα από την μύτη του.


Ο αθώος περιοδικός πίνακας των στοιχείων ήδη είχε ουράνιο (AA 92) και πλουτώνιο (AA 94), και, για παράδειγμα το Κογκό υπέφερε από τα «στρατηγικά ορυκτά» του παλιότερα χαλκό και στην …εποχή μου, ουράνιο. Τώρα, το Κογκό υποφέρει από το Κολόμβιο (ή Νιόβιο) (ΑΑ 41) και τον Τανταλίτη (ΑΑ 73). Ο Τανταλίτης χρειάζεται για τα …κινητά τηλέφωνα, και το Νιόβιο για κράματα αγωγών αερίου.

Το Σκάνδιο (ΑΑ 21) έχει ετήσια παραγωγή … 2 τόννων. Πάει σε κράματα αλουμινίου για πολεμικά αεροπλάνα και χρειάζεται για τις «κυψέλες καυσίμου) fuel cells που είναι δήθεν για πράσινα αυτοκίνητα, αλλά στην πραγματικότητα για νέας γενιάς μικρά αθόρυβα υποβρύχια. Το Λανθάνιο (ΑΑ 57) δεν είναι σπάνιο, αλλά χρειάζονται τρομακτικές ποσότητες εάν μιλάμε για υβριδικά αυτοκίνητα – πέρα από τα διαφημιστικά. Το Νεοδύμιο (ΑΑ 60) χρησιμοποιείται στα laser και τους μαγνήτες των …αιολικών(!), και ενώ δεν είναι σπάνιο, υπάρχει κυρίως στην ...Κίνα.

Ο περιοδικός πίνακας σε αυτό το link είναι «διαδραστικός» και μπορείτε να περάσετε ώρες με τα περίεργα «στρατηγικά» στοιχεία για τα οποία φαίνεται ότι γίνονται πολλοί πόλεμοι και αρκετή καταστροφή στον Πλανήτη. Βεβαίως, τα πιο στρατηγικά χημικά είναι αυτά με ΑΑ 1, 8, 6, και 7. Καύσιμα, αέρας και πρωτεΐνες (ή λίπασμα, δηλαδή ΑΑ 1 και 8, ξανά). ΑΑ είναι ο «ατομικός αριθμός» ή ο αριθμός πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου. Τα αντιπολεμικά κινήματα ειρήνης είναι γεμάτα υποκρισία. Ηθελημένη ή υποκινούμενη. Πετάξτε το κινητό σας, σώστε έναν αθώο στο Κογκό.


Καλή διασκέδαση (με τον Περιοδικό Πίνακα) και καλό Σ/Κ.

10 σχόλια:

porta porta είπε...

Ζωγραφισες παλι !
Μπραβο. Εκπληκτικο το αρθρο.
Αρχαικο Σολο.............
Εμςις εχουμε καποια(ο) απ ολα αυτα τα πολυτιμα κ ετοιμοπολεμα ορυκτα-χημικα?



ΠΠ

archaeopteryx είπε...

Χαχαχά να' σαι καλά ΠΠ.

Και φυσικά μην ξεχνάς, τα πραγματικά στρατηγικά στοιχεία είναι το C και οι ενώσεις του με το Η --πετρελαιοαεριοκάρβουνα, και το Ο που αναπνέουμε και το Ν πρωτεϊνες, δηλ λίπασμα, δηλαδή C - H.

Ζάχαρη είπε...

Η αθωοτητα ειναι στις προθεσεις,ποτε στην ιστορια.Ωραιο το θεμα,εχεις την ικανοτητα να κατασκευαζεις ιστοριες.Παραμυθας ...με την πολυ καλη εννοια.

Ανώνυμος είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_II_of_Belgium

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο.
@αλλενάκι

Professor Moriarty είπε...

"...and everywhere
the ceremony of innocence is drowned" W.B. Yeats

Ωραίa ανάρτηση, τερπνή και ωφέλιμη. Τα μέταλλα πάντα ήταν σύμβολα ισχύος συνδυασμένα με εξουσία, πόλεμο και διχόνοια. Ακόμη και στους αρχαίους μύθους. Nibelungenhort.

To Νιόβιο είναι βασικό στοιχείο και σε υπεραγώγιμα κράματα, όπως μπορείς να δεις στον διαδραστικό Π/Π. Ο LHC του CERN έχει αρκετό νιόβιο στους υπερ-μαγνήτες του.

Ο άνθρακας βέβαια είναι κάτι μοναδικό από άποψη γεωμετρικών δομών των μορίων του. Και δεν είναι μόνο το διαμάντι. Το 1985 ανακαλύφτηκε το μόριο C60, με 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα συμμετρικά στον χώρο σαν μπάλλα ποδοσφαίρου, το Buckminsterfullerene.

Ανώνυμος είπε...

China currently controls almost all of the world’s supply of rare earths, for which demand is soaring

http://www.nytimes.com/2010/10/30/business/global/30rare.html?_r=1&adxnnl=1&ref=global-home&adxnnlx=1288429319-dmNaFzYtYD3yTvacZxkGKA

nikos είπε...

και στην περιοχή μου ..περνάνε εσπευσμένα(εκτάκτως ) την ΜΠΕ για Μαντεμ Λακο Σκουριες (ελληνικος Χρυσος )..τώρα καταλαβαίνεις αδελφέ την χθεσινή αγωνιά μου και το συμβάν...Larry Elisson ...Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!

nikos είπε...

και βεβαίως υπάρχουν ..και τα ακτινοβολία ...σκουπίδια ....και εδώ στη ελλαδισταν ... τα λέμε απλά π.χ. Χρυσός ..χιχχι

nikos είπε...

δεν μου λέτε ειλικρινά ... ο ΓΑΠ μετά την εξαγγελία στο π.χ. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231065447 κλπ. ...τι σκατά θα κάνει στην Κοζάνη ??? Δεν πάει να τρέξει τζόκινγκ η κανό !!!