Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι ΑΠΕ υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες


Και η βαρύτητα καταργήθηκε, τα σπίτια θα ηλεκτροδοτούνται από το αεικίνητο, οι Πράσινοι Παπαγάλοι ξεσάλωσαν και οι ελέφαντες πετάνε. Φυσικά πρόκειται για αρλούμπα.

Αυτό που μοιράστηκε σε παπαγάλους και ανακυκλώθηκε στο διαδίκτυο είναι ένα άρθρο του 2009 των «ερευνητών» (researchers) Jacobson του Stanford και Delucchi του UC-Davis που εμφανίστηκε στο επιστημονοφανές και δήθεν Αμερικάνικο εργαλείο Γερμανικής προπαγάνδας που λέγεται Scientific American, Γερμανικής ιδιοκτησίας. Το άρθρο αυτό ξαναβγήκε το 2010 και το παπαγάλισε η WWF και η Price Waterhouse Cooper (το έγραψα τον Φεβρουάριο), και ξανά το IPCC (που προφανώς τώρα ασχολείται και με …ενεργειακά αφού τα κατάφερε τόσο καλά με την Κλιματολογία).

Πολλοί έχουν χλευάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο την αρλούμπα αυτή, επισημαίνοντας πόσα εκατομμύρια αιολικά ή ηλιακά χρειάζονται και πόσες 10άδες χιλιάδες γεωθερμικά και υδροηλεκτρικά, και πόσες 100άδες χιλιάδες μηχανές …κυμάτων. Και πόσο θα στοιχίσει; Μερικές 100άδες τρις δολάρια, ή μερικές δεκάδες φορές το ΑΕΠ την ΗΠΑ ή του κόσμου… Και αυτό δεν είναι το πρόβλημα… Το πρόβλημα είναι η υποτιθέμενη συναίνεση μεταξύ ετερόκλητων χωρών για αυτή την άσκηση. Κάτι σαν παγκόσμιο Desertec.

Και μιλώντας για Ζήμενς… Έψαξα το αρχικό άρθρο των Jacobson και Delucchi, με Google στις λέξεις Jacobson και Scientific American που μού έβγαλε αυτήν την ιστοσελίδα. Δεν ξέρω εάν έχει πάντα τις ίδιες διαφημίσεις, αλλά δείτε μόνοι σας τι βγήκε σε μένα! (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση, αξίζει… για να μην λέτε ότι έχω ψευδαισθήσεις ΠΟΙΟΣ είναι πίσω από την Πράσινη Ανάπτυξη):


Εν τω μεταξύ, θυμίζω ότι η 1,5% της ενεργειακής κατανάλωσης της Γερμανίας είναι από Α.Π.Ε. 1,5%. Από επίσημα στοιχεία.


Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 1,5%, επειδή στον Τρίτο Κόσμο, οι άνθρωποι καίνε ξύλα και "βιομάζα" για να μαγειρέψουν και για να ζεσταθούν.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού ήδη λειτουργούν κάποιες χιλιάδες τουρμπίνες και κάποια τετραγωνικά χιλιόμετρα ΦΒ ιδού μια καλή ιδέα:

Να χρησιμοποιήσουν την "τσάμπα" ενέργεια από τα υπάρχοντα αυτά συστήματα για να κατασκευάσουν τα υπόλοιπα. Αν όντως η ενέργεια είναι "τσάμπα" τότε κάθε νέα μονάδα θα επιταχύνει την διαδικασία.

Ωραίο εεε!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan:

Ναι, θα'θελες! Αν είχε εφευρεθεί το "αεικίνητο" θα υπήρχε περίσσεια.

Την καινούργια διαφήμιση της ENERGA (aka VERBUND) που βγήκε και στα κανάλια την είδες? Άλλο δούλεμα στον αδαή κι αυτή ...

spiral architect

ΤΡ είπε...

Αν έχει προσέξει η προπαγάνδα έχει αλλάξει. Δεν μιλάνε πια για το κλίμα και το CO2 (ποιός νοιάζεται για τέτοια). Λένε για φτηνό ρεύμα και όλα ΑΠΕ μέχρι το 2050. ΠΟΙΟΣ μπορεί να ξαιολογήσει τι θα γίνεται το 2050? ΚΑΝΕΙΣ. Για αυτό το λένε.

Ανώνυμος είπε...

...Δεν ξέρω εάν έχει πάντα τις ίδιες διαφημίσεις, αλλά δείτε μόνοι σας τι βγήκε σε μένα! (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση, αξίζει… για να μην λέτε ότι έχω ψευδαισθήσεις ...

Mίλησα με skype με ένα φίλο στη Μελβούρνη τον έστειλα στο συγκεκριμένο site και τα banner είναι και εκεί ... Mizens.

Η "μαμά" δεν γνωρίζει από localization!

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Περί προβλέψεων για το 2050 να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά το συνέδριο αρχιτεκτόνων του 1890.

Απελπισμένοι από προβλέψεις ότι η κοπριά αλόγων θα έφτανε τα 3 μέτρα στους κεντρικούς δρόμους μεγαλουπόλεων, οι αρχιτέκτονες εγκατέλειψαν το συνέδριο.

Το αυτοκίνητο έλυσε το πρόβλημα της καβαλίνας. Δημιούργησε άλλα, όμως αυτά δεν άλυτα.

Η εμφανής λύση είναι για τα ΑΠΕ να γίνουν τόσο φθηνά και προσιτά που θα μπορούν να δουλέψουν ανταγωνιστικά (ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ) με τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Μα από τις διαφημίσεις της Ζήμενς σε "πράσινα" blogs άρχιζα να σκαλίζω την υπο΄θεση εργασίας ότι είναι όοολο ΄'ενα Γερμανικό σχεδιάκι για πολλές εξαγωγές

Ανώνυμος είπε...

Περασαν τροπολογία για τις ΑΠΕ στο νομοσχέδιο για την θαλάσσια στρατηγική και επιστρεφουν ψιχουλα στα νοικυριά για τους λογαριασμούς ΔΕΗ που πλήρωσαν και να πεισουν τον κοσμο οτι οι Α/Γ ειναι και φτηνες και καλες για τον τουρισμο και το περιβάλλον.

Π.χ. στα Στυρα που οι ανεμογεννητριες φαινονται από τη Νέα Μάκρη επιστρέφουν το ανωτερο 200 ευρω το χρονο σε 300 νοικοκυριά.

Μας δουλευουν ρεεεεε !

την άμεση απόδοση του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές που γειτονεύουν με τις εγκαταστάσεις αυτές, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο
νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη τοπικής κοινωνικής συναίνεσης, η οποία εδράζεται κυρίως στην άγνοια και την έλλειψη ενημέρωσης ή την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ΑΠΕ αντιστρατεύονται άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες και οικονομικές αξίες, όπως είναι ο τουρισμός ή η αξία γης και ακινήτων.

Πέραν όμως των παραμέτρων αυτών, διάχυτη είναι η αίσθηση στους τοπικούς πληθυσμούς ότι οι επενδύσεις αποφέρουν ελάχιστα στην οικονομική ευμάρεια κάθε ατόμου ξεχωριστά, παρά το γενναίο ειδικό τέλος επί του κύκλου εργασιών που αποδίδεται στους οικείους Ο.Τ.Α. και παρά τις παράπλευρες αναπτυξιακές δράσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή των έργων.

Έτσι, με το νόμο 3851/2010 δόθηκαν απ’ ευθείας, πλέον, κίνητρα στους οικιακούς καταναλωτές που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ιδιαίτερα με τα αιολικά πάρκα και τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Το καλοκαίρι του 2010 ορίστηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ και του ΚΑΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία των λεπτομερειών εφαρμογής της διάταξης για την απόδοση του 1% στους δικαιούχους του.

Η ομάδα ολοκλήρωσε το έργο της καταλήγοντας σε μια αναλυτική μεθοδολογία εφαρμογής που εξειδικεύεται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης της διάταξης, βελτιώνοντας μάλιστα και κάποιες από τις αρχικές παραμέτρους της. Η εφαρμογή της βελτιωμένης διάταξης απαιτεί τη νομοθετική ρύθμιση που σήμερα προωθείται.

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα έχουμε την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα εξασφαλίσει σημαντικές πιστώσεις στους οικιακούς καταναλωτές των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων των νέων Δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών τους για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Με τη νέα ρύθμιση είναι πλέον εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.

Έχοντας ολοκληρώσει συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της διάταξης σε περιοχές της χώρας όπου είναι εγκατεστημένη σημαντική αιολική ισχύς, είμαστε σε θέση να δώσουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών.

-Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους).

-Στην Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 330 ευρώ και θα αφορά 32 παροχες

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτέρυξ,

Δεν ξέρω πόσο βαθιά θέλεις να ψάξεις την υποθεση Siemens, αν έχεις χρόνο και διάθεση δες τις δραστηριότητες της εταιρείας κατά την Β' Παγκόσμιο στην νότιο Αμερική και τις διασυνδέσεις της με τον ιδρυτή της ΙΤΤ. Η εταιρεία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική μηχανή της Γερμανίας.

Οταν αυτός ο κολοσσός, με την ιστορία και διασυνδέσεις που κουβαλά, επιδίδεται σε παγκόσμιας κλίμακας λαδώματα, τότε η υπόθεση εργασίας του Αρχαιοπτέρυγα αποκτά βάση και αξιοπιστία.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

τα λεφτα δε φτανουν για ολους !!!
και ΟΤΑΝ κοψουν την ταρριφα !! εκει να δεις ενεσεις που θα θεολυν οι Τραπεζες !!! χαχαχαχα
τα λεφτα ειναι ακριβα. both sides of the equation.-

ΠΠ