Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Θωράκιση των δασών από το ΥΠΕΚΑ


Όταν ένα Υπουργείο υπάρχει ΜΟΝΟ για να προωθεί αιολικά, και μου διαφημίζει «171,5 εκατ. Ευρώ για την θωράκιση των δασών», με συγχωρείτε, το μόνο που πιστεύω κάνουν (πέρα από δωράκια σε χωματουργούς) είναι δρόμους για αιολικούς, δήθεν πυροπροστασία, και εάν τολμάς να αντιδράσεις, εεε… μπορεί και να πάρεις φωτιά.  Μακάρι να έχω άδικο, αλλά μάτια έχουμε και βλέπουμε. Βρουμ βρουμ οι μπουλντόζες

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και για εμπρησμούς την Σιούτη!!!

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δάση στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις ψυχοπάθειας, στην κυριολεξία.

Οι όροι "δάσος" και "δασική έκταση" χρησιμοποιούνται εναλλάξ σαν να ήταν το ίδιο πράγμα ενώ δεν είναι.

"Δασική έκταση" είνα ιδιωτική γη που έχει λογγώσει και χαρακτηρίζεται αυθαίρετα από τους δασικούς ως "δασική έκταση". Από τον χαρακτηρισμο και έπειτα ο ιδιοκτήτης έχει όλες της υποχρεώσεις ιδιοκτησίας αλλά χάνει την απόλαυση της γης του.

Η τακτική έχει τύχει δικαστικής έγκρισης, αλλά κανείς δεν κατανοεί ότι ουσιαστικά είναι δασοκτόνος. Οποιος είναι έξυπνος και ξεριχώνει βλάστηση πριν αυτή γίνει ξυλώδης διατηρεί την απόλαυση της γης του. Οποιος αφήνει να φυτρώσουν δέντρα την χάνει.

Η ελληνική τακτική ουσιαστικά αποτελεί αποσπασματική πρακτική και όχι συγκροτημένη πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας. Γι' αυτό είναι αμφίβολης νομιμότητα υπό το πρίσμα της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως βολεύει τους κυβερνώντες αφού δίνει την εντύπωση περιβαλλοντικής πολιτικής έστω και αν αυτή δεν υπάρχει.

Αν θέλεις δάση, αποφασίζεις που τα θέλεις και σε ποιά εκταση, κάνεις απαλλοτριώσεις που ξεκαθαρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και φυτεύεις δέντρα. Τόσο απλά και τόσο μακριά από έμας. Τα απλά δεν αρέσουν διότι δεν βολεύουν καταστάσεις και άτομα.

Kaymakchalan

katalytikos είπε...

ή ΑΠΕ ή ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ
Σήμερα στο:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1006&language=el-GR

Ανώνυμος είπε...

Εχετε παρατηρήσει πως το ποσοστό δασοκάλυψης στην Ελλάδα αλλάζει ανάλογα με τους στόχους αυτών που κάνουν την δήλωση;

Οταν ήθελαν να πάρουν το πάνω χέρι μας είπαν ότι έχουμε 8% δασοκάλυψη.

Αφού πέτυχαν στον σκοπό τους και ήλθε η ώρα της "οικολογικής εκμετάλλευσης δασών" που προβλέπει ακόμη και άδεια για κοπή μανηταριών η δασοκάλυψη πήδηξε στο 50% (βλέπε ΣΚΑΙ Econews).

Εχει τεθεί ποτέ το ζήτημα αν το δάσος είναι όντως το πιο επιθυμιτό είδος βλάστησης; Είναι το δάσος το καλύτερο οικοσύστημα για μέγιστη βιοποικιλότητα;

Υπάρχει επιστημονική άποψη, δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά και υπό την κρίση επιστημόνων (peer review) που λέει ότι το δάσος δεν προάγει την βιοποικιλότητα, την μειώνει, και ότι αυτό είναι εντεινόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έχουμε μείωση, και μάλιστα δραστική των καλλιεργειών σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, καθώς και εγκατάλειψη των αντιδιαβρωτικών αναβαθμίδων. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Αλλά δώσαμε στο δάσος μια μυστικιστική διάσταση και το προσκυνάμε διότι έτσι βολεύονται οι οικολιγδιάριδες.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

"The Wall Street Journal is relaying a report that a unit of German insurer Munich Re hired about 20 prostitutes for a 2007 party in Budapest as a reward for some of its top salesmen."

Τελικά η γερμανική ερμηνεία του business efficiency δεν περιορίζεται μόνο στα λαδώματα.

Δεν ήξερα που αλλού να αναρτήσω το παραπάνω, Αρχαιοπτέρυξ μπορείς να το μετακινήσεις ή να το σβήσεις.

nikos είπε...

η απαξίωση δασών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο

Ανώνυμος είπε...

Κάθε χρόνο, εξαγγελίες για δράσεις ακούμε, προγράμματα συντάσσονται στα κεντρικά δημοσιοϋπαλληλικά γραφεία, οι γενικοί γραμματείς και τα υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών τα επιδεικνύουν όλο χαρά στους προϊσταμένους τους (πολιτικούς υπεύθυνους) οι οποίοι επειδή όντως θέλουν να γίνει κάτι, τα ανακοινώνουν ως επίσημες αποφάσεις.
Αυτές, στη συνέχεια, ως ειδήσεις βγαίνουν με μεγάλους τίτλους στις εφημερίδες, απαγγέλλονται σε οικολογικές εκπομπές, αναπαράγονται αυθημερόν στο ίντερνετ και μετά…
Το κακό είναι ότι … συνήθως, μόλις περάσουν λίγες ημέρες από τις εξαγγελίες, αρχίζουν τα δύσκολα. Όλοι μαζί και ο κάθε ένας μόνος του, διαπιστώνει ότι το προαναφερόμενο – πολυδιαφημιζόμενο - πρόγραμμα που τόσες εργατώρες έχουν δαπανηθεί για την «επεξεργασία» του, στην πράξη καθίσταται μη εφαρμόσιμο, επειδή, από αβλεψία ή προχειρότητα «οι συντάκτες του» δεν είχαν εκτιμήσει σωστά κάποια πράγματα. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα και από τα προηγούμενα χρόνια, όμως κάνει αυτοκριτική; Παρόμοια προγράμματα έχουν και στο παρελθόν εξαγγελθεί, όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Και αυτό γιατί, άλλοτε οι συντάκτες των προγραμμάτων δεν είχαν υπολογίσει ότι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις (λόγω νομικών, διοικητικών κενών ή δικονομικών αδιεξόδων), άλλοτε εκ των υστέρων διαπίστωναν ότι κάποια προγράμματα δεν μπορούν να τρέξουν σωστά όπως ορίζουν οι πολυδαίδαλες διαδικασίες που απαιτούνται για να είναι κάτι σύννομο κλπ.
Για αυτό το μπλεγμένο διοικητικό – νομικό σύστημα του κάθε υπουργείου, του κάθε επαγγελματικού κλάδου κάποιοι, ενώ έχουν συμβάλλει και αυτοί - κατά την παραμονή τους σε πόστα κλειδιά στο μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης (με την έκδοση διφορούμενων εγκυκλίων, με αυθαίρετες ερμηνείες νόμων, με διατάξεις διοικητικές που έμπαιναν σφήνα σε κάτι άλλο με αποτέλεσμα όλα μαζί να αυτοαναιρούνται) συνεχίζουν την ίδια πορεία.
Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καταπίνει πολλά από τα διαχειριστικά λάθη που γίνονται. Η πεπατημένη είναι ότι οι υπάλληλοι ξέρουν που τους έχουν δώσει ως οδηγίες οι ανώτεροί τους και ότι στην πράξη κάνουν κάτι με τον Χ ή Ψ τρόπο γιατί έτσι «πρέπει να γίνει».
171,5 εκατομμύρια Ευρώ ανακοινώθηκε ότι θα δαπανηθούν φέτος για την προστασία των δασών. Για την οικονομική περίοδο που διανύουμε ως χώρα, είναι πάρα πολλά αυτά τα ευρώ.
Μακάρι να φτάσουν εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει και να μετά να μπορέσουν (άλλοι, ουδέτεροι και όχι αυτοί που τα υλοποίησαν!) να ελέγξουν αν ξοδεύτηκαν για αυτό που προορίζονταν.
Δεν ξέρω αν πράγματι υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Δεν ξέρω αν - και αυτό το νούμερο εκατομμυρίων - είναι πραγματικό κεφάλαιο, και όχι ένα ακόμα κομμάτι από την «εικονική πραγματικότητα» την οποία βιώνουμε τελευταία.
Απλά νομίζω πως «όταν ακούς για πολλά κεράσια, καλό είναι να κρατάς μικρό καλάθι».
Πέρυσι, από το ΥΠΕΚΑ είχε εξαγγελθεί δαπάνη 45 εκατομμυρίων ευρώ για αναδασώσεις. Έκτοτε, δεν έγινε γνωστό αν έγιναν (οι αναδασώσεις), από ποιους και τελικά τι αναδασώθηκε και πού.
Και ας μην ξεχνάμε ότι παράλληλα, και φέτος, επανήλθε στην επικαιρότητα κάτι που εκκρεμεί για 3ο συνεχόμενο έτος! Η έρευνα για την επί χρόνια κακοδιαχείριση του ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΩΝ.
Ή δεν προλαβαίνουν να την ολοκληρώσουν ή απλά κάποιοι αποφεύγουν να ανοίξουν αυτό τον φάκελο, ίσως επειδή σε αυτόν υπάρχουν και «χαμένοι» κωδικοί πληρωμών.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε. Ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί στη γειτονιά του, στη συνοικία του, στα κοντινά του δάση. Η προστασία του καθένα τελικά είναι και δική του ευθύνη και καλό είναι να μην την αφήνει στην καλή πρόθεση των άλλων.
Για τα μεγάλα έργα, παρότι όλοι μας λίγο – πολύ κάτι σκεφτόμαστε, τι να πούμε; Έτσι και αλλιώς θα τα μεγάλα έργα αναλαμβάνουν να τα υλοποιήσουν οι μεγάλοι εργολάβοι.