Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά στο Αεροδρόμιο για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης


Θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Γερμανικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού.   Εκεί που κάποτε είχε αρβανίτικα αμπέλια (είμαι αρβανίτης).

Ας πούμε ότι το κόστος της επένδυσης είναι 1.000.  Ο Επενδυτής "επενδύει" 1.000, και αγοράζει τα φ/β. Τα 1.000 τα πήρε ο κατασκευαστής των φ/β.

Ο Επενδυτής, περιμένει να πάρει απόδοση στα λεφτά του.  Πόσο %;  3%;  4%;  Το βιβλίο μου λέει ότι πρέπει να πάρει risk-free rate συν market premium.  Risk-free rate στην Ελλάδα; Ή στην Γερμανία;  Το βιβλίο λέει ότι πρέπει να είναι το Ελληνικό.  Ακόμα και εάν ο κύριος του έργου (ο Επενδυτής) είναι Γερμανός. 5%; 10%;  20%;  Η κατάσταση είναι ανώμαλη, αλλά θα σας έλεγα μεταξύ 10 και 20%.  Και πόσο είναι το risk premium;  8 μονάδες;  10 μονάδες;  Απόδοση μεταξύ 20% και 30%;  Ακούγεται πολύ;  Το 1990-1993, τόσο θα ήταν και λίαν επιεικώς.

Βέβαια, αυτή είναι η αγγλοσαξωνική, καζινοκαπιταλιστική προσέγγιση του Capital Asseτ Pricing Model,  που όπως εμπεδώνω από τον καιρό που έγραψα τις επενδύσεις για εκλεκτούς, δεν ισχύει στην Ευρώπη, ή στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο.  Ωστόσο με αυτό θα πορευτώ.  20-30% στα 1.000 είναι μπακαλίστικα κάτι παραπάνω από 200 με 300 τον χρόνο (δεν έχω το μηχανάκι μου για να κάνω amortize και το αρχικό χιλιάρικο, αλλά δεν πειράζει.

ΠΟΙΟΣ πληρώνει τα 200-300 τον χρόνο;  ΕΣΕΙΣ και ΕΓΩ, υποχρεωτικά, μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ.  Για ηλεκτρικό ρεύμα 4-5 ωρών την ημέρα και ετήσια διαθεσιμότητα περί το 22-25%, και κόστος ανά κιλοβατώρα 10πλάσιο από το συμβατικό.  Εάν είστε βιομήχανος, χαίρετε.  Εάν είστε καταναλωτής, αντίο. Θα το εξάγουμε στην Τουρκία ή την Βουλγαρία;  Χαχαχαχάαααα. Στην Γερμανία;  Ευχαρίιιιστως, με δικό τους καλώδιο.

Το αποτέλεσμα είναι μία πρόσφατη αφαίμαξη από άπορους, για κάτι που δεν θέλουν, δεν χρειάζονται, και είναι πανάκριβο σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελεύθεροι άνθρωποι. Και είναι, και θα είναι, υποχρεωτικό. Και δεν κοκκινίζει από ντροπή ο "Έλληνας" που τα ανακοινώνει

Άααα... Ξέχασα, θα μειώσει (ή θα αυξήσει) την θερμοκρασία του Πλανήτη.  Περιμένω τον Δεκέμβριο, που θα κάνει κρύο και ο κόσμος δεν θα έχει θέρμανση, να σας λέω "βάλτε φωτοβολταϊκά για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης!"

ΑΝ ΗΜΟΥΝ Η ΡΑΕ, θα ρωτούσα τι αντίκτυπο θα έχει στην τιμή του ρεύματος, και θα τους άφηνα να χρεώνουν 90-95ευρώ την μεγαβατώρα, max.  Αλλά δεν είμαι η ΡΑΕ, και οι τύποι που έχουμε μόνο "Ρ"ΑΕ δεν είναι. Τα 1.000 τα πήρε ο Γερμανός. Τα καπέλα, και τα 1.000, τα πληρώνουμε εμείς. Υποχρεωτικά.

9 σχόλια:

spiral architect είπε...

... ΑΝ ΗΜΟΥΝ Η ΡΑΕ, θα ρωτούσα τι αντίκτυπο θα έχει στην τιμή του ρεύματος, και θα τους άφηνα να χρεώνουν 90-95ευρώ την μεγαβατώρα, max. ...

Οι αφελείς ερωτήσεις δεν απαντώνται!

Küsse aus der Hölle!
Sieg Heil ... suckers!

spiral architect είπε...

... επίσης το Φ/Β ισχύος 8MW στο αεροδρόμιο Hochtief έγινε!
Εγκαινιάστηκε χθες 28-09-2011:

http://tinyurl.com/5rp4hxp
(oι σχολιαστές ... στην κοσμάρα τους)

Φυσικά τo τελευταίο δεν είναι κατηγόρια, αντίθετα στη θέση τους βάζω όλο τον κόσμο, που αντίστοιχα δεν καταλαβαίνει τους μηχανισμούς γένεσης χρήματος και χρέους.

Sieg Heil, suckers ... once again!

Ανώνυμος είπε...

Το αεροδρόμιο θα πουλά την ηλιακή ενέργεια που παράγει για τα επόμενα 20 χρόνια στο ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που θα βελτιώσει κατά 3% τα ετήσια έσοδα του


3% πάνω τα έσοδα , ο ΤΖΙΡΟΣ! του αεροδρομίου. Πληρωμένο από το υστέρημα του μισθωτού ή του συνταξιούχου στον λογαριασμό της ΔΕΗ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

Επιδοτούμενο αεροδρόμιο

Ανώνυμος είπε...

Κρατος της λεηλασιας και της διαφθορας της οικογενειας ΓΑΠ και ΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Με το που διαβασα την ειδηση στην εφημεριδα, λυπηθηκα τα τοσα στρεμματα που πανε χαμενα για την δηθεν οικολογικη συνειδηση των εξουσιαστων. Πόσα πηραν μιζα για τα φωτοβολταϊκα και ποσα χρεωσαν τον κοσμακη για πολλοστη φορα;
Και δεν ειναι μονο αυτο. Θελουν να επιβαλουν τα φωτοβολταϊκα τα οποια ειναι πανακριβα, για να αρμεξουν και αλλο την αγελαδα που πλεον ειναι ισχνη και αρρωστη.

Ανώνυμος είπε...

AIΣΧΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!!!

Τι είναι αυτά Αρχαίε;
Για κάνε μας λιανά τις 11. εκ. κιλοβατώρες
Για ποιες εκπομπές CO2 μιλάει; Των αεροπλάνων κατά την απογείωση και την προσγείωση;

Τι ναι τούτοι ρεεεεεε!!!!

Mας έχουν για τελείως ηλίθιους ρεεεε!!! "Εκτίμησε" το "Ελ. Βενιζέλος", δηλαδή η Χοχτιφ!!!

Οι φωτοβολταϊκές γεννήτριες του αεροδρομίου θα παραγάγουν ετησίως ηλεκτρική ενέργεια 11 εκ. κιλοβατώρων, που αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας «Ελ. Βενιζέλος», ενώ εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους ανά έτος, με ορίζοντα 25 ετών και άνω.
Σύμφωνα με το «Ελ. Βενιζέλος», για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2, θα χρειάζονταν 1, 5 εκατ. δέντρα!

George Mantjoros είπε...

Κατα τα λοιπα ,χθες ολοι βλεπανε τον Ολυμπιακο.

Sieg Heil,

Ανώνυμος είπε...

Το αεροδρόμιο είναι 8 Μw. Ο Μυτιληναίος, που πληρώνεται τα ίδια, είναι 334 Mw!!
150 εκ. το χρόνο δώρο από τις τσέπες μας!
Εντάξει οι Γερμανοί, οι δικοί μας? Θα ασχοληθεί κανείς με τη τεράστια αυτή απάτη?

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που ξέρουμε το Αττικό τοπίο ξέρουμε ότι το αεροδρόμιο και τα πέριξ αυτου μέρη είναι στην μέση του διαδρόμου αποδημίας των πουλιών. Σε ότι απέμεινε από τα έργα του αεροδρομίου συνέχιζαν να πηγαίνουν πουλιά, ενίοτε και σπάνια όπως χαλκόκοτες για παράδειγμα..

Που είναι οι οικολόγοι να διαμαρτυρηθούν για την εξαφάνιση, κάτω από στρέμματα ΦΒ του βιότοπου;

Πουθενά! Αυτοί καταρτίζουν "μελέτες".

Kaymakchalan