Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος της και να βγει από την Ευρωζώνη"


(Αν η τωρινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα σχετικά βήματα, θα πρέπει να αφήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν).

Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.

Τα αιτήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς». Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά. Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για την Ελλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Με δεδομένες τις μελλοντικές προοπτικές της σημερινής πορείας, οι Έλληνες θα έπρεπε να θέλουν αυτή την ευκαιρία. Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αναπτύξει η Ελληνική κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα στάσης πληρωμών προς όφελος των ανθρώπων που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Η προετοιμασία για στάση πληρωμών χρειάζεται μεγάλο αριθμό ομάδων από ειδικούς που θα υπερασπιστεί σθεναρά τα Ελληνικά συμφέροντα. Για χρέη που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Για τα άλλα, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες και χρονοβόρες.


Εφ’ όσον μία από της συνέπειες θα είναι και η τεχνική χρεωκοπία των Ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει επίσης να περισωθούν. Για την διάσωση των τραπεζών και των ταμείων, η χώρα θα χρειαστεί το δικό της νόμισμα. Εξ ου και η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη έχει θεωρηθεί ταμπού, ειδικά στην Ελλάδα. Όποτε πειραχθεί το ταμπού, η συζήτηση κυριεύεται από προπαγάνδα και τακτικές εκφοβισμού, συχνά από υπαλλήλους τραπεζών που θα βρεθούν ζημιωμένοι σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ας δούμε όμως μερικά από τα σχετικά θέματα:

Πρώτον, έχει γίνει προφανές στις χώρες της Ευρωζώνης ότι έχουν δύο εναλλακτικές: την πολιτική ενοποίηση ή την διάσπαση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολιτικά ή οικονομικά μη βιώσιμο. Αφού δεν υπάρχει όρεξη για πολιτική ενοποίηση, η έξοδος είναι αναμενόμενη για αργότερα ούτως ή άλλως, όταν θα είναι πιο δυσμενής για την Ελλάδα.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ανάμεσα σε οικονομολόγους ότι ο ευκολότερος μηχανισμός για να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα μία χώρα είναι για διολίσθηση του νομίσματός της. Επομένως, για την Ελλάδα, το δικό της νόμισμα είναι ο ευκολότερος δρόμος για ανάκτηση διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τα αυτοκίνητα και τα iPhones θα γίνουν πιο ακριβά, αλλά το φαγητό μπορεί πράγματι να φτηνύνει , και η απασχόληση να αυξηθεί σε διάστημα λίγων μηνών από την νέα δραχμή. Σε αντίθεση, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα με τις οδηγίες της Τρόϊκα είναι ανεργία και στέρηση.

Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον. Οι πρόσφατες εμπειρίες το επιβεβαιώνουν αυτό. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει προτεκτοράτο της Βόρειας Ευρώπης του 19ου αιώνα, που εξάγει τους νέους του και εγκαταλείπει τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους.

Το βασικό πρόβλημα με την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι η μεταβατική περίοδος. Θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στο κεφάλαιο. Θα υπάρξει επιμερισμός συναλλάγματος για εισαγωγή πετρελαίου και άλλων βασικών αγαθών. Πώς θα συναλλάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος με την ΕΚΤ; Πώς θα μετατραπούν τα χρέη από ευρώ σε δραχμές;

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει παρά πολλή δουλειά για την προετοιμασία στάσης πληρωμών και εξόδου από την Ευρωζώνη, και πολλή από αυτή πρέπει να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά, πρέπει να γίνει – ακόμη και εάν κάποιος διαφωνεί με την έξοδο από την Ευρωζώνη. Και ο λόγος είναι ότι οι προετοιμασίες αυτές θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με την Τρόϊκα. Αντί να γελάνε με κούφιες απειλές επαναδιαπραγμάτευσης όπως έχει συμβεί δύο φορές με τον σημερινό Υπουργό Οικονομίας, η Τρόϊκα θα έβλεπε ότι η Κυβέρνηση το εννοεί.

Εάν η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει αυτά τα μέτρα που θα προστάτευαν την χώρα και τον λαό της, θα έπρεπε να παραιτηθεί -- με ή χωρίς εκλογές -- σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αυτή την θέληση.

Άσχετα με το εάν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί κάποιος με αυτή την άποψη (ομολογώ ότι συμφωνώ, και ότι δεν τον ξέρω τον συγγραφέα του), ενδιαφέρον έχουν τα πολλά σχόλια στο link. Με εξαίρεση κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα, και μονολόγους στα blogs, δεν έχω δει "διάλογο" για το θέμα.  Η λήψη αποφάσεων σε περιβάλλον αβεβαιότητας και ελλιπούς πληροφόρησης, με αντικρουόμενα συμφέροντα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι κινούντες τα νήματα το αναλύουν. Οι υπόλοιποι το βλέπουμε ενστικτωδώς. Η Δημοκρατία (ή το Delphi approach) λέει ότι η πλειοψηφία των ενστίκτων είναι συνήθως σωστή.  Φοβάμαι ότι το μόνο που κάνουν οι πολιτικοί μας είναι αυτό που τους λένε οι κινούντες τα νήματα.

15 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

μου έχει πει φίλος, ότι προτιμάει τα σχόλιά μου από τα άρθρα μου, Αυτό το άφησα σαν σχόλιο στην Ζάχαρη, και το μετέφερεα εδώ:

Είναι ταμπού επειδή δύσκολα κάνεις εγχείρηση στον εαυτό σου (εκτός εάν είσαι σντεταγμένο κράτος).

Προσωπικά δεν αμφιβάλω ότι εάν ρωτούσαμε 100 μη διαπλεκόμενους ντόπιους εάν συμφωνούν θα είχαμε μόνο 20% "ναι" και για άσχετους μεταξύ τους λόγους, αν βάλεις και τους διαπλεκόμενους, τρέχα γύρευε.

Δηλαδή σκεφτομαι εάν, υποθετικά, το έκανε αυτό σήμερα είτε η Κυβέρνηση είτε η αντιπολίτευση, θα είχε τον κόσμο να το επεξεργαστεί; Πολύ χλωμό. Υπάρχουν ικανά άτομα, και στις δύο "παρατάξεις" και στην ΤτΕ, αλλά είτε οι ίδιοι είτε τα αφεντικά τους είναι απόλυτα διαπλεκόμενοι και όχι με την κακή έννοια μόνο του όρου. Είναι στις καρέκλες (ή υποψήφιες καρέκλες) επειδή ακριβώς είναι αυτό που λέμε καμιά φορά "ευρωλιγούρια". Πάνε σε εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, πιστεύουν στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Ωστόσο, λογικά, νομίζω ότι ο συγγραφέας έχει δίκιο. Κι αν πράγματι έχουν γελάσει με τον Μπέννυ, απορώ πως δεν έχει μαθευτεί. Από μια άποψη τον λυπάμαι τον Μπέννυ όπως περίπου λυπάσαι τον κλητήρα που σου παίρνει το σπίτι μετά από πλειστηριασμό. Αχαρος ρόλος

Ανώνυμος είπε...

http://www.marketwatch.com/story/stop-blaming-greece-2011-09-27?link=home_carousel

Σταματήστε να τα ρίχνετε όλα στην Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

http://www.socsci.uci.edu/~sskaperd/skaperdasCESifopublished.pdf

xrhxa είπε...

Kαλησπέρα

Το νόημα το είπες στην τελευταία γραμμή της ανάρτησης....δεν τους αφήνουν να το κάνουν αυτοί που του δίνουν εντολές...εκεί στην δική μου σελίδα που λέω "ας το πάρουμε απόφαση<' λέω ακριβώς αυτό..να πάρουμε απόφαση ότι αυτοί που εκλέγουμε δεν μας κυβαρνούν, ή τουλάχιστον δεν κυβερνούν με γνώμονα τα δικά μας συμφέροντα, αν αυτό το δέχεσαι καλύτερα...

Η συνειδητοποίηση ότι το κράοτς μας λειτουργεί για συμφέροντα άλλων , ίσως μας βάλει στην διαδικασία να σκεφτούμε με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να πάρουμε την μοίρα μας στα χέρια μας...ίσως και να το σκεφτούμε αυτό δεν είναι και σίγουρο...

Αλλά αν περιμένουμε από τον αΓΑΠούλη ή έστω από τον Αντώνη να κάνει τέτοια θαύματα , προς δικό μας όφελος , είμαστε μάλλον γελασμένοι...δεν ξέρω για τον Αντώνη, αλλά ο αΓΑΠούλης εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία , και αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που πια δεν το έχει καταλάβει...

Έλλεγα πριν δύο χρόνια , όταν έβλεπα που πάει το πράγμα: αν υπήρχε κυβέρνηση που δουλεύει για μας, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει , εφ' όσον συνειδητοποίησε ξαφνικά την οικονομική κατάσταση , θα ήταν να μας βγάλει από το Ευρώ και να κόψει δραχμές, κάνοντας στάση πληρομών, και να αρχίσει να βάζει βάσεις υγιούς ποικονομίας ... αλλά βλέπεις ότι δεν είναι κοινά τα συμφέροντα αυτών πυ κυβερνάνε με τα δικά μας, του κοσμάκη γενικά...οι επιτελείς της αποικίας συνήθως είναι τσιράκια της μητρόπολης και δεν δίνουν δεκάρα πέρα από την τσέπη τους και τις εντολές που δέχονται για παραπέρα, και για τους "αυτόχθονες"


χρηχα

archaeopteryx είπε...

μπορεί να ακούγεται "ψιλά γράμματα" αλλά φταίει σε όχι αδήμαντο ποσοστό το πολίτευμα. Η "προεδρευομένη" Δημοκρατία που έχουμε τελικά συγκεντρώνει ΟΛΕΣ τις εξουσίες σε ένα άτομο, που συνήθως αρέσει στα ΜΜΕ.

Πρώτο: Να μην έχουν άδειες ΜΜΕ οι εργολάβοι
Δεύτερο: Ο Πρόεδρος να έχει αρμοδιότητες και να εκλέγεται (όχι να είναι προϊόν κοινοβουλευτικού συμβιβασμού.
Τρίτο: Οι Βουλευτές να έχουν πραγματική νομοθετκή δύναμη και να μην είναι απλά σφραγίδα νομιμοποίησης της καθε μακακίας.

Αυτό δίνει διαχωρισμό εξουσιών και έλεγχο. Το http://hassapis-peter.blogspot.com/ έχει αφιρώσει αρκετή φαιά ουσία στο θέμα.

Απλοϊκά, το Γαλλικό μοντέλλο (ή εάν είσαι πολύ φιλόδοξος το ...Αμερικανικό)ή το Κυπριακό.

Ανώνυμος είπε...

τουλάχιστον γίνεται διάλογος

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς ικανούς λειτουργούς στην διοίκηση είναι αδύνατη η όποια ελληνική πρωτοβουλία, σε αυτό ή σε άλλα θέματα.

Ομώς, ο μέσος πολιτικός δεν έχει την μόρφωση να καταλάβει τα πράγματα και τα φέρνει στα μέτρα του, και επιμένει ότι όλα είναι θέμα πολιτικής. Δεν είναι.

Ακουστε πως μιλά πχ ο Γιακουμάτος, ή ο Τζουμάκας, για να κατανοήσετε γιατί η έξοδος από την κρίση, τη όποια κρίση, είναι θέμα τύχης και όχι σχεδιασμού.

Ανώνυμος είπε...

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/8790524/Recession-pre-baked-as-Eurozone-dithers.html

At the IMF last week, eurozone leaders persisted with the charade that Greece will not be allowed to default any further than already agreed, at least in their public pronouncements. Astonishingly, IMF officials said they hadn't even modelled for such an outcome as it was hypothetical. No one believes this pretence, including, one suspects, the officials themselves. Every other line eurozone policymakers have attempted to draw in the sand has been breached; it is only weeks before this one will be too. Greece has been allowed to borrow far more than it can ever repay. In such circumstances, creditors will always take a hair cut.

xrhxa είπε...

Aν δεν σου κάνει κόπο , ρίξε μια ματιά σε μια ανάρτηση , που είχα κάνει παλιότερα με θέμα : "Ελληνική δημοκρατία-(λέμε τώρα)"...αυτά ακριβώς λέω...το πολίτευμα αξυπηρετεί την διαιώνιση της υποδούλωσής μας, και είναι επίτηδες φτιαγμένο έτσι...η "δημοκρατία " του ενός...


http://xrhxa.wordpress.com/2011/06/04/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1/


χρηχα

Ανώνυμος είπε...

αρχαιπτεριξ,
ασχετο με το θεμα, αλλα ψαξε ψαξε
με κατι που ειδα σημερα,Walther Funk, 1940, επεσα πανω σε αυτα τα λινκσ.
καπου τα ειχα διαβασει αλλα ειπα να τα ψαξω λιγο......για γερμανους ο λογος και ΕΕ απο το 1940...μαλλον
κατι θα βρεις για απε απο τοτε!!!
η δουλεια ελευθερωνει!ανανεωσιμη δεν ειναι?
http://www4.dr-rath-foundation.org/brussels_eu/who_is_who/architects.html
http://www4.dr-rath-foundation.org/brussels_eu/roots/index.html ειδικα αυτο εχει λογουσ μπουμπουκια!
http://www.profit-over-life.org/books/books.php?book=38&pageID=58&expand=no
http://www.profit-over-life.org/about/index.html
http://www.profit-over-life.org/about/drhf.html
http://www.profit-over-life.org/guide/content.html


μακαπι να μπορουσεσ να το αναδειξεις καπωσ σε κανα στο ποστ

nikos είπε...

για να δούμε ..ποιο είναι... το εύλογο πωλήσεις του ΑΗΣ Αμύνταιου ...τα χωράφια πουλιούνται στους κινεζους 30 Ευρώ το στρέμμα... Αίσχος

porta porta είπε...

Για τα επομενα 3 χρονια !!! χρειαζομαστε 200δισ Ευρω δε Δανεια- ξενα Λεφτα. ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.

Ποσα ειπαν τον Ιουλιο? 109 !! ????

Τι αλλο συζητουν? 50% κουρεμα? χαχαχα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ??? χαχαχαα

ξερετε τι θα κανουν οι μετοχες των Ευρωπαικων Τραπεζων ( ειδικα Γαλλικων και Ελληνικων ) εαν το προχωρησουν??

θα φανε τη ΦΑΠΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ !! δεν εχω ακουσει τη ΓΑΛΛΙΑ και την αποψη της για το κουρεμα !! ουτε την ΕΚΤ !! ΕΣΕΙΣ ??

Το ΠΙΣΤΟΛΙ το ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.. οχι βεβαια το Μπεννυ και το ΓΑΠ.. ουτε ο Αντωνης… ΕΜΕΙΣ…

Απλα σκεφτειτε… οτι εισαστε Σαρκοζι και Τρισε, ο καθενας για τους λογους του.. και οι Τραπεζες ΤΟΥΣ να τρωνε ΞΥΛΟ.. βρωμοξυλο..
- απο Μπεννυ και PSI
- απο Μπεννυ και Διμερη Ταρανδων – Εγγυησεις ( που αυτες δεν παιρνουν !!! )
- απο κουρεματα σε ομολογα !
- απο Goldman Sachs
- απο Αγορες και Οικους Αξιολογησης που γνωριζουν επακριβως την καθε χρεωπιστωση σε καθε λογαριασμο !
- CDS… και CDO’s
- απο κρυμμενα Χρεη Κρατων που σημερα ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ…
- απο κρυμμενα ΤΟΞΙΚΑ – 25 τρισ σε Ευρωπη
κλπ κλπ

να εισαi Ομπαμα…. χαχαχζαχα και να θελεις Ευρωπαικο TARP..!

να εισαι Λανγκαρντ και να θελεις 3 τρισ ευρω ανακεφαλαιοποιησεις σε Ευρωπαικες Τραπεζες και να εχεις 440 στο EFSF και 700 στο ESM… !

… ” ο φιλος σου ειμαι ο Πανουριας… και το δεξι σου χερι…οπως στα λεω να τους τα γραψεις… Καραισκακης σεβνταλης ! ”

ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΕΜΕΝΑ….. για 2-3 μερες μεσα στον Σεπτεμβρη, μεσα στη βδομαδα δλδ…
απο Δευτερα θα εχει αλλα κολπα….

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Α! Αρχαίε,
...και σχετικά με τό σχόλιο πού σού έστειλαρίξε μια ματιά σε αυτό τό λινκ:
http://money.cnn.com/2011/09/27/news/economy/minimum_wage_jobs/index.htm?source=yahoo_hosted

Σήμερα(28/9) τό είδα..είδες πού άρχισαν να τό βγάζουν πρός τά έξω τά mainstream media εκεί δειλά-δειλά;
πού θα πάει,λές να γίνουμε και εμείς mainstream ,πού λένε...χε!χε!χε!

ό παγωτατζής

porta porta είπε...

@παγωτατζης.

ο καλυτερος δεικτης ειναι αυτος των πολυεθνικων καταναλωτικων ( κατα βασην) προιοντων...
οταν βλεπεις 'γυρισμα" σε προιοντα φθηνης ταμπελας απο PnG, JnJ klp.....

O καλυτερος και ασφαλεστερος δεικτης..

φθηνα αυτοκινητα..1000ρια κλπ.

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

ΠΠ μου,
δεν θά διαφωνήσω ώς πρός τον χρηστικό ρεαλισμό ενός δείκτη ,αν και δεν είναι δείκτης αυτός πού λές αλλά ...γκάλλοπ, αλλά ή έννοια τού άν είσαι καλά ή έχεις πάρει την κάτω βόλτα-σαν σύνολο- και πού θα καταλήξεις(σημαντικότερο)-σαν ατομική μονάδα μέρους τού συνόλου-κυρίως εκφράζεται από τό τί χρωστάς,και τί και πώς αμείβεσαι.
Λοιπόν, Δημόσιο ΑΛΛΑ και Ιδιωτικο χρέος,είναι τό σημαίνον
και επ΄αυτών υπάρχουν αρκετοί δείκτες αλλά και ρεαλιστικές απλές προσεγγίσεις και εφαρμογές,παρόμοιες με τό δικό σου παράδειγμα...
Τώρα στην Ελλάδα(αλλά και αλλού) πού έχει παραοικονομία ψωνίζεις no brand name,αλλά γεμίζεις και τα νυχτερινά μαγαζιά και τίς ταβέρνες.
Μυστήριο όν ό ..Ελληνας ε!;;

φιλικά
ό παγωτατζής