Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πώς σας κοροϊδεύουν με αιολικά λογοπαίγνια


https://www.theguardian.com/business/2019/oct/14/renewable-electricity-overtakes-fossil-fuels-in-uk-for-first-time

Ο κλάδος των ΑΠΕ βασίζεται αποκλειστικά σε παραμύθια.  Το ότι ο Guardian είναι σε κάποια σχετική διατεταγμένη υπηρεσία είναι μάλλον παλιά είδηση.  Πριν λίγα χρόνια, σας παραμύθιαζε με τα πολλά αιολικά μεγαβάτ. Τώρα σας παραμυθιάζει με τις πολλές αιολικές μεγαβατώρες.

Η "είδηση" του Guardian είναι ότι το ρεύμα από ΑΠΕ (από Βρετανικά αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα) "ξεπέρασε τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά από το 1882".  Ή, για την ακρίβεια, οι εγχεόμενες μεγαβαρώρες από αυτές τις ΑΠΕ ήταν περισσότερες από τις εγχεόμενες μεγαβατώρες από συμβατικές μονάδες με ορυκτά καύσιμα.  Και ότι αυτό έγινε εφικτό με τα νέα υπεράκτια αιολικά.

Ο Guardian λέει ότι οι ΑΠΕ είναι τώρα το 39% των εγχεόμενων μεγαβατωρών, το φυσικό αέριο το 38%  και τα πυρηνικά κάτι λιγότερο από το 1/.5 ή 20%. Από τις ΑΠΕ, το 20% είναι αιολικά, το 12% βιομάζα και το 6%  φωτοβολταϊκά.

Ο Guardian διαφημίζει ότι με τους "Εργατικούς" θα πενταπλασιαζόταν τα υπεράκτια αιολικά που θα προσέθεταν 70.000 νέες θέσεις εργασίας, και που είναι φτηνά, στις £40 την μεγαβατώρα.

Τα παραμύθια του  Guardian είναι σαν τα παραμύθια της ΕΛΕΤΑΕΝ και να είστε σίγουροι ότι εκδοχές αυτού του άρθρου οσονούπω θα είναι στα Ελληνικά ΜΜΕ.  Οπότε, σε τυχαία σειρά αναφέρω:

1) Τα υπεράκτια αιολικά είναι πανάκριβα. Παρουσιάζονται "φθηνά" με παραδοχές ανέφικτων επιδόσεων, παραδοχές ότι θα αυξηθεί ο φόρος άνθρακα που "θα" τα κάνει βιώσιμα, και  με προσδοκίες ότι θα ...διπλασιασθεί, περαιτέρω, η χοντρική τιμή που θα εισπράττουν για το ρεύμα.

Οι £40 θα είναι ...80. Πώς, δεν ξέρω, αλλά περίπου όπως η εγγυημένη τιμή των €90 στην Ελλάδα θα απελευθερωθεί και ...ανταγωνιστικά θα γίνει πάλι €90, ή €120, ή ...€200.

Όσο και να μαγειρευτεί, το κόστος των υπεράκτιων αιολικών είναι τριπλάσιο από αυτό των χερσαιίων. Τα υπεράκτια έχουν μόνο δύο πλεονεκτήματα: 1) είναι στην θάλασσα και δεν τα έχεις στο κεφάλι σου και 2) στον Βόρειο Ατλαντικό είναι σχετικά πιο σταθερός ο αέρας.

2) Ο Guardian  παίζει με τις λέξεις. Οι εγχεόμενες μεγαβατώρες από ΑΠΕ, μπορεί να ξεπέρασαν αυτές από συμβατικές μονάδες, αλλά οι μόνες "ρυθμιζόμενες" ή "κατανεμόμενες", υπό τον έλεγχο του διαχειριστή του δικτύου είναι αυτές από βιομάζα. Οι άλλες είναι κουτουρού, μεταβλητές, στοχαστικές. Στηρίζονται, αναγκαστικά από μονάδες αερίου που λειτουργούν μεταβλητά, για την ισορροπία και ευστάθεια του δικτύου. Η μεταβλητή λειτουργία αυτών των μονάδων συνεπάγεται μειωμένη αποδοτικότητα και αυξημένη κατανάλωση. Πόσο αυξημένη; Σίγουρα μεγαλύτερη από το εάν οι μονάδες αερίου λειτουργούσαν σταθερά. Η σύγκριση δεν πρέπει να είναι με τις μεγαβατώρες από τις μονάδες αερίου, αλλά με την χρήση καυσίμων από αυτές τις μονάδες αερίου

Η πιο απλή κριτική στις αρλούμπες του Guardian είναι τι πληρώνουν οι Άγγλοι για Πρασινάδες...

"Όταν η Κυβέρνηση μοιράζει επιδοτήσεις πληρωμένες από καταναλωτές, σε τέτοια κλίμακα, λογικό είναι κάθε μέρα να υπάρχει και νέο ρεκόρ. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι επιδοτήσεις έχουν δημιουργήσει μια "αειφόρα" βιομηχανία καθαρής ενέργειας, ή, το πιθανότερο, μια ομάδα κρατικοδίαιτων που θα μαραθούν με το που θα αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.  Ο χρόνος θα δείξει και για τους ταλαίπωρους καταναλωτές η αλήθεια πρέπει να έρθει σύντομα".







Η Αγγλία έχει όλο και ακριβότερο ρεύμα:




ΥΓ. Με τόσο αέριο και τόσα αιολικά στην Ελλάδα, ο λόγος που έχουμε ακόμα φθηνό ρεύμα είναι μάλλον επειδή το 20-25% του ρεύματός μας είναι από την Βουλγαρία και άλλους Βόρειους γείτονες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: