Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Η Πολωνία (και όχι μόνο) αψηφά τις Βρυξέλλες. Θα εξακολουθήσει να ηλεκτροδοτείται με κάρβουνο. Προέχουν η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομία


https://www.ft.com/content/4578b326-e38f-11e9-9743-db5a370481bc
https://www.euractiv.com/section/climate-strategy-2050/news/poland-stokes-dispute-over-net-zero-emissions-price-and-meaning/
https://www.thegwpf.com/poland-defies-eu-by-vowing-to-stick-to-coal/

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία δεν υπέγραψαν τον Ιούνιο την δήθεν συμφωνία για "μηδενισμό των εκπομπών του CO2 μέχρι το 2050". Η Εσθονία δήλωσε πρόσφατα ότι θα προσκυνήσει, αλλά η Πολωνία επιμένει ότι ο στόχος είναι φαντασίωση.

Η Πολωνία έχει σαν προτεραιότητα την ενεργειακή της ασφάλεια και την μη εξάρτηση από Ρώσικο αέριο (ή, προσθέτω εγώ, από Γερμανογαλλικό καπέλωμα). Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ευθύνη του κάθε κράτους.  Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι θα βάλει πυρηνικά και δεν θα βάλει χερσαία αιολικά (λόγω αναποτελεσματικότητας και αντίδρασης του κόσμου).

Το κόστος για την Πολωνία θα είναι €900 δις.   Οι πολιτικοί που αποδέχονται τέτοια κόστη δεν ζούνε στην πραγματικότητα.

Ο Πολωνός συμβούλευσε τον Μακρόν, που πιέζει και απειλεί την Πολωνία με ...περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, "να ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων", που από επανάσταση κατά του φόρου στα καύσιμα έχει γίνει κίνημα κατά του "κατεστημένου".

Η Πολωνία δυσκολεύει την θέση της νέας Προέδρου της Κομισιόν που θέλει να έχει το "Κλίμα" για προτεραιότητα και να βάλει δασμούς άνθρακα στις εισαγωγές.  Αν δεν το καταλαβαίνετε, τα περί "Κλίματος" έχουν σχέση με την προστασία της Γερμανικής βιομηχανίας: Δασμούς στα Κινέζικα και επιβολή Γερμανικών εξαγωγών στα κορόϊδα.

Και η Αμερική παίζει με δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, αλλά το κάνει ...ευθέως και όχι με "Κλίματα".
΄
*    *    *    *    *    *    *

Στην Ελλάδα, "ενεργειακή ασφάλεια", δυστυχώς είναι οι αρπαχτές των χωματουργών και των μαφιόζων. Θα συμβούλευα το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝ να προκρίνουν αρπαχτές που παράγουν χρήσιμο ρεύμα και όχι άχρηστο ρεύμα. Ξέρω ότι δεν ιδρώνει το αυτί τους, αλλά έχω πει ποιες είναι οι επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: