Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οὗτος παρίστησι τοὺς ὀκνηρούς τε καὶ ἀμελεῖς καὶ τοὺς ἐν ματαιοπραγίαις διάγοντας κἀντεῦθεν ὑστερουμένους (ή, παρακαλώ, τα σύκα σύκα, και την σκάφη σκάφη)

http://www.iene.gr/page.asp?pid=2959&lng=1

Τον κύριο καθηγητή Κάπρο τον γνώρισα στην πολύ διασκεδαστική παρουσίαση της Αίγλης του Ζαππείου, τον Απρίλιο του 2011.   Η παρουσίαση του κυρίου Καθηγητή είναι εδώ, και εάν καταλάβει κάποιος τι πραγματικά εννοεί, ας το πει με απλά λόγια, γιατί εγώ δεν έχω την υπομονή (φαντάσου ο ΥΠΕΚΑ ή ο Πρωθυπουργός που έχουν κι άλλες δουλειές).  Στο Ζάππειο, τότε, οι περισσότεροι δεν είχαμε καταλάβει τι έλεγε, αλλά είχαμε καταλάβει πώς είχε ερμηνεύσει ο κύριος Περιστέρης αυτά τα ακαταλαβίστικα του κυρίου καθηγητή. Και είχαν γελάσει μέχρι και τα γκαρσόνια, από αυτό που άκουσαν, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ θα φτηνύνουν του ρεύμα, θα φέρουν πράσινες θέσεις εργασίας, και γενικά Πράσινη Βαλχάλα.

Έχουμε περίεργους καθηγητές. Ή μάλλον, μόνο οι περίεργοι καθηγητές επιπλέουν.  Ο καλός καθηγητής, παίρνει ένα πολύπλοκο θέμα και το κάνει απλό, ώστε να το καταλάβουν και να το μάθουν οι μαθητές του. Ο περίεργος καθηγητής παίρνει ένα απλό θέμα και το κάνει πολύπλοκο, ώστε να το εξηγεί επ' άπειρον, χωρίς φυσικά να βγάζει κανείς άκρη.  Ένα χαρακτηριστικό του είδους των περίεργων είναι ότι προσαρμόζει την αλήθεια στα γούστα του ακροατηρίου, εάν αυτό έχει "επίσημους" ή "λεφτάδες", και στα μαθητούδια πετάει λίγα ξεροκόμματα σύγχυσης,  αλλά κάπως αποφοιτούν και αυτά για να βγάλουν και αυτά το ψωμάκι τους με αυτά που δεν έμαθαν...

Ο κύριος καθηγητής ξαναχτύπησε στο άρθρο που εμφανίζεται στην παραπάνω ιστοσελίδα. Και αυτή την φορά προσπάθησα να τον καταλάβω πίσω από την γραφή που "επιπλέει".

Το πρώτο πράγμα που λέει είναι ότι πρέπει να τα βρουν οι ενεργειακοί βαρώνοι, αλλά προσθέτει ότι η ύπαρξη των βαρώνων είναι αποτέλεσμα των κρατικών παρεμβατισμών.  Ανάποδα τα λες μάστορα... Οι βαρώνοι λάδωσαν ή λάδωναν ή "πίεζαν" πολιτικούς για να γίνουν βαρώνοι, και επειδή έχει πολλούς πολιτικούς και 3-4 βαρώνους τα έκαναν μπάχαλο και πράγματι πρέπει να τα βρουν, γιατί αν ο καθένας πάρει από ένα σαλαμάκι της ΔΕΗ ή της μικρής ΔΕΗ, ή όπως μαγειρευτεί η κακομοίρα η ΔΕΗ, κανείς τους δεν θα είναι βιώσιμος, και, μεταξύ μας προφέσορ, μπορεί και να _έστηκαν αν είναι βιώσιμοι, αυτό που τους νοιάζει (τουλάχιστον μερικούς από αυτούς) είναι αν θα μπορέσουν να μεταπουλήσουν το σαλαμάκι τους στο ξένο που ο καθένας εκπροσωπεί. Πες μου ότι κάνω λάθος και ότι ...υποτιμώ τον πατριωτισμό τους...

Το δεύτερο πράγμα που λέει είναι ότι η ύφεση έχει ρίξει την ζήτηση και ότι οι τιμές αυξάνουν, αλλά πετάει και την πεπονόφλουδα ότι είμαστε φθηνότεροι από την Ευρωπαϊκή αγορά.  Αυτή η προτασούλα (ιδίως το τελευταίο κομμάτι περί "φθηνότεροι" και για την ύφεση και τα ντόπια χαρακτηριστικά της, σηκώνει πολλή συζήτηση, που δεν χωράει εδώ. Αλλά οι τιμές ανεβαίνουν επειδή (σε τυχαία σειρά) (α) τελειώνει ο εύκολος λιγνίτης, (β) βάλαμε ακριβό αέριο (τσιμουδιά για αυτό),  (γ) βάλαμε άχρηστες και ακριβές ΑΠΕ,  (δ) μπλοκάραμε τον λιθάνθρακα όταν υπήρχε ρευστότητα και χρηματοδοτήσεις, (ε) επί σειρά ετών -- τουλάχιστον από το 1985 -- η ΔΕΗ είναι έρμαιο των βαρώνων και των Πασόκων και έκανε ανοησίες αντί να φροντίζει τα του οίκου της (έτρωγε πχ τις αποσβέσεις σε Πασοκιές και σε δουλειές υπέρ βαρώνων, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα underinvested και undercapitalized και unprofitable τρια διακριτά πράγματα που θα τα εξηγήσω στο τέλος), (στ) μάθαμε ότι "τόσα μας λείπουν, τόσα χρεώνουμε", και δεν κοιτάμε γιατί μας λείπουν (ο κ. Αρθούρος ειδικεύεται σε αυτό, νομίζω).  Τώρα, για να είμαι δίκαιος με τον προφέσορα, το υπαινίσσεται λιγάκι αυτό, αλλά τόσο ευγενικά και διακριτικά, που αμφιβάλλω αν μπορεί να βγάλει άκρη ο πιο καλοπροαίρετος ΥΠΕΚΑ (και είμαι στην κατηγορία που θεωρούν τον σημερινό ΥΠΕΚΑ μάλλον καλοπροαίρετο) -- αλλά στην Ελλάδα ζω, και ξέρω ότι ο κάθε βαρώνος από μόνος του έχει περισσότερη πολιτική δύναμη από τον ΥΠΕΚΑ, ή και τον πρωθυπουργό (και το ξέρουν και οι ίδιοι). Άρα τι να πει και ο καθηγητής;  Άτιμη κοινωνία...

Το τρίτο πράγμα που λέει είναι "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, έπρεπε να είχαμε τον λιθάνθρακα". Δεν ξέρω πού ήταν και τι έλεγε το 2008 ο καθηγητής, εγώ (ο καταναλωτής) τραβούσα τα μαλλιά μου όταν μπλόκαρε (από αγνούς οικολόγους και κακούς συνδικαλιστές, χαχάαχααχα), αλλά ο βαρώνος είναι ελεύθερος και παριστάνει και τον μνηστήρα για το σαλαμάκι του...

Πουθενά δεν παραδέχεται ότι οι ΑΠΕ είναι πεταμένα λεφτά. Το 2011 βέβαια, φανταζόταν δικαιώματα άνθρακα στα 20, ενώ εγώ τα έβλεπα στο "μηδέν" -- μετά την Κοπεγχάγη και μετά την Φουκουσίμα, αλλά δεν έχω δικαιωθεί, ούτε όμως είναι στα 20, και η Γερμανία καίει κάρβουνο, η Πολωνία και η Τσεχία είπαν "άει σιχτίρ" στις πράσινες παπα_ιές, και εάν ήθελα και εγώ να επιπλέω, δεν θα τολμούσα ποτέ να πω "ρε πείτε στην Κομισιόν να πάει να _αμηθεί με 20 χρόνια αρλούμπες", αλλά εγώ είμαι μπλόγκερ, και όχι προφέσορας. Οι ΑΠΕ είναι πεταμένα λεφτά. Δεσμευμένο κεφάλαιο που εξυπηρετείται, αναγκαστικά, και που δεν αποδίδει:  Δεν υποκαθιστά μονάδες (ποτέ και πουθενά από το 1975 που τις ξέρω, πιο πριν δεν ζούσα) και δεν εξοικονομεί καύσιμο και εάν ή όπου φαινομενικά το εξοικονομεί, στην ουσία κάνει αντιοοικονομική την μονάδα εξοικονομώντας το,  με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιδότηση και αυτή. Να χέ_ω του αεριάδες και τις ΑΠΕ τους. Τρέλα. Κάπου το υπαινίσσεται αυτό ο Κάπρος, αλλά χρειάζεται αποκρυπτογράφηση για να το καταλάβει κανείς.

Το τελευταίο πράγμα που λέει είναι σάπιο και με κάνει να θυμώνω μαζί του:  Να εστιαστούμε στις διασυνδέσεις. Το τι ακριβώς υπαινίσσεται μόνο αυτός το ξέρει, εγώ καταλαβαίνω ότι θα απορρίπτουμε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ, θα εισάγουμε προβλέψιμο ρεύμα (αρνητικό arbitrage, sell low, buy high, το υφίσταται η Δανία, που ο άλλος Μεγάλος Στοχαστής είχε για μοντέλο). Δεν θα έχουμε ρεύμα, αυτό που θα έχουμε θα είναι ακριβό, και θα βολεύει του βαρώνους (άντε ένας από αυτούς να έχει λιγνίτη για να ζει και λίγη βιομηχανία).   Η απάντησή μου σε τέτοια, είναι να μην έχουμε καθηγητές ντόπιους, ούτως ή άλλως χάλια είναι σαν δάσκαλοι, πληρώνονται ένα σκασμό λεφτά, και θέλουν και σύνταξη, και ποιός χρειάζεται το ΕΜΠ, αφού έχουμε τις ΜΚΟ να μας τα λένε μασημένα και με εικόνες να τα καταλαβαίνουμε.

Κλείνω με το underinvested, undercapitalized, και unprofitable. Τρεις διακριτοί καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, ο τέταρτος είναι η ύφεση. Η κακομοίρα η ΔΕΗ δεν επένδυσε σε σύγχρονες μονάδες ή νέα ορυχεία (αν υπάρχουν) ή σε λιθάνθρακα, ή σε πραγματική ηλεκτροπαραγωγή όταν μπορούσε. Για αυτό είναι underinvested.  Είναι undercapitalized γιατί δεν έχει αποθεματικά, και ταμείο, και πιστοληπτική ικανότητα, και πού στην ευχή πήγαν οι αποσβέσεις;  Δεν έχει κεφάλαια για να κάνει αυτά που θα έπρεπε να κάνει και είναι σε κατ' εξοχήν αντικείμενο εντάσεως κεφαλαίου (που σιγά μην έχουν οι βαρώνοι, και αυτοί αυτό ψάχνουν, και είναι πιο δύσκολο από τα σαλαμάκια να χρηματοδοτηθούν από ότι το ενιαίο σαλάμι). Το ότι είναι unprofitable φταίω εγώ και η βιομηχανία που δεν πληρώνουμε περισσότερα. Και εγώ δεν πληρώνω γιατί δεν έχω και η βιομηχανία κλείνει και θα τελειώσει το παραμύθι, χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει ισχύς βάσης, και χωρίς ισχύ βάσης δεν υπάρχει φτηνό ρεύμα και οι παλιότεροι θα αναπολούν τις ενεργειακές μέρες της κακιάς Χούντας, αλλά και αυτό δεν είναι "πολιτικά ορθό" να το λέμε.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και βαρώνους, και θα θυμηθώ τον μύθο του Αισώπου για το μυρμήγκι και το τζιτζίκι... Για ψάξτε τον... Οὗτος παρίστησι τοὺς ὀκνηρούς τε καὶ ἀμελεῖς καὶ τοὺς ἐν ματαιοπραγίαις διάγοντας κἀντεῦθεν ὑστερουμένους. Θα μου πείτε, "μα τι φταίει ο Κάπρος";  Δεν φταίει, αλλά ή μιλάμε, αν έχουμε κάτι που μπορούμε να πούμε, ή δεν μιλάμε και περιμένουμε να πάρουμε σύνταξη.

19 σχόλια:

nikos είπε...

Τι Καπρος ..τι κόπρος

nikos είπε...

το βιογραφικό του όπως παρουσιαζεται στην Τράπεζα Ελλάδος
χιχχι

Καθηγητής Παντελής Κάπρος: Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, Μακροοικονομίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.

nikos είπε...

Βιογραφικά Σημειώματα
Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/klima/cv.aspx

nikos είπε...

ήρθε η ώρα να μας πει την άποψη του για τα ενεργειακά και ο ξεχασμένος Ρ.Μωυσής

nikos είπε...

σε λίγο περιμένουμε την απάντηση στην αίτηση μου


14.11.2013
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Πραγματοποιούμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας
Για το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε οιασδήποτε σχετικές Μελέτες που έχουν εκπονηθεί και παραλειφθεί, προκειμένου να διερευνήσουμε σε ποιο σχεδιασμό βασίζονται, οι πραγματοποιούμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και να αναζητήσουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποια είναι τα τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
Ποια είναι τα οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα στην περιοχή; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
Υπάρχει επικαιροποιημενο και από ποια και έγκριτη  μελετητική μεταλλευτική εταιρία, μελέτη του κοιτάσματος στην ευρύτερη περιοχή Δυτ.Μακεδονιας και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας; Να μας δοθεί η ανάλογη μελέτη.
Βάση ποιου masterplan πραγματοποιείται η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του ΛΚΜΔ, όταν παρατηρείται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μείωση του εξορισσομενου λιγνίτη τα τελευταία χρόνια; Να μας δοθεί το επικαιροποιημένο masterplan.
Στις επισυναπτόμενες μελέτες εκμετάλλευσης έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό σας η ύπαρξη τηλεθερμάνσεων της περιοχής και οι προβλεπόμενες επεκτάσεις; Να μας δοθούν οι ανάλογες μελέτες που ελήφθησαν υπόψη.
Ποια είναι η σχεδιαζόμενη παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους λιγνιτικούς Α.Η.Σ. της περιοχής Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας και πως επηρεάζεται ο προγραμματισμός και η εξέλιξη των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων που είναι σε λειτουργία; Να δοθεί η ανάλογη μελέτη.

Η Βουλευτής
`
Ευγενία Ουζουνίδου


εκεί είναι που θα σπάσουμε κοκκαλα

archaeopteryx είπε...

τον Μωυσή τον θεωρώ σοβαρό άνθρωπο

nikos είπε...

έτσι λένε στην πιάτσα είδες όμως εσύ καμιά δικιά του παρέμβαση,έκθεση ως τέως Πρόεδρος της Ε.Ε. Ενέργειας η οποία δεν υπαρχή(μόνο στα χαρτιά) μετά την παραίτηση του εδώ και χρόνια

archaeopteryx είπε...

Η σιωπή του τα λέει όλα. Είπαμε, οι φελοί επιπλέουν. Βέβαια δεν ξέρω και τα δικά του, περνάνε και τα χρόνια...

nikos είπε...

archaeopteryx- Πάντα ευγενικός !!!ΕΥΓΕ και καλημερα

nikos είπε...

Η κίνηση εναντιώνεται στην αύξηση του τέλους ΑΠΕ ,που συνεπάγεται αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Σε ανακοίνωση προς τον τύπο αναφέρει τα εξής:
Στα Παλαιά Ρούματα, ημέρα Κυριακή 27/10/2013, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνέλευση
με θέμα την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και άλλα τρέχοντα ζητήματα του Αποπηγαδιού, με συμμετοχή Χανιωτών, Σελινιωτών, Παλαιο-Ρουματιανών, κατοίκων από τις Βουκολιές και άλλων χωριών. Αποφασίσαμε να εναντιωθούμε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που εξαθλιώνει την ζωή και υποσκάπτει την αξιοπρέπεια μας. Προτείνουμε την συγκρότηση λαϊκών επιτροπών στα χωριά των επαρχιών μας και παντού, από τις οποίες θα προκύψει συντονιστικό, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των τοπικών κοινωνιών.
Στην συνέλευση αποφασίστηκε να καλέσουμε όσους αντιτίθενται στην άδικη και παράνομη απόφαση αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς ΔΕΗ), να συνυπογράψουν εν όψει προσφυγής στο ΣτΕ, επιδιώκοντας εν πρώτοις την ακύρωση της απόφασης ΡΑΕ 323/2013, που αφορά στην αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. για λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ που είναι ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω του ελλειμματικού ειδικού λογαριασμού ΛΑΓΗΕ χρηματοδοτούνται οι εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ (οι λεγόμενες ταρίφες ΑΠΕ)...................συνέχεια στο παρακάτω λινκ ...
https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/dtteslaiekessyneleusesstapalaiaroumata271013
http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDSHE/MiniaiaDeltiaEL/2013_09_Miniaio_Deltio_EL_APESITHYA.pdf

nikos είπε...

Σήμερα έλαβα από ΔΕΗ λογαριασμό διαμερισματος του γιου μου που μετανάστευσε λόγο ανεργίας άρα είναι άδειο
καταναλώσει 0
έναντι 22,29
διαφορές -0,47
Χρεώσεις Δήμου 36..
ΕΕΤΑ 66,98
σύνολο 127...
ΛΕΤΕ ΤΥΠΩΤΆ

nikos είπε...

το λέμε
Αίσχος της ΔΕΗς, Σαμαρά Ζερβού @"βιομηχανικης" ΜΑΦΙΑΣ!!!!!

Professor Moriarty είπε...

«Ἐπεὶ τότε ματαίως ἐμελώδεις, νυνὶ λοιπὸν ὁρχήσασθαι θέλησον».

Ο κος Κάπρος έχει εξαιρετικές σπουδές, αλλά είναι πολιτικός μηχανικός με 3 μάστερ σε πληροφορική και οικονομικά και phd σε οικονομικά μαθηματικά. Δεν έχει άμεση σχέση με την παραγωγή μεταφορά και διανομή ενέργειας, παρ όλα αυτά ένα από τα πεδία με τα οποία ασχολείται έχει σχέση με υλοποίηση συστημάτων ισχύος. Ασφαλώς δεν καταλαβαίνει πολλά από τις φυσικές διαδικασίες μετατροπής ενέργειας από μία μορφή σε άλλη και, ακολούθως, την μεταφορά και διανομή αυτής, ούτε γνωρίζει επισταμένως τα περί διαχείρισης και ευστάθειας δικτύων. Αλλά υποθέτω ότι οικονομικά καταλαβαίνει, άρα δεν έχει κανένα ελαφρυντικό άγνοιας σε αυτά που λέει. Και αυτά που λέει, τα οποία με ορθή οικονομική προσέγγιση του θέματος, φαίνονται εξ αρχής παράλογα, αν όχι παρανοϊκά, εξηγούνται από την προφανή του τοποθέτηση υπέρ των ΑΠΕ.

Ο κος Κάπρος με αυτά που λέει κατατάσσεται στους ακραίους υποστηρικτές της διείσδυσης των ΑΠΕ. Μιλώντας για “εξορθολογισμό της αγοράς” ενέργειας, εννοεί (οργουελιανά) την πλήρη διαστρέβλωση κάθε έννοιας αγοράς με έξωθεν επεμβάσεις. Γιατί πώς αλλιώς θα καταφέρεις να κάνεις ένα μη-ανταγωνιστικό προϊόν να καταλάβει ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράς;

Ο κος Κάπρος λέει απλούστατα το εξής: καταργείστε τελείως τις ΑΔΙ από τις λιγνιτικές μονάδες και δώστε τις εξ ολοκλήρου στις μονάδες Φ.Α. που λειτουργούν ως εφεδρείες των ΑΠΕ. Άρα κατά τον κο Κάπρο, τα αφεντικά θα πρέπει να γίνουν υπηρέτες γιατί αυτό εξυπηρετεί αυτό που ο κος Κάπρος και οι υπόλοιποι εισηγητές της μεγαλύτερης απάτης της μεταπολίτευσης θέλουν να επιβάλουν.

Professor Moriarty είπε...

Πάμε τώρα στην “διασύνδεση δικτύων” η οποία, λέει, θα αποκαταστήσει την έννοια της αγοράς. Δεν νομίζω ότι ο κος Κάπρος αγνοεί ότι δεν μπορείς να πουλήσεις στους Βούλγαρους ή στους Αλβανούς ένα ακριβό, μη ανταγωνιστικό προϊόν. Επομένως αυτό που εννοεί είναι κάτι πολύ πεζό: θα εισάγουμε φτηνή (“βρώμικη”) ενέργεια και λύσαμε το πρόβλημα. Το εκπληκτικό εδώ είναι ότι οι εισηγητές των ΑΠΕ, άλλοτε επικαλούνται την “αυτάρκεια” (και την “ενεργειακή δημοκρατία” - αριστεροί, Ρόζες, κλπ), και άλλοτε την “αγορά” και την “διασύνδεση” και την ενεργειακή... παρτούζα. Η άλλη όμως όψη του νομίσματος της “διασύνδεσης” του Κάπρου είναι ότι θα προβαίνουμε σε damping της πλεονάζουσας ισχύος ΑΠΕ στα γειτονικά δίκτυα προφανώς με τιμή χαμηλότερη του κόστους της. Ότι κάνει η Γερμανία και η Δανία. Αλλά ποιός μας λέει ότι οι άλλοι θα δέχονται το “δώρο”, διότι ο κος Κάπρος, ενδεχομένως διότι αγνοεί τι συμβαίνει με τα δίκτυα, δεν λαμβάνει υπόψη του ότι μπορεί να μας πούν “ευχαριστώ δεν θα πάρω άλλο”, όπως είπαν οι Πολωνοί στους Γερμανούς. Και τι θα τους πουν τότε οι κάπροι μας; Να “ενισχύσουν” το δίκτυό τους, ή να το κάνουν “έξυπνο”;

Πολύ φοβάμαι ότι η διείσδυση των ΑΠΕ με τις πολλαπλές ζημιές που θα επιφέρει θα ισοδυναμεί με κάτι σαν τις καταστροφές του Καλυδώνιου Κάπρου της ελληνικής μυθολογίας. Και έχω το άσχημο προαίσθημα ότι θα χρειαστεί ένα νέο επικό κυνήγι για την εξολόθρευσή του.

Προς το παρόν οι κάπροι τραγουδούν υπέρ της ματαιότητος και πλήθος αφελείς χορεύουν στον σκοπό τους αγνοώντας τον επικείμενο ενεργειακό χειμώνα.

Κάποτε θα ακούσουν το επιμύθιο:

«Ἐπεὶ τότε ματαίως ἐμελώδεις, νυνὶ λοιπὸν ὁρχήσασθαι θέλησον».

(Και δυστυχώς τότε θα χορεύουμε όλοι. Διότι δεν φροντίσαμε να τους χορέψουμε εγκαίρως στο ταψί).

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Μια ερώτηση και μόνον:
Έχουν ρυθμίσει ποτέ ένα ηλεκτρονόμο προστασίας μετασχηματιστή ισχύος όλοι αυτά τα στελέχια της ΡΑΕ;
Έναν, μόνο έναν και ανεξαρτήτως αν ο Μ/Σ είναι υψηλής προς μέση ή μέση προς χαμηλή τάση και ανεξαρτήτως της ισχύος αυτού!
Να υπολογίσουν τις τιμές υπερφόρτισης και βραχυκυκλώματος και μετά να τις βάλουν στον ηλεκτρονόμο!
Έτσι απλά.

nikos είπε...

και το ερώτημα είναι η ΔΕΗς Α.Ε. είναι Δημοσιά ,Κοινωφελή Επιχείρηση η Εισηγμένη στο Χρηματηστηριο ??χιχχι

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Professor Moriarty είπε...

όχι "damping" αλλά dumping (doru.)