Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Διάλειμμα για ένα τεστ


Με συγχωρείτε... Δεν σας ξέρω και μάλλον δεν με ξέρετε. Και μάλλον οι περισσότεροι από εσάς πιστεύετε ότι για τα δεινά σας φταίει το ...ΔΝΤ.

Δεν φταίει για τα δεινά σας ούτε το ΔΝΤ και μάλλον ούτε ο ...καπιταλισμός.

Πρώτα από όλα, και μην το ξεχνάτε ούτε ένα δευτερόλεπτο, δεν χρωστάμε στο ΔΝΤ. Ούτε καν στις ΗΠΑ, αν θεωρήσουμε ότι το ΔΝΤ έχει από πίσω του Αμερικάνους, και σίγουρα όχι σε τίποτα Εβραίους. Δεν έχουμε, ούτε είχαμε εμπορικά ελλείμματα ή έστω σημαντικό εμπόριο με Αμερικάνους ή ...Εβραίους.

Χρωστάμε στους Γερμανούς. Ξεκινήσαμε να χρωστάμε κυρίως σε Γάλλους, αλλά για να μην σκάσει καμία Γαλλική τράπεζα (ή καμία Πορτογαλική ή Ισπανική) και τους πάρει όλους μαζί ο διάολος (καλά... ξεχάσατε τα firewalls και την περίοδο 2009-2011;) έγιναν οι διάφορες αλχημείες και χρωστάμε κυρίως στους Γερμανούς. Και να θυμίσω ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μάς καταλάδωναν, έμμεσα ή άμεσα, και έφτιαχναν (και έχουν ακόμα σε ισχύ) νόμους για να ψωνίζουμε από αυτούς, έστω με δανεικά.

Φυσικά και δεν την συμφέρει την Αμερική να πάει στον διάολο η Ευρώπη, αλλά η ψιλή (και ψηλή) κόντρα είναι αν θα έπρεπε (α) να γράψει ζημιές ο πωλών επι πιστώσει -- κάθε μπακάλης θα είχε γράψει ζημιές, και (β) να πληθωρίσει ο μεγαλομπακάλης, που είναι το ίδιο πράγμα, μόνο που μοιράζεται τις ζημιές και με τους άλλους που έχουν ευρώ. Φερμπότεν, έχει πει ο μπακάλης, αν και σαφώς έχει πληθωρίσει, ή μάλλον έχει τυπώσει, δίνει όπου τον συμφέρει και φορολογεί και επιβάλει λιτότητα για να μην του πέσει του ίδιου το βιωτικό επίπεδο. Εκονόμικς 101.

Πάψτε λοιπόν να αναμασάτε οργή εναντίον του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι βιτρίνα. Και δεν χρωστάμε στο ΔΝΤ. Ρωτήστε σε ποιόν χρωστάμε.  Ρωτήστε γιατί χρωστάμε. Είπε ο Πάγκαλος "μαζί τα φάγαμε". Να κοιταχτούν όλοι στον καθρέφτη να δουν ποιός πάχυνε και ποιός έφτιαξε λογαριασμούς μετά το 1981.  Να δουν επίσης τι ποσοστό του σωρευτικού εμπορικού ελλείμματος και του χρέους είναι το κασέ όσον πάχυναν μετά το 1981. 'Η εάν προτιμάτε, μετά το 1996.

Το τι έκανε το ΔΝΤ στο Τιμπουκτού, ή στην τάδε Μπανανία, με αφήνει αδιάφορο. Δεν ξέρω ούτε που είναι το Τιμπουκτού, ούτε η τάδε Μπανανία.  Αν δεν εστιαστούμε στο "τις πταίει" (και πρώτοι και καλύτεροι φυσικά φταίμε εμείς, εμείς χειροκροτούσαμε τους ντόπιους υπαλλήλους αυτού στον οποίο χρωστάμε), αν δεν το καταλάβουμε, θα αυνανιζόμαστε μία ζωή.

Έχω γράψει πιο σοβαρές αναρτήσεις για το ίδιο θέμα, αλλά ποιός δεν βαριέται...  Να, εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: