Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πολυτέλειες διακοπών


Η επιστήμη δεν έχει "σωστό" ή "λάθος". Έχει υποθέσεις, εικασίες, θεωρίες, που με λίγο ψάξιμο επιβεβαιώνονται, ή απορρίπτονται ή τροποποιούνται ώστε κάπως να ταιριάζουν με τις παρατηρήσεις πραγμάτων που προσπαθούμε να καταλάβουμε.  Όταν οι παρατηρήσεις διαψεύδουν τις εικασίες, κάτι δεν έχει πάει καλά... Ή οι εικασίες ήταν λάθος, ή οι παρατηρήσεις είχαν ατέλειες, ή και τα δύο, ή και κάτι άλλο εντελώς άγνωστο.

Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις ...αμοιβάδες είναι ότι ψάχνουμε. Αυτό που ήταν μυστήριο πριν 100 ή 1.000 χρόνια σήμερα μπορεί να είναι απλό και κατανοητό δεδομένο. Αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο μπορεί να έχει άλλη εξήγηση. Αυτή η φαινομενική αβεβαιότητα ή ασάφεια συχνά οδηγεί σε ....σκοταδισμό, αν και η προσπάθεια εξήγησης της αβεβαιότητας είναι αυτό που κάνει την επιστήμη, επιστήμη.

Η επιστήμη (ή μάλλον η επιστημονική μέθοδος) σαφώς προσφέρεται για πράγματα που μαθαίνουμε να χαρακτηρίζουμε σαν "επιστημονικά" και η εφαρμογή της σε άλλα, όπως πχ. σε κοινωνικά (ή ...οικονομικά) έχει περισσότερες παγίδες, κυρίως επειδή οι παρατηρήσεις αφορούν σε ανθρώπους, και σε ομάδες ανθρώπων και ένα σωρό παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά, που και αυτοί μπορεί να είναι λίγο τυχαίοι... Και, χειρότερα, καθοδηγούμενοι από σκοπιμότητες. Δεν παύει ωστόσο να έχει ...ενδιαφέρον.



Η επιστήμη δεν αναιρεί την ποίηση και κάπου θα υπάρχει ...επιστημονική εξήγηση και για την ποίηση (ή ποιητική, για την επιστήμη).  Αυτά είναι οι πολυτέλειες των ...διακοπών.

3 σχόλια:

nikos είπε...


Η εξαγγελία για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης είναι βλακεία τύπου WI FI ή απάτη ; ή και τα δύο ;

http://ionath.blogspot.gr/2013/12/wi-fi.html

Professor Moriarty είπε...

Τις εξισώσεις του Maxwell εκεί πίσω τις καταλαβαίνω, τα ιερογλυφικά της βυζαντινής μουσικής όχι.

Ίσως γνωρίζεις ότι λέγεται για τον Eistein ότι σχολιάζοντας τις εξισώσεις του Maxwell είπε τον στίχο του Γκαίτε από τον Φάουστ:

“War es ein Gott, der diese Zeichen schrieb”

Και πράγματι πιστεύω ότι οι εξισώσεις του Maxell και η θεωρία του Einstein περιέχουν ενός είδους ποίηση και μουσική. Όπως και κάθε μεγάλη θεωρητική σύλληψη στα μαθηματικά ή στην Φυσική: Χαρακτηρίζεται από μία περίεργη ομορφιά.

Όσο για μένα, ελπίζω να μην σε δυσαρεστήσω αν ομολογήσω ότι δεν έχω καμιά ροπή προς την βυζαντινή μουσική. Αυτές τις μέρες θέλω να ακούω το winterreise του Schubert - και ειδικά τους πρώτους στίχους του πρώτου lied:

“ Fremd bin ich eingezogen,
fremd zieh' ich wieder aus...”

ΥΓ. Απίστευτη βλακεία και δημαγωγία το τζάμπα ρεύμα, συμφωνώ με τον Νίκο. Τι νόημα έχει αυτό και ποιος τους είπε ότι θα πάψουν να καίνε ό,τι καίγεται; Είδα πριν λίγο Μανιάτη και Άδωνι ντουέτο. Πώς το είπε η Αρβελέρ - “η ενσάρκωση της βλακείας”; (Και τι είναι η ΔΕΗ; Μαγαζί του Μανιάτη;)

lignite is black gold είπε...

Συμφωνώ με το Νίκο, είναι και βλακεία και απάτη: ο κόσμος θα προσπαθεί να ζεσταθεί καίγοντας τα τζάκια και θα αυξάνεται η ρύπανση. Θα βγει το υπουργείο και θα πει ότι έχουμε έκτακτα μέτρα και ξεκινάει η χορήγηση "δωρεάν" ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά : προσοχή, όχι σε όλους. Νομίζει λοιπόν το υπουργείο ότι θα σβήσουν τα τζάκια; Κάποιοι δεν θα το μάθουν έγκαιρα, κάποιοι δεν έχουν καν τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές (μιλάμε μόνο για φτωχά νοικοκυριά), μπορεί να φυσήξει βοριαδάκι και να καθαρίσει λίγο, αλλά παγώνοντας περισσότερο, οπότε θα λήξει η χορήγηση "δωρεάν" ρεύματος και θα αρχίσει η κατανάλωση χρεούμενου ρεύματος, χωρίς να το πάρει πάλι είδηση κανείς. Κοινοί πολιτικοί απατεώνες.