Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τι θα έλεγε ο Μαρτίνος Λούθηρος σήμερα;


Δεν ξέρω τις συνθήκες και τις αιτίες της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στην Γερμανία (και ο περισσότερος κόσμος ούτε ξέρει ούτε νοιάζεται για αυτές) αλλά ήταν η χειραφέτηση των Γερμανών από τον Πάπα και την καθολική Εκκλησία. Και δεν νομίζω ότι ήταν θρησκευτικό το θέμα, αν και σαν τέτοιο εμφανίστηκε. Ήταν πολιτικό, εθνικό και φορολογικό. Δηλαδή, διαβάστε:

"...Για τον Λούθηρο έχει σημασία η σωτηρία πρώτιστα sola Fide και sola gratia χωρίς οτιδήποτε άλλο παρά μόνο την άμεση εξουσία της αγάπης του Θεού και της ανθρώπινης πίστης που δέχεται τη χάρη του, χωρίς οποιαδήποτε αξιέπαινα έργα, χωρίς όλες εκείνες τις μαγικές πράξεις που συχνά αγοράζονταν με χρήμα που υποτίθεται ότι εξασφάλιζαν τη χάρη,με τρόπο αυτόματο και ατομικό..." Από εδώ.

Εμένα που μ' αρέσει να τα λέω όσο λαϊκά γίνεται, είχαν βαρεθεί οι Γερμανοί να καπελώνονται και να αγοράζουν Σωτηρία και Συγχωροχάρτια από τον Πάπα και τους παπικούς του και ασπάστηκαν ευχαρίστως μία ιδεολογία που έλεγε "ουστ" σε όλα αυτά.  Τότε, στον 16ο αιώνα.

Μόνο που τώρα μας πουλάνε αυτοί Σωτηρία και Συγχωροχάρτια...  Και είναι όλα "πράσινα" και "αειφόρα".  Αντι να "κονομάει" ο Πάπας και οι κατά τόπους πλασιέ του, βελτιώνεται το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Οι οικολογίες, οι κλιματολογίες και όλα αυτά, άσχετα εάν είναι σωστά ή λάθος, είναι απλά ένα από τα ιδεολογικά περιτυλίγματα. Ο φόρος άνθρακα είναι "φόρος". Τα δικαιώματα άνθρακα είναι τα σύγχρονα συγχωροχάρτια.  Τους είναι φθηνότερο να τα θέλετε κιόλας... Για να ...σωθείτε..

Ο ανώνυμος σχολιαστής βέβαια το έθεσε πολύ πιο ρεαλιστικά:

"Οι 95 θέσεις του Λουθήρου ήταν ένας τιμοκατάλογος.Αντί να τα ακουμπάμε στον Πάπα, μπορούμε να τα τζιράρουμε,σκέφτηκαν τα τσακάλια του Ρήνου.Με πακτωλό υποκρισίας και θράσους αντικατέστησαν την βουλγκάτα,που τους έπεφτε λίγη, με την Αγία Γραφή στα Ελληνικά και ταυτόχρονα στα Γερμανικά.Και αμέσως άρχισαν να δίνουν όλο το βάρος διδασκαλίας στην Παλαιά Διαθήκη.Εκεί όμως καλός άνθρωπος είναι ο πλούσιος γιατί τα χρήματα που έχει είναι ταυτόχρονα και βεβαιότητα πως τον αγαπάει ο Θεός.Ενώ ο Κόζιμο ντι Μέντιτσι έπρεπε να στύψει το μυαλό του γιά να περάσει τον τόκο του κάθε δανείου που έδινε στους καταλόγους των αγοραπωλησιών συναλλάγματος,γιατί ήξερε ότι παραβιάζει τον Κανόνα του Πάπα,οι λεβεντιές του Ρήνου κατάπιαν το χάπι ολόκληρο.Τον νομικισμό,τις παγιωμένες κοινωνικές τάξεις και τον ρόλο που έπαιζε η κάθε μιά υπό τις διαταγές του Πάπα, αντικατέστησαν ο ηθικισμός,η σε βαθμό θρησκοληψίας συγκέντρωση χρήματος με ταυτόχρονη σε βαθμό στέρησης καθημερινή διαβίωση και ο ευσεβισμός.Ο Λουθηρανισμός προέβλεπε αγαθοεργίες τουλάχιστον. Ο Καλβινισμός ούτε αυτό.Επενδύσεις. Για την Μέρκελ ,κόρη Λουθηρανού ιερέα, το να ξεσκίσει όποιον φουκαρά πέσει στα νύχια της είναι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι επιβεβλημένο.Πρώτον γιατί η Γερμανία έχει πιο πολλά χρήματα ,άρα την αγαπάει ο Θεός και δεύτερον οι αμαρτωλοί του νότου πρέπει να τιμωρούνται γιατί οι πατρίδες τους έχουν ήλιο, θάλασσα ,νησιά, πολιτισμό και χρέη.Φυσικά τα χρέη της Γερμανίας που πολλάκις της έχουν χαριστεί, στο μυαλό της Μέρκελ δεν είναι δικά της. Είναι του Χίτλερ που ήταν τρελός,μανιοκαταθληπτικός κλπ. κλπ.κλπ"

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι 95 θέσεις του Λουθήρου ήταν ένας τιμοκατάλογος.Αντί να τα ακουμπάμε στον Πάππα, μπορούμε να τα τζιράρουμε,σκέφτηκαν τα τσακάλια του Ρήνου.Με πακτωλό υποκρισίας και θράσους αντικατέστησαν την βουλγκάτα,που τους έπεφτε λίγη, με την Αγία Γραφή στα Ελληνικά και ταυτόχρονα στα Γερμανικά.Και αμέσως άρχισαν να δίνουν όλο το βάρος διδασκαλίας στην Παλαιά Διαθήκη.Εκεί όμως καλός άνθρωπος είναι ο πλούσιος γιατί τα χρήματα που έχει είναι ταυτόχρονα και βεβαιότητα πως τον αγαπάει ο Θεός.Ενώ ο Κόζιμο ντι Μέντιτσι έπρεπε να στυψει το μυαλό του γιά να περάσει τον τόκο του κάθε δανείου που έδινε στους καταλόγους των αγοραπωλήσιων συναλάγματος,γιατί ήξερε ότι παραβιάζει τον Κανόνα του Πάππα,οι λεβεντιές του Ρήνου κατάπιαν το χάπι ολόκληρο.Τον νομικισμό,τις παγιωμένες κοινωνικές τάξεις και τον ρόλο που έπαιζε η κάθε μιά υπό τις διαταγές του Πάππα, αντικατέστησαν ο ηθικισμός,η σε βαθμό θρησκοληψίας συγκέντρωση χρήματος με ταυτόχρονη σε βαθμό στέρησης καθημερινή διαβίωση και ο ευσεβισμός.Ο Λουθηρανισμός προέβλεπε αγαθοεργίες τουλάχιστον. Ο Καλβινισμός ούτε αυτό.Επενδύσεις. Γιά την Μέρκελ ,κόρη Λουθηρανού ιερέα, το να ξεσκίσει όποιον φουκαρά πέσει στα νύχια της είναι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι επιβεβλημένο.Πρώτον γιατι η Γερμανία έχει πιο πολλά χρήματα ,άρα την αγαπάει ο Θεός και δέυτερον οι αμαρτωλοί του νότου πρέπει να τιμωρούνται γιατί οι πατρίδες τους έχουν ήλιο, θάλασσα ,νησιά, πολιτισμό και χρέη.Φυσικά τα χρέη της Γερμανίας που πολλάκις της έχουν χαριστεί, στο μυαλό της Μέρκελ δεν είναι δικά της. Είναι του Χίτλερ που ήταν τρελός,μανιοκαταθληπτικός κλπ. κλπ.κλπ.

nikos είπε...

Καλά κρίση και ευτυχισμένο το νέο χρονο - Βαρύ συγκρούσεις στο Αμβούργο
http://beyondeurope.net/144/heavy-clashes-in-hamburg/

Ανώνυμος είπε...

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/04/alec-freerider-homeowners-assault-clean-energy

archaeopteryx είπε...

7.45, όταν βάζεις ένα φ/β στην ταράτσα σου (άσε την άμεση, χρηματική, επιδότηση) στην ουσία "παρασιτολογείς" ή "τσιμπολογάς" από το δίκτυο, που υπάρχει για να σου δίνει ρεύμα και στο κοστολογεί με ΄βαση το κόστους του. Οταν "ρίχνεις" πίσω ρεύμα ή δεν αγοράζεις την ημέρα και ώρα που ο άλλος δουλεύει κάνεις δύο πράγματα: 1) του επιβάλεις να βάλει πιο χοντρα καλώδια όχι "προς" αλλά "από" το σπίτι σου. 2) Τον αναγκάζεις να μην ξέρει τι να κάνει το ρεύμα που δεν μπορεί ούτε να διοχετεύσει ούτε να κόψει. ΟΥΤΕ να ηλεκτροδοτήσει κάτι άλλο πχ ένα ενεργοβόρο εργοστάσιο. Μπορεί να τον αναγκάσεις να φορτίζει μπαταρίες. Σε κάθε περίπτωση ΑΥΞΑΝΕΙΣ το κόστος του, που όσο είναι ΔΕΚΟ, στο περνάει πίσω, αν είναι ΙΕΚΟ στο περνάει πίσω με καπέλο για την ενόχληση. Καλό το άρθρο

Professor Moriarty είπε...

Το ερώτημα είναι αν όντως η Μέρκελ εφαρμόζει τον Λουθηρανισμό ή έγινε νέος Πάπας (πάπισσα Αγγέλα). Διότι εδώ τίθεται σημαντικό θεολογικο-οικονομικό ζήτημα:

Είναι το πράσινο hardware που πουλάει και εμείς το αγοράζουμε indulgentia που αφαιρεί μέρος της ποινής εν τω καθαρτηρίω, ή είναι μέρος της τιμωρίας;

(...μάλλον η 95η θέση είναι .... όλα τα λεφτά)

nikos είπε...


Ενάντια στην εκποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)

http://seen-erga.blogspot.gr/2013/12/blog-post_28.html?spref=fb

Ανώνυμος είπε...

Να τα αποτελέσματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου
http://www.weather.com/news/russian-vessel-stuck-ice-antarctica-20131225?hootPostID=487049bcdc5b448eab166ad65ea03604

Τι να λέει τώρα ο Αλ Γκορ;;;

archaeopteryx είπε...

πάγωσε όταν πήγε να σώσει άλλο που πήγαινε να μελετήσει την ΄...θερμανση. Ας πρόσεχαν