Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφίστηκαν περιορισμοί στο αιολικό "ρεύμα" και φόρος 20% στα αιολικά έσοδα (στην Βουλγαρία)


http://www.windpowermonthly.com/article/1223912/bulgarian-parliament-passes-20-wind-levy-law

Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που βάζει 20% φόρο στα έσοδα (στον τζίρο) των αιολικών και, πιο σημαντικό, ψήφισε περιορισμό της ποσότητας ρεύματος που θα παίρνει το δίκτυο στην επιδοτούμενη τιμή. Κάτω από αυτόν τον περιορισμό, το δίκτυο θα το παίρνει σε χαμηλή τιμή κάτω από αυτή της αγοράς.

Η πρώτη αντίδραση των αιολικών ΑΠΕτεώνων (έχει παντού, να' ναι καλά η "Ευρώπη") είναι ότι δεν θα αντέξουν και θα χρεοκοπήσουν -- κάτι που τους εύχομαι ολόψυχα.

Να επισημάνω τα εξής:

1. Κανένα δίκτυο, κανένας χρήστης, δεν θα αγόραζε από μόνος του, χωρίς καταναγκασμό, τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα. Και εσείς, αν βάλετε μία Α/Γ στο αυθαίρετό σας, δεν θα την βάλετε παρά μόνο αν βάλετε και μπαταρίες (όχι τόσο για να έχετε ρεύμα όταν φυσάει, αλλά για να μην ψήσετε τα ηλεκτρολογικά και όποια συσκευή ηλεκτροδοτείτε)

2. Όλο το εισόδημα, και όλος ο τζίρος των αιολικών, το 100% είναι επιδότηση. Η φουσκωμένη ταρίφα και το ΕΤΜΑΡ (ή ό,τι βάφτισαν το τέλος ΑΠΕ) είναι μέρος μόνο της επιδότησης. Η βασική επιδότηση είναι η υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα απόληψη από το δίκτυο του μεταβλητού και τυχαίου αιολικού ρεύματος.  Υπάρχουν και άλλες επιδοτήσεις (όπως οι διασυνδέσεις, τα δίκτυα, η τσάμπα γη, η συγκάλυψη ή η επιβολή της ενόχλησης, η απομείωση της αξίας γειτονικής γης κλπ κλπ).  100% επιδότηση. Ο φόρος 20% κάνει την επιδότηση από 100% σε 80%.

3.  Είναι εντελώς σαφές σε μένα τουλάχιστον, ότι τα αιολικά (και οι ΑΠΕ γενικά) δεν μπαίνουν για το ρεύμα, αλλά για την επιδότηση.  Και για τον φόρο. Η επιδότηση είναι φόρος υπέρ ΑΠΕτεώνων, ντόπιων και Γερμανο-δανο-ισπανών. Όταν φορολογείται η επιδότηση, τότε οι ΑΠΕ γίνονται απλά άλλος ένας εισπρακτικός μηχανισμός υπέρ του Μεγάλου Εφοριακού που λέγεται Δημόσιο, ή στην περίπτωση των ΟΤΑ, Τοπική Μαφία. Και για αυτό (και για τα δωράκια και τις μίζες) θέλουν οι πολιτικοί και οι Βλαχοδήμαρχοι "αειφόρο βιωσιμότητα". Λεφτά θέλουν. Φόρους από τον λογαριασμό ρεύματος (που δεν αντέχετε να πληρώνετε). Την στιγμή που τα αιολικά γίνουν φοροεισπράκτορας, αποκτούν άλλη επικίνδυνη διάσταση. Μία μη παραγωγική "επένδυση" που φορολογεί, με μη ανταποδοτικό και ανελαστικό φόρο, τους πάντες.  Φυσικά, σε μια κοινωνία στα όριά της, αυτό γίνεται λίγο δύσκολο.

4.Λέει το άρθρο ότι με αυτά τα (Βουλγαρικά) μέτρα, τα αιολικά δεν θα είναι βιώσιμα αφού θα τους κοπεί το 50% του εισοδήματός τους.  Μην είστε τόσο σίγουροι, κλαίγονται μπας και αρπάξουν κάτι καλύτερο.  Μερικά αιολικά δεν θα είναι βιώσιμα. Αν οι Δήμοι τους χαρίζουν δρόμους, μπετά, καλώδια κλπ (πάντα με άλλα λεφτά Δημοτών), το ίδιο το αιολικό είναι αρκετά φτηνό αν οι αλήτες που τα πουλάνε το πουλήσουν σε οριακό κόστος -- που δεν το έχουν σε τίποτα, τζίρο θέλουν, και αυτοί -- μερικά θα αντέξουν. Πάντα παρασιτικά σε βάρος του συνόλου.


Στο τέλος της ημέρας, το μόνο που σταματάει μία παρασιτική, επιδοτούμενη, βασικά μη παραγωγική, και πάντα καταναγκαστική δραστηριότητα είναι η αδυναμία χρηματοδότησής της. Το βασικό εμπόδιο στην χρηματοδότηση -- πέρα από την γενική κρίση -- είναι η μη προβλεψιμότητα ταμειακών ροών, εσόδων, εισροών μετρητών. Η φορολόγηση του τζίρου, και κυρίως ο περιορισμός των αναγκαστικών απολήψεων, είναι "μη προβλεψιμότητα".  Η τρύπα στον ΛΑΓΗΕ δεν είναι προβλέψιμα μετρητά, είναι χρέος. Για αυτό μ' αρέσει η ελεύθερη αγορά. Money talks, bullshit walks.  Start walking, έστω και με καθυστέρηση, και παρά την παρεμβατική ευρωαπάτη.  Ένα άλλο πράγμα που εμποδίζει την χρηματοδότηση είναι η λαϊκή αντίδραση. Για αυτό υπάρχουν οι αλήτες της Greenpeace και άλλων Οικωλόγων. Για να προλάβουν, να αποπροσανατολίσουν,  ή να αμβλύνουν την λαϊκή αντίδραση.

Πάντως, η Βουλγαρία μάλλον δεν θα αγοράζει το αιολικό πλεόνασμα του Κάπρου...

3 σχόλια:

nikos είπε...

drogi "bracie "w bardziej prosty sposob nie dalo by sie tego wytlumaczyc

nikos είπε...

Καλημέρα Ήλιε - Μάνος Λοΐζος

http://www.youtube.com/watch?v=bT91hJKTXuY

Ανώνυμος είπε...

Και εγω ευχομαι να χρεωκοπησουν οι αιολικοί, διότι δεν ειναι μόνο τσάμπα μάγκες - εγγυημένες εισπράξεις , ... ειναι και λαμόγια που περνούν τροπολογίες προς οφελός τους νύχτα!