Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχιζόμενη γκρίνια κατά του Νόμου για την στήριξη των ΑΠΕ (και του κόστους του) στην Γερμανία


http://www.welt.de/wirtschaft/article122558956/Wie-der-Staat-den-Strom-immer-teurer-macht.html
http://www.thegwpf.org/german-households-face-annual-e30-billion-cost-green-energy-subsidies/

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο Νόμος EEG θα ανεβάζει όλο και πιο γρήγορα το κόστος του ρεύματος. [Σας θυμίζω ότι ο Νόμος ΕEG είναι το Γερμανικό πρωτότυπο του Νόμου Μπιρμπίλη που προβλέπει προνομιακή προτίμηση, υποχρεωτικά ποσοστά, και επιδότηση μέσω ταριφών ΕΤΜΕΑΡ κλπ τις ΑΠΕ -- έχει χαρακτηριστεί σαν η καλύτερη Γερμανική εξαγωγή στις ορδές των ηλιθίων που τον ασπάστηκαν. Θυμίζω επίσης ότι η πιο κοφτερή κριτική κατά των αιολικών είναι από Γερμανικές πηγές].

Το άρθρο των οικονομολόγων αναφέρει ότι λόγω ΑΠΕ και των επιδοτήσεών τους το ρεύμα θα ακριβαίνει και για τον καταναλωτή, και για την βιομηχανία και κάνει λόγο και για τον αυξανόμενο κρατικό έλεγχο στο ρεύμα, και για το αυξανόμενο ποσοστό φόρων και τελών στο ρεύμα. Λέει επίσης ότι οι επιδοτήσεις στο "πράσινο" ρεύμα από καταναλωτές είναι στρεβλωτική επιδότηση (οι καταναλωτές δηλαδή επιδοτούν την εξαγωγική βιομηχανία που συχνά απαλλάσσεται) και ότι η ΕΕ θα κινηθεί κατά της Γερμανίας για αυτό [κάτι που με κάνει να γελάω σε βάρος της "ΕΕ"].  Ο (Γερμανός) Επίτροπος Ενέργειας Έττινγκερ θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την σταθεροποίηση του κόστους, και ανέφερε ότι τα παράπονα στην Κομισιόν είναι από μέσα από την Γερμανία.

Για μένα, όλα αυτά ενισχύουν την άποψή μου ότι τοι ΑΠΕ, ως έχουν και προωθούνται, τελικά εξυπηρετούν 3-4 σκοπούς, παράλληλα:  1) την αύξηση της τιμής του ρεύματος σαν αυτοσκοπό, 2) την καταστολή της ζήτησης ορισμένων μορφών ενέργειας από ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού ή κρατών, 3) την διατήρηση και ενίσχυση εξαγωγικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων ορισμένων επιχειρήσεων και κρατών και, φυσικά, 4) τους ίδιους τους τζίρους, κέρδη και απασχόληση (εκεί) από εξαγωγικές εταιρίες ΑΠΕ.  Η εσωτερική χρήση ΑΠΕ είναι και για μάρκετινγκ αυτών των εξαγωγών.  Αλλά να που έχουν εσωτερικές τριβές...

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Στην εποχή της κρίσης και του κορεσμού των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων είναι λογικό και αναμενόμενο οι εσωτερικές τριβές και τα υπονοούμενα να εξελιχθούν οσονούπω σε ανοιχτό πόλεμο, με τη μια μεριά τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς (ανθρακικούς και πυρηνικούς) και την άλλη τους ΑΠΕτζήδες και τους αβανταδόρους των τελευταίων τους ηλεκτροπαραγωγούς από ΦΑ. Προφανώς θα βγουν κι άλλα απλυτα στη φόρα και θα επιβιώσουν οι ισχυρότεροι.
Το ωραίο είναι ότι, καμιά από τις δυο πλευρές δεν δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην μια όχθη αλλά κάποιες θυγατρικές των πρώτων (συμβατικών) έχουν επεκταθεί και στην αντιπέρα (ΑΠΕ, ΦΑ) όχθη.

Οπότε (λέμε ότι) θα γελάσουμε αλλά, καθότι ελέφαντες σε τσακωμό, την πληρώνουν τα βατράχια!