Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Φιάσκο δισεκατομμυρίων (άσε που εξαγριώνουν τον κόσμο και δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπραγωγή)


http://www.therecord.com/opinion-story/4264201-ontario-tilts-away-from-wind-turbines/

Άλλο ένα "καταδικαστικό" άρθρο για τα αιολικά, αυτή την φορά από το Οντάριο του Καναδά, μία Πολιτεία για την οποία θα ήταν υπερήφανη η Μπιρμπίλη, ή η ΕΛΕΤΑΕΝ, ή ο Ευθυμιόπουλος της ΔΑΦΝΗΣ... 1.700 διασυνδεμένα αιολικά μεγαβάτ.  Όσο όλη η Ελλάδα (σε ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο από αυτό της Ελλάδας -- και είναι σημαντικό αυτό. Όσο πιο μεγάλο το δίκτυο, τόσο δεν φαίνονται τα προβλήματα..

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα προβλήματα όμως φάνηκαν, και είναι η ίδια ιστορία:  Οικονομική επιβάρυνση στην ηλεκτροπαραγωγή και τους καταναλωτές, αποδείχθηκε το προφανές, ότι όταν δεν φυσάει δεν παράγουν και ότι όταν φυσάει δημιουργούν πρόβλημα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, χωρίς να υποκαθιστούν κάρβουνο.

Τα συμπεράσματα μελέτης, που το άρθρο συνιστά ότι πρέπει να διαβαστεί από όσους σκέφτονται να προωθήσουν αιολικά στον τόπο τους. Πολλές υποσχέσεις και προσδοκίες, και πολλές ζημιές και εξαγριωμένος κόσμος, καμία εξοικονόμηση οποιασδήποτε ενέργειας, λογαριασμοί στα ύψη.

Δεν είναι περίπτωση ανθρώπων που δεν τα θέλουν κοντά τους, είναι φιάσκο δισεκατομμυρίων: "not just NIMBYism, but billion-dollar boondoggles". Είπατε κάτι;  Μαθαίνω ότι η "Ε.Ε." μαζεύει λαμόγια... Nα πουλήσουν "βιώσιμη ενέργεια"... Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου... Billion-euro boondoggles. Λεπτομέρειες προσεχώς.

19 σχόλια:

spiral architect είπε...

Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται.
Γράφεις:
... Τα συμπεράσματα μελέτης, που το άρθρο συνιστά ότι πρέπει να διαβαστεί από όσους σκέφτονται να προωθήσουν αιολικά στον τόπο τους. Πολλές υποσχέσεις και προσδοκίες, και πολλές ζημιές και εξαγριωμένος κόσμος, καμία εξοικονόμηση οποιασδήποτε ενέργειας, λογαριασμοί στα ύψη. ...

και με αφορμή αυτή την ανάλυση:
Γ. ΚΑΛΛΗΣ: Η πολιτική λογοκρισία εντός της κοινότητας των οικονομολόγων
(διάβασέ τη, έχει πολύ ενδιαφέρον)

πιστεύω ότι θα περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι να αντιστραφεί η κερδοσκοπική τάση εγκατάστασης ΑΠΕ. Κακά τα ψέματα, το αιολικό λόμπι πατάει στο θυμικό και στην ευαισθησία της κοινωνίας που αντιπαθεί γενικά τη ρύπανση. Οπότε τα φουρφούρια, τα πουλάκια, τα χαρούμενα σκυλάκια και τα λουλουδάκια θα τα βλέπουμε στην προπαγάνδα για πολλά χρόνια, τουλάχιστον ως ότου αντιστραφεί ή -ακόμα καλύτερα- ανατραπεί η κυρίαρχη κερδοσκοπική λογική.

archaeopteryx είπε...

νικο, μου βάζεις πράγματα που δεν έχουν σχέση με κανένα θέμα που παρακολουθώ, ούτε έχουν σχέση με την ανάρτηση, αυτή, ή άλλη, είναι γενικότητες που δεν παρακολουθώ και δεν καταλαβαίνω. Κόφτο. Μπορούμε να ξαναρχίσουμε το παιχνιδάκι να σβήνω Ο,ΤΙ εμφανίζεις. ΚΟΦΤΟ

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Professor Moriarty είπε...

“When you see reference to a new paradigm you should always, under all circumstances, take cover. Because ever since the great tulipmania in 1637, speculation has always been covered by a new paradigm. There was never a paradigm so new and so wonderful as the one that covered John Law and the South Sea Bubble — until the day of disaster.”

John Kenneth Galbreith

Tulpenwoede, 1630

Ήταν η Tulpenwoede αποτέλεσμα ανορθολογικής συμπεριφοράς των επενδυτών. Υπάρχει και η άποψη ότι ήταν καθαρά θέμα regulation από την μια, και risk management από την άλλη. Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο, αλλά το υπερβολικό ρίσκο οδηγεί σε φούσκες.

Is There a Tulip in Your Future?

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=946140

Αλλά όλα αυτά τι σχέση έχουν με το ερώτημα:

Is there a wind-tourbine in your future?

(Μήπως το μη-ρίσκο και το υπερβολικό ρίσκο φτιάχνουν φούσκες που σκάνε με διαφορετικό τρόπο; Μπορεί και να κάνω αυθαίρετες εικασίες. Δεν ξέρω...)

Λυπάμαι αλλά το άρθρο του Καλλή το βρήκα ιδιαιτέρως ανιαρό και έχω μια ιδιαίτερη καχυποψία γι αυτούς που ανοίγουν διάφορα “εναλλακτικά” μαγαζάκια, απέναντι από τα mainstream (τα οποία όντως έχουν αρχίσει να πάσχουν από αφόρητη μονοτονία.

Τα μαθηματικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην Φυσική και αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Το συνηθίσαμε, αλλά η αποτελεσματικότητα των μαθηματικών στις φυσικές επιστήμες είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια και έχουν γραφεί και βιβλία γι αυτό το θέμα. (The Applicability of Mathematics as a Philosophical Problem, Steiner, M.). Στην οικονομία η εφαρμογή των μαθηματικών είναι πολύ λιγότερα αποτελεσματική. Διότι οι υποθέσεις επάνω στις οποίες βασίζονται τα μαθηματικά οικονομικά μοντέλα περιέχουν έννοιες μη μαθηματικής φύσης και ποσότητες μη-μετρήσιμες.

spiral architect είπε...

Η σύγκριση (με το άρθρο, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν υιοθετώ καθ' ολοκληρίαν, υιοθετώ μόνο τα αποτελέσματά του) έχει την έννοια ότι, πια τα ΑΠΕ μετά από χρόνια προπαγάνδας για ρύπανση, CO2 κλπ είναι μια "κρατούσα άποψη". Έτσι πια, δύσκολα θα βγάλεις απ' το υποσυνείδητο των πολλών τη γνώμη ότι "τα ΑΠΕ είναι καλό πράμα". Τη φούσκα τους λίγοι (όπως καλή ώρα εδώ) τη συζητούν, τα τεχνικά προβλήματά τους κρύβονται εντέχνως κάτω απ' το χαλί απ' τους γνώστες, οι δε μη γνώστες νομίζουν ότι όλο το δίκτυο κρέμεται απ' τα @@ τους.

Αντίστοιχα σχεδόν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι "φταίμε (κι) εμείς για αυτά που περνάμε", σκύβουν το κεφάλι σε ότι τους κανοναρχούν τα μίντια και οι καθηγητές οικονομολόγοι, αποδέχονται με λίγες αντιδράσεις το TINA κλπ.

Professor Moriarty είπε...

Λίγο περίεργο να κάνεις κριτική του νεοφιλελευθερισμού με αφορμή τις ΑΠΕ. Οι νεοφιλελεύθεροι γενικά είναι πολέμιοι των ΑΠΕ. Ο Ανδριανόπουλος τον οποίον αναφέρει το άρθρο του Καλλή έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά των ΑΠΕ.

archaeopteryx είπε...

Το πράγμα σχεδόν πάντα μπερδεύεται όταν μπλέκουν πολιτικά. Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε "οικολογικές", ούτε "κοινωνικές", σίγουρα δεν είναι ενεργειακά πιο χρήσιμες αν είναι λαϊκές, και αν κάποιος φιλελεύθερος ήταν υπέρ τους σίγουρα δεν είνια φιλελεύθερος ή είναι ανενημέρωτος ή λίγο λαμογιο. Η ΝΔ έχει τύπος που είναι "πράσινοι", αλλά ο Ανδριανόπουλος, από όσο ξέρω (και έχω ανρατήσει) δεν είναι υπέρ των ΑΠΕ. Υπάρχουν διάφοροι σε όλα τα κόμματα υπέρ των ΑΠΕ, και όσοι "ελεγχονταί" από την διαπλοκ΄η ή την ΕΕ, χ.ψ. κι α.

nikos είπε...

archaeopteryx-
Δυστυχώς έρχεται μεγάλη μπόρα πολύ μεγάλη και αυτό που ζούμε τώρα είναι απλά οι πρώτες ψιχάλες. Φεύγω και πάλι στο ...Αγ.Όρος για χαλάρωση καλημέρα

nikos είπε...

Η οικονομική κρίση που μας ταλανίζει επί τριετία δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με νηφαλιότητα με μείζονα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η ταυτότητά μας και η..Ενέργεια .

Μέχρι πρότινος οι κρατούντες πρόβαλλαν με υπερηφάνεια την εθνική μας συνοχή, αν και δεν είχαν περάσει πολλές δεκαετίες από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου!
Οι πολίτες φαίνονται αποκαμωμένοι και πρόθυμοι να υποταχθούν στα κελεύσματα της «νέας τάξης πραγμάτων», η οποία δείχνει να θριαμβεύει στον διμέτωπο αγώνα της κατά των θρησκευτικών πίστεων και των πατρίδων!
Ένας λαός δεν είναι δυνατόν να αντιστέκεται επί αιώνες χωρίς πνευματική ηγεσία που να τον στηρίζει και να τον ανακαλεί από την τάση του να λοξοδρομεί. Πάλι καλά που ο ελληνικός λαός άντεξε ως τη δεκαετία του 1950. Το τελευταίο δόλωμα, αυτό της οικονομικής ευμάρειας υπήρξε ολέθριο! Τώρα βέβαια αισθάνεται τις συνέπειες της αφροσύνης του! Πόση όμως διάθεση έχει να επιστρέψει στις ρίζες του; Πώς να ενστερνιστεί και πάλι τις αρχές της ολιγάρκειας, της ασκητικής βιωτής, της συναντίληψης προς τον πάσχοντα πλησίον,; Δύσκολο ασφαλώς, όχι όμως και αδύνατο. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε στο προσκήνιο της ιστορίας ως χώρα και λαός και όχι ως χώρος και πολίτες πρέπει να επανέλθουμε στις πατροπαράδοτες αξίες μας.
Ο Γιάννης Ρίτσος, έστω και μη δηλώνοντας μέθεξη σ’ αυτήν, έγραψε: «Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις να τη πετιέται. Να τη πετιέται από' ξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου».
Και ο Κύπριος ποιητής Μιχαηλίδης έγραψε: «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!

spiral architect είπε...

Μοριάρτι,
Για να σε πείσουν για την χρησιμότητα των ΑΠΕ πάτησαν περισσότερο πάνω στην ανθρώπινη ευαισθησία σου. Οι νόμοι της φυσικής και της ηλεκτροτεχνίας εναλλασσομένου κρύφτηκαν κάτω απ' το χαλί με αποτέλεσμα πια να ακούς φωνές π.χ. από σάιτ που υποστηρίζουν τη βιομηχανία όπου λένε "απελευθερώστε τις εισαγωγές ΗΕ", λες και αν αυτές απελευθερωθούν και ταυτόχρονα σβήσουν οι ντόπιες πηγές παραγωγής ΗΕ:
- θα έχουμε ρεύμα αδιάλειπτα
- αυτό το ρεύμα θα είναι φτηνό
- οι βιομηχανίες δεν θα κλείσουν, (όσες ήδη έχουν αποφασίσει να κλείσουν)

Όλα αυτά συν τα (επιδοτούμενα) ΑΠΕ είναι απότοκα της λογικής του νεοφιλελευθερισμού που κάλλιστα θα μπορούσε να διαλαλήσει -με τη λογική του χρηματιστηρίου- ότι "από ένα εναμισάρι καλώδιο, η ελεύθερη αγορά θα σου δώσει 400Α"
(ώ δύσμοιρε καταναλωτή!)

Πως ξεκίνησε η προπαγάνδα των ΑΠΕ;
- Τζάμπα ήλιος
- Δωρεάν αέρας
Ο λογικά σκεπτόμενος θα συμπέραινε ότι και το ρεύμα θα ήταν τζάμπα. Ελα όμως που συνέβη το αντίθετο. Παρ' όλα αυτά όλες αυτές οι κυρίαρχες λογικές παραμένουν.

spiral architect είπε...

... αφήστε δε που σε λίγο κάθε κριτική απέναντι στις κρατούσες απόψεις θα χαρακτηρίζεται σαν έγκλημα σκέψης.
Υπερβάλλω; Προς το παρόν καλύψτε τον κώλο σας ...

archaeopteryx είπε...

λες να είμαι ...αντισυστημικός;

spiral architect είπε...

Στις τυχόν διαφορετικές φωνές πατάμε το ανάλογο κουμπί!

archaeopteryx είπε...

όπως αναπολώ στην επόμενη ανάρτηση, όταν ήταν της μόδας να εισαι αριστερός, μου είχε κάνει εντύπωση ένας τέτοιος, που όμως διέγραψαν... Τώρα δεν διαγράφουν. Κάνουν δράσεις με ξέκωλα, και πολά αγάπη και χαρά...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσω για νεοφιλελευθερισμό, αλλά επιμένω ότι η επιβολή των ΑΠΕ δεν έχει σχέση με νεοφιλελευθερισμό διότι κάθε συνεπής νεοφιλελεύθερος (αλλά και παλιο...φιλελεύθερος) αντιδρά στην μεθοδευμένη προσπάθεια επιβολής ενός μη-ανταγωνιστικού προϊόντος με επιδοτήσεις και άγρια φορολογία, για λόγους αρχής. Επίσης πολλά που καταγγέλλονται από τα αριστερά σαν νεοφιλελευθερισμός δεν είναι καθόλου τέτοιος. Η σπέκουλα είναι ένα θέμα, και η στρέβλωση της αγοράς με κρατικές και υπερκρατικές παρεμβάσεις άλλο θέμα.

Professor Moriarty είπε...

Δικό μου το παραπάνω σχόλιο

spiral architect είπε...

Μοριάρτι, με την έννοια που το θέτεις, δηλαδή "για λόγους αρχής" ένας σωστός neocon δεν δέχεται τα ΑΠΕ με την επιδοματική πολιτική τους κλπ. Βέβαια ο ίδιος δεν δέχεται και πολλά άλλα που καθορίζουν το κοινωνικό δέσιμο, τα δίχτυα προστασίας, την περίθαλψη, την παιδεία και γενικά ότι γνωρίσαμε και στο βαθμό που τα γνωρίσαμε εν Ελλάδι τα χρόνια που ενηλικιωθήκαμε και μετέπειτα.

Σιγά-σιγά λοιπόν όλα τούτα εκλείπουν και αντικαθίστανται από ιδιωτικές υπηρεσίες για τους έχοντες και από κουπόνια πρόσβασης (επιδοτούμενα από το κράτος) για τους μη έχοντες. Το τελευταίο λοιπόν δεν είναι "ρύθμιση"; Τι σκατά νεοφιλελευθερισμός είν' αυτός; Καπιταλισμός επί τω αγριοτέρω είναι με ολίγη εσάνς ελευθερίας.

Ακόμα κι ο Φριντμαν και ο Χάγιεκ χαμένα τα' χαν σ' αυτό (γιατί ποιος θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα τη βεβιασμένη μείωση του βιοτικού του επιπέδου) και για να πετύχουν οι θεωρίες τους υποστήριζαν ότι χρειαζόταν σιδερένια φτέρνα με κοινοβουλευτικό μανδύα ή με φαιοπράσινη.

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Professor Moriarty είπε...

Προτιμώ τον θαλασσόλυκο.

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει να τα εμφανίσει μιά αριστερή αφήγηση που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Reichsbank και πρώην σοσιαλιστής Schacht, που διόρισε ο Hitler, ακολούθησε αμιγώς Κεϋνσιανή πολιτική. Και με τεράστια επιτυχία!