Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Πῶς η Σωτηρία του Κλίματος σώζει λιγάκι την κατάσταση, ή, πῶς η μαϊμού του 1% διπλασιάζει το κόστος του 35%

Αυτή είναι ανάρτηση που το 99,9% του πληθυσμού βαριέται να την κοιτάξει, κάτι απόλυτα λογικό αφού αναφέρεται σε τιμές πετρελαίου και χρήση ενέργειας. Για αυτό, αν βαριέστε, πηγαίνετε κατ' ευθείαν σητν τελευταία παράγραφο.


Το παραπάνω γράφημα είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τον Β' ΠΠ.  Το έχω ξαναπεί ότι η Ιστορία του (σύγχρονου) κόσμου είναι στην τιμή του πετρελαίου, και σίγουρα έχει να κάνει με την ...προσφορά και την ζήτηση. Αλλά η "προσφορά και η ζήτηση" είναι ...διακρατική, αφορά πολύ κόσμο με περίεργα και διαφορετικά γούστα, τεχνολογία, πρόσβαση σε καλοπέραση κλπ.

Θα ανέβει το πετρέλαιο; Θα πέσει το πετρέλαιο;

Από τι θα θερμαίνεστε τον χειμώνα; Τι είπατε; Πέλετς; Ή μήπως αέριο; Ή δεν θα θερμαίνεστε;

Σαν πολλά αυτοκίνητα δεν έχει στον δρόμο;  Αν κόψετε το κρέας θα οδηγείτε λιγότερο;

Καταλάβατε κάτι από τα επεισόδια με τα τάνκερ του Περσικού;

Σας νοιάζει αν τα βρήκαν ΗΠΑ και Κίνα στα εμπορικά τους;

Γιατί έγιναν οι Άγγλοι παγκόσμια αυτοκρατορία και στην συνέχεια ...έπεσαν;

Γιατί θέλουν οι Ευρωπαίοι δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων που φτιάχνονται με κάρβουνο;

Γιατί οι οικωλόγοι έχουν στοχοποιήσει την Ινδία και προσπαθούν να της χώσουν ΑΠΕ;

Ξέρετε, προφανώς, τι συμβαίνει όταν 1-2 χώρες με μερικά δις πληθυσμό θέλουν να πηγαίνουν βόλτα με αυτοκίνητο...

Ποιός καταναλώνει κάρβουνο;

Πώς μείωσε η Κίνα την χρήση κάρβουνου; Με αέριο; Δεν έχει...  Ή με μείωση των εξαγωγών της; Σίγουρα όχι με τις πολλές ΑΠΕ που έχει βάλει. Πολλές, αλλά ασήμαντες.

Η Ινδία... Πρέπει να βάλει και αυτή ΑΠΕ, έτσι δεν λένε οι οικωλόγοι;

Η Ελλαδίτσα; Καίει και αυτή λίγο κάρβουνο, αλλά δείτε στο επόμενο την δύναμη των μουαγιέν στην λεγόμενη "Ευρωπαϊκή Ένωση":

Καίμε λιγότερο κάρβουνο, ανά κεφαλή, από ότι η Γερμανία. Αυτοί έχουν βιομηχανία ενώ εμείς την κλείσαμε. Αυτοί ηλεκτροδοτούνται από ...κάρβουνο ενώ εμείς το γυρίσαμε σε αέριο και εισαγωγές. Και αυτοί καίνε αέριο, αλλά λίγο.

Η Γερμανοί μείωσαν την χρήση κάρβουνου με αέριο και σύγχρονες αποδοτικές μονάδες.  Εμείς την μειώσαμε με ύφεση, με αέριο και με εισαγωγές

Η Γερμανία δεν έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 και είναι τίγκα σε ΑΠΕ (αλλά δεν έχει μπει ακόμα σε ύφεση). Εμείς με ρεκόρ ύφεσης έχουμε ρεκόρ μείωσης εκπομπών CO2.

Θέλετε φθηνή ενέργεια ή ακριβή; Αστείο όσο κι αν ακούγεται, η ενέργεια παραμένει φθηνή, με όλο τον χαμό που γίνεται. Υπάρχει θέληση και προσπάθεια να είναι φθηνή -- κυρίως για τον ...παραγωγό ενέργειας. Μερικοί τρόποι να είναι φθηνή η ενέργεια για τον παραγωγό ενέργειας είναι  να είναι μειωμένη η ζήτηση, να φωνάζουν οι οικωλόγοι, και με πιο ...άγριους τρόπους. Όχι παραδόξως, οι χαμηλές τιμές παραγωγού  σημαίνουν ή θα σημάνουν και μείωση της προσφοράς. Όσο η ζήτηση μειώνεται περισσότερο από την προσφορά, τόσο θα υπάρχει ηρεμία, τάξη και ασφάλεια.

Και οι ΑΠΕ; Παρακαλώ να επαναλάβετε μέχρι να το εμπεδώσετε:

1. Οι ΑΠΕ δεν έχουν σχέση με ενέργεια. Η "ονομαστική" παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτολταϊκά είναι περίπου ...1% της συνολικής ενέργειας.

2. Για αυτό το "ονομαστικό" 1%  δεν υπάρχουν μετρήσεις που να λένε ότι υποκαθιστά ή εξοικονομεί κάποιο άλλο, αντίστοιχο 1%. Αντιθέτως, το "ονομαστικό" 1% "προστίθεται χωρίς να υποκαθιστά" και, ειδικά για τα αιολικά, μάλλον αυξάνει την κατανάλωση ...φυsικού αερίου, που όμως επιβάλλει να υπάρχει (για σταθεροποίηση).

3. Το ονομαστικό 1% που δεν εξοικονομεί κάποιο αντίστοιχο 1% έχει δύο συνταρακτικές επιπτώσεις:

  • α) Επιβάλλει την χρήση φυσικού αερίου (καθ' εαυτή καλούτσικη, ειδικά αν είστε Γκαζπρομ). Επιβάλλει αέριο, χωρίς ομως να εξοικονομεί αέριο, από ό,τι λένε οι μελέτες και η εμπειρία.
  • β) Διπλασιάζει την τιμή όλου του ρεύματος! Να το ξαναπώ: Το 1% της ενέργειας που δεν εξοικονομεί κάποιο άλλο 1% ενέργειας, διπλασιάζει το ρεύμα που παράγεται με το 35% της παγκόσμια ενέργειας. Αν διπλασιάσετε το κόστος του 35% της ενέργειας με το κολπάκι του 1% από δήθεν ΑΠΕ, ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι πετυχαίνει το 1% της ενέργειας, που δεν εξοικονομεί 1%,  αλλά διπλασιάζει το κόστος του 35%; Απάντηση: Διπλασιάζει την λιανική τιμή του 35% της ενέργειας. Χαμός στην ζήτηση...

4. Ο διπλασιασμός της τιμής του 35% της ενέργειας είναι πάρα πολλά λεφτά, τόσο πολλά που έχουν περισσότερα μηδενικά από όσα μπορώ να μετρήσω. Τρισεκατομμύρια. Ποιός τα παίρνει; Κατά 50-60% αυτοί που εξάγουν μηχανήματα ΑΠΕ. Το υπόλοιπο οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουγούν ΑΠΕ.  Thats' all folks.


Α, ναι, μειώνουν την ζήτηση. Και εσείς κάθεστε και ασχολείστε με
το περιβάλλον και την χωροθέτηση, ή αν είναι δεξιοί ή
αριστεροί αυτοί που τα βάζουν...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο γιατί δείχνει κινούμενα σχέδια και όχι τον καθηγητή που μιλάει για ΦΒ και Αιολικά;
ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τη δράση του αυτή...

Ανώνυμος είπε...

Αναφερόμουν στον Κριστι

John Christy

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Christy

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, ο Christy έχει επιφανή θέση και τον δείχνω όπου χρειάζεται. Αυτή η ανάρτηση είναι (αλλη μία) ανακεφαλάιωση που λέει ότι οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ανύπαρκτες, αλλά διπλασιάζει το κόστος του 35% της ένέργειας, that' all (folks). Θα νπορούσε να είναι αποχαιρετιστήρια αν ήθελα να αποχαιρετίσω.