Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

«Διαφθορά, άσκηση πιέσεων και χρηματοδότηση οργανισμών: ο νικήτρια συνταγή των αιολικών για να αποδείξουν τη νομιμότητά τους»


http://eletaen.gr/pragmatopoiithike-i-etisia-ekdilosi-kai-h-aponomi-vraveion-aiolos-2019/  Θερμά παρακαλώ να διαβάσετε πώς 330 προσκεκλημένοι διασκέδασαν και συζήτησαν σε εορταστική ατμόσφαιρα, μεταξύ άλλων:  Οι κκ. Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκος Μπουλαξής, Δημήτρης Τσέκερης (σύμβουλος του Σταθάκη),  Γιάννης Σηφάκης, Μάνος Μανουσάκης,   Νίκος Χατζηαργυρίου, Βασίλης Τσολακίδης,   Αλεξάνδρα Σδούκου,  Ιωάννα Καλαντζάκου, Καθ. Αρθρούρος Ζερβός,  Θεοδόσης Τάσιος, Κώστας Ευθυμίου, Βασίλης Γιόκαρης (οικολογικές κινήσεις Αρκαδίας!), Παναγιώτης Λαδακάκος (περήφανος που δεν υπάρχει το καθεστώς feed-in-tariffs αλλά με ελάχιστη εγγυημένη ταρίφα κανένα 50άρικο και παράταση του παλιού καθεστώτος στα ψιλά γράμματα), Πάρης Μουράτογλου ή Pâris Moratoglou στα Γαλλικά. Αυτά, τον περασμένο Ιανουάριο.

Το ρόλο του Μουράτογλου, που "βραβεύτηκε" το 2019, τον είχα καταλάβει ήδη από το 2010,  με αφορμή την υπογραφή του με τον "καθηγητή" Ζερβό, τότε Διοικητή της ΔΕΗ (Γιωργάκης is the name,  Πράσινη Ανάπτυξη is the game) και δεν τον θεωρώ καθόλου "μυστηριώδη" όπως τον είχε αναφέρει το Βήμα, το 2015. Ούτε θεωρώ "πρωτοφανή" την διαφθορά με τα αιολικά που ανέφερε ο Figaro το 2014.  Κάτι που υπάρχει μόνο με επιδοτήσεις, επιδοτήσεις που "νομοθετούνται" από "πολιτικούς", που στηρίζονται από εμφανώς βαλτούς ακτιβιστές, σερβίρεται σαν σωτηρία, είναι ...υποχρεωτικό και που, αποδεδειγμένα, είναι άχρηστο, με συγχωρείτε, μόνο με διαφθορά μπορεί να υπάρξει.

Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα σκάσει το απόστημα. Θα σκάσει. Είναι θέμα χρόνου.  Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσα λεφτά θα έχουμε δώσει ως τότε και τι μόνιμη ζημιά θα μάς έχει μείνει για να θυμόμαστε και να δοξάζουμε όλους τους εμπλεκόμενους.

Και, ξαφνικά, ξανά οι Γάλλοι:

https://www.atlantico.fr/decryptage/3580433/corruption-lobbyisme-et-financement-d-associations--le-tierce-gagnant-des-fabricants-d-eoliennes-pour-asseoir-leur-legitimite-fabien-bougle

Με υπότιτλο: Mauvaise idée: Corruption, lobbyisme et financement d’associations : le tiercé gagnant des fabricants d’éoliennes pour asseoir leur légitimité. Που με το bing και λίγη βοήθεια μεταφράζεται «Κακή ιδέα: Διαφθορά, άσκηση πιέσεων και χρηματοδότηση οργανισμών: ο νικήτρια συνταγή των αιολικών για να αποδείξουν τη νομιμότητά τους».

Το άρθρο αναφέρεται στο βιβλίο που πήρα χαμπάρι χάρη σε έντιμο Έλληνα δημοσιογράφο που μου το επεσήμανε (λέγοντάς μου ότι "με πρόλαβε άλλος και το έγραψε"). Αναφέρει τον Μουράτογλου, πώς ξεκίνησε με έναν Υπουργό του Σιράκ που του έδωσε εγγυημένες ταρίφες, πώς μπήκαν στο παιχνίδι οι WWF, Greenpeace, άλλοι οικωλόγοι, διάφοροι "επώνυμοι" και τα ΜΜΕ. Και πώς, τόσο καιρό, η μάχη κατά των αιολικών ήταν μάχη Δαβίδ κατά Γολιάθ, αλλά τώρα μπορεί και να παίρνει το πάνω χέρι ο Δαβίδ.

Το πάνω χέρι του Δαβίδ είναι ότι καταρρέουν τα αιολικά στην Γερμανία σαν συνέπεια του ενεργειακού τους ατελέσφορου και του κόστους τους.  Η Γερμανία, είτε την χωνεύω, είτε όχι, δεν μπορεί να αυτοκτονήσει, έχει κόψει τις εγγυημένες ταρίφες, μαντέψτε τι παθαίνουν τα αιολικά χωρίς αυτές. Αυτό που παθαίνουν είναι ότι ...τελειώνουν (και η συνέχεια αυτού, προσεχώς):

Τα αιολικά είναι μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη, από το 1979, τεχνολογία του 1960. Δεν έχουν σχέση με ενέργεια ή με ηλεκτροδότηση. Είναι ενεργειακά ασήμαντα, δεν ηλεκτροδοτούν, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα (ρωτήστε τους Γερμανούς). Έχουν σχέση μόνο με εισπράξεις επιδοτήσεων. Το αιολικό "δυναμικό" είναι μέτρο μόνο του πόσες επιδοτήσεις θα εισπραχθούν. Υπάρχουν μόνο όσο είναι υποχρεωτικά, με υποχρεωτικά εγγυημένες επιδοτήσεις. Τα θέλουν πολύ αυτοί που τα εξάγουν και οι 2-3 μεγάλες Ευρωπαϊκές "ΔΕΗ" που χρειάζονται κεφάλαια (η EDF/Edison, πρώτη και καλύτερη). Από εκεί ήρθε ο Moratoglou.

Κάν'τε μια χάρη στον εαυτό σας: Ξεκόψτε διακριτικά από αυτή την ελεεινή απάτη, πριν σας σκάσει στα χέρια, γιατί σε κάποιου χέρια σίγουρα θα σκάσει.

Και όσοι βραβεύεστε από την κάθε ΕΛΕΤΑΕΝ, να φροντίσετε να βάλετε το βραβείο σε σημείο που θα φαίνεται στον τάφο σας where, God willing,  I promise to you, someone will come and take a piss.

Άκου ΜΑΤ,  για να πάνε αιολικά στην Νιάλα... Νόμιμα, νομιμότατα... Σα δεν ντρέπεστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: