Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Σπαμ (ή, ο μοναδικός αντίλογος της αιολικής Μαφίας)


Τα σχόλια στα οποία γράφονται αρλούμπες είναι εξαιρετικά χρήσιμα και τα φυλάω επιμελώς. Παραθέτουν τα βλακώδη επιχειρήματα με τα οποία η αιολική Μαφία και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν να μετατρέψουν τον πληθυσμό σε ορδές ηλιθίων.

1. Δεν υπάρχει στην Φυσική ή την Μηχανολογία όρος "καθαρή ενέργεια". Υπάρχουν οι όροι ενέργεια χαμηλής ενθαλπίας, ή υψηλής εντροπίας, κοινώς η σχετικά άχρηστη ενέργεια. Ο αέρας και ο ήλιος είναι ((στην επιφάνεια της Γης) πεντακάθαρη ενέργεια. Κατάλληλη για στέγνωμα μπουγάδας. Ακατάλληλη για ηλεκτροδότηση δικτύου. Το ότι γυρίζει ένα ανεμοδούρι, ή φορτίζεται μια μπαταρία, δεν σημαίνει ότι ηλεκτροδοτείται ένα δίκτυο.

2. Υπάρχει ακόμα και η "κατανεμόμενη" ηλεκτρική ενέργεια και η "στοχαστική" ηλεκτρική ενέργεια.  Κατανεμόμενη είναι η ενέργεια που την έχεις όταν την θες, και όχι όταν θέλει αυτή.  Ένας κεραυνός στο κεφάλι σου δεν είναι κατανεμόμενη ενέργεια (αν και ένας κεραυνός έχει ενέργεια που αντιστοιχεί σε ηλεκτροδότηση πολλών διαμερισμάτων).  Η αιολική ενέργεια και, λιγότερο,  η φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι "στοχαστική", δηλαδή κουτουρού μεταβλητή, τυχαία.  Ακατάλληλη ή άχρηστη, αν θες να ανάψεις το φως τα μεσάνυχτα αν δεν φυσάει.

3. Η στοχαστική, μη κατανεμόμενη, αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια μπορούν να "ενσωματωθούν" σε ένα δίκτυο, αλλά και από την θεωρία και από την πράξη, μετρημένα και τεκμηριωμένα α) δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και β) δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Δηλαδή, η μεν ΡΑΕ και όχι μόνο έχουν πει ότι οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, η δε Κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε χώρα, αδυνατεί να πει επίσημα "πόσα γραμμάρια λιγνίτη ή αέριο έχουν εξοικονομήσει οι ΑΠΕ. Οι δημοσιευμένες και βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία μελέτες λένε "ΜΗΔΕΝ".

4. Όλα τα αιολικά και όλα τα φωτοβολταϊκά της Ελλάδας, επί 100, δωρεάν και δωρεάν διασυνδεμένα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο ταπεινή και βρωμερή λιγνιτική μονάδα. Το αέριο και οι εισαγωγές ρεύματος υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Όχι οι ΑΠΕ.

5. Το μόνο που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να εισπράττουν λεφτά για αυτούς που τις κατασκευάζουν και τις πουλάνε (τους Γερμανούς) και αυτούς που τις λειτουργούν (την EDF/Edison την GDF/Ηρων την ENEL και λοιπές περίπου κρατικές ΔΕΗ άλλων χωρών. Λεφτά για τα λεφτά και όχι για το μη κατανεμόμενο, στοχαστικό ρεύμα τους.

6. Αν ενδιαφέρει μου αρέσουν πολύ τα αιολικά, σαν εμφάνιση και σαν μουσική. Και μου αρέσουν και οι χωματόδρομοι στα βουνά για να πηγαίνω βόλτες με το Τσερόκι μου. Αλλά για 5-10 δις επιδοτήσεις τον χρόνο, καλύτερα να μην τα είχα.

7. Τα αιολικά και τα φ/β είναι τεχνολογίες του 1960. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν την δεκαετία του 1970. Έκτοτε, αν και υπήρξαν βελτιωτικές εξελίξεις, δεν έχει αλλάξει ο στοχαστικός και μη κατανεμόμενος χαρακτήρας τους, και δεν έχει αλλάξει η αδυναμία αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου. Η μόνη επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη είναι ο Γερμανικό Νόμος EEG, του 1992,  που τις έκανε υποχρεωτικές, υποχρεωτικά επιδοτούμενες, με υποχρεωτικές ταρίφες και άλλα υποχρεωτικά κόλπα. O Νόμος EEG έχει γίνει υποχρεωτικός όπου κάνουν κουμάντο ή λαδώνουν οι Γερμανοί. Και σαν συνέπεια,  έχουν μπει πολλές ΑΠΕ μετά τον Νόμο EEG αλλά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να είναι ενεργειακά ασήμαντα και ηλεκτροδοτικά άχρηστα. Αλλά διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν το ρεύμα, που είμαι σίγουρος ότι σας αρέσει.

Η φρίκη είναι ότι υπάρχουν ΟΡΔΕΣ ηλιθίων. Το ευχάριστο είναι ότι το άρθρο, που δεν άρεσε στο λαμόγιο, το έχουν δει πάνω από 9.000 σε 2-3 μόνο μέρες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αξίζει να ασχολείστε με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλαβούν. Γράψτε για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν. Αν δεν συμφωνούν να εκθέσουν με επιχειρήματα τον αντίλογο τους. Σας παρακολουθώ περίπου 2 χρόνια αντιλαμβάνομαι πως γνωρίζετε το αντικείμενο και θέλω να συμμετέχω στον σχολιασμό.Το βήμα υπάρχει και εφόσον είναι ανοικτό ακόμη και ανωνυμώς δειχνει δημοκρατικό χαρακτήρα από την πλευρά σας. Γράψτε και αφήστε να αξιολογήσει το κοινό. Άλλωστε αν κάποιος δεν θέλει να σας διαβάσει δεν είναι υποχρεωτικό, το ίντερνετ προς το παρόν δεν έχει φραγμούς ως προς το ποια σελίδα θα επισκευτείς (εκτος ελάχιστων εξαιρεσεων). Μου άρεσαν οι εννοιες στοχαστικό, εντροπία κα. Σταύρος

Dimit είπε...

Εδω εδωσαν 80% σε αυτους που οτι μνημονι ευρισκαν το ψηφιζαν, και περιμενουμε να καταλαβουν τι παιχνιδι παιζουν στην πλατη μας???Συνεχιστε ,καθ οτι και η μοναδικη πηγη σχετικης πληροφορησης. ΣΟΒΑΡΗ.