Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Η μικρή Ελλάδα στην "Μεγάλη Εικόνα"

Συχνά χάνουμε την "μεγάλη εικόνα" μέσα στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας και τον θόρυβο του αποπροσανατολισμού στον οποίο είμαστε βυθισμένοι.

https://www.thegwpf.com/content/uploads/2019/07/Washington2019-Peiser.pdf
https://www.politico.eu/article/von-der-leyens-climate-brussels-reality/
https://ourfiniteworld.com/2015/07/08/what-greece-cyprus-and-puerto-rico-have-in-common/
https://ourfiniteworld.com/2012/03/12/world-energy-consumption-since-1820-in-charts/

"Μεγάλη εικόνα" είναι η "οικονομία": Το διαθέσιμο εισόδημα, η απασχόληση, πόσο καλά ή όχι καλά περνάμε, η δυνατότητα να έχουμε επιλογές, η δυνατότητα μετακίνησης, οι προοπτικές που αντιλαμβανόμαστε για το μέλλον -- ή όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται την "οικονομία".

Η κινητήριος δύναμη κάθε "οικονομίας" είναι η φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια. Δεν είναι η μόνη κινητήριος δύναμη, αλλά αυτή είναι η κινητήριος δύναμη που έχει διαμορφώσει τον μετά το 1800 σύγχρονο κόσμο και δεν είναι παρά το κάρβουνο και το πετρέλαιο.  Οι οικονομολόγοι αναφέρουν και τον πληθυσμό, την τεχνολογία, το κεφάλαιο και τις άλλες πρώτες ύλες. Και, φυσικά, το ...Κλίμα (το πραγματικό Κλίμα, όχι το πολιτικό Κλίμα).

Και αν δείτε την ανά κεφαλή παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, από το 1800 και μετά, θα δείτε την "βιομηχανική επανάσταση του κάρβουνου" μετά το 1850, την "ευημερία του πετρελαίου" μετά το 1945, και τον "ατέλειωτο πονοκέφαλο" μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973-1979.  Η ανά κεφαλή χρήσης ενέργειας μετά το 2000 (με κάρβουνο) είναι η Κίνα.

Αυτό που η ExxonMobil λέει, τεχνοκρατικά, είναι περίπου το ίδιο που λένε όλες οι οικολογικές ΜΚΟ από το 1990 και μετά: Δεν υπάρχει πια η φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια για όλους, τώρα που έχουμε γίνει πολλοί και που θέλουμε να ζούμε καλύτερα από τους προγόνους μας του 19ου αιώνα. Και που, για "γεωπολιτικούς λόγους" πρέπει να παραμείνουν χαμηλές οι διεθνείς τιμές για τους παραγωγούς ενέργειας (που σημαίνει, εξ ορισμού, "ελλείμματα" που θα καλυφθούν, αναγκαστικά, με καταστολή της ζήτησης).

Και η Ελλάδα;


Το παραπάνω γράφημα της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα δείχνει την σχετικά μεγάλη εξάρτηση στο πετρέλαιο. Δείχνει επίσης ότι η Χούντα έπεσε, η βιομηχανία έκλεισε και μας ήθρε ο Αντρέας Παπανδρέου  μάλλον χάρη στην πετρελαϊκή κρίση του 1973-1979.   Και είμαστε σε απίθανη ύφεση και διάλυση από το 2007 -- κατά την γνώμη μου λόγω "μη αειφόρων δημοσιονομικών", της εκτίναξης του πετρελαίου πριν το κραχ του 2008, και του κραχ του 2008. Κάπως καταφέρνουμε και όταν ο κόσμος "πάει καλά" εμείς στήνουμε φούσκες, και όταν σκάνε οι φούσκες, δεν υπάρχει πάτος.

Η Ελλάδα, πέρα από τον λιγνίτη, δεν έχει "ενεργειακούς πόρους". Αν βρούμε αέριο ή πετρέλαιο, αμφιβάλλω εάν θα είναι για εμάς. Εάν περάσουν οι αγωγοί αερίου και τα καλώδια ρεύματος από την χώρα μας, νομίζω ότι ο ρόλος μας θα περιορίζεται στο να τους πληρώνουμε και να τους κοιτάμε. Είμαστε χώρα transit.

Τα κακά νέα (που δεν είναι τόσο "νέα", η κακιά ExxonMobil αναφέρει μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη από το ...2010), τα κακά νέα είναι ότι η "Ευρώπη" πάει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1) Ύφεση και 2) η Γερμανία θα κρατηθεί "ίσα βάρκα ίσα νερά" και το "μουαγιέν" της μείωσης θα το φάει η ...περιφέρεια. Εμείς και όχι μόνο.

Η "Ευρώπη" θα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, πτωτική διεθνή ανταγωνιστικότητα, στασιμότητα, ενεργειακή φτώχεια και απώλειες στην βιομηχανία. Θα μειώνει τις εξορύξεις και θα εξαρτάται από Ρώσικο αέριο. Αυτό, θα πλασάρεται για κατανάλωση από τις ορδές των ευρω-ηλιθίων σαν "Πράσινη ανάπτυξη".  Η κυρία Κομισάριος von der Leyen αυτά μας τάζει. Θα μειώσει τις εκπομπές (την κατανάλωση ενέργειας) και θα φορολογήσει τα Κινέζικα (με cross-border carbon tax).  Αλλά σε "Ευρωπαϊκό" επίπεδο. Η μαγκιά των Γερμανών είναι ότι χρειάζονται "στόχους" αναφέρονται σε μέσους όρους, και την νύφη την πληρώνουν οι υπόλοιποι. Ο μόνος πραγματικός Γερμανικό στόχος είναι η διατήρηση της δικής τους Εθνικής οικονομίας, της δικής της Εθνικής βιομηχανίας και απασχόλησης και των δικών της εξαγωγών.


Βέβαια, οι υπόλοιποι "Ευρωπαίοι" έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Οι μεν φτωχές χώρες δεν αντέχουν, οι δε κάτοικοι των "πλούσιων" χωρών ξεσηκώνονται. Οι Γάλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν τις επιδοτήσεις των αιολικών της EDF. Αλλά ο Άδωνις τις θεωρεί επενδύσεις και απειλεί αυτούς που δεν τις θέλουν.  Τόσο απλό. Η EDF έχει ανάγκη από κεφάλαια για την ανανέωση των πυρηνικών της, αλλά δεν φταίμε εμείς για αυτό. Αν είναι να επιδοτούμε πυρηνικά, να φτιάξουμε 1-2 δικά μας για δική μας ηλεκτροδότηση και όχι για την EDF Γαλλίας που κρύβεται πίσω από την Ελπέντισον.

Μερικοί από εσάς θα σκούξετε επειδή είστε προγραμματισμένοι "οικολόγοι" και δεν θέλετε πυρηνικά. Ούτε εγώ τα θέλω επειδή ξέρω ότι έχουν τρομακτικό αρχικό κόστος. Προτιμώ τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, την φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια. Δεν θέλετε λιγνίτη ή λιθάνθρακα; Κάνενα πρόβλημα... Τι θέλετε;  Οι ηλεκτροδοτικές επιλογές μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα.  Όποιος πολιτικός προκρίνει ηλεκτροδότηση από φυσικό αέριο μάλλον δεν έχει καταλάβει από που έρχεται και που καταλήγει το φυσικό αέριο. Όποιος πολιτικός προκρίνει τις ΑΠΕ σαν ηλεκτροδότηση, τι να πώ; Μάλλον δεν ξέρει να ...διαβάζει. Οι ΑΠΕ φορολογούν την ενέργεια, δεν την παράγουν και οι φόροι είναι υπέρ ...Ευρωπαίων, όχι υπέρ ενέργειας.

Ο αέρας και ο ήλιος δεν συμβάλλουν σε καμμία ενεργειακή ασφάλεια. Το μόνο που εξασφαλίζουν για εμάς είναι στέγνωμα της μπουγάδας και φόρτιση κανενός ζμαρτφόουν.  Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν επειδή αυτοί που τα πουλάνε έχουν αναδουλειές και απαιτούν να πάρουμε και εμείς, και δίνουν ποσοστά στους εδώ πλασιέ τους για να εκβιάζουν τους πολιτικούς.

Ερωτώ τόσο τον κ. Μυτιληναίο (που, τέλος πάντων,  έχει και ένα εργοστάσιο), όσο και αυτούς που τον αγαπάνε, εάν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το εργοστάσιό του (ή την κουζίνα του) με όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Ελλάδας, ακόμα και αν είναι τζάμπα με τζάμπα την διασύνδεση.  Δεν μπορεί. Το μόνο που πετυχαίνει με τις ΑΠΕ του είναι να επιδοτεί τις άλλες του δουλειές, αλλά με το 60-80% της επιδότησης να πηγαίνει κατ' ευθείαν έξω. Δεν με ενοχλεί, τόσο πολύ, να επιδοτώ τον κάθε κ. Μυτιληναίο, αν αυτό βοηθάει την Εθνική Οικονομία, αλλά με τις ΑΠΕ δεν βοηθάω την Ελληνική Οικονομία, βοηθάω την Γερμανική, την Γαλλική, την Ιταλική, της Ισπανική κλπ.

Τα αιολικά και τα φ/β δεν είναι πηγή χρήσιμης ενέργειας. Είναι μη ανταποδοτικός φόρος στην ενέργεια, που τον καρπούνται οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.  Αν θέλουμε χρήσιμη ενέργεια, θα στήριζα ένθερμα κάτι που να την παράγει -- για εμάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: