Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Δασμοί στα Κινέζικα για να σώσουμε το Κλίμα


https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-08/trade-rules-emerge-as-weapon-to-fight-climate-change-in-Europe

Οι Αμερικάνοι θέλουν να περιορίσουν τις εξαγωγές της Κίνας για να περισώσουν ό,τι έχει μείνει από την βιομηχανία τους, να μαζέψουν λίγο τα ελλείμματά τους και να προστατεύσουν ό,τι κέρδισαν στον Ειρηνικό, στον Β' ΠΠ. Αυτό το κάνουν όπως το κάνουν. Πίεση έτσι, αλλιώς, αλλιώτικα, δασμοί, ανταλλάγματα...  Παραδοσιακά πράγματα.

Οι "Ευρωπαίοι" θα περιορίσουν τις εισαγωγές Κινέζικων για να σώσουν το ...Κλίμα. Είναι οι ίδιοι "Ευρωπαίοι" που δεν θέλουν Ελληνική ζάχαρη για να εξάγουν αυτοκίνητα στην Βραζιλία (που τους εξάγει Βραζιλιάνικη ζάχαρη).  Η κυρία Κομισάριος Ούρσουλα το είπε, και το ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση: Carbon border tariff,  ή, δασμοί στα Κινέζικα για να μην έχουμε θερμοκήπιο και ζέστη. Θα κάνει κρύο επειδή δεν θα εισάγουμε πολλά Κινέζικα.  Δεν είμαι κατά της προστασίας από τα Κινέζικα και όσοι από εσάς αριστερίζετε με οικολογικές ευαισθησίες, πέρα από την ...αποανάπτυξη, θα αρχίσετε να γίνεστε και κατά της παγκοσμιοποίησης. Όχι κατά των Γερμανών και των Γάλλων, αλλά κατά των Κινέζων. Αν πάτε να ενοχλήσετε Γερμανογάλλους, θα σας κάνει νταντά η Κομισιόν κατηγορώντας σας για δεσπόζουσα θέση.

Οι Αμερικάνοι θέλουν να σώσουν το ...Κλίμα για να μην σκοτώνονται σε ξένους καυγάδες περίεργων φυλών της Μέσης Ανατολής. Οι Ευρωπαίοι βολεύονται μια χαρά με τους Αμερικάνους να κάνουν τον χωροφύλακα, και να το δείτε ότι μερικοί από αυτούς θα νομίζουν ότι θα επιστρέψουν στις παλιές τους αποικίες. Οι Γερμανοί το κάνουν με ...Πράσινη Ανάπτυξη. Οι Γάλλοι το κάνουν πιο ...παραδοσιακά.  Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο -- αν και κάποιος θα καταλήγει πάντα να κάνει τον χωροφύλακα.

Εσείς πάντως, θα διχαστείτε αν είστε με τον Τραμπ ή με την Ούρσουλα. Μια μικρή μειοψηφία θα είναι πάντα με την Γκαζπρόμ και μια άλλη με τους συντρόφους Κινέζους.  Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να συνειδητοποιείτε τι ήταν το "Συμφωνο των Παρισίων" και τι είναι η λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή":  Σώστε την Γερμανική βιομηχανία και λιγάκι την Γαλλική.

Μου έλεγε κάποιος ότι οι κονσέρβες ντοματοπολτού από την Κίνα είναι φθηνότερες από τις ντομάτες στο χωράφι στην Θήβα. Αν δεν είμαστε στο ευρώ, αυτό δεν θα συνέβαινε, τα ντόπια θα ήταν πάντα πιο φθηνά από τις ανύπαρκτες εισαγωγές. Αλλά πάλι με το ευρώ έχουμε αλλοδαπούς εργάτες. Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα; Το Κλίμα? Το ευρώ? Η Γερμανία? Οι τιμές της ενέργειας?  Το πρόβλημα είναι οι στρεβλώσεις  επιβάλλονται από τρίτους, για δικούς τους εγωιστικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: