Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η επερχόμενη κατάρρευση της Πράσινης Ενέργειας στην Ελλάδα


και στο scribd

Από τότε που εξελέγη ο ΓΑΠ έχουν αδειοδοτηθεί άδειες για μεγάλα και μικρά έργα ΑΠΕ μεταξύ €10 και €15 δις. Το Project Helios είναι περίπου €20 δις. (και ετέθη σαν όρος για την δεύτερη σωτηρία μας.

Πέρα από την υπερπροσφορά επενδυτικών αιτήσεων υπάρχει και θέμα κόστους. Το 2010 η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα από λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ήταν €0,09-0,10 ανά κιλοβατώρα. Η τιμή της αιολικής κιλοβατώρας είναι περί τα €0,25, και της φωτοβολταϊκής περί τα €0,50. (Και πού να μην είχε το αέριο...)

Η ειρωνία είναι ότι το κόστος αυτών των "επενδύσεων" επιβαρρύνει την ΔΕΗ, που θα το περάσει στον καταναλωτή, σε καιρό ύφεσης, για να ωφεληθούν λίγοι επιχειρηματίες ΑΠΕ.

Να μάθουμε από την εμπειρία της Γερμανίας και της Ισπανίας (και της Γαλλίας, Ολλανδίας, Αγγλίας) που έκοψαν τις ταρίφες λόγω υπερβολικής εγκατεστημένης ισχύος και αλλαγές στα τιμολόγια των παραγωγών.

Καλά είναι τα Πράσινα διαπιστευτήρια, αλλά θα είναι καταστροφικά για τον καταναλωτή.  Αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 15% δεν φτάνει καν για τους ΑΠΕτζήδες.  Η ΔΕΗ, η ίδια με επενδυτικές ανάγκες, είναι ήδη σε δύσκολή θεση  και το Project Helios θα αυξήσει το κόστος διασύνδεσης δραματικά.

Οι ΑΠΕ είναι πληθωριστικές σε οικονομικό περιβάλλον ύφεσης.

(Ή "πόσο μακάκες μπορεί να είστε;"  λέω εγώ... Ή είστε αγράμματοι;)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κουτσά στραβά η ΔΕΗ δούλευε πριν την περιλάβουν ο ΓΑΠ και τώρα ο Μπένυ με τις μαλακίες τους. Αυτό είναι περίπου το ρεζουμέ του ραπόρτου.

Το ευχάριστο είναι ότι με το κονφούζιο που έφτιαξαν οι πράσινες πολιτικές, οι ΑΠΕτζήδες θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια. Πάντως τέτοια σοφιστικέ παιδιά που είναι δεν μπορεί να μην ήξεραν ότι πρόκειται για φούσκα. Οσο πράσινος ιδεολόγος και αν είσαι δεν τυφλώνεσαι από το ντουέτο Μπιρμπίλω-ΓΑΠ σε βαθμό που να μην ξέρεις που έχεις βάλει το πορτοφόλι σου.

Kaymakchalan

nikos είπε...

ΕΥΓΕ κύριος !!

nikos είπε...

για μια καλημέρα ...na dzien dobry archaeopteryx http://www.youtube.com/watch?v=rzBjkHhtoaU&feature=related

spiral architect είπε...

Το δυσάρεστο ειναι ότι την πληρώνουμε όλοι.

Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι για τη "μαρίδα" των ΑΠΕ που νομίζοντας ότι βρήκε την αγελάδα με τα χρυσά βυζιά μπήκε μέχρι τη μέση στο νερό ανακαλύπτοντας με τρόμο ότι στο Θολό νερό κολυμπούν κροκόδειλοι.

Ανώνυμος είπε...

Παρουσιάζουν σήμερα κάποια μελέτη εταιρίας consulting (Arthur Little?) που θα έχει και αυτή τέτοια συμπεράσματα. Θα ήθελα να ξέρουμε ποιον φοβούνται και δεν τολμούν να πουν το αυτονόητο.

archaeopteryx είπε...

Spiral θα ανεβάσω τα κροκοδειλάκια σε λίγο, να δεις τα δάκρυα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ γουστάρω να ακούσω ότι μια πράσινη φάμπρικα περνά στην προστασία του άρθρου 99!

Παράσιτα τέρμα!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@Kaymakchalan
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112782063

spiral architect είπε...

Ποια είναι η KLT?
Την ξέρει η μάνα της?
Πάντως site έχει!

... Η «KLT» το 2010 είχε πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ και κέρδη 900.000 ευρώ ενώ φέτος ο τζίρος της αναμένεται πολύ μειωμένος λόγω της ουσιαστικής παύσης της δραστηριότητάς της λόγω των μεγάλων οικονομικών της προβλημάτων. Ο δανεισμός της ανέρχεται φέτος στα 25 εκατ. ευρώ....

Πως έγιναν τα παραπάνω?
(το απόσπασμα από την "Ημερησία")

- Είναι μόνο λογιστικές εγγραφές?
- Τα λεφτά-κέρδη του '10 τα πήραν ζεστά στο χέρι?
- Και αν ναι, που είναι τώρα αυτά?
(τι ρωτάω τώρα ...)

Ανώνυμος είπε...

συνάδερφε αυτά σου μάθαν να ρωτάς στο πανεπιστήμιο? πρέπει να ξέρεις να απαντάς σε ερωτήσεις του τύπου
πόσο θα παίρνω με το 10αρακι? η περγκολα ειναι αυθαιρετη, πειραζει να βαλουμε και κει? θελω το max, να βαλουμε και στο βορρα με βασεις σαν το θερμοσιφωνα, να μου κανες υπερτιμολογηση για την τραπεζα. λυπαμαι μονο τους 70 εργαζομενους της εταιρειας και γενικα τα παιδια που επενδυσαν λεφτα και ελπιδες για να ειναι ''ανταγωνιστικοι'' στον ''κλαδο του μελλοντος''

Ανώνυμος είπε...

«Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι μια υπόθεση ακριβή και αν δεν διασφαλιστεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας της ανάπτυξής τους (τεχνολογική πρόοδος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενεργειακή αυτάρκεια) και δεν ακολουθηθεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη διαδρομή, οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μπορεί να είναι, ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, εξαιρετικά αρνητικές.»

Στο κείμενο γίνεται και μια αποτίμηση του κόστους δημιουργίας "πράσινων θέσεων εργασίας".

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=246&la=1&catid=224&artid=3082

Ανώνυμος είπε...

http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC