Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Είναι απλό: Να εξαιρεθούμε, και εμείς, από τον φόρο άνθρακα

14 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 190 ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ
ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Προς τη θετική κατεύθυνση φαίνεται να είναι η απόφαση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο
Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, όπου 190 χώρες συμφώνησαν να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές. Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία –επί της ουσίας- επεκτείνονται έως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.

Μια εξέλιξη που σαφώς και μπορεί να δώσει ανάσα και στη ΔΕΗ σαν επιχείρηση, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, στους οποίους θα μετακυλίονταν άμεσα το ανάλογο οικονομικό κόστος, εάν η ΕΕ επαναπροσδιορίσει τη θέση της σχετικά με το φόρο ρύπων που θα ισχύσει από 1/1/2013. Η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος, που οπωσδήποτε «θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

Παρά το ότι το γεγονός αυτό δικαιώνει απόλυτα τη θέση του Σωματείου μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα των λιγνιτών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να κρατήσουν, αλλά και στο σημείο που έχει να κάνει με την διαχρονική μας εκτίμηση ότι χώρες της Ε.Ε. (πχ Γερμανία, Πολωνία) δεν επρόκειτο να αποδεχθούν φόρο του διοξειδίου του άνθρακα στα στερεά καύσιμα (πόσο μάλλον χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία που εντάσσουν καθημερινά στο σύστημά τους λιγνιτικούς σταθμούς),ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δράττεται της ευκαιρίας να επαναφέρει και να ενισχύει την αναγκαιότητα του συνολικού αιτήματος για τη κατασκευή σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που και τις προδιαγραφές θα τηρούν και το Εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη θα κρατήσουν σε πρωταγωνιστική θέση.

Εν ολίγοις, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», καθώς και τη δημοπράτηση της μονάδας στη Φλώρινα «Μελίτη II».

4 σχόλια:

nikos είπε...

αυτό το τελευταίο τι το θελαν .....ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», καθώς και τη δημοπράτηση της μονάδας στη Φλώρινα «Μελίτη II»...για λαϊκισμό ... λιγνίτη έχουν τα γαϊδούρια η τον ντερλίκωσαν σε μια γενιά

nikos είπε...

η κατ ...εντολή τον διαπλεκόμενων Περιστέρι, Τερνα .. όπως κατηγορούν τον Αδαμιδη στα blog η Πασκιτες αυτοί ξέρουν !!

archaeopteryx είπε...

έεε τα πολιτικά τους δεν τα ξέρω....

Ανώνυμος είπε...

Επειδή να φάμε δεν έχουμε, άρα ούτε ρεπάνια για την όρεξη χρειαζόμαστε. Σε αυτές τις συνθήκες κάνεις ένα Emergency STOP στις πράσινες μαλακίες και κυρύσσεις στάση Κυότου και κάθε παρεμφερούς βλακείας, μέχρι νεοτέρας.

Κανείς δεν τολμά να πει κιχ σε μια τέτοια κίνηση.

Αλλά για τέτοια κίνηση θέλει μυαλό και mas grandes cojones. Δύο ποιότητες που δεν έχουν οι πολιτικοί μας.

Kaymakchalan