Κυριακή 29 Απριλίου 2012

(Ξανά) συναγερμός στο Γερμανικό δίκτυο


Αυτή την φορά στις 29 Μαρτίου (τα προηγούμενα τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο).  http://www.viadalvento.org/wp-content/uploads/2012/04/german_wind_power_curtailments_2012_04_14.pdf

Αν είχαμε κουκούτσι μυαλό (κι αν δεν είμαστε προσκυνημένα και διαπλεκόμενα γιουσουφάκια) το "ενεργειακό" μας δεν θα ήταν αντικείμενο ιστολογίων ή πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά απλής ανάγνωσης, και κοινής λογικής.

Η Γερμανική εμπειρία με τα αιολικά, παρά την εμμονή των πολιτικών τους, λέει ότι τα αιολικά είναι προβληματικά. Και το λέει εδώ και καιρό, από την μελέτη της Ε.ΟΝ:  Όσο πιο πολύ εξαρτάσαι από αιολικά, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροδότησης μπορούν να καλύψουν. Και αυτό για τους προφανείς λόγους:  Ο αέρας είναι μεταβλητός, το αιολικό ρεύμα μεταβάλλεται με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο (στην τρίτη δύναμη, V^3), και το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα όταν τα αιολικά παύουν να είναι ασήμαντα, όταν δηλαδή κάνεις το λάθος να βασισθείς σε αυτά.   Το πρόβλημα υπάρχει προφανώς όταν δεν φυσάει (που πρέπει να καλύψεις τις ανάγκες, και περισσότερο όταν φυσάει, που, έχοντας πέσει στην παγίδα να έχεις πολλά, δεν ξέρεις τι να κάνεις το ρεύμα.  Και όλα φυσικά ξεκινούν από το ότι ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύεται σε σημαντικές ποσότητες με λογικά κόστη, για πρακτικές εφαρμογές. Και για τους διάφορους καθηγητίσκους που γλείφουν την ΤΕΡΝΑ και Σία, άλλο "πρακτικά και οικονομικά εφικτό" και άλλο "τεχνικά εφικτό".

Για το Γερμανικό πρόβλημα με τα αιολικά έχω μεταφέρει ό,τι έχω βρει, και πρόσφατα στις 9 Ιανουαρίου του 2012. Όταν αυξομειώνεται ο αέρας, σε διάστημα λίγων ωρών, κάτι που δεν είναι σπάνιο, αυξομειώνεται και η αιολική ισχύς. όταν έχεις 10 αιολικά, περνάει απαρατήρητο. Όταν έχεις μερικές χιλιάδες αιολικά (όπως έχει η Γερμανία και φαντασιώνονται οι εδώ προσκυνημένοι και οι κρατικοδίαιτοι μέντορές τους), έχει αυξομείωση μερικών ...γιγαβάτ. Όσο και να ηλεκτροδοτείσαι από αέριο, ή έχεις blackout, ή ψήνεις το δίκτυο, ή ψάχνεις για μαζικές εισαγωγές ρεύματος, ή ψήνεις τα δίκτυα των γειτόνων.  Και πρέπει να έχεις και πολλή θερμή εφεδρεία, που να δουλεύει ούτως ή άλλως, κάτι που δεν έχει η Γερμανία από τότε που έκλεισε τα παλιά πυρηνικά της μετά την Φουκουσίμα (κακώς κατά την γνώμη μου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Τεχνικά ανυπέρβλητα προβλήματα;  Όχι βέβαια.  Με άπειρη δωρεάν διασύνδεση, με άπειρα υδροηλεκτρικά (χωρίς απώλειες παρακαλώ) για αντλησηοταμίευση, με άπειρα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα φορτίζουν όταν φυσάει, με άπειρες και μαγικά μεταβλητές πηγές θερμικής ενέργειας, με άπειρα φιλικούς και ανεκτικούς μεγάλους γείτονες, τότε, και μόνο τότε μπορούμε και εμείς να έχουμε πολλά αιολικά. Ή μπορούμε να πούμε σε αυτούς που τα προωθούν να πάνε να απαυτωθούνε, να μην πω τίποτα χειρότερο Κυριακάτικα.

Επί του πρακτέου:  Εάν για λόγους υποτέλειας πρέπει να βάλουμε αιολικά, είναι φτηνότερο να τους δώσουμε κάτι να πάνε να φύγουν.  Η πιο φτηνή λύση!  Αν αυτό είναι άκομψο, να βάλουμε μόνο όσα κουμπώνουν με υπαρκτά μεγάλα υδροηλεκτρικά για αντλησιοταμίευση. Εάν θέλουμε περισσότερες ΑΠΕ, ας φτιάξουμε κι άλλα μεγάλα υδροηλεκτρικά.   Τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι για να βγαίνουν φωτογραφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, είναι λιγότερο άχρηστα από τα αιολικά.  Και εάν μας αρέσει η ιδέα της αντλησηοταμίευσης, είναι πολύ φτηνότερο σε καινούργιες, σύγχρονες, αντιρρυπαντικές μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, να έχουμε 20% παραπάνω ονομαστική ισχύ (για αιχμή με αντλησηοταμίευση) και λύσαμε το πρόβλημα.  Γεωθερμίες, βιομάζες, φύκια, κουτσουλιές κλπ, είναι περιορισμένου αντικειμένου για να γράφουν οι Κυριακάτικες εφημερίδες.  Τα φωτοβολταϊκά είναι καλά για να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα (άντε και κανένα λαπτοπ, εκτός ηλεκτρικού δικτύου) και μπαταρίες σε κότερα.

Δηλαδή να δω Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να βγαίνει φωτό σε εγκαίνια αιολικού πάρκου... Μόνο με κράνος για λεμονόκουπες και πέτρες, και πολλή προστασία από τα ΜΑΤ...

10 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ή αλλιώς ανοίγουμε και κάνα βιβλίο να ξεστραβωθούμε!

Τη συγκεκριμένη διπλωματική την είχα διαβάσει λίγο καιρό πριν.
(διάβασέ την, αν εξαιρέσεις τα αμιγώς τεχνικά, είναι εύκολα κατανόητη)

Ενώ ξεκινάει με το δεδομένο ότι τα ΑΠΕ θα είναι το φωτεινό μέλλον στην μελλοντική ενεργειακή ένδεια, καταλήγει (σχεδόν σε κάθε σελίδα από τις 160τόσες) ότι τα κόστη και οι τεχνικές για την "αποθήκευση" είναι δυσβάστακτα και τεχνολογικά ανεφάρμοστα αντίστοιχα.

Ή θα αποθηκεύεις λοιπόν, με συστήματα που ακόμα είναι σε νηπιακό-εργαστηριακό στάδιο, (smart grids) ή θα φτιάξεις νέα συμβατικά δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής που θα είναι μερικώς φορτισμένα κατά τη διάρκεια του 24ώρου και ανάλογα με το φορτίο (δηλαδή ποιοι καταναλωτές θα είναι συνδεδεμένοι για να καταναλώσουν, όταν δεν θα μπορούν να πληρώσουν!)

Τα smart grids θέλουν ακόμα έρευνα και λεφτά, τα δε συμβατικά δίκτυα μόνο λεφτά και εμείς δεν έχουμε λεφτά.

Κοινός παρονομαστής: ΛΕΦΤΑ!

spiral architect είπε...

Επίσης δες και το "Catastroika" (αν δεν το έχεις δει ακόμα) όπου το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ Φλώρα Παπαδέδε, (και υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑς) μιλάει για την ενεργειακή εξάρτηση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το Φ.Α. με αντίστοιχη εγκατάλειψη του λιγνίτη.

Δες και εδώ:Φλώρα Παπαδέδε: Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

archaeopteryx είπε...

αυτό που λέει "κοινωνικό αγαθό" έγω το λέω "κοινή ωφέλεια". Αγγλιστί "utility". Αυτό που εάν δεν το είχες (σαν κοινωνία) θα έπρεπε να το βρεις. Το σε τι τιμή το δίνεις, αυτό θα ήταν η δουλειά της ΡΑΕ, εάν δεν ήταν υπάλληλοι που λύνουν την εξίσωση "τι πρέπει να δώσουμε στον τάδε για να είναι ευχαριστημένος" δήθεν με την πρόφαση ότι το είπε η ΕΕ. Ποιά ΕΕ; Πότε με ρώτησε; Ή είναι η ΕΕ κάποια υπερ ΡΑΕ; Να πάνε να απαυτωθούνε.

spiral architect είπε...

Καπου μεσα στο "Catastroika" λέει κάποιος (δεν θυμάμαι τώρα ποιος) ότι αυτό το αγαθό (Η.Ε.) δεν μπορεί να πωληθεί με αγοραίους όρους γιατί, ενα μόνο καλώδιο από ένα δικτυο φτάνει ως το σπίτι μας!

spiral architect είπε...

Ξέρεις τι είναι να σου τριπάρει δίκτυο (βλέπε Υ/Σ Υ/Τ προς Υ/Τ) κάτι σαν το ΚΥΤ Αγ, Στέφανου, ή Διστόμου για τα ελληνικά δεδομένα λόγω υπο(ή υπερ)συχνότητας;

Η μέγιστη ξεφτίλα του ΔΕΗτζή!

Προτιμότερο είναι να θέσεις εκτός τις προστασίες υποσυχνότητας και να σου καθυστερούν τα ηλεκτρονικά ρολόγια (έτσι είχε γίνει στην Ελλάδα και τους όμορους με τη Γιουγκοσλαβία κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που έθεσαν εκτός Υ/Σ υψηλής τάσης στο έδαφός της) παρά να χάσεις τη συνέχεια του δικτύου!

Ο, λαλαααα ...

spiral architect είπε...

Ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας
(από το "Catastroika")

Ανώνυμος είπε...

Νεότερα εγκαίνια ΑΠΕ … στον καιρό τους.

Παλιότερα εγκαίνια.
http://www.buildings.gr/greek/eoliko%20parko/AHLADION1.htm

Για ενημέρωση και επιμόρφωση για τον ρόλο των ΑΠΕ, όλα στην ΠΕΝΑ!
«Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ΑΠΕ»
http://www.penaproject.gr/

nikos είπε...

ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Παύση πληρωμών η ΔΕΗ, παύση εργασιών οι εργολάβοι

http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=17956

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Kc1cDrqyosg

Φοτις είπε...

Εκτός από προβληματικά, τα αιολικά φαίνεται ότι ανεβάζουν την θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο

http://www.theverge.com/2012/4/30/2987991/wind-farm-temperature-rise-weather-effects-research

Και εγώ που νόμιζα πως τα πλασάρουν ως λύση έναντι της υπερθέρμανσης χαχαχα