Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μην το ψάχνετε... Κόψτε τις ΑΠΕ! Είμαστε φτωχούληδες και δεν παράγουν ρεύμα...


http://www.energypress.gr/news/Th-meiwsh-ths-sthrixhs-twn-APE-zhta-to-DNT

... η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμένει ένα "βαρέλι δίχως πάτο" οδηγώντας μαθηματικά ξανά σε αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού  ...όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί... ουδείς γνωρίζει ποια ακριβώς λύση για τις ΑΠΕ θα προτείνει...

Να σας πω εγώ την λύση. Ξεφορτωθείτε τες σούμπιτες τις ΑΠΕ, άντε βάλτε, για τα μάτια, λίγα αιολικά κοντά σε Η/Υ (αν δεν φάτε ξύλο στην Ευρυτανία), και λίγα φ/β σαν επιδότηση αγροτών.

Αν ζούσα σε ένα νησί, χωρίς ρεύμα, και μου χάριζαν 10 ή 1.000 αιολικά του 1 μεγαβάτ, για να έχω ρεύμα, θα ήταν φτηνότερο να μην έχω ρεύμα. Με τα αιολικά, θα πλήρωνα την εγκατάσταση και την διασύνδεση και πάλι δεν θα είχα ρεύμα. Δεν αναφέρομαι στο να ανάβω λάμπες ή πλυντήρια όταν φυσάει, αναφέρομαι σε ρεύμα που έχεις όταν ανάβεις τον διακόπτη.

Αν μου πλήρωναν την εγκατάσταση και την διασύνδεση, και εάν μου έκαναν και τεχνητές λίμνες για αντλισιοταμίευση, όλα τσάμπα, πάλι θα ήταν καλύτερα χωρίς ρεύμα, εκτός εάν το νησί ήταν η Νορβηγία που δεν έχει πρόβλημα νερών.

Αν μου χάριζαν και 1.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, πάλι δεν θα είχα ρεύμα. Πάλι θα συνέφερε, αν μου τα χάριζαν όλα αυτά, να τα πουλούσα για παλιοσίδερα και να έβρισκα καμιά γεννήτρια. Την γεννήτρια την δουλεύεις όταν θες, όχι όταν θέλει αυτή.

Αν μου τα χάριζαν όλα αυτά και μου χάριζαν και αγωγό αερίου και αέριο, σας διαβεβαιώ ότι θα προτιμούσα το σκέτο αέριο, χωρίς τον μπελά όλων των άλλων.

Αν δεν μου τα χάριζαν, και αν έπρεπε να πληρώσω, θα ήμουν παλαβός να πληρώνω για κάτι που δεν παράγει ρεύμα, ή να πληρώνω διπλές εγκαταστάσεις, διπλά καλώδια, διπλά τα πάντα, για να έχω και αέριο και αιολικά ή φωτοβολταϊκά.

Του λόγου το αληθές στα παραπάνω "αν" είναι στο ότι ποτέ και πουθενά οποιοσδήποτε αριθμός ή συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών δεν ηλεκτροδότησε κάποια συμβατική χρήση, πόλη, χωριό ή εργοστάσιο.  Ούτε ένα σπίτι ούτε τις χιλιάδες σπίτια που σας πραμυθιάζουν οι κατά τόπους ΕΛΕΤΑΕΝ.

Εάν μπουν αιολικά και φωτοβολταϊκά σε υπάρχον δίκτυο, σχετικά πλούσιας χώρας που να αντέχει το έξτρα κόστος, και την αυξημένη τιμή ρεύματος, τότε, εάν φυσάει σε ώρα αιχμής, θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να συμπληρωθεί το συμβατικό ρεύμα αιχμής εάν αυτό είναι από ακριβό αέριο ή σπάνιο νερό.  Τα φωτοβολταϊκά σε μέρος όπως οι αστικές περιοχές της Ελλάδας, έχουν το πρόσθετο όφελος ότι παράγουν το καλοκαίρι σε ώρα αιχμής, αν και απέχουν πολύ από το να συμφέρουν. Το να βάλεις Γερμανικά ή Κινέζικα φωτοβολταϊκά στην Σαχάρα για να τροφοδοτείς την Θεσσαλονίκη είναι λίγο διεστραμμένο, εκτός εάν οι Βεδουϊνοι ή οι Σαχαριανοί έχουν πολλά λεφτά για πέταμα (αλλά προς όφελος των Γερμανών ή των Κινέζων).

Από το 1975 σκίζεται ο κόσμος να βάλει ΑΠΕ. Ποτέ δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους, ούτε θα σταθούν στα πόδια τους ακόμα κι αν είναι τσάμπα, ή εάν είναι άπειρα ακριβό το κάρβουνο ή τα πυρηνικά. Η ευρωνομοθεσία τα επιβάλει με μηχανισμού φόρων και προστίμων και επιδοτήσεων, αλλά αυτά τα εισπρακτικά είναι το ΜΟΝΟ κίνητρο και όχι η ηλεκτροπαραγωγή.  ΜΟΝΟ για την επιδότηση υπάρχουν τα αιολικά λαμόγια (και την επιδότηση την πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ).

Σημειώστε παρακαλώ ότι αυτό που λέει το ΔΝΤ σε εμάς το 2012 το έχει πει στην Πορτογαλία από πέρυσι τον Μάϊο, και εγώ ο φουκαράς από πρόπερσι λίγο πριν ψηφίσουν οι "βουλευτές" και ο Αρούλης τον Νόμο Μπιρμπίλη.

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Όσο κάποιοι βγάζουν φράγκα από το πουθενά, θα αβαντάρονται. Ζούμε στην εποχή της φούσκας και οι φούσκες είναι παντού.
(μέχρι να σκάσουν)

btw, να άλλη μία

archaeopteryx είπε...

ειδικά αυτή, ενώ είναι πρόβλημα, δεν είναι φούσκα, με την έννοια ότι ιδιωτικό (έστω και επιδοτούμενο) δάνειο, για σπουδές είναι θαυμάσια, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματικότατη ιδέα δημιουργία ευημερίας και πλούτου.

Σε χώρα που όταν αποφοιτήσεις, ξέρεις ότι αν δεν δουλεύεις, δεν τρως και όπου δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητες ή διακοσμητικά πτυχία (ναι υπήρξαν φυσικοί που οδηγούσαν ταξί μέχρι να γίνουν διαπραγματευτές ομολόγων)

Το επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο που έγινε subprime δεν είναι ίδιο με τον πιτσιρικά που ονειρεύτηκε να γίνει κάτι και σπούδασε (δούλεψε) για να το πετύχει. Οι σπουδές είναι επένδυση και όχι κατάνάλωση.

Σημάδι των καιρών, αλλά δεν είναι "φούσκα"

archaeopteryx είπε...

βέβαια, αυτά θα έπρεπε να τα σχολιάσω στην cynical, αλλά τώρα τα έβαλα εδώ...

spiral architect είπε...

Ξέρεις τη σχέση αιτίου και αιτιατού;
Όλα αυτά είναι σύμφυτα
Θα μπορούσαν να είχαν βγάλει και ομόλογα παιδείας.
(μπας και το'χαν σκεφτεί και δεν τους έκατσε)

archaeopteryx είπε...

http://www.investopedia.com/terms/s/salliemae.asp#axzz1vnlMSacA

Definition of 'Sallie Mae - Student Loan Marketing Association'
A publicly traded company that is the largest provider of educational loans in the U.S. Along with providing student loans, Sallie Mae purchases student loans from the original lenders and provides financing to state student-loan agencies.

Read more: http://www.investopedia.com/terms/s/salliemae.asp#ixzz1vnlXaILW

archaeopteryx είπε...

και μην τολμήσεις να πεις κακία, έχει σπουδάσει κόσμος και κοσμάκης