Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ένα εξαιρετικό ερώτημα για το μέλλον των ΑΠΕ (και η απάντηση)


"...αν έχω καταλάβει καλά είστε όχι τόσο κατά των ΑΠΕ αλλά κατά του τρόπου που αποζημιώνεται η ενέργεια που παράγουν, σωστά; ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον τους; και πως το εξηγείτε το ότι όλο και πιο πολλές χώρες επιλέγουν να τις εισάγουν στα δίκτυά τους αν και εμφανώς δεν αποτελούν μια λύση παραγωγής χωρίς μειονεκτήματα..."

Απαντώ:  Οι ΑΠΕ, όπως πλασάρονται, όλες, παντού, ό,τι ακούμε και βλέπουμε (με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά), είναι κάτι μεταξύ πανάκριβης ουτοπίας και μερκαντιλιστικής απάτης.  Και ακριβή τσόντα σε φυσικό αέριο. Δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς επιδοτήσεις, υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις, και δεν παράγουν σημαντική χρήσιμη ενέργεια.  Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή μερικοί βγάζουν εύκολα λεφτά από ένα όμορφο και πιστευτό παραμύθι, που σώζει τον ...Πλανήτη. Και επειδή οι πολιτικοί είναι βλάκες ή/και διεφθαρμένοι, ή, απλά, "πολιτικοί"

 Η ουτοπία είναι ότι ποτέ, με την σημερινή τεχνολογία, και με τον σημερινό τρόπο ζωής, δεν θα είναι ενεργειακά σημαντικές. Όχι επειδή το λέω εγώ, το λένε τα παγκόσμια στοιχεία. Τα ξύλα για μαγείρεμα είναι πράγματι σημαντικά (αλλά δεν είναι ΑΠΕ, είναι φτώχεια).

Το "πανάκριβη" είναι επειδή μόνο πολύ πλούσιες χώρες, όπως πχ η Γερμανία μπορούν να έχουν τόσα πολλά αιολικά που να έχουν το 6,5-7% της ηλεκτροδότησης από αυτά (και μόνο εάν έχουν και πολλή εφεδρεία από αέριο, και εισαγόμενο πυρηνικό, και πολλούς βολικούς γείτονες, να ξεφορτώνονται αιχμές). Και κάτι λίγα από φ/β, και σκουπίδια, και βιοαέρια κλπ. Αυτά δεν στέκουν ούτε δευτερόλεπτο σε μία φτωχή χώρα, και, όπου έχουν μπει, είναι για δημόσιες σχέσεις, για μάρκετινγκ. Ναι, η Γερμανία έχει περίπου 15% της ηλεκτροδότησης από τις μορφές που ανέφερα, αλλά μία φτωχή χώρα, απλά δεν θα τις είχε.  Ξέρουμε όλοι τι "ενέργεια" έχουν οι φτωχές χώρες, και πόσος φτωχός κόσμος δεν έχει ρεύμα. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Το "μερκαντιλιστική" σημαίνει ότι βρήκαν μηχανάκι για εξαγωγές και εισόδημα 3-4 χώρες, και με πολλή μεθοδευμένη προπαγάνδα περί πράσινης αειφορίας, έχουν αλλάξει τον αδόξαστο στα κορόϊδα, λαδώνοντας, πιέζοντας, παραμυθιάζοντας και εξαπατώντας. Πάνε από χώρα σε χώρα, μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι και να εξαθλιώσουν τα εκεί δίκτυα (δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες για περίεργες εισαγωγές), και μετά πάνε σε άλλη χώρα. Ενεργειακά, παντού ασήμαντα, παντού με διαφθορά, και εξαπάτηση. Αλλά ακούγεται καλό και όμορφο:  "Τσάμπα ενέργεια από τον ανεξάντλητο ήλιο", ή "δωρεάν αιολικό δυναμικό".

Αυτή είναι η "απάτη".  Πουλάς σαβούρες σε φτωχούς!  Με το ζόρι! Και τους λες ότι είναι για την σωτηρία τους!  Αυτό απαντά και για τις "πιο πολλές χώρες". Μα δείτε διεθνή στατιστικά. Τρίχες! Αλλά καλό εισόδημα για Γερμανούς, Δανούς και Ισπανούς. Και με τον φόρο άνθρακα, να και λίγη φεουδαρχική υποτέλεια... Αν όλος ο κόσμος χαλούσε όσα λεφτά για ΑΠΕ, όσα η Γερμανία, θα κατάφερνε το 10-15% ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Καλό, αλλά πείτε το στους Αφγανούς ή τους Σομαλούς. Οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, ευχαρίστως θα πουλήσουν αιολικά και ηλιακά στους Λίβυους, για να τους πάρουν το πετρέλαιο.

Ανέφερα το αέριο. Οι ΑΠΕ, λόγω μεταβλητότητας (και ανυπαρξίας και αδυναμίας αποθήκευσης ρεύματος) δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αέριο. Ενεργειακή πολιτική που επικαλείται ΑΠΕ, είναι κατά 80+% αέριο! Καλό το αέριο, αν στο δίνουν και δεν στο κόβουν, και εάν έχεις λεφτά. Είναι πολύ πιο ακριβό από το κάρβουνο.

Οι ΑΠΕ υπάρχουν από το 1970-75. 40+ χρόνια!  Με εξαίρεση την αύξηση της αποδοτικότητας των φ/β, δεν έχουν αλλάξει. Από τότε, δεν μπορούν να παράξουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια. Από τότε είναι μηχανισμός για επιδοτούμενα πλεονάσματα για λίγους πονηρούς. Μόνο με επιδοτήσεις. Μόνο για επιδοτήσεις. Και η πυρηνική επιδοτείται, αλλά η πυρηνική παράγει και ρεύμα. Πολύ ρεύμα, συνέχεια ρεύμα, απρόσκοπτο ρεύμα. Μην φοβάστε δεν έχουμε λεφτά για πυρηνικό. Μόνο για κάρβουνο. Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή μερικοί βγάζουν εύκολα λεφτά από ένα όμορφο και πιστευτό παραμύθι, που σώζει τον ...Πλανήτη. Και επειδή οι πολιτικοί είναι βλάκες ή/και διεφθαρμένοι, ή, απλά, "πολιτικοί"

7 σχόλια:

nikos είπε...

xixxi πιστεύεις ότι ο Ευάγγελος Λιβιεράτος πρόκειται να τα καταλάβει??

archaeopteryx είπε...

ό,τι μπορώ, κάνω

nikos είπε...

είμαστε στο διαδίκτυο γ αυτό πάρα πολύ περισσότερο και απόλυτος σίγουρου!!

nikos είπε...

σίγουροι

Ανώνυμος είπε...

http://amesidimokratia-andros.blogspot.gr/2012/06/blog-post_19.html#more

Ανώνυμος είπε...

Εύγε! Τα είπες όλα. Συγχαρητήρια, επιτέλους και μια έντιμη φωνή που γνωρίζει την ενέργεια.

Βλέπω φ/β στις στέγες γειτονικών πολυκατοικιών στην Αθήνα και σκέφτομαι, τέρμα τα "πεσκέσια" και τα δωράκια στους Γερμανούς...

Λεφτά δεν υπάρχουν για τα επόμενα "υποβρύχια που γέρνουν." Τους καλοπιάσαμε για να μπούμε στην ΟΝΕ (και να φάει ο AKIS Co), δεν χρειάζεται να του καλοπιάσουμε για τη σαδιστική λιτότητα που κατέστρεψε το 20 του ΑΕΠ...

Όσο για τα πυρηνικά, είναι η μόνη σωστή επιλογή για τις Ελλάδα, μακροπρόθεσμα.

Βραχυ-μεσοπρόθεσμα, λιγνίτης (χωρίς το κόστος του CO2) και φρένο στο αέριο.

aldebaran είπε...

Τον Λιβιεράτο τον είχα καθηγητή στο Πολυτεχνείο. Από Γεωδαισία και Τοπγραφία κατέχει, από ενεργειακά και Περιβαλλοντικά δεν το νομίζω καθόλου. Εξάλλου είναι προσωπική επιλογή τοτ Μπένι, από αυτό να καταλαβεις.