Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

British Medical Journal: Πρόβλημα o θόρυβος από τα αιολικά


Από το έγκυρο British Medical Journal:  Τα παράπονα μετά από εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχουν πάψει να είναι περιστασιακά και είναι πλέον "επιδημιολογικά στοιχεία" που συνδέουν τον θόρυβο από Α/Γ με παρεμπόδιση ύπνου, μεταξύ άλλων. Μελέτες δείχνουν ότι οι χαμηλές συχνότητες είναι σημαντικά πιο ενοχλητικές από τις υψηλές συχνότητες και βλάπτουν την υγεία, προκαλώντας πιθανές ναυτίες, πονοκεφάλους, διαταραχή στον ύπνο και γνωστικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Οι χαμηλές συχνότητες και οι υπόηχοι μεταδίδονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και αποτελούν το πρόβλημα, όπως επίσης και η ρυθμικότητά τους, από την περιστροφή του ρότορα, που τις κάνει πιο ενοχλητικές και επιβλαβείς από άλλες γνωστές πηγές ηχορύπανσης. Αναφέρονται προβλήματα από τα 375 μέτρα έως και 1.400 μέτρα. Οι υπόηχοι, ενώ δεν "ακούγονται", φαίνεται ότι προκαλούν πρόβλημα στον κοχλία του εσωτερικού αυτιού.

http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1527

http://www.epaw.org/documents.php?lang=el&article=ns37

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε,

κάπου βρήκα κάτι ενδιαφέρον σχετικό στην γλώσσα του Σεξπηρ μαζί με μια σύντομη επιστημονική αναλυσούλα στο φαινόμενα αλλά δεν πρόλαβα να τα ανεβάσω. Όπως τα λες είναι.

Φ

archaeopteryx είπε...

μα απλά μετέφερα αυτά που διάβασα στο BMJ...